Åpner for dette

Apple forbereder seg på drastisk endring med iOS 17, ifølge avis.

ALDRI VÆRT LOV: Apple har aldri tillatt brukere å installere apper fra andre steder enn App Store. Snart kan dette endres. Foto: Kirsti Østvang
ALDRI VÆRT LOV: Apple har aldri tillatt brukere å installere apper fra andre steder enn App Store. Snart kan dette endres. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Bloomberg som melder at Apple kan gjøre drastiske endringer til sitt distribusjonssystem for apper når iOS 17 vises fram på selskapets årlige utviklerkonferanse i begynnelsen av juni.

EU-lov tvinger fram endring

Da den første iPhonen ble lansert i 2007, var det ikke mulig å laste ned tredjepartsapper til telefonen. Først året etter ble App Store introdusert. Men det har aldri vært mulig å laste ned apper utenfor Apples butikk.

Neste år trer imidlertid EUs Digital Markets Act (DMA) i kraft. DMA innebærer at Apple ikke bare må tillate alternative appbutikker på iPhone og iPad, men også at brukerne kan installere apper fra nettleseren.

Ifølge Bloombergs vanligvis velinformerte Mark Gurman gjør Apple seg klare for å åpne opp iPhone for såkalt sideloading - altså installasjon av apper utenfor App Store.

Ifølge TechCrunch er det uklart om Apple har planer om å tillate såkalt sideloading med iOS 17 eller om de gjør endringer på operativsystemnivå slik at de kan aktivere muligheten på et seinere tidspunkt.

Kan ramme flere Apple-tjenester

Bloomberg rapporterte om denne mulige endringen allerede på tampen av fjoråret. Da skrev vi at DMA omfatter mer enn bare å åpne for alternative appbutikker, og at den kan berøre Apple på flere områder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.