Android 11 lansert

Tilgjengelig på flere telefoner allerede.

LANSERT: Her kjører vi Android 11 på OnePlus 8 Pro, som er blant de første telefonene som har fått den siste oppdateringen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LANSERT: Her kjører vi Android 11 på OnePlus 8 Pro, som er blant de første telefonene som har fått den siste oppdateringen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Hver høst oppdaterer både Apple og Google sine mobile operativsystemer, og i går kveld kom Googles årlige storoppdatering i form av Android 11.

Som vanlig er ikke dette en oppdatering som ankommer alle telefoner samtidig, men eiere av Googles egne Pixel-telefoner (Pixel 2 og nyere) er alltid de som får den først; telefoner som fortsatt ikke er i offisielt salg i Norge, men som mange nettbutikker importerer og selger selv.

Det finnes også en håndfull andre telefoner som kan laste ned oppdateringen første dag. Mest aktuelle her til lands er OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro, der eiere kan laste ned en åpen betaversjon av Android 11. Mer informasjon om det finner du i OnePlus-forumet.

OnePlus 8 Pro er en av få telefoner som kan laste ned Android 11-oppdateringen allerede nå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OnePlus 8 Pro er en av få telefoner som kan laste ned Android 11-oppdateringen allerede nå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I tillegg finnes det modeller fra produsentene Oppo, Realme og Xiaomi som kan oppdatere allerede. De som har Android One-telefoner, for eksempel HMD Globals Nokia-modeller, pleier også å få oppdateringen tidlig. Gå til innstillinger-menyen og bla deg fram til programvareoppdatering for å sjekke om en oppdatering er tilgjengelig.

De fleste må imidlertid vente. Det kan gå uker og måneder før modeller fra eksempelvis Samsung og Sony blir oppdatert til den siste Android-versjonen, og Android-produsenter har heller ikke tradisjon for å oppdatere telefoner like lenge som Apple gjør det med iOS. Når iOS 14-oppdateringen kommer om noen uker, kan den også lastes ned på fem år gamle iPhone 6s – på lanseringsdagen.

Hva er nytt?

Blant nyhetene denne gangen er en spitter ny power-meny, altså den som dukker opp når du holder strømknappen inne.

I den nye power-menyen finner du nå knapper til styring av smarthjem, samt muligheten til å velge hvilket kort du vil bruke når du legger telefonen inntil en leser. Foto: Google
I den nye power-menyen finner du nå knapper til styring av smarthjem, samt muligheten til å velge hvilket kort du vil bruke når du legger telefonen inntil en leser. Foto: Google Vis mer

Ved siden av å kunne slå av eller omstarte telefonen, finnes det nå flere ting i denne menyen. Blant annet kan du sveipe mellom ulike kort du har knyttet til Google Pay for å bruke det aktuelle kortet når du betaler, og også Google Home har blitt integrert i denne menyen, slik at du her har legge til knapper for å slå av TV, låse dører, slå på lys og den slags.

Som vanlig har varselpanelet fått en overhaling, noe Google alltid adresserer i nye Android-oppdateringer. Nytt denne gangen er at alle samtaler fra ulike chat-apper er samlet i en egen seksjon på toppen, og at du enkelt kan feste de viktigste chat-samtalene helt på toppen. De kan også gis tillatelse til å bryte «ikke forstyrr»-modusen om du vil.

Samtaler er gruppert på toppen, og du kan velge hvilke som prioriteres. Android 11 får også støtte for chattehoder. Foto: Google
Samtaler er gruppert på toppen, og du kan velge hvilke som prioriteres. Android 11 får også støtte for chattehoder. Foto: Google Vis mer

I Android 11 kommer også støtte for «chat heads», altså de samme boblene som Facebook Messenger har hatt i en årrekke på Android. Disse kan nå brukes med alle chat-apper.

Når du spiller av musikk, podkaster og liknende, vises mediespilleren som en del av hurtiginnstillingene på toppen, og du kan nå enkelt bytte avspillingsenhet direkte fra dette varselet, for eksempel om du vil hoppe fra Bluetooth-øreproppene til Google-høyttaleren i stua.

VELG HVOR: Den nye mediestyringen ligger helt på toppen under hurtiginnstillingene og lar deg enkelt velge hvilken høyttaler som skal brukes. Foto: Google
VELG HVOR: Den nye mediestyringen ligger helt på toppen under hurtiginnstillingene og lar deg enkelt velge hvilken høyttaler som skal brukes. Foto: Google Vis mer

Personvernet har også blitt forbedret - nå har du mulighet til å gi en app tilgang til posisjonen din bare én gang, og ikke enten alltid eller bare når appen er åpen. Og om du ikke har brukt en app på en stund, fjernes rettighetene du har gitt den.

I tillegg kommer andre småting, som innbakt støtte for skjermopptak (mange telefoner har det allerede), muligheten for å se alle varsler du har mottatt siste døgn (selv om du har sveipet dem vekk), feste apper til delingsmenyen slik at du slipper å lete etter dem, 117 nye emojier - og Android Auto trenger ikke lenger kabel. Sikkerhetsoppdateringer blir dessuten nå sendt ut fra Play butikk, akkurat som vanlige app-oppdateringer.

Hvilke telefoner får Android 11?

Som nevnt tar det ofte litt tid før produsentene får sendt ut oppdateringen, og har du kjøpt telefonen via en operatør vil det også medføre ekstra ventetid.

Samsung har på sine siste telefoner lovet tre år med oppdateringer og har antydet at S20-modellene vil bli oppdatert i løpet av siste kvartal. I tillegg kan du forvente oppdatering om du har en S10-, Note 10- eller Note 20-modell, samt en av de brettbare telefonene. Også A-modeller fra 2019 og 2020 bør forventes å få oppdateringen, men så vidt vi har skjønt vil ikke S9- og Note 9-modellene bli oppdatert.

Samsung Galaxy S20 Ultra skal etter sigende bli oppdatert til Android 11 før jul. Foto: Pål Joakim Pollen
Samsung Galaxy S20 Ultra skal etter sigende bli oppdatert til Android 11 før jul. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

OnePlus er allerede nevnt, og vi blir ikke forundret om OnePlus 7T-modellene og prisbomba OnePlus Nord er de neste telefonene i køen der. Dette er kanskje selskapet som har best oppdateringshistorikk av alle, og der vi faktisk forventer at også OnePlus 6-modellene blir oppdatert.

Hva gjelder Sony er det ikke kommunisert noen oppdateringsplaner fra den fronten, men vi vil anta at Xperia 1 II, Xperia 1 og Xperia 5 blir de første telefonene som mottar oppdateringen fra den kanten.

Og hva med Huawei? Selv om samarbeidet med Google har blitt skadeskutt etter fjorårets hendelser, vil nok også flere Huawei-modeller oppdateres til Android 11, men da uten Googles tjenester om bord. Det er fordi Google også har en åpen kildekode-versjon av Android som alle står fritt til å bruke (Huawei inkludert), men som da er uten Googles egne tjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer