Åpner for dette

Apple forbereder seg på drastisk endring med iOS 17, ifølge avis.

ALDRI VÆRT LOV: Apple har aldri tillatt brukere å installere apper fra andre steder enn App Store. Snart kan dette endres. Foto: Kirsti Østvang
ALDRI VÆRT LOV: Apple har aldri tillatt brukere å installere apper fra andre steder enn App Store. Snart kan dette endres. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Bloomberg som melder at Apple kan gjøre drastiske endringer til sitt distribusjonssystem for apper når iOS 17 vises fram på selskapets årlige utviklerkonferanse i begynnelsen av juni.

EU-lov tvinger fram endring

Da den første iPhonen ble lansert i 2007, var det ikke mulig å laste ned tredjepartsapper til telefonen. Først året etter ble App Store introdusert. Men det har aldri vært mulig å laste ned apper utenfor Apples butikk.

Neste år trer imidlertid EUs Digital Markets Act (DMA) i kraft. DMA innebærer at Apple ikke bare må tillate alternative appbutikker på iPhone og iPad, men også at brukerne kan installere apper fra nettleseren.

OMSTART: Etter at Apple skrotet hjemknappen på iPhone har det blitt mye mer tungvint å kjøre en tvungen omstart av telefonen. I denne videoen viser vi deg hvordan man gjør det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ifølge Bloombergs vanligvis velinformerte Mark Gurman gjør Apple seg klare for å åpne opp iPhone for såkalt sideloading - altså installasjon av apper utenfor App Store.

Ifølge TechCrunch er det uklart om Apple har planer om å tillate såkalt sideloading med iOS 17 eller om de gjør endringer på operativsystemnivå slik at de kan aktivere muligheten på et seinere tidspunkt.

Kan ramme flere Apple-tjenester

Bloomberg rapporterte om denne mulige endringen allerede på tampen av fjoråret. Da skrev vi at DMA omfatter mer enn bare å åpne for alternative appbutikker, og at den kan berøre Apple på flere områder.

Blant annet kan det føre til endringer for iPhonens NFC-brikke, kameratilgang, Finn meg-nettverket for AirTags-alternativer og nettlesermotorer.

- Åpner portene for skadevare

Apples Craigh Fedirighi har tidligere uttalt at å slippe apper forbi App Store vil åpne portene for skadevare, skriver The Verge.

En annen EU-lov som rammer Apple, er kravet om USB-C fra 2024. Apple har uttalt at de kommer til å følge loven.

Apples årlige utviklerkonferanse WWDC går av stabelen mandag 5. juni. Her ryktes det også at selskapet kommer til å presentere et helt nytt produkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer