iOS 14.5 med App Tracking Transparency

Apple-grepet Facebook hater

Snart må de spørre om lov for å få spore deg.

MÅ SPØRRE: Når neste iOS-versjon, 14.5, kommer, må apper som sporer deg be om din tillatelse først. Foto: Apple
MÅ SPØRRE: Når neste iOS-versjon, 14.5, kommer, må apper som sporer deg be om din tillatelse først. Foto: Apple Vis mer
Publisert

I dag er den internasjonale personverndagen, og Apple har benyttet anledningen til å snakke om en ny funksjon som vil dukke opp i iOS 14.5-oppdateringen som er forventet i nær fremtid, i form av et personvernsdokument som viser hvor mye data som høstes inn om oss uten at vi selv vet om det.

Med den neste oppdateringen kommer nemlig funksjonen Facebook frykter: «App tracking transparency». Den gjør kort og godt at selskaper som ønsker å spore deg på tvers av nettsteder og apper må be om din tillatelse først.

Dersom du velger å takke nei, får ikke appen tilgang til den såkalte IDFA-koden (Apple ID for annonsører) på telefonen, som er den man i dag bruker til slik sporing. Typisk er det tilgang til denne som gjør det mulig å servere deg tilpassede annonser basert på hva du er interessert i.

Kan ikke kreve et ja

Apple understreker at app-utviklerne ikke kan kan begrense appens funksjonalitet om du takker nei, og at de plikter å følge ditt ønske om ikke å bli sporet også utover den som tradisjonelt skjer via IDFA-koden.

Dersom det oppdages at en utvikler ikke hedrer ditt ønske der, risikerer de at appen blir fjernet fra App store.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer