Apple lanserte iPhone 6 og 6 Plus

Større, tynnere og raskere. Slik er de nye iPhone-ene.

TO STØRRELSER: iPhone kommer nå i to forskjellige størrelser - begge er vesentlig større enn tidligere Apple-telefoner. Foto: APPLE
TO STØRRELSER: iPhone kommer nå i to forskjellige størrelser - begge er vesentlig større enn tidligere Apple-telefoner. Foto: APPLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse i San Francisco lanserte Apple tirsdag kveld to nye iPhone-modeller: iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Som forventet kommer de i to størrelser. Den vanlige iPhone 6 med en 4,7 tommers skjerm, og iPhone 6 Plus med en 5,5 tommers skjerm.

Og det er et klart sprang opp, ikke minst sammenlignet med konkurrentene. Tidligere generasjoner har kommet med 4 tommer eller mindre.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om Apple Watch!

Ny design

Samtidig er de begge tynnere enn sin forgjenger. iPhone 6 er 6,9 mm tykk, mens iPhone 6 Plus er 7,1 mm tykk, ned fra 7,6 mm på iPhone 5S.

NY LOOK: iPhone 6 har ikke lenger de rette kantene vi kjenner fra iPhone 5/5S. I motsetning til før har imidlertid nykommeren en kameralinse som stikker litt ut fra baksiden. Foto: APPLE
NY LOOK: iPhone 6 har ikke lenger de rette kantene vi kjenner fra iPhone 5/5S. I motsetning til før har imidlertid nykommeren en kameralinse som stikker litt ut fra baksiden. Foto: APPLE Vis mer


Den økte størrelsen er trolig årsaken til at Apple har endret designen på telefonene. De har avrundede kanter, slik at de skal ligge mer behagelig i hendene. De er imidlertid fremdeles i aluminium.

Strømknappene er flyttet fra toppen til siden, hvilket skal gjøre det enklere å skru av og på de større telefonene med én hånd.

Skarpere skjerm

De nye iPhone-modellene kommer med noe Apple selv omtaler som «Retina HD».

KURVET GLASS:  Glasset på fremsiden av de nye iPhone-modellene kurver innover mot kantene, slik at de er helt avrundede.  Foto: APPLE
KURVET GLASS: Glasset på fremsiden av de nye iPhone-modellene kurver innover mot kantene, slik at de er helt avrundede. Foto: APPLE Vis mer


Det er markedsføringsprat for enda skarpere skjerm enn før.

4,7-tommeren har en oppløsning på 1334 x 750 piksler og en pikseltetthet på 326 piksler per tomme, mens 5,5-tommeren har full HD-oppløsning på 1920 x 1080 og en pikseltetthet på 401 piksler per tomme.

Oppløsningen er ikke like høy som på noen av de andre toppmodellene på markedet nå med skjermer med QHD-oppløsning på 2560 x 1440 piksler, som LG G3 og Samsung Galaxy Note 4. Det er imidlertid fremdeles veldig skarpt.

De nye skjermene skal ellers by på bedre farger, kontrast og lysstyrke.

Tilpasset enhåndsbruk

For å gjøre de større telefonene enklere å bruke med én hånd, har Apple også innført en rekke nye, såkalte «Reachability»-funksjoner.

Ved å dobbelttappe på hjemknappen, flyttes skjermbildet nedover, slik at de øverste navigasjonselementene blir lettere tilgjengelig.

I tillegg åpnes det for å bruke hjemskjermen og andre apper i landskapsmodus. Det tok altså sju versjoner av operativsystemet, før det endelig kom på plass i iOS 8. Akkurat dette ser imidlertid ut bare til å gjelde for iPhone 6 Plus.

LIGGENDE: Med iPhone 6 og 6 Plus vil du endelig kunne ha hjemskjermen i landskapsmodus. Foto: APPLE
LIGGENDE: Med iPhone 6 og 6 Plus vil du endelig kunne ha hjemskjermen i landskapsmodus. Foto: APPLE Vis mer


Les også: iPhone 6-dekslene er allerede her

Ny A8-prosessor

iPhone 6 og 6 Plus kommer også med en ny og raskere 64-bit A8-prosessor, som skal gi både bedre ytelse og mer effektiv strømforbruk.

