Kommentar:

Apple kan ikke hjelpe oss å kurere mobilavhengighet

Jeg har prøvd «skjermfri tid» - til ingen nytte.

DEN HARDE SANNHETEN: Med Apples nye skjermtid-funksjon kan du få vite nøyaktig hvor mye tid du bruker med din iPhone. Men det er ikke sikkert det er hyggelig lesning. Foto: Kirsti Østvang
DEN HARDE SANNHETEN: Med Apples nye skjermtid-funksjon kan du få vite nøyaktig hvor mye tid du bruker med din iPhone. Men det er ikke sikkert det er hyggelig lesning. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

De siste ti årene har smartmobilprodusentene gjort alt de kan for å få oss avhengige. Nå vil de kurere oss fra mobilavhengigheten.

Både Google og Apple lanserer nå verktøy som skal gjøre oss mer bevisste på hvor mye tid vi bruker med smarttelefonene våre.

I iOS 12, som kan lastes ned i disse dager, kan du gå til Innstillinger > Skjermtid, hvor du kan se de harde fakta: Hvor mye tid du egentlig bruker i Facebook.

Så kan du sette opp grenser for hvor mye tid du får lov å bruke i en app, og du kan dessuten få Apple til å hjelpe deg med å innføre skjermfri tid; en bestemt tid på døgnet hvor alt som er gøy på iPhone er utenfor rekkevidde.

Men jeg kan fortelle deg allerede nå at Apples mobilkur ikke kommer til å hjelpe. I hvert fall ikke om du er som meg, som ikke eier selvkontroll.

SKJERMFRI TID: Slik ser hjemskjermen ut når funksjonen er aktivert. Her er de fleste apper utilgjengelige. Dessverre for meg. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SKJERMFRI TID: Slik ser hjemskjermen ut når funksjonen er aktivert. Her er de fleste apper utilgjengelige. Dessverre for meg. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Jeg har nemlig brukt (les: prøvd å bruke) hjelpemidlene i månedsvis, men bruker fortsatt iPhone minst like mye som før.

Sjokket

Første gang skjermfri tid ble skrudd på, trodde jeg det var noe galt med mobilen. Plutselig funka ingen apper lenger, og til slutt så jeg at nesten alle ikonene på hjemskjermen var gråa ut, og det var ikke mulig å bruke dem.

KRISE.

Klokka var 22, og jeg skulle jo bare sjekke Twitter, Facebook, Instagram og Snapchat en siste gang før jeg la meg. Eller, jeg hadde strengt tatt lagt meg. For en gangs skyld var det litt tidlig.

Jeg deaktiverte hele greia da jeg skjønte hva det innebar (og sovna et par timer senere med iPhone i hånda; sunt? Neppe).

Så tok det en måned igjen før jeg prøvde på nytt. Jeg kan da for søren styre meg selv. Men det kan jeg egentlig ikke.

Hei, jeg heter Kirsti og er mobilavhengig

Og jeg bruker faktisk mobilen altfor mye. Jeg innbiller meg selv at det er nødvendig for å holde meg oppdatert på det som er jobben min, men jeg vet også innerst inne at jeg er langt over grensa over hva som burde klassifiseres som sunt mobilbruk.

DETTE ER JO IKKE BRA: Fem timer med Candy Crush-spilling den siste uka? Og nesten 20 timer på Twitter og Facebook? Hjelp meg, Apple! Skjermbilde: Kirsti Østvang
DETTE ER JO IKKE BRA: Fem timer med Candy Crush-spilling den siste uka? Og nesten 20 timer på Twitter og Facebook? Hjelp meg, Apple! Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Vi snakker «våkner mange ganger om natta og strekker meg til mobilen i stedet for å prøve å sove igjen»-avhengig.

Eller «klarer ikke se en episode på Netflix uten å sjekke mobilen - 100 ganger»-avhengig ...

Men man kan jo ikke gi opp.

Forsøk nummer to. Og tre. Og fire.

På andre forsøk var det imidlertid samme regla om igjen. Svake menneske. Skrudde av skjermfri tid fordi jeg måtte sjekke noe. Sikkert kjempeviktig (måtte klare et brett til i Candy Crush-viktig).

Det tok litt tid. Så prøvde jeg igjen. Da justerte jeg tidspunktet sånn at jeg skulle ha litt tid til en siste «nattalesing» samtidig som jeg kunne bruke mobilen til vanlig stå-opp-tid.

Nå er den 05. Jeg står ikke opp da, selv om sønnen min på 20 måneder av og til insisterer på det. 01-05. Det er ikke da jeg bør ha skjermfri tid. Det er antagelig 18-08. Fra jeg kommer hjem fra jobb til jeg reiser på jobb igjen dagen etterpå.

Bra med en hjelpende hånd

LETT Å LURE: Åpner man en app når man har enten skrudd på appgrenser eller skjermfri tid, vil man få opp denne skjermen. Her er det litt for enkel å overstyre slik at man kan bruke appen likevel. I hvert fall om man ikke har selvkontroll. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LETT Å LURE: Åpner man en app når man har enten skrudd på appgrenser eller skjermfri tid, vil man få opp denne skjermen. Her er det litt for enkel å overstyre slik at man kan bruke appen likevel. I hvert fall om man ikke har selvkontroll. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Men la oss være ærlige, noe sånt er ikke realistisk. Jeg trenger ikke bruke mobilen så mye som jeg gjør, men vi trenger ikke late som det er 1980 heller.

Smartmobilen er kommet for å bli.

Folk som skryter av (og får betalt for å holde foredrag om) at de har digital detox er bare jævlig irriterende.

Jeg tror ikke på dere.

Det er bare bra at både iOS og Android får innebygde funksjoner som gjør det mulig å sette noen grenser, ikke bare for oss selv, men for barna våre.

Men den tøffe jobben må vi gjøre sjæl - det er hverken Apple, Google eller Samsungs feil at vi heller sjekker Instagram under julemiddagen.

Forresten har jeg nå satt opp appgrense på sosiale medier på tre timer. Dette fordi jeg har sett jeg bruker i underkant av det hver dag. Jeg eier ikke skam.

Samme dag som jeg skrev denne kommentaren overskrev jeg for øvrig tretimersgrensa, og da trykka jeg bare på «ignorer grensa» for å kjøpe meg litt mer tid ... 😇

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer