Android får full støtte for minnekort

Kan formateres slik at det brukes på lik linje med internminne.

ENDELIG: I den nye Android-versjonen blir endelig minnekort håndtert på samme måte som det interne minnet på telefonen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ENDELIG: I den nye Android-versjonen blir endelig minnekort håndtert på samme måte som det interne minnet på telefonen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka slapp Google den nye Android-versjonen, Marshmallow (6.0). Den kommer forhåndsinstallert på de nye Nexus-telefonene (5X og 6P), og blir sendt ut som en oppdatering i disse dager til eiere av Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (lite nettbrett) og Nexus 9 (stort nettbrett), samt til Nexus Player (Android TV-enhet).

Etter hvert vil den også dukke opp på andre Android-enheter.

LES MER: Derfor tar Android-oppdateringen så lang tid

Flere nyheter

Android får full støtte for minnekort


Nettstedet Ars Technica har som vanlig gått i dybden og testet den nye Android-versjonen fra Google, og over en tolv siders lang omtale får du med deg det aller meste av hva som er nytt.

Blant de mest kjærkomne nyhetene er, som vi har skrevet om før, at brukeren nå gis langt bedre kontroll over app-rettighetene. I stedet for å akseptere en drøss av dem når du laster ned en app, blir du heller spurt i det appen trenger tilgang til kamera, mikrofon, kontaktliste, SMS eller hva det måtte være, der du eksplisitt godkjenner (eller ikke) den aktuelle rettigheten.

Du har også mulighet til å frata appen rettigheter i etterkant om du angrer deg.

LES OGSÅ: Mobiltelefonen Robin går ikke tom for plass

Gledelig for deg med minnekort

Har du en Android-telefon med minnekortstøtte, kan du imidlertid glede deg litt ekstra.

SOM INTERNMINNE: Android kan nå håndtere et minnekort som en forlengelse av internminnet.
SOM INTERNMINNE: Android kan nå håndtere et minnekort som en forlengelse av internminnet. Vis mer


I Marshmallow-utgaven introduserer Google nå full støtte for minnekort.

Det gjør at du kan putte i et mikro-sd-kort og formatere det som en utvidelse av internminnet på telefonen. Merk at formateringen da sletter alt innhold som måtte befinne seg på minnekortet fra før.

Dermed kan du lage alt du måtte ønske på minnekortet; også apper og tilhørende app-data. Akkurat den støtten har vært noe begrenset tidligere, der det har variert litt både fra app til app og telefon til telefon om apper har latt seg flytte til minnekortet.

Velger du å formatere et minnekort på denne måten, blir det kryptert og vil kun fungere med den aktuelle telefonen.

Tar du det ut, vil du dermed «miste» innholdet du har lagret på det, enten det dreier seg om apper eller bilder, og du kan ikke putte det i en annen telefon. Men du kan heldigvis putte det tilbake igjen og fortsette der du slapp.

Billig oppgradering

Minnekort

Er støtte for minnekort viktig for deg når du kjøper telefon? (Avsluttet)
Ja, det har det alltid vært(79%)
Ja, nå så!(11%)
Nei(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I følge Prisjakt koster det helt ned mot tre kroner pr gigabyte om du kjøper et mikro-sd-minnekort på 64GB, så en utvidelse av lagringsplassen til 80 eller 96 gigabyte (avhengig av om telefonen din har 16GB eller 32GB lagringsplass fra før) koster bare et par hundrelapper i de rimeligste nettbutikkene.

Det er vesentlig mindre enn hva produsentene tar for en tilsvarende oppgradering av internminnet på telefonene, og vil altså fungere temmelig likt i den neste Android-utgaven.

Ironisk nok er det ingen av de nye Nexus-telefonene (5X og 6P) som har støtte for minnekort. Det samme gjelder de nyeste telefonene fra Android-markedsleder Samsung.

LES OGSÅ: Derfor har ikke Galaxy S6 minnekort-støtte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer