TikTok:

Appen som kan koste liv

- Om barna dine ikke får bruke appen hjemme, finner de en annen måte å se innholdet på, forteller Rune Fimreite i Nettpatruljen Vest.

FROKOSTBLANDINGUTFORDRINGEN: Utfordringen går ut på å blande frokostblanding og melk rett i munnen. Foto: Bernhard Moe Nyquist
FROKOSTBLANDINGUTFORDRINGEN: Utfordringen går ut på å blande frokostblanding og melk rett i munnen. Foto: Bernhard Moe Nyquist Vis mer
Publisert

Det sosiale nettverket «TikTok» har en aldersgrense på 13 år. Festing, livsfarlige utfordringer og trakassering er standardinventar i appen, og algoritmene som skreddersyr innholdet du ser, tar ikke hensyn til om du er 13 eller 30 år.

Dette er TikTok

  • TikTok er et sosialt nettverk for videodeling
  • TikTok-appen er tilgjengelig på både iPhone og Android-mobiler
  • TikTok har over 500 millioner registrerte brukere
  • Ifølge en undersøkelse gjort av Kantar er én av tre norske tiåringer på TikTok

Dagbladet skrev i slutten av januar om én av mange absurde trender som har sirkulert på TikTok. Andre ekstreme utfordringer har for eksempel gått ut å ta bilder med sterk blits helt inntil øyet, fordi det skulle endre fargen på øynene dine.

Livsfarlig lek

I januar kom en ny utfordring, som kan være potensielt dødelig. I «Penny challenge», baserte utfordringen seg på å sette en telefonlader nesten inn i et strømuttak, etterfulgt av å stikke en mynt inn mellom støpselet og strømuttaket. Målet var å produsere videoinnhold som skulle vise om man fikk støt eller ei - alt etter hvorvidt man satt støpselet akkurat for langt inn, eller akkurat utenfor.

Dinside har ikke lyktes i å finne offisielle tall på personskader som kan knyttes til TikTok, men ifølge flere kilder, deriblant India Today, skal flere liv ha gått tapt som en direkte følge av innholdsproduksjon til det sosiale nettverket.

Utfordrende brukerbase

Ved bruk av TikTok blir du presentert for et tilsynelatende tilfeldig utvalg av videoer. I det du begynner å bruke appen, får du en unikt tilpasset «For You»-seksjon - med videoer som skal appellere til deg.

Magnus Waaler, innholdsskaper på TikTok. Foto: privat
Magnus Waaler, innholdsskaper på TikTok. Foto: privat Vis mer

Innholdsskaper i det sosiale nettverket, Magnus Waaler, har mye erfaring med innholdet. Han forteller at barns bruk av TikTok kan være problematisk.

Waaler peker blant annet på et relativt nytt fenomen hvor innholdsskapere lager videoer som oppfordrer seeren til å videresende innholdet til noen de syns er stygge, ekle eller rare.

- Konsekvensene kan være at man føler seg trakassert eller mobbet, forteller Waaler til Dinside.

Waaler er en aktiv innholdsskaper på det sosiale nettverket, og har totalt over fire millioner likerklikk på videoene han har laget - i tillegg til over 93 000 følgere. Han forteller at det finnes flest registrerte profiler for barn i en alder av åtte år og oppover.

- Før var det hovedsakelig barn som brukte appen. I dag vil jeg si aldersvariasjonen hovedsakelig sprer seg fra 7 til 25 år.

Og med en stor aldersvariasjon, kommer også variasjon i innholdet som deles.

- Jeg ser ofte videoer med festing og mye alkohol. Barn som ellers ikke ville blitt utsatt for klipp med fest og alkohol, får i ung alder et bilde av hvordan det er å være på fest. På YouTube må du søke etter det du vil se på, men på TikTok kommer det automatisk opp uten at du har bedt om det, forklarer Waaler.

I kontakt med barna

I november 2019 dukket det dog opp en ny profil på det sosiale nettverket. @Politivest, eller Nettpatruljen Vest, er politiets egne TikTok-profil, og fagleder i politidistriktet, Rune Fimreite, oppfordrer til åpen dialog om innholdet som kan dukke opp.

Rune Fimreite, fagleder i Politiets nettpatrulje Vest. Foto: Politiet
Rune Fimreite, fagleder i Politiets nettpatrulje Vest. Foto: Politiet Vis mer

- Uansett sosialt medium er aldergrensen 13 år. Vi tror på åpen dialog om innholdet som dukker opp på TikTok, forklarer Fimreite til Dinside.

Fimreite kan flagge med sterke tall, og viser til totalt nærmere fem millioner visninger, på deres egen TikTok-profil.

- Vi opplever positive ringvirkninger av vår tilstedeværelse på TikTok. Vi agerer ikke ut fra hvor gamle brukerne er, men på innholdet som deles. Barn og unge ser noe de vet ikke er greit, og tagger eller sender oss innholdet.

Når innholdsskaperne ser at politiet er gjort oppmerksomme på innholdet, er det ikke like kult å ha ulovlig innhold ute i sitt navn lenger, forteller politioverbetjenten. Han forklarer at en virkning av dette ofte er at videoene blir slettet før politiet rekker å ta grep.

Tatt inn til bekymringssamtale

Etter at en ung gutt delte en snutt hvor han gjorde hærverk på en el-sparkesykkel, ble avdelingen til Fimreite gjort oppmerksom på vandalismen gjennom direktemeldinger på TikTok. Dagen etter at gutten delte innholdet ble den unge gutten tatt inn til en bekymrinssamtale med politiet, der foreldrene også ble involvert.

- Det er viktig med åpen dialog rundt videoskaping og -deling. Om foreldre nekter barna bruk - vil barna mest sannsynlig finne andre måter å ta del i nettverkene, og derfor oppfordrer vi heller til å la barna forklare og vise sine foresatte hva TikTok er, forklarer Fimreite.

Gjennom de gode erfaringene Nettpatruljen Vest har opplevd, har Fimreite klare anbefalinger til hvordan håndtere barnas bruk av TikTok.

- Om du setter deg ned med barna og ber dem forklare TikTok, vil dere kanskje sammen komme over videoer hvor du som forelder kan forklare hvorfor enkelte av «challengene» er farlige, og hvordan verdien av likerklikk og visningstall ikke nødvendigvis er verdt de eventuelle konsekvensene av å prøve og gjenskape videosnuttene, avslutter Fimreite.

TikTok har over fem hundre millioner brukere verden over, og er med de tallene et av de største sosiale nettverkene som fins.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer