WWDC 2019

Apple avduker iOS 13

Her er de viktigste nyhetene Apple lanserte mandag kveld.

MØRK MODUS: Slik ser iOS 13 med det nye mørke brukergrensesnittet. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix
MØRK MODUS: Slik ser iOS 13 med det nye mørke brukergrensesnittet. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag klokka 19 norsk tid inntok Apple-sjef Tim Cook scenen på McEnery Convention Center i San Jose i California for å vise frem siste nytt fra selskapet i anledning deres årlige utviklerkonferanse WWDC.

Rett før pressekonferansen startet, klarte Apple selv å avsløre store endringer for iPad. De kommer til å døpe opp iOS for iPad til iPadOS.

De startet med å skryte litt av tjenestene de lanserte i mars, som den nye abonnementstjenesten for nyheter, spilltjenesten Apple Arcade og strømmetjenesten Apple TV+.

Apple TV får flerbruker-støtte

Apple TV var først ut på programmet i kveld. I den neste oppdateringen av operativsystemet tvOS introduserer Apple flerbrukerstøtte i TV-appen, så man kan logge på sine egne tjenester med personlig innhold.

I Apple Music på Apple TV vil man dessuten få sangtekster, i tilfelle man ønsker å synge med.

Den nye spilltjenesten Apple Arcade kommer også til Apple TV, og man vil kunne koble til spillkontrollerne til både Xbox og Playstation.

Masse nytt til Apple Watch

Bruker du Apple Watch, vil du kanskje glede deg over at den neste watchOS-oppdateringen får en haug med nye urskiver, inkludert såkalte «taptic chimes», som kvitrer hver time.

Et par nye apper vi kjenner fra iPhone og iPad kommer også, Lydbøker, Taleopptak og Kalkulator (kremt, velkommen etter!). I sistnevnte finnes det dessuten en egen tips-utregningsfunksjon.

Du vil heller ikke lenger trenge å laste ned apper fra iPhone, App Store blir nemlig nå tilgjengelig rett på klokka.

Apple har dessuten laget flere nye helsefunksjoner i watchOS 6. Med aktivitetstrender kan du få et bedre innblikk i din daglige aktivitet over tid. «Hearing Health» er en ny funksjon som kan fortelle deg når lyder rundt deg er for høye (Apple lovet at de hverken lagrer eller tar opp lyden).

Kvinner får en egen funksjon med muligheten til å registrere menstruasjonssyklusen og følge med på eggløsning.

iOS 13 får mørk modus

Apple innledet delen om iOS med et stikk til konkurrentene Google og markedsandel. Tim Cook kunne fornøyd fortelle salen at hele 85 prosent av aktive iOS-brukere har oppdatert til iOS 12, lansert i fjor høst, mens kun 10 prosent av Android-brukerne har oppdatert til Android 9.

I neste versjon, iOS 13, har Apple fokusert på å forbedre utelsen. De lover at FaceID er 30 prosent kjappere, app-nedlastinger og -oppdateringer er mindre, og apper starter 2x så raskt.

Når det gjelder nye funksjoner, var den nye mørke modusen, som har blitt den nye trenden i teknologibransjen, det første Apple viste frem.

Alt i brukergrensesnittet på iPhone blir mørkt (ikke nødvendigvis sort), noe som kan være mer behagelig å bruke på kveldstid. For svaksynte kan det også ha fordeler.

iOS 13 får også fått sveipe-tastatur kalt «QuickPath» - som vi kjenner fra Android.

Apper som Safari, Mail og Notater får flere nye funksjoner. Apples Påminnelser-app har blitt helt ny, og det har også Kart-appen, som får mer detaljerte kart. Det ser også ut til at Apple har laget sin egen variant av Googles Street View-visning kalt «Look Around».

NYE KART: Apples Kart-app får en solid overhaling i iOS 13. Her kan du se den nye Street View-lignende funksjonen med 360-graders bilder av hvor du befinner deg. Foto: Mason Trinca/Reuters/NTB Scanpix
NYE KART: Apples Kart-app får en solid overhaling i iOS 13. Her kan du se den nye Street View-lignende funksjonen med 360-graders bilder av hvor du befinner deg. Foto: Mason Trinca/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

... og nye sikkerhetsfunksjoner

Apple trekker også frem flere personvern-relaterte nyheter i iOS 13.

Når det gjelder stedtjenester, vil man kunne gi tilgang til en app «bare én gang», slik at de må spørre om lov igjen neste bak. Du vil få varsler for apper som sporer deg i bakgrunnen, i tillegg til at Apple stenger døren for apper som sporer via Bluetooth og WiFi.

«Sign in with Apple» er en ny innloggingsfunksjon som skal gjøre det mulig å logge inn i en app uten å måtte oppgi personlig informasjon. Du kan lage en tilfeldig e-postadresse som videresender til din faktiske e-post. Dette i stedet for å logge inn med for eksempel Facebook eller Google som har blitt ganske vanlig i mange apper.

Også i iOS 13: Bedre Memojier og nye kamera-funksjoner

I Meldinger-appen blir det mulig å lage en «profil» med navn og bilde.

Det blir også mulug tilpasse Memoji-ene dine enda mer, med sminke, briller, piercinger og AirPods. Du vil dessuten få din egen pakke med «klistremerker» med din Memoji i ulike type settinger, litt som Bitmoji.

NYE MULIGHETER: iOS 13 vil du kunne tilpasse Animojien din enda mer. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix
NYE MULIGHETER: iOS 13 vil du kunne tilpasse Animojien din enda mer. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Kamera-appen får flere nye funksjoner. Det blir nye lyseeffekter i portrettmodus, du får flere nye redigeringsmuligheter og kan endelig rotere en video. Du får nye organiseringsfunksjoner i Bilder-appen, og vil kunne se bilder etter dager, måneder og år. Skjermbilder, duplikater og kvitteringer vil også skilles ut av bildebiblioteket ditt, slik at det blir lettere å finne bildene som betyr noe.

Siri, AirPods, HomePod og CarPlay

Apples talestyringsassistent Siri kommer til å få en ny og «mer naturlig »stemme i iOS 13. Om eller når det vil gjelde den norske varianten, vet vi foreløpig ikke.

Apples trådløse ørepropper får dessuten mer funksjonalitet med iOS 13. For eksempel vil Siri lese opp meldinger umiddelbart når du mottar dem, også fra tredjepartsapper. AirPods får dessuten lyddeling, så du og en venn (som også må ha AirPods) kan høre på noe sammen.

Apple smarthøyttaler HomePod får den såkalte «handoff»-funksjonen, som gjør at du kan flytte musikk og den slags fra iPhone til Homepod. Den vil også kunne gjenkjenne flere familiemedlemmer og tilpasse svarene sine deretter.

CarPlay får dessuten nytt brukergrensesnitt med et interaktivt dashbord og en mer avansert og biltilpasset versjon av Apple Maps.

iPad får eget operativsystem

Som varslet rett i forkant får iPad sitt eget operativsystem, iPadOS, med eget brukergrenesnitt hvor du kan ha widgeter rett på hjemskjermen.

Såkalt fleroppgavekjøring, også kjent som multitasking, blir bedre, da man for eksempel vil kunne ha flere vinduer av samme app på skjermen samtidig. Du kan dra og slippe elementer fra en app til en annen om du vil.

NY HJEMSKJERM: Slik ser hjemskjermen i iPadOS ut. Foto: Apple
NY HJEMSKJERM: Slik ser hjemskjermen i iPadOS ut. Foto: Apple Vis mer

Apples Filer-app får også et løft, med bedre filvisningsmuligheter, muligheten til å dele mapper i iCloud Drive, men kanskje best av alt: støtte for eksterne disker og minnekort. Du kan også importere bilder direkte i apper som Lightroom.

Safari på iPad blir mer som på datamaskinen, med visning av skrivebordsversjonen av en nettside. Google Docs skal fungere, og du får ting som nedlastinger og tastatursnarveier.

iPadOS byr også på muligheten til å laste ned fonter og du får en rullelinje i dokumenter du kan ta tak i og scrolle med. Og ja, så kan du sveipe med tre fingre for å angre når du skriver (du trenger ikke lenger å riste iPad-en). I tillegg vil du kunne klippe og lime med å knipe tre fingre på skjermen.

Gjensyn med Mac Pro

Mot slutten av pressekonferansen lettet Apple på sløret for sin nye stasjonære datamaskin, Mac Pro.

RIVJERN AV EN MASKIN: På Twitter morer de seg allerede med utseendet på nye Mac Pro. Foto: Justin Sullivan/AFP Photo/NTB Scanpix
RIVJERN AV EN MASKIN: På Twitter morer de seg allerede med utseendet på nye Mac Pro. Foto: Justin Sullivan/AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Denne er «laget for ytelse» og kommer med Intels monster-prosessor Xeon med 28 kjerner og opptil 1,5 terabyte arbeidsminne. Den har dessuten hjul som tilvalg.

Ikke noe for oss vanlige folk, altså - prisen starter på 6000 dollar, over 50.000 kroner - og da får du «bare» 8-kjerners prosessor og 32 GB minne.

Den får selskap av en ny 32-tommer 6K Retina-skjerm kalt Pro Display XDR som vil koste 5000 dollar, rundt 43.000 kroner.

Neste macOS vil hete Catalina

Den neste store oppdateringen til macOS har fått kallenavnet Catalina. Mørk modus er ikke nyhet her, da Apple introduserte dette i forrige versjon, macOS 10.14 Mojave.

NY LOKASJON: Apple fortsetter å navngi Mac-operativsystemet etter steder i California. Nå har de flyttet seg fra ørkenen til en øy. Foto: Justin Sullivan/AFP Photo/NTB Scanpix
NY LOKASJON: Apple fortsetter å navngi Mac-operativsystemet etter steder i California. Nå har de flyttet seg fra ørkenen til en øy. Foto: Justin Sullivan/AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Den store endringen i macOS 10.15 vil være at iTunes skilles ut i tre separate apper, Apple Music, Apple Podasts og Apple TV. Synkronisering av iPhone blir fortsatt mulig, men det vil skje via filbehandleren Finder i stedet.

I Catalina blir det dessuten mulig å bruke iPad som sekundær skjerm for Mac-en din via en ny funksjon Apple kaller for «Sidecar». Her vil du også kunne bruke Apple Pencil til å tegne med eller redigere bilder.

«Voice Control» er en ny tilgjengelighetsfunksjon i macOS Catalina som vil gjøre det mulig å styre Mac-en med stemmen. Denne kommer til iOS 13 også.

«Project Catalyst» er navnet for verktøyet som vil gjøre det mulig for utviklere å gjøre iPad-apper om til Mac-apper. Twitter kommer for eksempel til å gjøre sin iOS-app tilgjengelig for Mac, og forvent å se flere som følger etter.

Kommer til høsten

Alle de nye oppdateringene - iOS 13, macOS 10.15 Catalina, tvOS 13 og watchOS 6, vil bli tilgjengelig gratis i høst.

Utviklere vil kunne laste ned betaversjoner allerede i dag, mens Apple åpner sitt åpne betaprogram for alle senere i juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer