Apple iPhone 6 Plus

Med denne kommer du til å trenge større lommer.

IKKE AKKURAT DISKRET: iPhone 6 Plus er et monster av en telefon. Foto: KIRSTI ØSTVANG
IKKE AKKURAT DISKRET: iPhone 6 Plus er et monster av en telefon. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen år siden var det nærmest utenkelig at Apple kom til å lansere en «phablet», altså en smartmobil så stor at det nesten er et nettbrett.

Men der avdøde Apple-gründer Steve Jobs en gang latterliggjorde de store mobilene, har selskapet nå snudd og lanserer ikke bare én, men to store iPhone-er.

Den største av dem, iPhone 6 Plus, er en gigant.

Les også: Én av fem sliter med å lese på mobilskjermen

iPhone 6 på steroider

Kort oppsummert er iPhone 6 Plus en iPhone 6 på steroider. Den har samme nye design og omtrent samme spesifikasjoner, men er vesentlig større.

Spesifikasjoner

 • Skjerm: 5,5" IPS LCD
 • Prosessor: Apple A8, 1,4 GHz
 • RAM: 1 GB
 • Internminne: 16, 64 eller 128 GB
 • Minnekort: Nei
 • Kamera: 8Mp, f/2.2
 • Batteri: 2950mAh
 • Størrelse: 158,1 x 77,8 x 7,1 mm
 • Vekt: 172g
 • Operativsystem: iOS 8
 • Vanntett: Nei

 • De viktigste forskjellene er:

  • iPhone 6 har en 4,7 tommer skjerm, mens iPhone 6 Plus har en 5,5 tommer skjerm.
  • Skjermoppløsningen er 1920x1080 og 401ppi, opp fra 1334x750 og 326ppi.
  • Batteriet til 6 Plus har 50 prosent større kapasitet, opp fra 1810mAh til 2915mAh.
  • Kameraet til 6 Plus har også optisk bildestabilisering.
  Mye av det vi skrev om iPhone 6 gjelder også for 6 Plus, derfor gjentar vi ikke alle poengene her.

  Vi skal imidlertid se nærmere på det som skiller de to, og samtidig ta en titt på hvordan Apples nye gigant står seg mot de mest aktuelle konkurrentene.

  IPHONE-FAMILIEN: Nå i tre størrelser: iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  IPHONE-FAMILIEN: Nå i tre størrelser: iPhone 5S, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Den størrelsen

  La det være ingen tvil: iPhone 6 Plus er svær mobil. Vi snakker «folk stirrer på deg på bussen«-svær. Eller «du må som regel bruke den med to hender»-svær.

  Nå er det riktignok poenget med en phablet også. Større skjerm enn «vanlige» telefoner er himmelsk når man skal se på film og bilder, spille, lese en bok, samtidig som størrelsen fortsatt er relativt hendig sammenlignet mot et «vanlig» nettbrett - og så slipper man å drasse rundt på begge deler.

  Mange mener de kan være mer produktive på en giganttelefon (i Asia elsker de dem).

  iPhone 6 Plus er imidlertid stor i sin produktkategori også, og har et større fotavtrykk i forhold til skjermstørrelsen enn mange av rivalene.

  For eksempel er den større enn LG G3, som også har 5,5 tommer skjerm. Så er den høyere enn Samsung Galaxy Note 3, som har 5,7 tommer skjerm. Den er omtrent like stor som Huawei Ascend Mate 7, som på sin side har en skjerm på 6 tommer.

  FORFRA: Slik ser LG G3, iPhone 6 Plus og Huawei Ascend Mate 7 ut på fremsiden. Det er tydelige forskjeller i hvor tykke rammer telefonene har. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  FORFRA: Slik ser LG G3, iPhone 6 Plus og Huawei Ascend Mate 7 ut på fremsiden. Det er tydelige forskjeller i hvor tykke rammer telefonene har. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  SETT FRA SIDEN: De tre er imidlertid heller ikke like tykke. Det kan også ha noe å si på hvor store de er i høyde og bredde. iPhone 6 er desidert slankest. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SETT FRA SIDEN: De tre er imidlertid heller ikke like tykke. Det kan også ha noe å si på hvor store de er i høyde og bredde. iPhone 6 er desidert slankest. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  BAKFRA: Her kan vi se hvorfor LG G3 er relativt liten: knappene tar bare opp plass på baksiden. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  BAKFRA: Her kan vi se hvorfor LG G3 er relativt liten: knappene tar bare opp plass på baksiden. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  iPhone-ens runde hjemknapp legger nok føringer på hvor mye kant det er rundt skjermen, men vi hadde gjerne sett at det var enda litt mindre enn nå. Når vi holder den nederst i én hånd, føles den litt topptung, antagelig fordi den er så høy, men også fordi den veier 172 gram.

  iPhone 6 Plus er heldigvis svært tynn, og de avrundede kantene gjør likevel behagelig å holde når du først har funnet riktig grep.

  FÅR DU PLASS? Apples nye giganttelefon gir noen nye utfordringer med tanke på oppbevaring. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  FÅR DU PLASS? Apples nye giganttelefon gir noen nye utfordringer med tanke på oppbevaring. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Hvis man ikke er vant med så stor mobil fra før, vil man møte på noen utfordringer. Å ta bilder kjapt med bare én hånd kan være vanskelig. Å holde den opp til øret når man skal ringe, føles også rart.

  I tillegg er vi litt redde for at nesen kan brekke om vi sovner mens vi holder den foran ansiktet liggende (heldigvis har vi ikke fått prøvd akkurat den ut teorien).

  Dette er definitivt en telefon best egnet for tohåndsbruk, selv om det også kommer an på hvor store hender man har. Og den krever dessuten store nok lommer.

  Fun fact: Ifølge Mashable ser fem klesprodusenter faktisk nå på hvordan de kan tilpasse sine klær til å ha plass til en stor telefon som iPhone 6 Plus.

  Bøyer den seg?

  Med mindre du har levd under en stein den siste uken, kan du ikke ha unngått å fått med deg #bendgate. Flere brukere rapporterte om at nye iPhone 6 Plus kunne bøyes, og én av videoene er sett over 45 millioner ganger på YouTube.

  NY DESIGN: Årets iPhone-modeller har blitt runde i kantene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  NY DESIGN: Årets iPhone-modeller har blitt runde i kantene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Apple, på sin side, mener problemet er overdrevet og rapporterer om at de kun har fått ni klager i løpet av de seks første dagene de nye telefonene har vært i salg.

  Vi har ikke gjort noen grundige vitenskapelige undersøkelser på hvor mye 6 Plus tåler, men vi har klemt og vridd på den uten at noe har skjedd, og den føles ikke spesielt skjør ut, snarere tvert imot.

  Se hvilken telefon som tålte mest i Consumer Reports´ test

  Flott skjerm

  SER BRA UT: Skjermen til iPhone 6 Plus er skarp, har fine farger og god innsynsvinkel. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SER BRA UT: Skjermen til iPhone 6 Plus er skarp, har fine farger og god innsynsvinkel. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  I motsetning til lillebror, har 6 Plus en full HD-skjerm på 1920x1080 og 401ppi. Høyeste oppløsning på en iPhone noensinne, men ikke høyeste i klassen.

  For eksempel kan LG G3 skilte med hele 2560x1440 og 538 ppi, mens Samsung Galaxy Note 3 byr på 1920x1080 og 386 ppi. Galaxy Note 4, som kommer i oktober, og som har en 5,7 tommer skjerm, har en oppløsning på 2560x1440 og 515ppi.

  Debatten raser om hvorvidt man klarer å se noen forskjell i skarphet mellom HD- og såkalt QHD-oppløsning, da øyets grense hva gjelder å skille mellom piksler sies å ligge på 300ppi. Vi klarer imidlertid ikke å se noen forskjell på normal betraktningsavstand.

  Skjermen til 6 Plus er uansett glimrende. Glasset er så tynt at det nesten ser ut som bildet ligger utenpå skjermen. Man får nesten følelsen av at man tar rett på ikonene.

  iPhone 6 Plus anses for øvrig å ha den beste LCD-skjermen på markedet ifølge labtester fra DisplayMate. I disse testene var det kun OLED-skjermen til Samsung Galaxy Note 4 som oppnådde en bedre score, totalt sett.

  Landskapsmodus

  Mens iPhone 6 Plus har den samme enhåndsmodusen vi finner i iPhone 6, altså ved at du kan dobbelttappe på hjemknappen for å dra ned øvre halvdel av skjermen, har den også fått et par ekstra funksjoner i det nye operativsystemet, iOS 8.

  Den viktigste er landskapsmodus på hjemskjermen. Vrir du telefonen fra stående til liggende, vil alle apper rotere etter - omtrent som på iPad. Veldig praktisk.

  BEDRE HORISONTALT: Slik ser hjemskjermen på iPhone 6 Plus ut om du vrir den til landskapsmodus. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  BEDRE HORISONTALT: Slik ser hjemskjermen på iPhone 6 Plus ut om du vrir den til landskapsmodus. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Apple har også oppdatert en del av sine egne apper til å fungere bedre horisontalt. I for eksempel Meldinger- og Mail-appene er det en innboks på venstre side, og selve meldingene listes opp på høyre side. Tastaturet har enda flere taster, for eksempel for klipp og lim.


  Vi føler likevel at Apple kunne gjort mer for å utnytte den store skjermen enda litt bedre. På hjemskjermen er det plass til like mange app-ikoner som på lillebror iPhone 6, men det er mer tomrom mellom dem.

  Du har anledning til å aktivere noe som kalles for zoomet visning, som ifølge Apple «viser mer kontroller». I praksis gjør det alle grafiske elementer på skjermen litt større, men det er ikke nødvendigvis en god løsning for alle.

  Enn så lenge er det også en del tredjepartapper som ennå ikke er oppdaterte for den større skjermen. Disse blåses bare opp til større utgaver av seg selv, og blir til tider komisk store. Det samme skjer på lillebror iPhone 6, men mindre skjerm = mindre problem.

  Bare se hvor annerledes statuslinjen er fra hjemskjermen og en tredjeparts Twitter-app:

  Apputviklerne har riktignok ikke hatt mange uker på seg til å gjøre tilpasningene, og det vil nok også bedre seg snart. Det blir likevel et lite irritasjonsmoment i hverdagen for de mest utålmodige blant oss.

  Enda bedre kamera

  UTSTIKKENDE KAMERA: Noen har uttrykt bekymring over at den utstikkende kameralinsen fort vil bli ripete. Et deksel kan gi bedre beskyttelse. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  UTSTIKKENDE KAMERA: Noen har uttrykt bekymring over at den utstikkende kameralinsen fort vil bli ripete. Et deksel kan gi bedre beskyttelse. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  iPhone 6 Plus har det samme supre kameraet på 8 megapiksler som vi finner hos lillebror, men har også optisk bildestabilisering, noe som skal gi bedre og skarpere bilder i dårlig lys.

  (Den optiske bildestabiliseringen fungerer for øvrig ikke med video.)

  Vår erfaring er at forskjellen mellom de to ikke er enorm, selv om vi ser at det hjelper noe innendørs og på kveldstid. iPhone 6 Plus produserer jevnt over litt mer detaljerte bilder med mindre støy.

  Apple iPhone 6 Plus


  Apple iPhone 6 Plus


  Apple iPhone 6 Plus


  iPhone 6 Plus vil naturlig nok også gi deg en ganske stor søker, så det faktisk kan bli lettere å komponere motiv enn på en mindre telefon. På den andre siden, og som nevnt tidligere, kan telefonens størrelse gjøre det vanskelig å ta bilder med én hånd.

  Holder i to dager

  KJEKK HJEMKNAPP: Du kan låse opp iPhone 6 Plus bare ved å holde fingeren på hjemknappen. Den er rask og presis. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  KJEKK HJEMKNAPP: Du kan låse opp iPhone 6 Plus bare ved å holde fingeren på hjemknappen. Den er rask og presis. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Som på iPhone 6, er dette en svært kjapp telefon som takler alt fra nettsurfing til videoavspilling med glans. En real kraftplugg.

  Det aller beste er imidlertid at Apple også har fått plass til et mye større batteri i iPhone 6 Plus.

  Mens vi med iPhone 6 opplevde at batteriet holdt én dag med vanlig bruk, varte 6 Plus i to dager med vanlig bruk. Det kommer godt med når man er ute på farten, noe den typiske målgruppen for denne typen telefon kanskje ofte er.

  Samme batteritid målte vi for øvrig påGalaxy Note 3 da vi testet den i fjor.

  Les også: Apple erstatter iPhone 5-batterier

  Konklusjon

  iPhone 6 Plus møter tøff konkurranse i et ganske veletablert marked hvor Samsung regjerer med sin Galaxy Note-serie.

  Apple iPhone 6 Plus


  Apples første forsøk er likefullt solid. iPhone 6 Plus er en heftig telefon med en flott skjerm, topp ytelse, god batteritid og et av de aller beste mobilkameraene nå.

  Men som vi har sagt flere ganger alt, den er stor. Muligens også noe større enn den hadde trengt å være. Tredjepartsapper lider også av voksesmerter.

  Skjermstørrelsen kan imidlertid være god grunn til å velge den, spesielt om du allerede er inne i Apple-universet og har ønsket deg en større skjerm.

  TOMMEL OPP: iPhone 6 Plus er den heftigste Apple-mobilen nå, men størrelsen er ikke for alle. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  TOMMEL OPP: iPhone 6 Plus er den heftigste Apple-mobilen nå, men størrelsen er ikke for alle. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Det koster riktignok å være kar. iPhone 6 Plus er en av de dyreste mobilene du får kjøpt, og 16GB-modellen koster 6.690 kroner, 64GB-modellen koster 7.590 kroner og 128GB-modellen koster 8.490 kroner.

  Vi vil dessuten anbefale å kjøpe den med 64GB internminne eller mer, da 16GB fort kan bli i minste laget, særlig på en telefon hvor man kanskje ønsker å ha en del filmer og spill liggende.

  Til sammenligning vil Samsung Galaxy Note 4 med 32GB koste cirka 6.400 kroner når den kommer i salg (med støtte for å utvide via minnekort). Her får du også med en penn. Hvordan den står seg mot Apples telefon, gjenstår å se.

  Testresultat

  Apple iPhone 6

  Stor og fin skjerm, pen design, god byggekvalitet, topp ytelse, bra batteritid, supert kamera med både nyttige og kule nye funksjoner, rask og presis fingersensor, rikt økosystem for apper, brukervennlig operativsystem med flere kjekke nyheter i iOS 8.

  Stort fotavtrykk i forhold til skjermstørrelsen, iOS utnytter ikke skjermplassen så bra som vi skulle ønske, mange tredjepartsapper blåses opp til det nesten komiske, høy pris.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer