Alt fra Apples storlansering

Apple har gjort det ingen trodde de kom til å gjøre

Lanserte ny MacBook Air, Mac mini og iPad Pro. Og dropper Lightning-kontakten til fordel for USB-C.

IPAD PRO: Nye iPad Pro har smale rammer, USB-C, Face ID og en helt ny Apple Pencil. Foto: Kirsti Østvanga
IPAD PRO: Nye iPad Pro har smale rammer, USB-C, Face ID og en helt ny Apple Pencil. Foto: Kirsti Østvanga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 15 norsk tid inntok Apple-sjef Tim Cook scenen i Brooklyn Academy Music i New York for å vise frem nye produkter, og det startet med Mac. I sommer lanserte Apple nye MacBook Pro-modeller, så i denne omgang var fokuset rettet mot iMac, MacBook Air og Mac mini.

– Folk elsker Mac-en, skrøt Cook fra scenen i Brooklyn i New York og annonserte at det nå er 100 millioner Mac-er der ute.

Ny MacBook Air

Det første produktet i ettermiddag var MacBook Air – nå med en 13,3-tommers Retina-skjerm med en oppløsning på 2560 x 1600 piksler. Designet er en stor oppgradering fra den forrige Air og Apple har krympet rammen rundt skjermen med 50 prosent. Frykt ikke, FaceTime-kameraet er fortsatt på plass over skjermen.

En annen nyhet er Touch ID som for første gang er tilgjengelig på en MacBook Air. Funksjonaliteten er tilsvarende som på Pro-modellene ved at man kan logge inn med fingeren og betale, for å nevne noe.

MACBOOK AIR: Apple-sjef Tim Cook introduserte nye MacBook Air. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP
MACBOOK AIR: Apple-sjef Tim Cook introduserte nye MacBook Air. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP Vis mer

MacBook Air har for øvrig den samme T2 sikkerhetsbrikken som MacBook Pro og iMac.

Apple lover også en mye bedre lydopplevelse. MacBook Air skal være 25 prosent mer høytlytt og 2 ganger mer bass. Av tilkoblinger er nye MacBook Air utstyrt to USB-C-kontakter med Thunderbolt 3-støtte. Begge kan brukes til å lade opp maskinen.

MacBook Air kan utstyres med Intel åttende generasjon prosessor, 1,5 TB SSD og 16 GB minne. Batteritid 12 timer med surfing og 13 timer med iTunes-strømming. Vekten er på drøyt 1,2 kilo.

Prisen starter på 13 490 kroner for modellen med Intel Core i5-prosessor på 1,6 GHz, 128 GB SSD-lagring og 8 GB arbeidsminne. Tidligere kunne man få MacBook Air til under 10 000 kroner, så her er det snakk om en stor økning. MacBook Air kan forhåndsbestilles i dag og den blir tilgjengelig 7. november.

Mac mini er tilbake

Den største, lille Mac-nyheten fra Apple i dag var trolig lanseringen av en ny Mac mini med et helt nytt design. Se for deg en like flat, men litt bredere utgave av Apple TV 4.

Nye Mac mini kan utstyres med Intel-prosessorer med fire og seks kjerner og skal ifølge Apple være fem ganger kraftigere enn den forrige modellen. Mini-Mac-en kan også utstyres med hele 64 GB minne. Hva med lagring? 2 TB SSD. Innstegsmodellen kommer med 128 GB SSD.

I motsetning til MacBookene, er det ingen begrensning på tilkoblingsmulighetene til Mac mini:

  • Ethernet-kontakt.
  • Fire USB-C-kontakter med Thunderbolt 3.
  • To USB-A-kontakter.
  • HDMI 2.0-kontakt.

Den rimeligste modellen er utstyrt med Intel Core i3-prosessor på 3,6 GHz, 128 GB SSD og 8 GB arbeidsminne. Prisen starter på 8990 kroner i Norge og lanseringen er 7. november.

– Nye MacBook Air og Mac mini er helt fantastiske, uttalte Cook under lanseringen.

MAC-LANSERING: Apple lanserte en ny MacBook Air og Mac mini. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
MAC-LANSERING: Apple lanserte en ny MacBook Air og Mac mini. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer

Det var det fra Mac og fokuset ble rettet mot iPad Pro.

Dropper Lightning-kontakten

Apple annonserte at de har solgt 400 millioner iPad-er og at de har knust PC-produsentene i salgstall. Det er usikkert om PC-produsentene syns den sammenlikningen er rettferdig.

Dagens iPad Pro-lansering er den største siden Pro-serien ble lansert. Apple introduserte en iPad Pro 11" og en iPad Pro 12,9. Rammen rundt den imponerende skjermen – det er fortsatt et LCD-panel – er tynnere enn noen gang tidligere. De smale rammene betyr at hjemknappen og Touch ID er fjernet, men inn kommer Face ID, som fungerer tilsvarende som på iPhone X og Xs.

SMAL RAMME: Nye iPad Pro 11" er like stor som fjorårets 10,5-modell. Foto: Kirsti Østvang
SMAL RAMME: Nye iPad Pro 11" er like stor som fjorårets 10,5-modell. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

På innsiden sitter det en kraftig A12X Bionic-prosessor som er en enda heftigere enn A12-brikken som sitter i iPhone Xs. Ifølge Apple er den kraftigere enn 92 prosent av PC-ene som er solgt det seneste året og like rask som Xbox One S.

En radikal endring er at USB-C-kontakten er på plass og erstatter Lightning som Apple har vært trofast mot i flere år. iPhone neste? Det gjør at man kan koble til eksterne skjermer og annet tilbehør, og også lade iPhonen. Fiffig!

Apple introduserte også en ny Apple Pencil, og som kan festes magnetisk til iPad Pro og pares automatisk. En annen kul funksjon er at Pencil også lades når den er festet til iPad Pro på denne måten.

I tillegg er Smart Keyboard oppdatert og støtter nå to ulike vinkler. Ikke like allsidig som Surface-støtten, men det er absolutt fremgang fra den forrige utgaven som kun kunne stilles i én posisjon.

IPAD PRO: Her er nye iPad Pro med syltynn ramme og Face ID. Foto: Kirsti Østvang
IPAD PRO: Her er nye iPad Pro med syltynn ramme og Face ID. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nye iPad Pro blir tilgjengelig i konfigurasjoner på 64 GB, 256 GB, 512 GB og 1 TB. Forhåndssalget starter i dag og lanseringen er 7. november.

Prisene starter på:

  • iPad Pro 11" wifi: 8890 kroner.
  • iPad Pro 11" LTE: 10 390 kroner.
  • iPad Pro 12,9" wifi: 10 890 kroner.
  • iPad Pro 12,9" LTE: 12 390 kroner.

Det var alt fra dagens Apple-lansering. Vi er til stede i New York og kommer tilbake med førsteinntrykk fra MacBook Air og iPad Pro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer