Batterygate

Apple betaler 4,6 milliarder i forlik om trege iPhoner

Teknologigiganten Apple vil betale 500 millioner dollar etter at selskapet i det skjulte gjorde eldre iPhoner saktere for å få folk til å kjøpe nye telefoner.

STRAFFES: Apple må igjen bla opp store summer etter batteriskandalen. Foto: AFLO / SPLASH NEWS / SCANPIX
STRAFFES: Apple må igjen bla opp store summer etter batteriskandalen. Foto: AFLO / SPLASH NEWS / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erstatningssummen, som utgjør over 4,6 milliarder norske kroner, er del av et forlik Apple har inngått etter at de ble konfrontert med et massesøksmål fra misfornøyde kunder. Firmaet skal bevisst ha gjort eldre modeller av iPhone saktere for få å eierne til å oppgradere til en nyere modell.

Bakgrunnen for massesøksmålet var et eiere av iPhoner tilbake i 2017 opplevde at telefonene deres ble mer langsomme, noe Apple også innrømmet. Det ble forklart med at selskapet hadde gjort telefonene tregere for å forlenge telefonens levetid og unngå uventet avslutning på grunn av svakt batteri. Til slutt tilbød Apple et bytte av batteri for 29 dollar, 270 kroner, men da hadde mange allerede gitt opp og kjøpt ny telefon i dyre dommer.

10 ÅR MELLOM: Det er ti år siden iPhone 3GS ble sluppet, og vi har sjekket hvordan kameraet står seg mot splitter nye iPhone 11 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Ble ikke informert

Dersom eierne av de trege telefonene hadde blitt opplyst om at problemet lot seg løse ved et billig batteriskifte, ville ikke ha gått til det skritt å kjøpe ny, ble det anført i søksmålet.

Forliket omfatter eiere av iPhone 6, 6S, 7 og SE-modellene. Deltakerne i søksmålet kan få opptil 3.500 dollar hver i erstatning, mens resten vil bli fordelt på dem som leverer inn et krav og erstatning.

Forliket er ikke rettskraftig. En dommer i en domstol i California skal ta stilling til det i april.

I februar fikk Apple en bot på 25 millioner euro av det franske direktoratet for konkurranse, forbrukere og forebygging av svindel for samme praksis.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer