Apple fikk bot på 25 millioner euro

Bøtelagt for å ha redusert ytelsen via programvareoppdatering.

BØTELAGT: Franske myndigheter har bøtelagt Apple for villedende kommersiell praksis. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix
BØTELAGT: Franske myndigheter har bøtelagt Apple for villedende kommersiell praksis. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter at selskapet bak den populære ytelsestesten Geekbench i 2017 beviste at eldre iPhone-modeller hadde fått redusert ytelse etter en oppdatering (til iOS 10.2.1), innrømte Apple at det faktisk var tilfelle.

Ifølge Apple var ikke dette et grep som ble gjort for å stimulere til å kjøpe ny telefon, men for å forhindre at en telefon med degradert batteri plutselig ville slå seg av dersom den ble belastet for hardt. I tillegg ville det å kjøre med redusert ytelse gjøre at batteritiden ble bedre.

Allikevel lot ikke kritikken vente på seg, siden brukerne ikke på noen måte ble informert om at dette grepet ble tatt. Å bytte til et nytt batteri kunne nemlig få ytelsen opp igjen, og over en lang periode ble det til at Apple tilbød rimeligere batteribytte til en rekke telefoner.

Har fått millionbot

Nå har det franske direktoratet for konkurranse, forbrukere og forebygging av svindel bøtelagt Apple for denne praksisen. Summen Apple må betale er satt til 25 millioner euro, eller omlag 250 millioner kroner.

I begrunnelsen heter det seg at forbrukerne ikke ble informert om at det å oppgradere til iOS 10.2.1 og 11.2 sannsynligvis ville gjøre enheten tregere og at Apple derfor var skyldig i villedende kommersiell praksis ved å utelate informasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.