Så hva med batteriet?

BETAL MED FINGEREN: Med Apples nye betalingsløsning blir det mulig å betale ved å holde telefonen over betalingsterminalen. Du identifiserer deg selv via fingeravtrykksleseren i hjemknappen. Foto: APPLE
BETAL MED FINGEREN: Med Apples nye betalingsløsning blir det mulig å betale ved å holde telefonen over betalingsterminalen. Du identifiserer deg selv via fingeravtrykksleseren i hjemknappen. Foto: APPLE Vis mer


Apple lover at iPhone 6 leverer samme batteritid som iPhone 5S, mens iPhone 6 Plus skal vare 20 prosent lenger takket være et større batteri.

Batterikapasiteten til telefonen er imidlertid ukjent.

Den nye bevegelsesprosessoren i A8 har også fått en ny sensor, et barometer, som kan måle lufttrykk, og gjennom det registrere høyde for å kunne registrere når du går i for eksempel trapper.

De nye telefonene støtter opptil 20 LTE-bånd, Wi-Fi 802.11ac og såkalt Voice Over LTE (VoLTE), som vil gjøre det mulig å ringe over 4G-nettet.

De nye iPhone-modellene har også NFC, som først og fremst er myntet på den nye betalingsløsningen Apple Pay, som skal la deg betale med et fingersveip. Den vil støtte kredittkort fra både American Express, Visa, og MasterCard.

8-megapiksel kamera

Begge telefonene kommer med det samme 8-megapiksel kameraet som iPhone 5S, men det har en ny sensor med raskere autofokus. Det skal også være enklere å ta såkalte HDR-bilder.

Kameraet kan også ta opp video i sakte film i 240 bilder per sekund, opp fra 120 bilder per sekund med iPhone 5S.

BEDRE ANSIKTSGJENKJENNING: Er også en av forbedringene til iPhone 6-kameraene. Foto: APPLE
BEDRE ANSIKTSGJENKJENNING: Er også en av forbedringene til iPhone 6-kameraene. Foto: APPLE Vis mer


iPhone 6 kommer med digital bildestabilisering, mens iPhone 6 Plus har fått med optisk bildestabilisering. Det er første gang i iPhone-sammenheng, og skal bidra til et stødigere bilde når hendene rister.

Frontkameraet på 1,2 megapiksler har fått en ny sensor som tar inn 81 prosent mer lys enn før, og har en ny hurtigknipse-funksjon for selvportretter. Det får også en HDR-funksjon.

Mer lagringsplass

De nye iPhone-ene kommer også med mer lagringsplass en før. Du kan få den med opptil 128 GB, men samtidig har Apple droppet den populære 32 GB-modellen.

Både iPhone 6 og 6 Plus kommer da med enten 16, 64 eller 128 GB lagringsplass. Minnekort er ikke støttet.

Når kommer den til Norge?

Hva syns du om iPhone 6-lanseringen?

(Avsluttet)
Veldig fornøyd(43%) 2979
Tja, velkommen etter Apple(40%) 2795
Usikker(17%) 1196
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Begge modellene slippes for salg i USA den 19. september. I Norge kan de bestilles fra 26. september.

Prisene blir henholdsvis 5.790, 6.690 og 7.590 kroner for 4,7-tommeren, og 6.690, 7.590 og 8.490 kroner for 5,5-tommeren.

De blir begge tilgjengelig i tre farger: Sølv, gull og stellargrå.

iPhone 5S og 5C forblir i salg, og vi forventer at prisene på disse synker. De nye norske prisene her, er 4.890 kroner for iPhone 5 S med 16 GB, og 5.290 kroner for iPhone 5S med 32 GB. iPhone 5C med 8 GB koster 3.390 kroner.

iOS 8 blir for øvrig tilgjengelig for nedlasting den 17. september.

DE TRE FARGENE: Disse har du å velge mellom. Foto: APPLE
DE TRE FARGENE: Disse har du å velge mellom. Foto: APPLE Vis mer


LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om Apple Watch!

Vi fulgte lanseringen live

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer