Apple Watch - ti måneder senere: Hvor bra er den?

KOMMENTAR: Liker jeg den? Ja! Trenger jeg den? Neppe.

EN LITEN DATAMASKIN: Apple Watch er mer en datamaskin enn den er klokke. Men trenger vi det når vi allerede har smarttelefoner? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EN LITEN DATAMASKIN: Apple Watch er mer en datamaskin enn den er klokke. Men trenger vi det når vi allerede har smarttelefoner? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har hatt Apple Watch i ti måneder, og fremdeles synes jeg det er vanskelig å svare når folk spør hva jeg synes om den.

Har den revolusjonert hverdagen min? Niks.

Jeg blir imidlertid ganske stressa de dagene jeg oppdager at jeg har lagt den igjen hjemme.

«Men hva bruker du den til?» er en typisk oppfølgingsspørsmål.

Jo... svarer jeg litt nølende. Jeg kan jo se hvor mye klokka er, da, og hvilken dato det er i dag. Og hvor kaldt det er ute nå. Og så sier den fra når jeg har sitti stille for lenge.

Da er det meningen at jeg skal reise meg opp og gå litt rundt, men det gjør jeg ikke så mye som jeg burde. Og det får jeg kjempedårlig samvittighet for.

Jeg har imidlertid begynt å gå mer til og fra jobb.

Har du en smartklokke?

(Avsluttet)
Nei.(59%) 3616
Ja, Apple Watch.(24%) 1458
Ja, men et annet merke.(18%) 1089
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ok, akkurat det kan også skyldes at Dinside har flytta inn i nye lokaler på Hasle sammen med Dagbladet og Aller, og jeg bor så nærme at det tar lengre tid å ta t-banen enn å gå.

Men det føles veldig tilfredsstillende å fylle ut dagens aktivitetssirkler, og så bli premiert med en medalje når jeg tar en ny rekord.

Går jeg uten klokka, føles det nesten meningsløst, da jeg ikke får telt alle skrittene mine, og dermed hvor langt jeg har gått og antall kalorier jeg har forbrent. (Om dette igjen er så sunt, skal jeg ikke gå mer inn på her.)

KOM DEG OPP, LATSABB! Apple Watch liker ikke når du har sett for mange Netflix-episoder på rad ... Foto: KIRSTI ØSTVANG
KOM DEG OPP, LATSABB! Apple Watch liker ikke når du har sett for mange Netflix-episoder på rad ... Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


LES OGSÅ: 15 ting du kan gjøre med Apple Watch

Dyr moro

Apple Watch kommer i utgangspunktet i tre forskjellige modeller.

Jeg har den billigste sportsutgaven, først og fremst fordi jeg ikke klarer å trene uten treningsdingser, så da er det greit å ha noe som er laget for å tåle aktiv bruk (mer om det snart).

At den er billig, er dog å ta i.

«Damemodellen» på 38mm koster 3.790 kroner, mens "herremodellen" på 42mm koster 4.390 kroner. Da får du plastremmer med på kjøpet.

MATCHER: Sportsutgaven av Apple Watch kommer i aluminium, akkurat som iPhone. Du kan få begge i rosafarge om du ønsker. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MATCHER: Sportsutgaven av Apple Watch kommer i aluminium, akkurat som iPhone. Du kan få begge i rosafarge om du ønsker. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Ønsker du en litt mer fancy klokkerem, for eksempel Milanese Loop i rustfritt stål, må du ut med 1.699 kroner på toppen av det igjen (du kan nemlig ikke kjøpe det som standard på sportsutgaven).

Så har du Link Bracelet, også i rustfritt stål, som koster hele 5.199 kroner - det er mer enn hele klokka.

Synes du aluminiumsklokke er litt kjipt, kan du gå for den dyrere, mer polerte utgaven (som heter bare Apple Watch) i rustfritt stål, som koster 6.190 og 6.790 kroner for henholdsvis 38mm og 42mm utgaven.

Da begynner vi å nærme oss prisen for en ny iPhone.

Så må vi ikke glemme den tøysete gull-utgaven (Apple Watch Edition) som har en startpris på 105.000 kroner.

DETTE FØLGER MED I ESKEN: I tillegg til klokka, får du en klokkerem i liten og stor størrelse samt en trådløs lader. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DETTE FØLGER MED I ESKEN: I tillegg til klokka, får du en klokkerem i liten og stor størrelse samt en trådløs lader. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Ikke for treningsfrikene

OPTISK PULSMÅLER: På undersiden av klokka sitter pulsmåleren. Foto: KIRSTI ØSTVANG
OPTISK PULSMÅLER: På undersiden av klokka sitter pulsmåleren. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Skal du bruke Apple Watch til trening, velger du som nevnt sportsutgaven. Men, dette er ikke klokka for toppidretssutøvere.

Den har innebygd pulsmåler, og den virker presis nok, i hvert fall så presis som optisk pulsmåling kan bli på en smartklokke (har du lest om den amerikanske tenåringen som reddet livet på grunn av Apple Watch-pulsmåleren?

Men hvis du for eksempel starter en løpetur i treningsappen på klokka, får du ikke en kontinuerlig pulsmåling, med andre ord kan du ikke løfte armen og se hva pulsen din er akkurat nå til enhver tid.

MEN HVOR LØP JEG?: Bruker du Apples treningsapp under løpeturen, er dette alt som lagres av informasjon. Hvor du løp, er det foreløpig ikke mulig å se. Foto: KIRSTI ØSTVANG
MEN HVOR LØP JEG?: Bruker du Apples treningsapp under løpeturen, er dette alt som lagres av informasjon. Hvor du løp, er det foreløpig ikke mulig å se. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Med Apples aktiviteter-app, som installeres på din iPhone når du kobler den sammen med klokka, får du heller ikke se GPS-dataene til løpeturen din på et kart, som du gjør med apper som Runkeeper og Endomondo.

Jeg savner dessuten flere typer aktiviteter i treningsappen på klokka.

Skal du gjøre styrketrening, aerobic eller yoga, må du velge treningsformen "Annet" - noe som gjør det vanskelig å gå tilbake på historikken og se nøyaktig hva det var man trente, i tillegg til at du ikke nødvendigvis får riktig kaloriforbrenning.

Når det er sagt, har jeg ikke prøvd noen andre rene smartklokker som er bedre i treningssammenheng enn Apple Watch.

Det er enkelt å starte treningsøkter, lett å følge med på statistikk underveis i treningsøkter og den er god å ha på seg.

LES OGSÅ: Hvilket aktivitetsarmbånd er best?

Perfekt for sofagriser

Apple Watch er riktignok en glimrende mosjonsklokke. Jeg er besatt av å fylle ut aktivitetsringene; altså når du fullfører dagens bevegelse-, trening- og oppreist-mål, sluttes sirkelen, og du får også et oppmuntrende varsel.

Apple Watch - ti måneder senere: Hvor bra er den?


Hvis jeg ser at jeg er et stykke unna å gjennomføre dagsmålet mitt, går jeg den lange omveien hjem fra jobb eller reiser meg opp og går litt rundt i leiligheten. For du må som nevnt røre på deg, det holder ikke å bare reise deg fra sofaen.

De små, snurrende medaljene du får etter hvert som du oppnår rekorder, som å gjennomføre aktivitetsmål sju dager på rad, er en fin, liten detalj som gjør det enda litt mer motiverende å bevege på seg.

Ser bra ut

LEKKER: Gjennom mange år har Apple vist at de mestrer design, og Apple Watch er intet unntak. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LEKKER: Gjennom mange år har Apple vist at de mestrer design, og Apple Watch er intet unntak. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Noe av det jeg liker aller mest med Apple Watch er det gjennomtenkte designet. Den ser bra ut, og har flere smarte detaljer.

Apple er en av få smartklokke-produsenter som har skjønt at folk har forskjellige størrelser på håndleddene. Du får en mindre damemodell og en større herremodell. Dette er den første smartklokka jeg har prøvd som jeg ikke synes er for stor.

Jeg synes det også er fint at Apple ikke tok den enkle løsningen ved å lage noe for damene ved å bare "blinge" den opp med diamanter eller lignende (smartklokke-produsenter, dere vet hvem dere er).

Dessuten er det er usedvanlig enkelt å bytte remmer, selv om det som nevnt kan bli dyrt å kjøpe ekstra fra Apple, fra 499 kroner for de billigste plastremmene opp til over 5.000 kroner for de aller dyreste remmene i rustfritt stål.

Heldigvis finnes det billigere tredjepartsremmer å få kjøpt. Amerikanske Macworld har listet opp 20 stilige tredjepartsalternativer.

LES OGSÅ: Lover 30 timer ekstra batteritid på Apple Watch

Ja, den er en forlengelse av mobilen

Hvis du har tenkt «hva skal jeg med en smartklokke når jeg har smartmobil», har du stilt rett spørsmål.

Min daglige bruk dreier seg faktisk nesten utelukkende om å få varsler og informasjon uten å måtte plukke opp telefonen.

Det er ikke nødvendigvis en uting, selv om jeg brukte mange uker på å tilpasse varslene, slik at ikke absolutt alt spratt opp på klokka.

For eksempel synes jeg det er kjekt å få opp meldinger, kalenderavtaler, fotballresultater, Facebook-varsler og Dagbladet-nyheter, mens spillpåminnelser fra Subway Surf og Candy Crush ikke er fullt så nyttig.

Bruker jeg iPhonen noe mindre av den grunn? Nei, jeg tror faktisk ikke jeg gjør det. Men jeg er mye mindre frista til å begynne å fikle med den når jeg bare skal se hvor mye klokka er.

Jeg er jammen meg ikke så sikker på om jeg er så mye mer sosial heller - som mange på forhånd trodde smartklokka skulle gjøre oss (frigjøre oss fra mobilskjermen og så videre). Det er nesten mer synlig når man stikker nesa nedi klokkeskjermen enn mobilen, siden vi er så vant til sistnevnte.

GANSKE LETT Å KOMME I GANG, MEN: Bruk litt tid på å sette opp klokka via Watch-appen du har på iPhone, så lærer du bedre hvordan du kan bruke den og hva du kan bruke den til. Foto: KIRSTI ØSTVANG
GANSKE LETT Å KOMME I GANG, MEN: Bruk litt tid på å sette opp klokka via Watch-appen du har på iPhone, så lærer du bedre hvordan du kan bruke den og hva du kan bruke den til. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Fortsatt litt trege apper

Mine favorittapper

 • Runkeeper (når jeg skal løpe)
 • Fitstar Yoga (digital yogainstruktør)
 • Sleep Pulse 2 (for å registrere søvnen min)
 • HeartWatch (for å få mer detaljert pulsinformasjon)
 • Period (en app for kvinner - slå det opp)
 • Shazam (for å finne ut hvilke låter som spilles)
 • Swarm (for å sjekke inn på steder)
 • Forza Football (for å få resultater når Liverpool, kremt, vinner)
 • Fantasy Premier League (for å sjekke hvordan fantasy-laget mitt gjør det)
 • Wunderlist (for å sjekke og krysse av på handlelista)
 • Dnb (for å sjekke saldo)
 • Apples Passbook (for å sjekke inn på fly)
 • Apples Remote-app (for å styre Apple TV)
 • Apples kameraapp (når jeg skal ta gruppebilder)

 • I vår første test av Apple Watch nevnte vi at det til tider tok lang tid å starte apper - noen ganger så lang tid at skjermen slukket innen appen er ferdig lastet.

  Det problemet er fortsatt ikke luket vekk.

  I fjor høst slapp Apple en stor oppdatering med støtte for såkalte «native» apper, altså tredjepartsapper som installeres direkte på klokka og som ikke er avhengig av iPhone for å fungere. Det skulle blant annet resultere i raskere ytelse.

  Jeg har ikke inntrykk av at det har hjulpet stort, men kanskje bare jeg ikke bruker de riktige appene.

  Selv de innebygde funksjonene kan være litt trege av og til, og å trykke på en knapp responderer ikke alltid like raskt som det gjør på telefonen.

  LES OGSÅ: Nå fungerer Google-klokkene med iPhone

  Knotete med toveis-kommunikasjon

  Man kan bruke Apple Watch til å kommunisere med andre, men det høres kulere ut enn det er i virkeligheten.

  For eksempel kan man svare på og skrive meldinger med bare stemmen, men det gjør jeg sjelden fordi dikteringen ikke er presis nok og fordi det er litt tungvint å lese inn lange beskjeder med punktum og utropstegn og smilefjes og hele pakka.

  HENGER IKKE ALLTID MED: Det må være ganske stille og du må lese ganske sakte for at den skal få med seg nøyaktig hva du sa. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  HENGER IKKE ALLTID MED: Det må være ganske stille og du må lese ganske sakte for at den skal få med seg nøyaktig hva du sa. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Dette er dog ikke noe unikt med Apple Watch, jeg opplever det samme med alle andre slike tjenester også, særlig om man er i litt støyfulle omgivelser, som for eksempel i bilen.

  Ved innkommende anrop kan du se hvem som ringer på håndleddet. Dette elsker jeg. Legger du hånden over klokken, kan du "mute" ringelyden på mobilen, noe som er svært nyttig hvis du sitter i et møte.

  Du kan ha telefonsamtaler via klokken, men lyden er såpass dårlig, at det gjør jeg kun i nødstilfeller, først og fremst hvis jeg er alene, for å ikke være helt «douchebag» i offentlig rom.

  For øvrig er det samme regler som gjelder med smartklokker som med mobiltelefoner når det gjelder kjøring av bil: du har ikke lov til å bruke den mens du sitter bak rattet. Og å svinge mens du prater gjennom klokka er nærmest umulig uten å krasje (jeg har nesten prøvd ...)

  LADES HVER NATT: Det hender jeg kan gå nesten to dager uten å lade Apple Watch-en, men jeg legger den likevel til lading hver eneste natt. Ladingen foregår trådløs via Apples medfølgende lader. Jeg har kjøpt meg en ladedokk som står på nattbordet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  LADES HVER NATT: Det hender jeg kan gå nesten to dager uten å lade Apple Watch-en, men jeg legger den likevel til lading hver eneste natt. Ladingen foregår trådløs via Apples medfølgende lader. Jeg har kjøpt meg en ladedokk som står på nattbordet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  LES OGSÅ: Så bra fungerer klokkebetaling med Apple Watch og Pay

  Ikke må-ha, men kjekt å ha

  I mai i fjor kalte vi i Dinside Apple Watch den mest imponerende smartklokka til nå, og det mener jeg er noe som fremdeles står ved lag. «Den har en god skjerm, en svært god vibrasjonsfunksjon, behagelig navigering og et godt utvalg av apper», het det i konklusjonen.

  Ikke at det har blitt lansert noen særlig nye, gode alternativer siden den gang. Skuffende få, og det sier kanskje noe om populariteten til disse dingsene.

  Opprinnelig brukte vi bare Apple-klokka i en uke før vi gjorde oss opp en mening. Det er imidlertid mye en ikke rekker å prøve ut på såpass kort tid, som holdbarheten, nytteverdien over tid, hvordan eventuelle oppdateringer retter opp i feil og mangler.

  Kvaliteten er det ingenting å utsette på. Klokka ser omtrent like fin ut i dag som den var da jeg fikk den. Av forbedringer gjort siden sist, er jeg blitt spesielt glad i nattbord-funksjonen som lar meg bruke Apple Watch som vekkerklokke.

  MER BEHAGELIG ALARM: Apple Watch har en langt mindre brutal alarmlyd enn iPhone. For å slumre, trykker du bare på den digitale kronen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  MER BEHAGELIG ALARM: Apple Watch har en langt mindre brutal alarmlyd enn iPhone. For å slumre, trykker du bare på den digitale kronen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


  Gir Apple Watch meg noe jeg ikke får med for eksempel iPhone? Både ja og nei.

  Det er langt enklere å sjekke typisk rask informasjon (klokkeslett, temperatur, varsler) ved å løfte håndleddet enn å gå inn på telefonen. Å sette på en timer med bare stemmen (Siri) mens jeg lager mat er også gull - da har jeg tross alt ikke ledige hender (sjekk appen Kitchen Timer(s), som gir deg flere timere samtidig).

  Noen ting er fortsatt enklere å gjøre på en større skjerm, som å sjekke sosiale medier og svare på meldinger. Og så savner jeg kanskje den virkelig store funksjonen som gjør at klokka går fra å være kjekt å ha til må ha.

  Men selv om jeg ikke klarer meg uten min Apple Watch, er jeg sannelig ikke sikker på om du burde kjøpe en.

  Ikke nødvendigvis av bruksmessige årsaker, men fordi det er over 1,5 år siden Apple lanserte den, noe som betyr at det i løpet av en overskuelig fremtid vil komme en ny, som trolig vil være bedre, kjappere og med flere funksjoner.

  Så er det jo ikke til å komme utenom at det er en høy pris å betale for noe du muligens kan gjøre med en dings du allerede har.

  LES OGSÅ: Samsung Gear S2 - nå begynner det å likne noe

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer