Apple fikk bot på 25 millioner euro

Bøtelagt for å ha redusert ytelsen via programvareoppdatering.

BØTELAGT: Franske myndigheter har bøtelagt Apple for villedende kommersiell praksis. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix
BØTELAGT: Franske myndigheter har bøtelagt Apple for villedende kommersiell praksis. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter at selskapet bak den populære ytelsestesten Geekbench i 2017 beviste at eldre iPhone-modeller hadde fått redusert ytelse etter en oppdatering (til iOS 10.2.1), innrømte Apple at det faktisk var tilfelle.

Ifølge Apple var ikke dette et grep som ble gjort for å stimulere til å kjøpe ny telefon, men for å forhindre at en telefon med degradert batteri plutselig ville slå seg av dersom den ble belastet for hardt. I tillegg ville det å kjøre med redusert ytelse gjøre at batteritiden ble bedre.

Allikevel lot ikke kritikken vente på seg, siden brukerne ikke på noen måte ble informert om at dette grepet ble tatt. Å bytte til et nytt batteri kunne nemlig få ytelsen opp igjen, og over en lang periode ble det til at Apple tilbød rimeligere batteribytte til en rekke telefoner.

Har fått millionbot

Nå har det franske direktoratet for konkurranse, forbrukere og forebygging av svindel bøtelagt Apple for denne praksisen. Summen Apple må betale er satt til 25 millioner euro, eller omlag 250 millioner kroner.

I begrunnelsen heter det seg at forbrukerne ikke ble informert om at det å oppgradere til iOS 10.2.1 og 11.2 sannsynligvis ville gjøre enheten tregere og at Apple derfor var skyldig i villedende kommersiell praksis ved å utelate informasjon.

Apple har vedtatt boten på 25 millioner euro og vil også vise en pressemelding vedrørende dette forholdet i én måned på sine nettsider.

Har blitt valgfritt

I senere oppdateringer av iOS har Apple gjort det valgfritt for brukeren om ytelsen skal strupes for å forlenge batteritiden og hindre plutselige avslutninger.

Hvis du ikke vil at Apple skal redusere ytelsen på din eldre iPhone, gå til Innstillinger > Batteri > Batteritilstand, og sjekk meldingen under Evne til maksimal ytelse.

Dersom batteriet ditt «ikke er i stand til å levere ytelsen som trengs», og telefonen derfor har fått ytelsen degradert, vil du ha muligheten til å trykke på Deaktiver dersom du vil at telefonen skal yte som før, men da altså med svakere batteritid og risiko for at den plutselig slår seg av ved overbelastning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer