Appen som hjelper svaksynte å se

– Første gang jeg brukte den, gråt jeg.

APPEN SOM "SER": Blinde og svaksynte kan ha godt utbytte av Aipoly Vision. Foto: AIPOLY
APPEN SOM "SER": Blinde og svaksynte kan ha godt utbytte av Aipoly Vision. Foto: AIPOLY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje vanskelig å tro for de av oss som er så heldige å ha synet i god behold, men dagens smarttelefoner er også godt brukbare for de som har nedsatt eller manglende syn.

Både Apple, Google og Microsoft har bakt inn mange smarte funksjoner i de mobile operativsystemene sine, som gjør at det lar seg gjøre å bruke telefonene selv om man ikke ser stort.

Eksempler er forstørrelse av tekst og økning av konstrast, Voiceover, der en stemme leser opp det som står på skjermen, eller Siri, Cortana og Google Nå – stemmeassistentene som lar deg ringe en kontakt, sende en melding eller hva det måtte være kun ved å bruke stemmen.

LES OGSÅ: Vi tester Siri på norsk

Beskriver det kameraet ser

Nylig snublet vi over en annen app som vi tror kan være til glede for mange svaksynte. Aipoly Vision bruker såkalte nevrale nett for å gi en beskrivelse av hva som sees av kameraet på telefonen. Alt man trenger å gjøre er å starte appen, trykke på den hvite knappen slik at den blir rød, og så får man en konstant beskrivelse av det kameraet ser.

Kanskje ekstra kjekt er at alt dette skjer uten nettilgang. Riktignok er appen derfor ganske stor å laste ned første gang (134MB), men skal være trent opp med over ti millioner bilder og kan identifisere hundrevis av objekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer