Her er pris og dato

Apple lanserer iPhone 12

Nå er det fire varianter å velge mellom, blant annet en helt ny mini-modell.

STØTTER 5G: Alle de nye iPhone-modellene støtter raskere mobilsurfing over 5G-nettet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Apple. Foto: Apple / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har invitert til lansering av årets nye iPhone-modeller. På grunn av coronapandemien holdt selskapet kun en virtuell presentasjon, som startet klokka 19 norsk tid tirsdag kveld.

Fire nye iPhone-modeller ble vist frem:

  • 5,4-tommer iPhone 12 mini
  • 6,1-tommer iPhone 12
  • 6,1-tommer iPhone 12 Pro
  • 6,7-tommer iPhone 12 Pro Max (største iPhone noensinne)

Bekrefter 5G-støtte

- Neste generasjon er her. I dag er en ny æra for iPhone, sa Apple-sjef Tim Cook da han sparket i gang presentasjonen av de nye iPhone-modellene.

Årsaken er at de kommer med støtte for raskere mobilsurfing via 5G. Utrullingen av 5G er i gang verden rundt, og vil gi hastigheter 20 ganger raskere enn 4G har vært.

Slik blir iPhone 12

iPhone 12 kommer som ryktene sa i fire forskjellige utgaver. Den første Apple viste frem under lanseringen var standardutgaven, iPhone 12. Den har samme 6,1-tommer skjerm som iPhone 11 og iPhone Xr før der igjen.

Apple har gitt sine nye iPhone-er et nytt og mer firkantet design, og kan minne om iPhone 4 for dem som husker den. Ifølge selskapet er iPhone 12 tynnere, mindre, lettere og har tynnere rammer enn iPhone 11. Den kommer i fargene svart, hvit, grønn, rød og blå.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

Apple kaller skjermene på iPhone 12-modellene for såkalt «Super Retina XDR». Kanskje viktigst er at Apple bytter fra LCD til OLED over hele linja. Også viktig er at glasset er belagt av et slitesterkt materiale kalt «Ceramic Shield» som gjør at det tåler enda mer enn før. Den mest robuste skjermen på markedet, hevder Apple.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

På innsiden av alle de nye iPhone 12-modellene sitter en ny avansert A14 Bionic-brikke, som skal gi et kraftig ytelsesløft. Når det gjelder 5G, har Apple laget en smart datamodus som bytter fra 5G til 4G når du ikke trenger det for å spare batteritid.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

Som forgjengeren har iPhone 12 et dobbeltkamera, et vidvinkel og et ultravidvinkel. Vidvinkelkameraet har en raskere blenderåpning på f/1.6-, i tillegg til at nattmodus nå skal fungere på alle kameraene, inkludert ultravidvinkel og selfiekameraet. Apple har også laget en ny versjon av Smart HDR, versjon 3.

iPhone 12 støtter raskere trådløs lading på opptil 15 watt (endelig). Apple har laget et nytt system kalt MagSafe (kjent fra magnetiske ladere på MacBook-maskiner) som består av innebygde magneter og som gjør det mulig enkelt feste på kompatibelt MagSafe-tilbehør. Det kan være alt fra deksler til ladere og annet tilbehør.

Apple introduserer også en dobbel trådløs lader for iPhone og Apple Watch som bruker den nye MagSafe-teknologien.

Og som ventet vil det ikke følge med hverken strømadapter eller ørepropper i esken. Det gjelder alle de nye modellene.

Lanserer mini-utgave

Som ryktene sa lanserer Apple også en mindre og utgave av iPhone 12.

Den har fått navnet iPhone 12 mini, og har nøyaktig de samme funksjonene som den vanlige utgaven, bortsett fra en mindre skjerm på 5,4 tommer.

Prisen er også lavere. iPhone 12 mini vil koste fra 8990 kroner, mens iPhone 12 vil koste fra 9990 kroner.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

iPhone 12 Pro og Pro Max

I tillegg til de vanlige utgavene av iPhone 12, kommer Apple også med to Pro-modeller akkurat som i fjor.

iPhone 12 Pro og 12 Pro Max De har fått samme design-overhaling som de andre, altså med rettere kanter, men kommer i en ramme i rustfritt stål i stedet for aluminium. Fargene er også forskjellige: sølv, grafitt, gull og blå.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

Formfaktoren er omtrent identisk med fjorårets modeller, men iPhone 12 Pro har en større 6,1-tommer stor skjerm, mens 12 Pro Max har større 6,7-tommer skjerm. Sistnevnte er den største iPhone-modellen noensinne. Disse har også Super Retina XDR-skjerm, men de kommer ikke med 120 Hz-oppdatering som vi finner hos mange Android-toppmodeller.

Både iPhone 12 Pro og 12 Pro Max har fremdeles trippelkamera-system på baksiden, med et vidvinkel, ultravidvinkel og telefoto.

Apple har gjort en rekke forbedringer her også. Blant annet har vidvinkelen raskere f/1.6-blenderåpning. De byr også på bedre optisk zoom sammenlignet med forgjengerne, opp fra 2x til henholdsvis 4x og 5x på Pro og Pro Max. Altså er den største utgaven hakket vassere på kamerafronten.

Apples Deep Fusion-funksjon, som gir enda skarpere bilder, fungerer på alle de fire kameraene i Pro-modellene, inkludert frontkameret.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

For spesielt fotointeresserte har Apple også lansert sitt eget RAW-format kalt Apple ProRAW som kun vil være tilgjengelig på iPhone 12 Pro og Pro Max.

Apple har også utstyrt hovedkameraet med en såkalt lidar-skanner, som bruker laser for dybdemåling. Mens den på nyeste iPad Pro kun ga bedre AR, vil den her også bli brukt til å gi bedre autofokus i dårlig lys. Den åpner også for nattmodus på portretter.

Den nye A14 Bionic-brikken sitter også på innsiden av Pro-modellene, og de er også kompatible med det nye MagSafe-tilbehøret nevnt lenger opp.

Når det gjelder pris, vil iPhone 12 Pro koste fra 12990 kroner, mens 12 Pro Max vil koste fra 13990 kroner.

Slippes i to omganger

Apple slipper de nye iPhone-modellene i to runder.

iPhone 12 og 12 Pro blir tilgjengelig for forhåndsbestilling allerede førstkommende fredag, 16. oktober, og kommer i salg 23. oktober.

iPhone 12 mini og iPhone 12 Pro Max blir tilgjengelig for forhåndsbestilling 6. november, og kommer i salg 13. november.

Ny smarthøyttaler

Apple startet kvelden med å lansere noe helt annet enn iPhone, nemlig en mindre utgave av sin smarthøyttaler, HomePod.

HomePod mini har et mindre og rundere design enn originalen. Den er utstyrt med en såkalt U1-brikke som gjør at den vet når din iPhone er i nærheten, og du kan holde telefonen opp mot høyttaleren og overføre musikkspilling.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

Siri er hjertet i Homepod mini, og den vil også støtte ulike musikktjenester som Pandora, TuneIn og Amazon. Den vil gjenne igjen forskjellige stemmer i husholdningen og gi personlige svar. Med en «intercom»-funksjon kan du sende beskjeder til andre høyttalere eller Apple-produkter rundt omkring i hjemmet

Du skal også kunne styre de ulike HomeKit-baserte smarthjem-produktene dine rett fra høyttaleren.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

Mens HomePod koster 349 dollar, i overkant av 3000 kroner, ved lansering, blir prisen på Homepod mini 99 dollar, drøye 900 kroner. Den vil komme i svart eller hvit utførelse.

Om Homepod mini kommer til Norge, gjenstår å se. Den vanlige utgaven av HomePod er fremdeles ikke kommet til salgs her til lands, etter å ha blitt lansert i USA februar 2018.

Kanskje er det relatert til at høyttaleren baserer seg på stemmestyring via Siri, som i sin tid tok lang tid før ble tilgjengelig i norsk utgave på iPhone.

Apple har foreløpig ikke sendt ut norsk pressemelding, så det kan bety at det ser mørkt ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer