Smarte apper til reise:

Appene du trenger i påska

Disse mobilappene kan redde liv og gjør påskeferien din mye bedre.

TRYGG PÅSKE: Last ned disse appene før du drar, så får du en tryggere påskeferie. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
TRYGG PÅSKE: Last ned disse appene før du drar, så får du en tryggere påskeferie. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er endelig påske, og mange av oss snører sekken for å reise til fjells. Du har sikkert pakket både skismøring, solkrem og appelsiner allerede, men her et par apper som kan være fine å ha på telefonen.

Varsom.no (ekstern lenke) er spesielt viktig for dem som har tenkt seg på ski i områder med stor snøskredfare. Appen og nettsida er utarbeidet av NVE i samarbeid med Statens vegvesen. Her får du oversikt over aktuelle varslinger der du er, som for eksempel snøskred, flom, ekstremvær eller skogbrannfare.

Varsom for iOS (App store, gratis)
Varsom for Android (Play butikk, gratis)

Ut på tur

Dersom du vil vite mer om hvor du finner hytter du kan bo på, nødbuer som kan redde deg hvis uværet kommer brått på, merkede vinterruter i fjellet eller fotturer i nærheten av der du bor, så kan appen UT hjelpe deg. Den er det Den Norske Turistforening som står bak.

UT for iOS (App store, gratis)
UT for Android (Play butikk, gratis)

VAFFELJERN: I et vaffeljern kan du lage mye mer enn bare vafler. Blant annet kan du lage omelett eller quesadillas. Video: Berit B. Njarga. klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Været

Pent.no er appen som sammenlikner værmeldingen fra Yr og Storm. Her kan du selv velge hvem du vil stole på, og er de enstemmige har du nok en ganske grei garanti for hva slags vær som venter deg.

Pent for iOS (App store, gratis)
Pent for Android (Play butikk, gratis)

Fiske?

Norges Jeger- og Fiskerforbund har laget en app (ekstern lenke) som gir deg en oversikt over de mest populære fiskeartene, både i saltvann og ferskvann, samt tips til hva de biter på. Den har også oversikt over tilrettelagte fiskeplasser og båtramper over hele landet.

PS: Fiskekort kan bestilles fra inatur.no (ekstern lenke) eller ved lokale utsalg.

Hjelpen kommer fram

113-appen fra Norsk Luftambulanse (ekstern lenke) gir deg oversikt over de riktige nødnumrene. Her får du også numrene til nærmeste legevakt. Den viser også hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, samt koordinatene dine. Det siste kan være ekstra aktuelt hvis du må fortelle hjelpemannskaper nøyaktig hvor du befinner deg.

Unngå kø

Ute i trafikken kan dette kartet fra Statens vegvesen (ekstern lenke) være nyttig. Kartet gir deg oversikt over trafikkmeldingene der du er, du finner også nærmeste rasteplass eller ladestasjon. Selv om du kan veien, anbefaler vi deg også å bruke en navigasjonsapp som Google Maps eller Here, med liveoppdatering av trafikk. Blir det kø et sted, vil du ofte få forslag til hvordan du kan unngå den og tidvis spare mye tid.

HENDIGE APPER: DinSide gir deg tips til ni apper som er fine å ta med seg inn i påska. Foto: Øystein B. Fossum
HENDIGE APPER: DinSide gir deg tips til ni apper som er fine å ta med seg inn i påska. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Dra til sjøs

Båtfart er navnet på en app som er nyttig om du kjører båt. Den viser farten på båten rapportert via GPS og gir deg gjeldende fartsgrenser for de områdene du ferdes i på sjøen.

Appen inneholder sjøkart og fartsgrenser for Norge. Appen kan imidlertid være ufullstendig og er bare ment som et ekstra hjelpemiddel.

Båtfart for iOS (App store, gratis)
Båtfart for Android (Play butikk, gratis)

Til utlandet

Skal du reise ut av landet, må du sjekke at coronasertifikatet ditt er i orden. Folkehelseinstituttet har en oversikt over det du må vite på sine nettsider (ekstern lenke).

Du kan også laste ned appen Re-open EU (iOS | Android) Denne gir deg enkelt svar på hvilke coronaregler som gjelder i de ulike EU-landene akkurat nå, som er lurt å sjekke i tiden før avreise.

Appen Reiseklar (ekstern lenke) fra Utenriksdepartementet gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet.

På hjemreisen skal har du kanskje med deg varer som du har kjøpt i utlandet.

Med tollvesenets kvoteapp (ekstern lenke) kan du enkelt finne ut hvordan du holder deg innenfor kvoten, og den gir deg mulighet til å fortolle varer som er over tax-free-kvoten.

Uansett om det er kvoten, finværet eller skredvarselet du er på utkikk etter, føler vi oss ganske trygge på at minst én av disse appene vil komme til nytte for deg denne påska.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer