Apple skal satse stort på utvidet virkelighet

De første produktene kommer allerede i 2020, og på sikt kan briller komme til å erstatte iPhone!

ENDA ET KAMERA: Neste års iPhone-modeller og den kommende iPad Pro-utgaven kan være Apples neste steg inn i utvidet virkelighet. Foto: Phonearena.com
ENDA ET KAMERA: Neste års iPhone-modeller og den kommende iPad Pro-utgaven kan være Apples neste steg inn i utvidet virkelighet. Foto: Phonearena.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I iOS 11-oppdateringen for to år siden var utvidet virkelighet, eller augmented reality (AR), en av de store nyhetene fra Apple.

Via egne funksjoner (ARkit) gav Apple utviklere verktøy for å utnytte det tredimensjonale rommet som kameraet fanger i sine apper og tjenester. Mange spillutviklere kunne for eksempel lage spill der selve spillet foregikk gjennom telefonskjermen og på stuebordet hjemme, og det kom et skred av apper som lot deg måle lengder, prøve ut hvordan møbler ville se ut i stua og den slags.

Og der Pokémon Go for så vidt brukte en ganske enkel form for AR når man skulle fange de små krypene, nærmer Minecraft Earth seg lansering, som virkelig ser ut til å bringe AR til massene.

Vis mer Vis mer

Nye sensorer neste år

Selv om det ikke er mer enn et par måneder siden Apple viste frem iPhone 11-telefonene, er ryktebørsen selvsagt i full sving når det gjelder neste års Apple-telefoner.

Og neste år ser det ut til at Apple vil ta det neste store steget med tanke på utvidet virkelighet – ja, faktisk kan det være at vi allerede i den neste iPad Pro-modellen vil se en ny kameraløsning.

10 ÅR MELLOM: Det er ti år siden iPhone 3GS ble sluppet, og vi har sjekket hvordan kameraet står seg mot splitter nye iPhone 11 Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Ifølge Bloomberg vil den neste iPad Pro-modellen, og neste års iPhone-modeller, få et nytt kamerasystem. iPad Pro skal nå få to kamerasensorer på baksiden i tillegg til et tredje «kamera» som brukes til 3D-skanning, sannsynligvis i form av et såkalt TOF-kamera, som vi allerede i dag finner hos for eksempel Huawei P30 Pro og Samsung Galaxy Note 10+.

Med et slikt kamera vil iPad Pro og neste års iPhone-modeller (i hvert fall de gjeveste), kunne lage 3D-modeller av rom, objekter og mennesker. Apple skal ha jobbet med teknologien i en årrekke, som skal være mer avansert enn FaceID-løsningen som kom med iPhone X i 2017.

Briller i 2022

Nettstedet The Information (krever abonnement) hevder å ha fått tilgang på en intern Apple-presentasjon som nylig ble holdt for 1.000 ansatte i hovedkvarterer i Cupertino.

Der skal Apple ha vist frem kommende produkter – først VR/AR-briller som skal lanseres i 2022, etterfulgt av et lettere par med AR-briller i 2023. Prototyper av sistnevnte skal i stor grad se ut som vanlige briller, men med noe tykkere innfatning for å huse sensorer og batterier.

FREMTIDEN: AR-briller vil kunne brukes til så mangt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FREMTIDEN: AR-briller vil kunne brukes til så mangt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Og ambisjonen ser ut til å være skyhøy. Ifølge The Information skal flere ledere i Apple ha hevdet at Apples AR-briller kan komme til å erstatte iPhone i løpet av ti år.

Ifølge Bloomberg jobber 1.000 ingeniører med disse produktene, inkludert rOS, som da vil være operativsystemet disse brillene bruker.

Ikke uten konkurrenter

Skjønt - Apple er på ingen måte uten konkurrenter på dette området. Aktører som Facebook-eide Oculus, Valve, HTC, Sony og flere andre har for lengst lansert VR-briller, og blant annet har Microsoft ved flere anledninger vist frem sine Hololens-AR-briller, som foreløpig ikke er kommersielt tilgjengelig for forbrukere.

En annen aktør det knytter seg stor spenning til er Magic Leap, som har sluppet sine første AR-biller for utviklere, og som siden 2010 har fått millarder av kroner fra investorer. De slapp tidligere i år den første utviklerversjonen av produktet, Magic Leap One.

Så får vi se, da, om vi i fremtiden bare har et par briller på hodet, eller om vi fortsatt fisker opp telefonen fra bukselomma. Hva tror du?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer