Apple- og Samsung-mobiler:

Apple og Samsung bøtelegges for å gjøre mobiltelefonene tregere

Italiensk konkurransemyndighet har ilagt mobilkjempene Apple og Samsung bøter på 10 og 5 millioner euro for bevisst å gjøre eldre mobiltelefoner tregere.

MENER DE GJØR MOBILENE TREGERE: Italiensk konkurransemyndighet har ilagt mobilkjempene Apple og Samsung bøter på 10 og 5 millioner euro for bevisst å gjøre eldre mobiltelefoner tregere. På den måten oppmuntres folk til å skrote de gamle og heller kjøpe nye telefoner, mener konkurransemyndigheten. Foto: NTB scanpix
MENER DE GJØR MOBILENE TREGERE: Italiensk konkurransemyndighet har ilagt mobilkjempene Apple og Samsung bøter på 10 og 5 millioner euro for bevisst å gjøre eldre mobiltelefoner tregere. På den måten oppmuntres folk til å skrote de gamle og heller kjøpe nye telefoner, mener konkurransemyndigheten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avgjørelsen er trolig den første mot mobilprodusenter etter anklager over hele verden om at selskapene oppfordrer til oppdateringer av operativsystemene på eldre telefoner som gjør dem tregere i bruk.

På den måten oppmuntres folk til å skrote de gamle og heller kjøpe nye telefoner, mener konkurransemyndigheten.

– Apple og Samsung har implementert en uærlig markedspraksis, heter det i en uttalelse.

- Oppgradering har gitt redusert ytelse

Det fastslås at oppgradering av operativsystem «har skapt alvorlige funksjonsfeil og i betydelig grad redusert ytelsen, og på den måten framskyndet bytte av telefoner».

Det pekes blant annet på at Samsung ba eierne av den eldre Note 4-telefonen om å installere en ny versjon av Android-systemet ment for den nyere Note 7-modellen, noe som gjorde den eldre modellen tregere.

På samme måte ba Apple eiere av iPhone 6 om å installere operativsystemet ment for 7-eren, noe som skapte problemer for brukerne.

Derfor er Apples bot høyere

Årsaken til at Apple ilegges en langt høyere bot, er kritikk for at selskapet har unnlatt å gi kundene informasjon om helt essensielle egenskaper ved litiumbatteriene i deres mobiltelefonmodeller. Det dreier seg om gjennomsnittlig batterilevetid og hva man kan gjøre for å forlenge levetida.

Italiensk konkurransemyndighet startet etterforskning i januar etter flere klager fra forbrukere.

Apple har tidligere beklaget

Dinside har tidligere skrevet om ryktene om at oppdateringer gjør iPhonene tregere. Apple benektet da at det skjer fordi de vil lokke deg til å kjøpe en ny mobil - men at grunnen er at batteriet har mistet så mye av kapasiteten sin at det ikke lenger er i stand til å levere nok og stabil strøm til prosessoren under de mest krevende situasjonene.

Apple gikk også seinere ut og beklagde overfor alle skuffede kunder og hevdet at de aldri med hensikt ville ha gjort noe for å korte ned levetida på noe Apple-produkt eller å gjøre brukeropplevelsen av disse produktene dårligere for å få folk til å kjøpe nytt.

Løsningen fra Apple sin side var da å sette ned prisen på batteribytte.

Samsung er uenig i vedtaket

I en kommentar til phonearena.com i desember 2017 benekter Samsung at de noensinne har drevet med en bevisst reduksjon av ytelse på telefonene sine gjennom oppdateringer.

Dinside har vært i kontakt med begge mobilprodusentene for å få en kommentar på saken. Dette sier Samsung:

«Samsung jobber kontinuerlig for å tilby våre kunder den beste kundeopplevelsen. Samsung har alltid sluppet programvareoppdateringer med hensikt om å bedre ytelsen på våre produkter, og ikke redusere den. Vi er derfor uenige i de italienske konkurransemyndighetenes (ICA) vedtak, og kommer til å anke deres avgjørelse», skriver Samsung i en e-post til Dinside.

Apple har ingen kommentar til saken.

Dette sier Forbrukerrådet

- Det er kjedelig å kjøpe en dyr mobiltelefon og så oppleve at den er dårligere enn den skulle være, i tillegg er det dårlig for miljøet at produktene får redusert holdbarhet.

KRITISK: Thomas Iversen hos Forbukerrådet. Foto: Forbukerrådet/Njerve
KRITISK: Thomas Iversen hos Forbukerrådet. Foto: Forbukerrådet/Njerve Vis mer

Dette sier fungerende leder for Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen, til Dinside. Han legger til at man må forvente at produkter blir dårligere med tiden, etterhvert som vanlig bruk tærer på komponentene, men at det blir problematisk når produsenten aktivt går inn for å senke ytelsen.

- Når produsenten aktivt går inn i operativsystemet og gjør endringer i ytelsen, er dette noe vi mener at forbrukeren bør få informasjon om før det skjer. Forbrukeren bør også få muligheten til å velge bort oppdateringen som medfører dårligere batteri. Dersom reduksjonen til batteriet er stort, vil også enkelte forbrukere kunne ha krav på nytt batteri som sikrer at ytelsen blir som det du har betalt for.

Iversen er også redd for at dette fører til unødvendig høyt forbruk av mobiler.

- Fra et miljøperspektiv er det et stort problem at mobiler slutter å fungere – eller fungerer dårligere etter en viss tid. Elektronikkprodusenter må lage produkter som er mer holdbare, mener vi. At det får konsekvenser for Apple og Samsung gjennom bøter vil kanskje hjelpe, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer