Test av Apple Watch Series 5

Apple løper ifra konkurrentene

... og nå kan du endelig se hva klokka er hele tiden.

ALLTID PÅ: Den store nyheten med nyeste Apple Watch er at skjermen vil vise klokka selv om du senker håndleddet. Foto: Kirsti Østvang
ALLTID PÅ: Den store nyheten med nyeste Apple Watch er at skjermen vil vise klokka selv om du senker håndleddet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede da vi testet den første Apple Watch-utgaven i mai 2015 konstaterte vi at det var den beste smartklokka til nå. Snart 4,5 år senere er ståa nøyaktig den samme, mener vi.

Med nye Apple Watch Series 5 drar Apple ytterligere fra konkurrentene, og det begynner å bli vanskelig å se at noen skal klare å ta dem igjen med det første:

Den firkantede skjermen er noe du enten elsker eller hater, men designet og byggekvaliteten til Apple Watch er i toppklasse. Det er også imponerende hvor mange sensorer Apple etter hvert har klart å få plass til inne i den lille «kassa». Brukervennligheten og apputvalget er i en klasse for seg. Skjermen har blitt enda litt bedre denne gangen - så det begynner å bli mange argumenter for å ønske seg en.

Vi kan komme på to motargumenter: om du har Android-mobil og/eller vil ha en smartklokke med flere dagers batteritid, er dette ikke smartklokka for deg. Mer om det siden.

Skjermen er alltid på

Den store nyheten med Apple Watch Series 5 er at den har en skjerm som alltid er på. Det er en sånn ting du kanskje ikke savner når du ikke har det, men når du først har fått det, vil du aldri gå tilbake.

Jeg leser riktignok at flere har valgt å skru det av fordi batteritiden har blitt svakere enn før (mer om det snart).

Frem til Series 5 har man måttet løfte håndleddet for å se skjermen på Apple Watch. Et nødvendig tiltak fra Apples side for ikke å gjøre den allerede korte batteritiden enda kortere. Vi snakker tross alt om en smartklokke som ikke holder mer enn én dag, pluss minus avhengig av bruken.

ÉN GANG I SEKUNDER: Her kan dere se Series 5 med skjermen helt på (til venstre) og dempet (til høyre). Denne urskiven blir veldig mørk, mens andre urskiver ikke dempes så mye igjen. Foto: Kirsti Østvang
ÉN GANG I SEKUNDER: Her kan dere se Series 5 med skjermen helt på (til venstre) og dempet (til høyre). Denne urskiven blir veldig mørk, mens andre urskiver ikke dempes så mye igjen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Apple har tatt i bruk ny teknologi, en såkalt «low-temperature polycrystalline oxide»-skjerm (heldigvis forkortet til LTPO) for å få det til. Det viktigste å vite her er at den kan senke oppdateringsfrekvensen helt ned til én hertz for å spare strøm.

GOD I SOLLYS: Skjermen er skarp og fin å se på, og den fungerer også godt i sollys. Foto: Kirsti Østvang
GOD I SOLLYS: Skjermen er skarp og fin å se på, og den fungerer også godt i sollys. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Når skjermen er i bruk, kan den være på opptil 60 hertz, mens når den ikke er i bruk, er den på bare én hertz - altså oppdateres den bare én gang i sekundet. Samtidig justeres lysstyrken. Når du senker håndleddet, går lysstyrken ned. Når du løfter håndleddet opp igjen, går lysstyrken opp.

Der vi allerede synes at Apple virkelig løftet brukeropplevelsen med Series 4, hvor de økte skjermstørrelsen uten å øke selve størrelsen på klokka, er dette prikken over i-en. Plutselig fremstår selv fjorårets skjerm som utdatert.

De smarte detaljene

Apple har dessuten gjort noen smarte grep med urskivene, som forandrer utseende når skjermen dimmes.

For eksempel får de nye Meridian- og California-urskivene med lys bakgrunn mørk bakgrunn. Mikke eller Minni Mus-urskiven slutter å trampe foten hvert sekund.

I tillegg har Apple tenkt på at det ikke nødvendigvis er all informasjon man ønsker at skal være synlig når skjermen er dempet.

Du kan nemlig velge å skjule såkalte sensitive komplikasjoner, som neste kalenderavtale, meldinger, e-poster og puls, slik at ikke andre kan se dette fra avstand. Ganske smart.

NYTTIGE SMÅPROGRAMMER: Apple kaller de for komplikasjoner, men småprogrammene du kan plassere rundt på urskivene, kan gi deg masse forskjellig info. Her har de nye kompass- og støynivå-komplikasjonene sammen med en snarvei til Syklus-appen og en app kalt Night Sky som kan vise deg stjernehimmelen bare ved at du løfter opp armen mot himmelen. Foto: Kirsti Østvang
NYTTIGE SMÅPROGRAMMER: Apple kaller de for komplikasjoner, men småprogrammene du kan plassere rundt på urskivene, kan gi deg masse forskjellig info. Her har de nye kompass- og støynivå-komplikasjonene sammen med en snarvei til Syklus-appen og en app kalt Night Sky som kan vise deg stjernehimmelen bare ved at du løfter opp armen mot himmelen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er flere situasjoner hvor jeg har opplevd at alltid på-skjermen har vært til nytte. Ganske viktig: I jobbmøter hvor jeg ikke ønsker å stjele oppmerksomhet vekk fra folk som prater. Mindre viktig: Under legging av 2-åringen har jeg kunnet se hvor mye klokka er uten at han har begynner å rope «Hei Siri» når han ser Apple Watch.

Så er det spesielt kjekt når man trener og ikke lenger må løfte opp armen til ansiktet med jevne mellomrom for å se gjennomsnittshastigheten.

Batteritid fortsatt en utfordring

Når det kommer til batteritid, må du fremdeles lade Apple Watch daglig. Series 5 ser ut til å bruke litt mer strøm enn Series 4, i hvert fall med skjermen alltid på.

Ladelogg:

  • Dag 1: 100% 05:40 - 0% 22:54
  • Dag 2: 100% 06:45 - 10% 23:19
  • Dag 3: 100% 07:13 - 15% 00:30
  • Dag 4: 100% 07:35 - 13% 23:50
  • Dag 5: 100% 10:00 - 43% 22:12 - sov med den på, 9% 07:52
  • Dag 6: 100% 11:00 - 97% 10:58 - 35 minutter løpetur ned til 75% - 0% 23:12

Det er litt vanskelig å måle reell batteritid i løpet av en testperiode hvor man prøver ut nye funksjoner i større grad enn man gjør til vanlig, men man får jo likevel et greit inntrykk.

For min del holdt Series 4 typisk 1,5 døgn, slik at jeg kunne ha den på om natten for å registrere søvn (med en tredjepartsapp), for så å lade på formiddagen.

Med Series 5 har jeg bare klart det én dag i løpet av en ukes testing.

Vil du sove med den, må du altså få deg et annet lademønster som innebærer lading på dagtid i stedet.

Sjekk videoen fra vår batteritest:

Batteritid vil selvsagt variere avhengig av hvor mye du bruker funksjoner som GPS og 4G. En 35 minutters løpetur med kun Apple Watch, med sporing via GPS og strømming av musikk fra Apple Music via mobilnettet, trakk 22 prosent av kapasiteten.

SPARE STRØM: Merk at du kan skru av alltid på-skjermen for å få «normal» batteritid som på Series 4 igjen. Foto: Kirsti Østvang
SPARE STRØM: Merk at du kan skru av alltid på-skjermen for å få «normal» batteritid som på Series 4 igjen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den trådløse ladingen går også relativt rask. Så kunne man kanskje ønske seg muligheten til å lade med hvilken som helst trådløse lader, for jeg tipper ikke alle har like mye batteriangst som meg og går rundt med alle slags ladere i alle vesker og sekker til enhver tid.

God turkamerat

I tillegg til ny skjerm har Series 5 også fått noen oppgraderinger under panseret. Innebygd lagringsplass har økt fra 16 til 32 GB (kjekt for å lagre musikk for offline avspilling eller offline-kart til lengre gåturer), og så har den fått både innebygd kompass og høydemåler.

BEDRE NAVIGASJON: Innebygd kompass skal gjøre det enklere å finne ut om du går rett vei. Kompasset er også tilgjengelig i Kart-appen. Foto: Kirsti Østvang
BEDRE NAVIGASJON: Innebygd kompass skal gjøre det enklere å finne ut om du går rett vei. Kompasset er også tilgjengelig i Kart-appen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Tidligere modeller kunne bare registrere høydeendringer, hvor langt du har gått opp eller ned i høyde, mens nå registrerer den faktisk din nåværende høyde, hvor du starter fra.

Det finnes en ny app kalt Kompass hvor du kan se din retning, helling, høyde samt bredde- og lengdegrad. Du kan til og med ha kompasset lett tilgjengelig fra urskiven din.

Nyttige oppgraderinger for friluftsfolket, og kompassnåla ser ut til å peke riktig vei. Bare vær forsiktig med å bruke gamle Apple Watch-remmer med magnetfester - Apple sier de kan forstyrre kompasset.

watchOS 6

Vel så viktig som den nye klokka er watchOS 6, som er en stor oppgradering som også gir eldre Apple Watch-modeller mange nye funksjoner.

NYE URSKIVER: Du kan se hvilke nye urskiver du får i watchOS 6 fra Watch-appen på iPhone. Du kan også tilpasse dem rett på Apple Watch. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NYE URSKIVER: Du kan se hvilke nye urskiver du får i watchOS 6 fra Watch-appen på iPhone. Du kan også tilpasse dem rett på Apple Watch. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Apple vil fremdeles ikke la andre lage urskiver, men introduserer et par nye lekre varianter med nye, stilige «komplikasjoner» i watchOS 6.

Personlig synes jeg det er helt greit at det ikke åpnes for tredjeparter etter å ha sett hvor mange dårlige urskiveløsninger du får til andre smartklokker. Apple gir deg mange å velge mellom, de er pene og elegante OG du har gode tilpasningsmuligheter med de såkalte komplikasjonene fra tredjepartsapper.

Ellers får du App Store rett på klokka i watchOS. Her foretrekker jeg fremdeles App Store på iPhonen, men Flere kjente iPhone-apper finner også endelig vei til Apple Watch: Kalkulator-app med innebygd tipsfunksjon, Taleopptak og Lydbøker.

Hørselhelse

WatchOS 6 introduserer også to splitter nye apper, Støy og Syklus. Apple utvider helsesatsingen i Apple Watch til å omfatte både hørsel og kvinnehelse.

HØRSELHELSE: Med watchOS 6 kan du bruke Apple Watch som desibelmåler. Foto: Kirsti Østvang
HØRSELHELSE: Med watchOS 6 kan du bruke Apple Watch som desibelmåler. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den nye appen «Støy» er en desibelmåler som kan si ifra når støynivået blir for høyt. Som standard er den satt til å varsle deg på 90 desibel, men du kan tilpasse det. Du kan følge med på støynivået både i appen og direkte på urskiven.

Kjekt på en konsert eller for å se hvor bråkete det faktisk er i det åpne landskapet på jobb?

Menskalender

MENSKALENDER: Med iOS 13 og watchOS 6 får du en menskalender
MENSKALENDER: Med iOS 13 og watchOS 6 får du en menskalender Vis mer

Appnyhet nummer to er «Syklus», som er en menskalender. Apple har laget en egen app til klokka, men den er også en del av Helse-appen på iPhone med iOS 13.

Du setter den opp på mobilen, og da må du oppgi dato for når forrige mens startet og hvor mange dager syklusen var på. Som i andre menskalendere legger du inn oppdateringer når mensen starter, hvor kraftig blødningen var eller andre fysiske og psykiske symptomer du kjenner.

Du kan naturligvis også følge med på eggløsningsperioden, noe som kan komme godt med om du prøver å bli gravid (eller gjerne vil unngå det).

Hvor presis Apples menskalender er til å spå neste syklus, er for tidlig å si noe om.

Jeg synes imidlertid det er lettere å plotte inn data på Apple Watch enn i Helse-appen på iPhone. I tillegg er det det kjekt at man får varsel før en syklus er i ferd med å starte; da skjønner du hvorfor du måtte innom butikken på veien hjem fra jobb for å kjøpe en hel sjokoladeplate ...

BEST PÅ KLOKKA: Syklus-appen er faktisk enklere å bruke på Apple Watch enn iPhone. Foto: Kirsti Østvang
BEST PÅ KLOKKA: Syklus-appen er faktisk enklere å bruke på Apple Watch enn iPhone. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den største fordelen med å bruke Helse-appen og Apple Watch til å registrere syklusen sin, er at dataene lagres enten lokalt eller kryptert i iCloud. I disse personvern-tider, og hvor det tidligere i år ble avslørt at populære menskalendere som Flo, Period Tracker og Clue delte private brukerdata med Facebook, føles dette som en bedre løsning.

Den ultimate helsedingsen

Apple Watch er i ferd med å bli den komplette helse- og treningspartner.

Da har vi ikke engang vært innom eksisterende funksjoner som automatisk treningsregistrering, at den er vanntett og du kan svømme med den, og at den har pulsmåler med EKG-funksjon som kan oppdage hjerteproblemer, og fallregistrering, som kan varsle fra til nødetater dersom du faller og ikke klarer å reise deg opp (og dette vet jeg fra personlig erfaring at virker).

For øvrig har LTE-utgaven av Series 5 fått støtte for internasjonale nødanrop selv om du ikke har aktivert et abonnement. Du trenger ikke engang å ha iPhone i nærheten.

I iOS 13 introduserte Apple noe som kalles for Trender i Aktivitets-appen, hvor du kan få en bedre forståelse av alle dataene som registreres med Apple Watch, med tips og råd til hvordan du kan forbedre din daglige aktivitet og kondisjon.

Det eneste vi virkelig savner nå er innebygd søvnregistrering.

Konklusjon

Da vi trilla en femmer til Apple Watch Series 4 i fjor, hadde 4G-versjonen ennå ikke blitt lansert i Norge, og EKG-funksjonen var heller ikke klar. På vårparten i år var begge deler blitt tilgjengelig for norske brukere.

Apple løper ifra konkurrentene

Eier du en Series 4, er det ikke noen grunner til å oppgradere, annet om du har helt spesifikke behov for at skjermen alltid skal være på eller om du for eksempel trenger kompass.

Apple Watch Series 5 er etter vår mening den beste smartklokka du får kjøpt, punktum. Mens resten av verden har sittet og ventet på Apples nyeste iPhone-revolusjon, er det på håndleddet revolusjonen har skjedd. Apple-klokka, en bitteliten superdatamaskin som er i ferd med å bli et uvurderlig helseverktøy med et imponerende sett funksjoner. Og nå kan du dessuten se hva klokka er hele tiden.

LEKKER: Apple Watch kommer i ulike type finisher. Her er modellen i rustfritt stål i fargen gull. Merk den røde ringen rundt den digitale kronen som indikerer at det er en 4G-utgave. Foto: Kirsti Østvang
LEKKER: Apple Watch kommer i ulike type finisher. Her er modellen i rustfritt stål i fargen gull. Merk den røde ringen rundt den digitale kronen som indikerer at det er en 4G-utgave. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Prisen er den samme som før; den koster fra 4490 kroner for 40 mm-utgaven, mens 44 mm-utgaven koster fra 4990 kroner. Dyrt? Tja. Visste du at Tag Heuer har en Android-smartklokke som koster fra 1450 euro?

MIKS OG MATCH: Apple tilbyr et stort utvalg remmer til Apple Watch alt fra gummi til metall. Sport Loop-varianten i borrelås kan fås i en Nike-utgave som også fungerer som refleks. Bra å ha når man løper når det er mørkt ute. Foto: Kirsti Østvang
MIKS OG MATCH: Apple tilbyr et stort utvalg remmer til Apple Watch alt fra gummi til metall. Sport Loop-varianten i borrelås kan fås i en Nike-utgave som også fungerer som refleks. Bra å ha når man løper når det er mørkt ute. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Series 5 finnes fremdeles i den vanlige aluminiumsutgaven og den dyrere utgaven i rustfritt stål. Apple har også introdusert en splitter ny variant i titan i tillegg til at de har reintrodusert en keramisk modell. De to sistnevnte er enn så lenge ikke i salg i Norge. Synd, for de har virkelig en ekslusiv følelse over seg - samtidig er de enda dyrere enn stålutgaven igjen.

For øvrig lar Apple deg nå kjøpe en Apple Watch i hvilken kombinasjon du ønsker via noe nytt de kaller for Apple Watch Studio. Tidligere måtte man velge forhåndsdefinerte kombinasjoner av urkasse og rem, nå er det fritt frem. Fornuftig, ettersom Apple Watch er like mye motetilbehør som det er smart dings på armen.

Heller gå for Series 3?

Samtidig, og dette er kanskje det som vil skape det største dilemmaet for dem som allerede har bestemt seg for å kjøpe en Apple-klokke: Den gamle Series 3-modellen er fortsatt i salg, og har en startpris på 2.290 kroner for den minste modellen uten 4G.

MINDRE SKJERM: Da Apple lanserte Series 4 i fjor, var større skjerm den store nyheten. På bildet ser dere Series 4 til venstre og Series 3 til høyre. Merk at selve klokka ikke var noe særlig større enn før, og at gamle remmer fremdeles kunne brukes.
MINDRE SKJERM: Da Apple lanserte Series 4 i fjor, var større skjerm den store nyheten. På bildet ser dere Series 4 til venstre og Series 3 til høyre. Merk at selve klokka ikke var noe særlig større enn før, og at gamle remmer fremdeles kunne brukes. Vis mer

Det er en svært hyggelig pris for det som fremdeles er blant de beste smartklokkene du får kjøpt. Her får du riktignok en litt mindre skjerm og tregere ytelse, i tillegg til at du ikke får alle de nye helsefunksjonene, som EKG-måler og fallregistering.

Jeg ville sagt det var verdt å betale mer for Series 5, men som en helt enkel smartklokke med det grunnleggende av treningsfunksjoner, er det et fint utgangspunkt.

Alternativene?

De mest aktuelle alternativene er Fitbit Versa 2 til rundt 2000 kroner eller Samsung Galaxy Watch Active 2 som koster fra cirka 4700 kroner for den minste utgaven med LTE. De kan dog ikke skilte med like mye funksjonalitet som Apples klokke.

Fordelen begge disse har over Apple Watch er lengre batteritid. I tillegg kan de brukes med Android-mobil. For det er forresten også et element: Apple Watch kan bare brukes med iPhone. Det tipper vi kanskje Apples konkurrenter bare er glade for ...

Testresultat

Apple Watch Series 5

- Flott design som passer alle, med et par lekre nye materialer i titan og keramikk
- Den nye alltid på-skjermen er lekker og lynrask
- Rikt utvalg funksjoner, watchOS 6 har masse nytt
- God på helse, med EKG-måler, falldeteksjon og støyadvarsel
- 32 GB innebygd lagringsplass

- Vi ønsker oss alltid mer batteritid
- Fungerer ikke med Android

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer