Styr iPhone med øynene

App lar deg styre mobilen med øynene: - Ganske utrolig

Velkommen til fremtiden.

SER HVOR DU SER: Hawkeye Access er en iPhone-app som du styrer kun ved å bevege blikket. Foto: Pål Joakim Pollen
SER HVOR DU SER: Hawkeye Access er en iPhone-app som du styrer kun ved å bevege blikket. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Da vi oppsummerte teknologiåret 2017, var Apples FaceID-teknologi en av tingene vi trakk frem som høydepunkter. Da hadde vi nettopp prøvd spillet Nose Zone – et ganske enkelt spill, men der du styrer spillet med nesa – uten å berøre skjermen.

«Det ser vi på som en forsmak på hva som kommer i fremtiden, og vår første tanke går til dem med motoriske utfordringer – kanskje blir tilgjengelighetsmenyen svært fyldig i iOS 12, der det ikke er umulig at man kan betjene telefonen helt uten å bruke hendene.», var ett av avsnittene fra den artikkelen.

Vel, iOS 12 har allerede kommet uten slike oppgraderinger, men det har ikke stoppet studenten Matt Moss, som har brukt sommeren på å lage en iPhone-app som kan styres med blikket.

… og det virker!

Når du starter appen Hawkeye Access, må du første kalibrere den. Det gjør du ved å stirre på et punkt i bildet, som så dukker opp flere steder på skjermen etter hvert som øyeposisjonen din registreres.

Når det er gjort, kan du velge hva som skal utløse et trykk – at du blunker, smiler med lukket munn eller bare stirrer lenge på ett sted. Er du frisk nok til det, synes vi smilevarianten var den mest praktiske der – blunke må man jo innimellom uansett, og selv om man ser litt ekstra på en tekst, trenger man jo ikke nødvendigvis å ville trykke.

Når kalibreringen er ferdig, kan du velge blant en håndfull forhåndsdefinerte tjenester, som nettleseren, Facebook, Instagram og Google News. Bruker du nettleseren, får du ikke tastet inn adresser, men du kan «trykke» i adressefeltet og snakke for å gjøre et søk. Akkurat der er det kun støtte for engelsk.

Her tester vi

I videoen under kan du se hvordan det hele arter seg, der vi altså kun bruker øynene for å navigere i appen. Krysset på skjermen er der appen beregner at vi stirrer.

Her styrer vi iPhone kun med øynene! Krysset på skjermen prøver å følge blikket vårt, og vi «trykker» ved å blunke. Vis mer

Som du ser vingler den litt, og det skal sies at løsningen ikke er hundre prosent – krysset klarer ikke å følge øynene perfekt, men stort sett klarer vi til slutt å få utført det vi hadde tenkt til. All navigasjon i videoen over var akkurat som vi hadde tenkt.

Opplever du at det fungerer dårlig kan du prøve å kjøre kalibreringen på nytt. Da avslutter du bare appen og starter den på nytt.

Styre telefonen med blikket, altså. Velkommen til fremtiden.

Hawkeye Access (App store, gratis)

(Det skal sies at tilbakemeldingene så langt er sprikende fra de som har prøvd den, så hvor godt det fungerer kan variere fra person til person.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer