Apple iPhone 6s Plus

Større og bedre, men også dyrere.

STØRST OG BEST: iPhone 6s Plus er Apples beste mobil til nå, men den er også den dyreste. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STØRST OG BEST: iPhone 6s Plus er Apples beste mobil til nå, men den er også den dyreste. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år som i fjor tilbyr Apple sin nyeste iPhone i to utgaver, iPhone 6s og 6s Plus. Begge har samme skjermstørrelser som forgjengerne iPhone 6 og 6 Plus, altså 4,7 og 5,5 tommer.

Bortsett fra den fysiske størrelsen, er det ikke enorme forskjeller mellom de to modellene.

Sammenlignet med lillebror har 6s Plus høyere skjermoppløsning, batterikapasiteten er større og kameraet har optisk bildestabilisering. Den koster også mer.

Titusenkroners-mobil

Du må legge på 1.100 kroner ekstra til prisen på den «vanlige» iPhone 6s-utgaven, med andre koster den 8.490, 9.590 og 10.690 kroner for henholdsvis 16, 64 eller 128 GB lagringskapasitet.

Det er mye penger for en mobil, og gjør iPhone 6s Plus til den desidert dyreste på markedet akkurat nå.

Til sammenligning koster Samsung Galaxy Edge+ med 64 GB lagringsplass i skrivende stund 8.590 kroner, altså en tusenlapp mindre.

LES OGSÅ: Lønner det seg å kjøpe iPhone til én krone?

Velge liten eller stor?

Vi tror mange som skal kjøpe seg ny iPhone nå, lurer på om de skal velge den «lille», 6s, eller den «store», 6s Plus, først og fremst på grunn av størrelsen.

iPhone 6s er den mest hendige av de to, og enklest å styre med én hånd når du for eksempel står på en trang buss. Den veier også mindre.

VALGETS KVALER:  Har du først bestemt deg for å kjøpe iPhone, holder det ikke bare å velge hvilken farge du skal ha den i. Du må også bestemme deg for 4,7 eller 5,5 tommer stor skjerm. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VALGETS KVALER: Har du først bestemt deg for å kjøpe iPhone, holder det ikke bare å velge hvilken farge du skal ha den i. Du må også bestemme deg for 4,7 eller 5,5 tommer stor skjerm. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


iPhone 6s Plus er riktignok ikke kun forbeholdt de med svære hender. Egentlig er det personlige preferanser som avgjør hva som er «best».

Selv foretrekker jeg plussutgaven, selv om det var en tilvenningsprosess i overgangen fra en mindre telefon.

Jeg bruker mobilen såpass mye i løpet av en dag, at å ha en større skjerm med større tekst er langt bedre for mine veldig nærsynte øyne. Spillopplevelsen blir dessuten bedre. For å ikke glemme at 6S Plus også byr på bedre batteritid (mer om det senere).

NESTEN LIKE SLANK SOM FØR: iPhone 6s Plus ser omtrent identisk ut med forgjengeren, men er en anelse større, nærmere bestemt 0,2 millimeter tykkere og 20 gram tyngre. Forskjellen er knapt merkbar. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NESTEN LIKE SLANK SOM FØR: iPhone 6s Plus ser omtrent identisk ut med forgjengeren, men er en anelse større, nærmere bestemt 0,2 millimeter tykkere og 20 gram tyngre. Forskjellen er knapt merkbar. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Glatt å holde

De øvrige medlemmene i Dinsides teknologiredaksjon, som begge er menn, foretrekker på sin side lillebror, iPhone 6s.

- Jeg er nok en typisk enhånds-bruker. De glatte sidene til 6s Plus gjør også at jeg ofte er redd for at telefonen skal glippe, sier teknologiredaktør Pål Joakim Olsen.

Apple har beholdt samme design på årets iPhone-utgaver som fjorårets, hvilket betyr at de har avrundede kanter. Vi får litt såpestykke-følelse av det, og foretrekker derfor å beskytte Plus-en med deksel, bare sånn for sikkerhets skyld.

ROSA: De nye iPhone-modellene kommer nå i en ny farge, roségull. I bunn og grunn er det snakk om rosa. Apple tilbyr naturligvis matchende rosa deksel. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ROSA: De nye iPhone-modellene kommer nå i en ny farge, roségull. I bunn og grunn er det snakk om rosa. Apple tilbyr naturligvis matchende rosa deksel. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: Deksel med ekstra lagringsplass

Kunne vært mindre

MYE KANT: Hjemknappen på utsiden av skjermen gjør at arealet rundt iPhone-skjermen blir større enn hos mange andre toppmodeller. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MYE KANT: Hjemknappen på utsiden av skjermen gjør at arealet rundt iPhone-skjermen blir større enn hos mange andre toppmodeller. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det må nevnes at Apple har fortsatt en del å gå på hva gjelder utnyttelse av skjermplassen.

Ser vi på skjermareal i forhold til totalstørrelse kommer nemlig de nyeste iPhonene dårlig ut.

Mens iPhone 6s Plus med sin 5,5 tommer store skjerm har et skjermareal som utgjør 67,7 prosent av det totale arealet, har for for eksempel Huawei Ascend Mate 7, med en større skjerm (6"), et skjermareal på 78,04 prosent av den totale flaten.

På Samsung Galaxy Edge+ utgjør skjermen 76,6 prosent av det totale fotavtrykket.

Landskapsmodus

I tillegg til ulik skjermstørrelse, har iPhone 6s og 6s Plus forskjellig skjermoppløsning, på henholdsvis 1334x750 og 1920x1080 piksler. Selv om størstemann da har høyest pikseltetthet, er ikke det noe man vil legge merke til i det daglige; begge skjermene er fine og skarpe.

iPhone 6s Plus har et ekstra triks opp ermet ved at du kan ha hjemskjermen i landskapsmodus. En del apper har også en egen landskapsvisning som du ikke får på iPhone 6s.

SKJERMEN ROTERER: Vrir du iPhone 6s Plus i landskapsmodus, følger hjemskjermen etter. Det skjer ikke på iPhone 6s. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SKJERMEN ROTERER: Vrir du iPhone 6s Plus i landskapsmodus, følger hjemskjermen etter. Det skjer ikke på iPhone 6s. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Kjekt med 3D Touch

TRYKKFØLSOM SKJERM: iPhone 6s Plus kommer med 3D Touch, der telefonen ikke lenger bare registrerer hvor du har plassert fingeren, men også hvor hardt du trykker. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TRYKKFØLSOM SKJERM: iPhone 6s Plus kommer med 3D Touch, der telefonen ikke lenger bare registrerer hvor du har plassert fingeren, men også hvor hardt du trykker. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Den nye 3D Touch-funksjonen gjør dessuten iPhone 6s Plus litt enklere å håndtere med én hånd sammenlignet med 3D Touch-løse iPhone 6 Plus.

Når du skal ta en selfie, er det bare å trykke hardt på kamera-ikonet på hjemskjermen, for så å velge snarveien «Ta selfie». Dette i stedet for å måtte åpne kamera-appen og velge frontkameraet (øverst til høyre).

Multitasking er også mindre krevende. Skal du bytte til den forrige appen, trenger du bare å klemme hardt inn på venstre kant av skjermen for deretter å skyve mot høyre. Dette i stedet for å måtte dobbeltklikke på hjemknappen.

Vi liker også funksjonen som lar deg flytte øvre halvdel av skjermen til nedre halvdel ved å dobbeltprikke på hjemknappen. Da trenger du ikke skifte grep på telefonen for å trykke på en lenke eller lignende.

LES OGSÅ: Slik virker 3D Touch på iPhone 6s

Like kjapp, bedre batteri

Innvendig er iPhone 6s Plus så godt som identisk med lillebror. Samme prosessor og like mye RAM, noe som betyr like rå ytelse. Batteriet er dog 60 prosent større, 2750mAh mot 1715mAh på iPhone 6s.

Vi opplevde batteritiden på iPhone 6s som ganske god, men den er merkbart bedre på 6s Plus. 25 timer etter at vi tok ut iPhone 6s av laderen, hadde vi 22 prosent igjen på batteriet. 28,5 timer siden iPhone 6s Plus stod i laderen, hadde vi 46 prosent igjen.

I motsetning til Android-toppmodeller støtter iPhone 6s og 6s Plus hverken trådløs lading eller hurtiglading. Bruker du iPad-laderen, går det imidlertid ganske raskt likevel. Vi gikk fra 0 til 32 prosent på en halvtime med denne, men merk altså at telefonen selges med en svakere lader (5V/1A).

FORSVINNER KLUMPEN? Apple har fått mye tyn for det utstikkende kameraet på iPhone 6 og 6S. Ryktene vil ha det til at den blir borte i oppfølgeren. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FORSVINNER KLUMPEN? Apple har fått mye tyn for det utstikkende kameraet på iPhone 6 og 6S. Ryktene vil ha det til at den blir borte i oppfølgeren. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvor mye bedre er kameraet?

Den siste vesentlige forskjellen mellom iPhone 6s og 6s Plus, er at sistnevntes hovedkamera har optisk bildestabilisator, noe som skal gi bedre og skarpere bilder i dårlig lys.

Fjorårets plussutgave hadde også optisk bildestabilisator, men den slo kun til på stillbilder. Nykommeren støtter også video.

At det er forskjell mellom kameraene, kan vi se på eksempelbildet under, tatt i vår helt mørke testlab. Ved første øyekast ser bildene ganske like ut, men zoomer vi inn, ser vi at 6s ikke produserer like skarpe detaljer.

iPhone 6s øverst, iPhone 6s Plus nederst:

Apple iPhone 6s Plus


iPhone 6s øverst, iPhone 6s Plus nederst:

Apple iPhone 6s Plus


iPhone 6s øverst, iPhone 6s Plus nederst:

Apple iPhone 6s Plus


Den største forskjellen ser vi imidlertid på video. I klippet nedenfor begynner vi å løpe etter rundt 11 sekunder, noe vi tydelig kan se på 6s, men som omtrent ikke synes på 6s Plus.

Under ser du flere bilder tatt med iPhone 6s Plus:


Konklusjon

Apple iPhone 6s Plus


iPhone 6s Plus er den beste mobilen Apple noensinne har laget. Den er alt iPhone 6s er, bare enda litt bedre – bedre batteritid og bedre kamera. Større er den også, med alle fordeler og ulemper det gir.

Den innovative 3D Touch-funksjonen er langt mer enn en gimmick og gir oss bokstavelig talt en ekstra dimensjon å bruke mobilen på; det være seg alt fra å forhåndsvise nettsider når man surfer til å bytte programmer på en enkel måte.

6s Plus er imidlertid også Apples dyreste telefon til nå. Nesten 10.000 kroner er mye å betale, selv om en iPhone har både lang holdbarhet og høy gjenbruksverdi.

Her finner du Dinsides mobiltester

Testresultat

Apple iPhone 6s Plus

Nyttig og elegant 3D Touch-funksjon, superrask og presis fingeravtrykksensor, rå ytelse, god batteritid, meget godt kamera

Svært høy pris, spesielt for 16GB-modellen


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer