Apple iPhone 6

En større og bedre utgave av seg selv.

FORTSATT ELEGANT: Men nå rundere i kantene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FORTSATT ELEGANT: Men nå rundere i kantene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag vil folk ha store telefoner, og etter mange år med høylytte krav har Apple endelig gitt etter og lansert en større iPhone. Eller faktisk to, iPhone 6 på 4,7 tommer, og iPhone 6 Plus på 5,5 tommer.

iPhone 6 er den minste av dem, men er likevel vesentlig større enn forgjengeren, iPhone 5S, på 4 tommer.

Les også vår sniktitt på iPhone 6 og 6 Plus

Enhåndsmobilen

For min del har 4 tommer vært en ganske optimal størrelse med tanke på å manøvrere rundt på skjermen uten noe særlig anstrengelse.

Da kan jeg ha telefonen stående stabilt oppå lillefingeren, samtidig som jeg akkurat når øverst i hjørnet med tommelen. Et praktisk og trygt grep når jeg er ute og går, står på en overfylt buss eller sitter i sofaen for den saks skyld.

NYE VANER: En overgang fra iPhone 5S til iPhone 6 vil kunne føre til at du må finne nye måter å holde telefonen på, i hvert fall om du ikke har spesielt store hender. Foto: TERJE KLEVEN
NYE VANER: En overgang fra iPhone 5S til iPhone 6 vil kunne føre til at du må finne nye måter å holde telefonen på, i hvert fall om du ikke har spesielt store hender. Foto: TERJE KLEVEN Vis mer

Samtidig er det ikke til å stikke under stol at det er mange fordeler med en større skjerm. Det gir mer plass til innhold når man surfer på nettet, leser en bok, ser på video eller spiller. All den tid vi sitter med ansiktet trykket ned i skjermen, er det også bedre for øynene våre om vi kan holde den på lenger avstand.

Trenden de siste årene mot større skjermer har vært klar. Apple kommer kanskje sent til festen, men ankommer likevel med stil.

Les også: - Phablets kan slå både nettbrett og PC

Design

iPhone 6 har ikke bare fått større formfaktor, men også en ny design (men kommer fremdeles i sølv, gull eller grå).

Kantene er ikke lenger skarpe og rette, men myke og avrundede. Glasset på skjermen kurver også ørlitt inn mot sidene. Den er dessuten tynnere, noe som gjør at telefonen føles mindre enn den er, til tross for at den er både bredere og tyngre enn forgjengeren.

De nye kurvene gjør at den er mer behagelig å holde, og byggekvaliteten virker også god, til tross for skriverier om det motsatte.

TYDELIGE FORSKJELLER: iPhone 6 både ser og føles annerledes ut enn forgjengeren, for det meste til det bedre. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TYDELIGE FORSKJELLER: iPhone 6 både ser og føles annerledes ut enn forgjengeren, for det meste til det bedre. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

OMDISKUTERTE STRIPER: iPhone 6 har en ny antennedesign som har vakt oppsikt. Mest fordi de ikke er helt typisk Apple. Foto: KIRSTI ØSTVANG
OMDISKUTERTE STRIPER: iPhone 6 har en ny antennedesign som har vakt oppsikt. Mest fordi de ikke er helt typisk Apple. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Telefonen er som vanlig frest ut av et stykke aluminium, men på baksiden finner vi nye antennebånd i form av tynne striper som omkranser toppen og bunnen. Du kan ikke unngå å legge merke til de, og selv om det ikke er direkte stygt, er det et forstyrrende element.

LETTERE Å NÅ: Den nye strømknappen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LETTERE Å NÅ: Den nye strømknappen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

I tillegg buler kameralinsen ut fra overflaten. Om du legger telefonen med ryggen ned, vil du kjenne at den vipper litt. Det hadde sett penere ut om alt gikk i ett, men alternativet hadde vært å lage enten en tykkere telefon eller bruke et kamera med dårligere optikk.

Noen uttrykker bekymring over at linsen vil ripes opp lett, og et deksel kan være løsningen da.

En endring vi ønsker helhjertet velkommen er imidlertid strømknappen, som er flyttet fra toppen til høyre, slik at den skal være enklere å komme til. Mangeårige iPhone-brukere vil nok bruke litt tid på å omprogrammere muskelminnet, men valget er fornuftig.

Å få til en design som er vellykket på både form og funksjon er vanskelig. Apple lykkes i stor grad med det. Personlig synes jeg det kun er HTC One (M8) som er i nærheten av å levere den samme kvalitetsfølelsen, men det er naturligvis en smakssak.

HELE FAMILIEN: iPad Air, iPad mini med Retina-skjerm, iPhone 6 Plus, iPhone 6 og iPhone 5S. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HELE FAMILIEN: iPad Air, iPad mini med Retina-skjerm, iPhone 6 Plus, iPhone 6 og iPhone 5S. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Se hvilken telefon som tåler mest

Skjerm

4,7 tommer er stort i iPhone-sammenheng, men fremdeles beskjedent i forhold til andre toppmodeller.

Mens konkurrentene også har skjermer med full HD-oppløsing på 1920x1080 piksler og enda høyere, har Apple valgt å holde den på 1334x750 piksler. Pikseltettheten er imidlertid fortsatt på 326ppi, noe som er skarpt nok for folk flest. Vi klarer i hvert fall ikke å se de individuelle pikslene på skjermen.

BEDRE TIL DETTE: Den større skjermen er gull verdt når man skal se på filmer eller tv-serier. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BEDRE TIL DETTE: Den større skjermen er gull verdt når man skal se på filmer eller tv-serier. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Skjermkvaliteten er dessuten glimrende; den er lyssterk med naturlige farger og svært god innsynsvinkel.

iPhone 6 anses for øvrig å ha den beste LCD-skjermen på markedet ifølge labtester fra DisplayMate. I disse testene var det kun OLED-skjermen til Samsung Galaxy Note 4 som oppnådde en bedre score, totalt sett.

Tilpasninger

Dog er ikke alle tredjepartsapper oppdaterte for å dra nytte av den høyere oppløsningen.

SMART: I stedet for å måtte skifte grep for å nå øverst på skjermen, kan du få hele bildet til å flytte seg innen rekkevidde. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SMART: I stedet for å måtte skifte grep for å nå øverst på skjermen, kan du få hele bildet til å flytte seg innen rekkevidde. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Disse «blåses» opp for å fylle ut hele skjermen, og selv om oppskaleringen stort sett fungererer greit, kan vi se at tekst, ikoner og andre grafiske elementer blir noe uklart her og der.

Ikke direkte plagsomt, altså, og voksesmertene vil være over i løpet av ikke så altfor lang tid.

For å gjøre de større iPhone-ene enklere å bruke, har Apple ellers innført en funksjon kalt «Rask tilgang». Ved å dobbelt-berøre (ikke trykke) på hjemknappen, vil øvre halvdel av skjermen skyves ned til nedre halvdel, slik at ikoner og annet blir lettere innenfor rekkevidde.

Når man også kan gå tilbake til forrige skjermbilde ved å sveipe en finger fra venstre side av skjermen mot høyre, er det plutselig ikke så problematisk å styre den som det kunne ha vært.

En annen fordel med at skjermstørrelsen har økt, er at tastaturet også er litt større, og tastene dermed enklere å treffe.

FLERE APPER: iPhone 6 har også en ekstra rad med plass til apper sammenlignet med de mindre modellene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FLERE APPER: iPhone 6 har også en ekstra rad med plass til apper sammenlignet med de mindre modellene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Ytelse

Spesifikasjoner, Apple iPhone 6

 • Skjerm: 4,7" IPS LCD
 • Prosessor: Apple A8, 1,4 GHz
 • RAM: 1 GB
 • Internminne: 16, 64 eller 128 GB
 • Minnekort: Nei
 • Kamera: 8Mp, f/2.2
 • Batteri: 1810mAh
 • Vekt: 129g
 • Tykkelse: 6,9mm
 • Operativsystem: iOS 8
 • Vanntett: Nei
 • På papiret kan iPhone 6 fremstå som puslete sammenlignet med konkurrentene, men spesifikasjoner er ikke alt.

  Apples mulighet til å tilpasse programvaren for maskinvaren gjør at alt flyter silkemykt. I noen av ytelsestestene våre banker den faktisk rivalene, men i praksis vil man nok ikke merke enormt stor forskjell mellom den, forgjengeren eller de andre toppmodellene i dag.

  Det samme kan vi ikke si om batteritiden. Den har aldri vært iPhones store styrke. Batteritid kan riktignok være vanskelig å måle, da det vil avhenge av bruksmønsteret ditt.

  iPhone 6 har en betydelig høyere batterikapasitet enn 5S, og min erfaring er at den også holder lenger, men bare nok til å få deg gjennom dagen. Et par eksempler:

  Intensiv bruk: Jeg tok den ut av laderen klokken 08 på morgenen, brukte telefonen MYE - jeg lastet også inn iCloud-backup og et titalls offline-spillelister i Spotify og brukte navigasjon til en halvtimes gåtur - og gikk tom for strøm klokken 17.

  Med iPhone 5S har jeg ofte opplevd å måtte plugge i laderen igjen allerede ved lunsjtider. Jeg kan riktignok stemples som mobilavhengig, og har blant annet også fem-seks epostkontoer som skal sjekkes, og Facebook og Twitter som er flittig i bruk gjennom hele dagen.

  SNART TOMT: Her har iPhone 6 holdt det gående i over ett døgn med vanlig bruk. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SNART TOMT: Her har iPhone 6 holdt det gående i over ett døgn med vanlig bruk. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Normal bruk: Så tok jeg den ut av laderen klokkeb 23, lot den ligge over natten med Ikke forstyrr-funksjon på, brukte den så jevnlig fra klokken 09, hvor jeg surfet på nettet, sjekket diverse sosiale medier, spilte et par Candy Crush-brett, snakket ti minutter i telefonen, lagde saktefilm med videokameraet i 15 minutter, og ikke før klokken 23.44 igjen var jeg nede på 1 prosent.

  Jeg kan ikke huske sist jeg opplevde det samme på iPhone med mitt bruksmønster.

  Så batteritiden er definitivt bedre, men vi skulle fremdeles ønske den var på nivå med Sony Xperia Z3 Compact, som kan holde det gående i to dager. iPhone 6 kommer heller ikke med noen strømsparingsfunksjoner, selv om det - som vanlig - finnes flere smarte grep du kan ta for å redusere strømbruken.

  Funksjoner

  iPhone 6 har ellers det meste du kan forvente deg av moderne tekniske finesser, som LTE, WiFi, GPS, Bluetooth. Den har også NFC, men er begrenset til å bare fungere med det nye betalingssystemet Apple Pay.

  APPLE-KONTAKTEN: Det er fortatt Lightning-kontanten som gjelder, selv om resten av mobilprodusentene går for mikro-usb. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  APPLE-KONTAKTEN: Det er fortatt Lightning-kontanten som gjelder, selv om resten av mobilprodusentene går for mikro-usb. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Surfing går raskt både på mobilnettet og vanlig trådløst nett. Vi opplever også samtalekvaliteten som god, og har ikke fått noen kommentarer fra motparten verken i den ene eller andre retning.

  Telefonen har en litt annerledes høyttalerdesign, færre, men større hull, men lyden virker mer balansert.

  Blant sensorene i iPhone 6 finner vi nå også et barometer som kan registrere om du går i trapper eller bestiger fjell. Helserelaterte apper vil kunne dra nytte av denne informasjonen, og i Apples nye Helse-app vil du kunne overvåke alle dine bevegelser i løpet av en dag.

  Fingersensoren Touch ID er også kjappere enn før, og vil med iOS 8 kunne brukes med tredjepartsapper, ikke bare til å låse opp telefonen eller betale for innhold på iTunes Store.

  Kamera

  GAMMEL KJENNING: Den utstikkende kameralinsen finner vi også på 5. generasjons iPod touch fra 2012. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  GAMMEL KJENNING: Den utstikkende kameralinsen finner vi også på 5. generasjons iPod touch fra 2012. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Apple nekter å delta i megapikselkrigen og holder fast på sitt 8 megapiksler hovedkamera, som fortsatt er nok til å gi skarpe bildeutskrifter i A3-størrelse.

  Det har likevel fått en rekke forbedringer som gjør at bildekvaliteten er merkbart bedre sammenlignet med iPhone 5S.

  Forskjellene går særlig på det dynamiske omfanget, altså evnen til å gjengi detaljer godt både i mørke og lyse partier. I tillegg byr iPhone 6 på mindre bildestøy og noe renere fargegjengivelse.

  Apple har reservert noen av pikslene på bildesensoren til litt mer avansert autofokusteknologi, som fagfolk kaller fasedetekterende autofokus, i stedet for den litt mer primitive autofokusteknologien som kalles for kontrastdetekterende autofokus. I praksis gir det raskere og mer treffsikker autofokus, noe som også gir skarpere bilder, særlig i dårlig lys.

  Samsung Galaxy S5 har det samme, og LG G3 har laserassistert fokus, som skal gi lignende effekt.

  Og hoi hvor det går unna! Mens vi på iPhone 5S ofte kan se at fokus stilles inn, er iPhone 6 klar nesten umiddelbart. Den er kanskje mest effektiv når vi tar opp video, og vi trenger ikke lenger å trykke på skjermen for å refokusere når vi flytter kameraet rundt, noe vi har slitt med før.

  Frontkameraet har heller ikke blitt glemt, og har en mer lysfølsom sensor, noe som gjør den bedre til selfiene du tar av deg selv på kveldstid. Det støtter dessuten seriebildefunksjonen, så du kan ta mange på rappen.

  Apple virker ellers å satse for fullt på videofunksjoner. Kameraet kan filme i 60 bilder per sekund med full HD-oppløsning, noe som gir et mer flytende bilde enn 30 bilder per sekund, som er mer vanlig.

  Saktefilm kan dessuten skytes enda saktere enn før, i hele 240 bilder per sekund, opp fra 120 bilder per sekund, hvilket gjør den enda morsommere å bruke. Perfekt til neste naturfagsoppgave?

  Takket være iOS 8 har iPhone 6 også fått en timelapse-funksjon, altså hurtigfilm, hvor du kan se hele verden fly forbi deg på null komma niks. Det er lekende lett å få til.

  6-eren har imidlertid ikke støtte for 4K-video, som vi finner hos flere av rivalene.

  Totalt sett har iPhone 6 likevel et av de beste mobilkameraene nå. Jeg synes også Apple leverer den beste kameraopplevelsen.

  Mobilkameraet er gjerne noe du tar opp mens du er på farten, og da er det utrolig viktig at det ikke tar lang tid fra du låser opp telefonen til bildet er tatt. Med iPhone 6 er det gjort på et blunk. Ingen andre kommer i nærheten.

  Og ja visst er Apples kameraapp av den enkle sorten, og det er begrenset hva du har av manuelle innstillinger, men det er i hvert fall ikke jeg så interessert i å styre med når jeg drar frem telefonen, og det tror jeg gjelder for veldig mange andre også.

  Les også: Ti smarte måter du kan bruke mobilkameraet på

  iOS 8

  WIDGETS: iOS 8 har også fått støtte for widgets, men de er kun tilgjengelige fra varslingssenteret. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  WIDGETS: iOS 8 har også fått støtte for widgets, men de er kun tilgjengelige fra varslingssenteret. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  iPhone 6 kommer med Apples nye iOS 8, som vi tidligere har dekket grundig. Det er fortsatt iOS som vi kjenner det, svært brukervennlig, og med sine fordeler og ulemper avhengig av ønsker og behov.

  Vi liker godt at det er åpnet for mer deling mellom apper, for eksempel at man kan åpne et bilde fra kamerarullen i Snapchat, eller lagre en artikkel i Safari direkte til Pocket.

  En annen velkommen nyhet er muligheten til å installere tredjepartstastaturer. Det innebygde tastaturet har dessuten fått ordforslag, men det støttes ikke på norsk ennå. Det gjør imidlertid dikteringsfunksjonen, og den fungerer glimrende.

  Oppmerksomme hoder vil påpeke at mange av nyhetene bare er Apple som prøver å ta igjen forspranget fra konkurrentene, først og fremst Android. I mine øyne spiller det imidlertid liten rolle hvem som gjør hva først, så lenge det kommer oss brukerne til gode.

  Den virkelige nyvinningen, slik vi ser det, er Handoff, som lar deg begynne å skrive en epost på iPhone og så fortsette videre på Mac-en, eller muligheten til å ringe og sende SMS rett fra Mac-en. De får du dessverre ikke tilgang til før OS X Yosemite slippes i neste måned.

  Da kommer også iCloud Drive, en Dropbox-lignende tjeneste for lagring av dokumenter i skyen.

  Foto: KIRSTI ØSTVANG
  Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Les også: Slik blir neste Android-versjon

  Konklusjon

  Det høres kanskje ut som en klisjé, men også denne gangen oppleves iPhone 6 som en evolusjon, snarere enn en revolusjon.

  Den er en større og bedre utgave av seg selv, men har likevel få ting vi ikke har sett hos andre telefoner allerede.

  VI ANBEFALER: iPhone 6 med 64GB lagringsplass og oppover.
  VI ANBEFALER: iPhone 6 med 64GB lagringsplass og oppover. Vis mer

  iPhone 6 er ikke lenger den superhendige enhåndstelefonen som den har vært frem til nå, men er likevel håndterbar nok. Den føles dessuten bra i hånden, og har en førsteklasses design, en flott skjerm, topp ytelse og et supert kamera.

  Batteritiden kunne vært enda bedre, selv om den varer lenger enn før.

  iPhone 6 fås kjøpt i tre utgaver, med 16, 64 eller 128 GB lagringsplass. Det er egentlig vanskelig å trille terning samlet, for de to siste fremstår som bedre kjøp enn 16GB-utgaven.

  Vi har derfor valgt å trille terning til 64GB-utgaven.

  (Artikkelen fortsetter.)

  Testresultat

  Apple iPhone 6 64GB

  Større skjerm, god skjermvalitet, lekker, slank og solid design, topp ytelse, supert kamera med både nyttige og kule nye funksjoner, rask og presis fingersensor, rikt økosystem for apper, brukervennlig operativsystem med flere kjekke nyheter i iOS 8.

  Batteritiden burde vært bedre, høy pris for 16GB-modellen, ikke vanntett som flere andre konkurrenter.

  16GB blir i minste laget, særlig etter at vi har sett hvor mye ledig plass du måtte ha for å oppdatere til iOS 8. Apple lar deg heller ikke utvide plassen, og prisen er fortsatt høyere enn mange av Android-konkurrentene, der de fleste lar seg oppgradere med minnekort.

  Men Android-toppmodellene kommer som regel bare med 16GB internminne, og selv om du kan sette i minnekort, får du kun lagret bilder, video og musikk, men ikke alle apper. Dermed blir det ikke et like godt alternativt som mer innebygd minne.

  Når alt kommer til alt er imidlertid iPhone 6 en solid oppgradering, som vil kunne lokke tilbake enkelte brukere som har midlertidig konvertert til Android eller Windows Phone på grunn av ønsket om større skjerm.

  Selge din gamle iPhone? Dette må du gjøre først!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer