Apple selger færre iPhone

Apple melder om fall i inntektene. Det har ikke skjedd på 17 år

Uvanlig melding fra Apple-sjef Tim Cook.

INNTEKTENE FALLER: Apple har på forhånd varslet at inntektene for siste kvartal er lavere enn forventet. Foto: Aly Song/Reuters/NTB Scanpix
INNTEKTENE FALLER: Apple har på forhånd varslet at inntektene for siste kvartal er lavere enn forventet. Foto: Aly Song/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har Apple passert toppen? For første gang siden 2002 varsler selskapet i hvert fall en nedgang i inntektene i fjorårets siste tre måneder.

I et brev til investorer sier sjef Tim Cook at de forventer et inntektsfall for forrige kvartal på nærmere 8 prosent til 84 milliarder dollar, mens de tidligere spådde at inntektene ville ligge på mellom 89 og 93 milliarder dollar for jule-kvartalet, som ble avsluttet 29. desember, skriver Recode.

Flere årsaker

Apple sier nedgangen er et resultat av flere faktorer. Blant annet sier de at USAs handelskrig med Kina er en av hovedårsakene.

Videre innrømmer de at iPhone-oppgraderinger var lavere enn forventet, grunnet både prisøkninger (samt en sterk dollar som har gitt enda dyrere produkter i andre land) og reduserte priser for batteri-bytte. Ulike tidspunkt for lanseringer har også påvirket salget negativt, ifølge selskapet.

De siste månedene har det vært flere spekulasjoner om sviktende iPhone-salg, og siden begynnelsen av oktober skal selskapet ha mistet rundt en femtedel av markedsverdien, ifølge Bloomberg.

Dyrere enn noensinne

iPhone har alltid vært en dyr smartmobil, men høsten 2017 lanserte de iPhone X til 999 dollar, hvilket var 300 dollar dyrere enn iPhone 8.

I 2018 introduserte de iPhone Xs Max, som koster 1.099 dollar. I Norge starter denne på 12.690 kroner. iPhone X-oppfølgeren, iPhone Xs, koster 11.490 kroner.

I tillegg slapp de også iPhone Xr, en billigere modell som var langt i fra noen budsjettmobil, til 749 dollar (8.690 kroner). Denne kom i salg rundt en måned etter de to andre modellene, og har fått gode skussmål av anmeldere. Vi kalte den «det smarteste iPhone-kjøpet i år».

Apple har også sagt Xr-modellen har vært deres bestselgende iPhone, men før jul gikk de til det uvanlige steget med å tilby den til rabattert pris om man byttet inn en gammel iPhone, ifølge Bloomberg.

Bytter batteri fremfor telefon

I tillegg kommer saken fra i fjor hvor Apple innrømmet at de gjorde eldre iPhone-modeller tregere når batteriet begynte å bli dårlig. Som et resultat, fikk dette mange telefoner til å skru seg av.

Apple endte opp med å gå ut med en offentlig beklagelse, og som kompensasjon til kunder satte selskapet ned prisen på batterybytte fra 79 til 29 dollar.

Ifølge The Verge gjorde dette at langt flere har endt opp med å bytte batterier på sine iPhoner fremfor å oppgradere.

Oppgir ikke lenger salgstall

I november i fjor kunngjorde Apple at de ikke lenger vil oppgi nøyaktige salgstall for iPhone, så hvor stor nedgangen har vært, får vi antagelig ikke vite.

Apple-aksjen skal ha falt 7 prosent etter at brevet fra Tim Cook ble offentliggjort onsdag, skriver CNBC.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer