Mobilsikkerhet

Appene du bør styre unna

Enten trenger du dem ikke, eller så kan de i verste fall gjøre skade.

FLASH: De mange lommelyktappene er populære, men er gode eksempler på apper du ikke trenger lenger - fordi mobilen din allerede har det som standardfunksjon. Andre apper kan være fornuftig å la være å installere, av helt andre årsaker. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FLASH: De mange lommelyktappene er populære, men er gode eksempler på apper du ikke trenger lenger - fordi mobilen din allerede har det som standardfunksjon. Andre apper kan være fornuftig å la være å installere, av helt andre årsaker. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utvalget av apper til Android- og iOS-enheter kan være overveldende. Det finnes knapt oppgaver det ikke finnes en app til, og selv om de fleste har gode hensikter, mistenker vi mange for ikke å ha det.

Helt nylig har det, for eksempel, blitt stilt spørsmål om den svært populære FaceApp egentlig har så rene hensikter som utviklerne påstår, når brukervilkårene bryter GDPR-bestemmelsene.

Oftest er det gratis-apper som inneholder en eller annen form for uhumskhet, som disse som har blitt lastet ned mer enn 600 millioner ganger.

Og så er det mange apper som har mistet sin relevans, for eksempel på grunn av endret bruksmønster eller funksjonalitet som har blitt standard i operativsystemet. Det kan også være apper som har til hensikt å løse problemer som i praksis kan viser seg å være ikke-eksisterende.

I denne artikkelen har vi samlet noen eksempler på kategorier av apper du fint kan styre unna.

#1: Antivirus

Hva, kan det virkelig være smart å droppe antivirus-program på mobilen? Ja, mener vi i Dinside - og vi støtter oss blant annet på ekspertuttalelser fra NorSIS, som både hevder at farene er overdrevne og at appene i verste fall virker mot sin hensikt. Faktisk er det flere eksempler på at antivirus-apper gjør mobilen tregere og enkelte apper fungerer ikke i det hele tatt.

Apple iPhone har innebygd sikkerhet som forhindrer direkte tilgang til operativsystemet. Har du en Android-mobil, er du også i utgangspunktet godt beskyttet, så lenge du unngår å laste ned apper fra andre steder enn Google Play. Normalt vil Android stoppe slike forsøkt, med mindre du aktivt tillater slik installasjon i sikkerhetsinnstillingene.

#2: Lommelykt-apper

En gang i tiden var det en nyttig tilleggsfunksjon du trengte en app til, men de siste årene har både iPhone og Android-mobiler fått innebygd lommelykt-funksjon.

Likevel finner du haugevis av lommelykt-apper i App Store og Google Play, som stadig lastes ned og installeres i hopetall. Mange av dem har annonser og annet vedheng du ikke trenger. Like greit å styre unna.

STANDARD: Lommelykt ligger på telefonen din allerede. Her: Samsung A80. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STANDARD: Lommelykt ligger på telefonen din allerede. Her: Samsung A80. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

#3: Tastatur-apper

Synes du standard-tastaturet på mobilen din ikke fungerer optimalt? Da kan du laste ned alternative tastaturer både til Android og iOS. Men, du bør spørre deg selv om det er særlig lurt.

GJETTER: Swiftkey er blant tastaturene du kan laste ned, som gjetter hva som er neste ord du skal skrive. Dermed kan skrivingen gå raskere. Selv om dette er en relativt trygg løsning, har også Swiftkey blitt utsatt for datainnbrudd. Foto: Pål J Pollen
GJETTER: Swiftkey er blant tastaturene du kan laste ned, som gjetter hva som er neste ord du skal skrive. Dermed kan skrivingen gå raskere. Selv om dette er en relativt trygg løsning, har også Swiftkey blitt utsatt for datainnbrudd. Foto: Pål J Pollen Vis mer

I teorien kan hvilket som helst tastatur huske hver eneste tast du har trykket, og kanskje til og med laste opp til sine egne servere for å forbedre opplevelsen. Selv om det er et stort og seriøst selskap som står bak, kan data havne på avveie, som var tilfelle med Swiftkey fra Microsoft for en tid tilbake.

Et annet eksempel er Ai.type, som samlet masse data fra millioner av brukere i en åpen database på nett.

#4: Batterispare-apper

Trenger du virkelig en app som skal sørge for at batteriet ditt varer lenger? Svaret er ganske enkelt nei. Nyere versjoner av både Android- og iOS-systemene har mekanismer som sørger for å optimalisere batteribruken uten innblanding fra tredjepart.

Hvis en slik app virkelig skulle hatt noe for seg, måtte den ta full kontroll over operativsystemet på rotnivå, noe verken Android eller iOS tillater uten videre.

I beste fall kan slike apper gi deg råd om hva du bør gjøre av innstillinger, men ikke aktivt føre til mindre batteribruk. I verste fall kan de rappe personlige data - så styr unna.

#5: Gratis VPN

VPN (Virtual Private Network) går ut på at forbindelsen mellom din enhet og Internett går via en kryptert «tunnel». Dermed kan ikke nettverkstrafikken avlyttes av andre i samme trådløse nettverk, for eksempel. I motsetning til punkt 1 i denne saken, er dette en sikkerhetsløsning som anbefales, hvis du er opptatt av personvernet på nettet.

CLOAK: Du er tryggere dersom du bruker en VPN-løsning som koster penger. Gjør samtidig noen søk på nett for å se hva andre mener om tjenesten du vurderer å bruke. Her: Cloak. Foto: Pål J Pollen
CLOAK: Du er tryggere dersom du bruker en VPN-løsning som koster penger. Gjør samtidig noen søk på nett for å se hva andre mener om tjenesten du vurderer å bruke. Her: Cloak. Foto: Pål J Pollen Vis mer

Du bør imidlertid være på vakt for apper som gir deg gratis VPN. Å drifte en VPN-server er svært ressurskrevende, så da er sannsynligheten stor for at utgiveren ønsker å dra nytte av deg og brukerdataene din på annet vis, noe denne artikkelen fra The Register avslører. VPN kan absolutt anbefales, men bruk en anerkjent tjeneste det koster noen kroner å bruke, for eksempel Freedome eller Cloak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer