Oppdateringer kan gjøre iPhone tregere

Apple innrømmer at de kan gjøre iPhonen din tregere

Og de gjør det for å unngå at mobilen plutselig skrur seg av. Årsaken? Dårlig batteri.

DÅRLIG BATTERI? Hvis du må lade mobilen mye oftere enn før, kan du oppleve at den blir tregere når du oppdaterer iOS. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DÅRLIG BATTERI? Hvis du må lade mobilen mye oftere enn før, kan du oppleve at den blir tregere når du oppdaterer iOS. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryktene om at Apple gjør eldre iPhone-modeller tregere ved hver oppdatering av iOS, har versert i årevis, men ble for kort tid siden avkreftet av det finske selskapet Futuremark, som lager ytelsestester for blant annet mobiltelefoner. I en uttalelse hevdet selskapet at det var mer sannsynlig at nye og mer komplekse utgaver av appene, var den virkelige synderen.

Nå viser det seg derimot at den gamle myten har en god dose sannhet ved seg likevel. Etter at Geekbench publiserte en artikkel der de pekte på forskjeller i ytelse og alderen på batteriet, kom Apple omsider på banen og kommenterte saken.

Ifølge en rekke kilder, deriblant Newsweek og The Guardian, sier Apple at enkelte iOS-oppdateringer kan gjøre eldre mobiler tregere. Tidligere har blant annet Nettavisen omtalt saken her hjemme.

Skal forhindre at mobilen skrur seg av

Selskapet hevder imidlertid at det ikke skjer fordi de vil lokke deg til å kjøpe en ny mobil, men fordi batteriet har mistet så mye av kapasiteten sin at det ikke lenger er i stand til å levere nok og stabil strøm til prosessoren under de mest krevende situasjonene.

Videre hevder de at hvis så skjer, kan du oppleve at mobilen skrur seg av helt uventet, for eksempel når det er kaldt. Dette gjør den for å beskytte komponentene, som kan ta skade av den lave og ustabile strømtilførselen.

Dette kan videre være forklaringen på at mange opplever at mobilen skrur seg av helt uventet, selv om batteriindikatoren fortsatt viser 40-50 prosent kapasitet.

Ved å senke prosessorhastigheten, senkes samtidig strømbehovet - og dermed vil man sjeldnere oppleve at mobilen plutselig skrur seg av på denne måten, hevder Apple.

Nytt batteri skal gi full ytelse

Løsningen? Kjøpe et nytt batteri. Selskapet Primate Labs som er knyttet til Geekbench, skal ifølge The Guardian ha gjort tester som bekrefter at eldre iPhones med nytt batteri vil kjøre på full ytelse også etter oppgraderinger av iOS.

Ifølge The Guardian skal iPhone 6, 6S og SE allerede i fjor ha fått oppdateringer som gjør enheter med svakt batteri tregere, og det samme skjedde med iPhone 7 med oppdateringen 11.2 i desember. Hvor mye ytelsen senkes, sier kildene ikke noe om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer