Apple ber iPhone 5-eiere oppdatere

Bør gjøres før 3. november - og gjelder i tillegg eldre iPad-modeller.

GAMMEL TRAVER: Bruker du fortsatt iPhone 5, bør du sørge for at den er oppdatert innen 3. november. Foto: Olle Eriksson/CC-BY
GAMMEL TRAVER: Bruker du fortsatt iPhone 5, bør du sørge for at den er oppdatert innen 3. november. Foto: Olle Eriksson/CC-BY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om iPhone 5 ikke har mulighet til å oppdatere til iOS 13, ber Apple nå brukerne om å oppdatere til den siste tilgjengelige versjonen – versjon 10.3.4.

Hvis ikke man gjør det innen 3. november, altså på søndag, vil sentrale funksjoner som App Store, iCloud, e-post og nettleseren ikke lenger fungere.

Dermed vil enheten i praksis bli ganske ubrukelig.

Skyldes GPS

Årsaken ligger i GPS-systemet som brukes verden over. Hver 1024. uke, eller da cirka hvert tjuende år, nullstilles uketelleren, som er lagret i 10-bit-format (2^10=1024).

Ved siden av å brukes til posisjonering, brukes GPS-teknologien nemlig også til å sende ut korrekt dato og tid.

Det må telefonprodusenter og andre ta høyde for, noe Apple har gjort i den nevnte oppdateringen. Nullstillingen av telleren skjedde egentlig 6. april i år, der enkelte produsenter ble rammet. I Kina førte for eksempel endringen til at flere flyavganger ble kansellert den aktuelle dagen.

Ikke bare iPhone 5

I tillegg til iPhone 5 er det også flere eldre Apple-enheter som bør oppdateres:

iPad 4. generasjon (10.3.4)
iPhone 4s, iPad Mini (første generasjon), iPad 2 og iPad 3 (9.3.6)

For iPad-ene gjelder dette enhetene som har WiFi + mobildata.

Sjekk hvilken versjon du har

Er du usikker på hvilken versjon du har installert, trykker du deg inn på innstillinger, generelt, om og ser på iOS-versjon-feltet. Under generelt-menyen finner du også muligheten til å oppdatere til siste tilgjengelige versjon.

PS! Dersom du ikke gjør dette innen 3. november vil du altså miste funksjonalitet som omtalt over, og du er da nødt til å koble enheten til en PC eller Mac for å utføre oppdateringen, siden oppdateringer over nettet ikke lenger vil fungere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer