iPhone SE (2022) | TEST

Apples billigste

Du finner ikke en kjappere telefon i denne prisklassen. Men du skal være glad i det gamle designet.

KJENT DESIGN: 2022-utgaven av iPhone SE er til forveksling lik iPhone 8, men på innsiden bor det langt sterkere krefter. Foto: Pål Joakim Pollen
KJENT DESIGN: 2022-utgaven av iPhone SE er til forveksling lik iPhone 8, men på innsiden bor det langt sterkere krefter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire nye iPhone-modeller ble lansert i høst, men det var ikke nok - denne våren har Apple nok en gang sluppet en ny variant av iPhone SE, eller «special edition» som de to bokstavene står for.

I likhet med de to foregående SE-modellene er konseptet nok en gang å kombinere eldre design med splitter ny maskinvare, til en pris som er lavere enn de siste modellene.

Ser ut som iPhone 8

Årets iPhone SE er mer eller mindre identisk med SE-modellen Apple slapp for to år siden, og fremdeles er det iPhone 8 som er brukt som mal.

KOMPAKT: Med skjerm på 4,7 tommer og lav vekt er det i disse dager få telefoner som gjør så lite ut av seg i hånda som iPhone SE. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMPAKT: Med skjerm på 4,7 tommer og lav vekt er det i disse dager få telefoner som gjør så lite ut av seg i hånda som iPhone SE. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det betyr at du får en fysisk hjemknapp med fingeravtrykksleser (Touch ID) på utsiden av skjermen og tykke rammer både over og under. Skjermstørrelsen er fremdeles 4,7 tommer, som føles mindre enn noen gang i en verden der de fleste telefoner nå er betydelig større.

Men det vil være en veldig kjent formfaktor for deg som kommer fra iPhone 8, 7, 6s eller 6, som nok er den primære målgruppen for Apple med iPhone SE.

Som en som er vant til større telefoner, og med tynnere rammer, får jeg et litt ambivalent forhold til iPhone SE. På den ene siden virker den utdatert med den lille skjermen og tykke rammene, men samtidig er det befriende å holde en så lett telefon i hånda, som enkelt kan betjenes med én hånd.

Og jeg kan forstå dem som liker å ha en fysisk knapp å trykke på når de bare vil tilbake til hjemskjermen igjen, i stedet for å sveipe opp enten fra kort- eller langsiden avhengig av hvilken app man bruker.

Vektnåla stopper for øvrig på 144 gram, og det er godt under de fleste andre telefoner som slippes i dag.

HJEMKNAPP: Er du mer fan av TouchID enn FaceID, kan iPhone SE være midt i blinken. Foto: Pål Joakim Pollen
HJEMKNAPP: Er du mer fan av TouchID enn FaceID, kan iPhone SE være midt i blinken. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Noe gammelt, noe nytt

I tillegg til selve designet er også skjermen den samme som satt i iPhone 8. Det betyr en 4,7 tommer LCD-skjerm, med oppløsning på 1334x750 piksler (~326 ppi), maksimal lysstyrke på 625 nits og med 60 Hz bildefrekvens. Den skjermen imponerer ingen i 2022 - selv ikke til prisen Apple tar for iPhone SE.

Aspektet er for øvrig 16:9, altså mindre avlangt enn hva som har blitt vanlig de siste åra. Det gjør at bildet blir nokså lite om du ser filmer som er skutt enda bredere, mens TV-serier og annet i 16:9-format da fyller hele skjermen. Men det er uansett en ganske liten skjerm å se film på.

LITE: Skjermen er ganske liten i utgangspunktet, og når du ser videoinnhold bredere enn 16:9-format blir bildet nokså lite på iPhone SE. Foto: Pål Joakim Pollen
LITE: Skjermen er ganske liten i utgangspunktet, og når du ser videoinnhold bredere enn 16:9-format blir bildet nokså lite på iPhone SE. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva gjelder kamera har det de samme spesifikasjonene som på iPhone 8 – altså får du bare ett kamera på baksiden og ingen mulighet hverken for ultravidvinkel eller zoom. Men med langt kraftigere maskinvare og mer avansert signalbehandling klarer Apple å få bedre bilder ut av kameraet denne gangen.

For rosinen i iPhone SE-pølsa er at Apple har puttet sin nyeste A15-prosessor på innsiden, altså den samme prosessoren som sitter i de fire iPhone 13-modellene. Det betyr at denne telefonen er lynrask til det meste, der du fint kan spille de mest krevende spillene i App Store eller filme med 4K-oppløsning og 60 bilder i sekundet (uten HDR riktignok). Med det kommer også støtte for 5G, som man ikke fant i iPhone 8, eller i forrige iPhone SE for den saks skyld.

Apples tradisjon for å holde sine telefoner oppdatert i mange år er selvsagt også et stort pluss, så her kan du forvente at den holder tritt med iPhone 13-modellene.

BARE ETT: Sammenlignet med iPhone 13 (ikke mini) er iPhone SE noe mindre, og den har bare ett kamera på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
BARE ETT: Sammenlignet med iPhone 13 (ikke mini) er iPhone SE noe mindre, og den har bare ett kamera på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og selv om batteriet er nokså sparsommelig (rett over 2000 mAh ifølge de som har tittet på innsiden) er A15-prosessoren såpass strømgjerrig at man med normal/moderat bruk vil ha batteri til hele dagen, men ikke så mye til overs når det er tid for å legge seg. Det følger ikke med noe lader i esken, men om du bruker Apples 20W-lader (229,-) kommer du nesten til 60 prosent på en halvtime.

Men hvordan er kameraet?

Nevnt er at iPhone SE bare har ett kamera på baksiden, og spesifikasjonene her er de samme som på iPhone 8.

Altså får du en vidvinkel tilsvarende 28 mm (litt trangere bildeutsnitt enn iPhone 13-modellene) med blenderåpning på f/1,8 og oppløsning på 12 megapiksler - med optisk bildestabilisering.

FLERE FARGER: Vår testmodell av iPhone SE er den såkalte «Product Red»-utgaven, men du får den også i sort og hvit utgave. Prisen starter på 5290 kroner, men det er bare med 64 GB lagringsplass. Foto: Pål Joakim Pollen
FLERE FARGER: Vår testmodell av iPhone SE er den såkalte «Product Red»-utgaven, men du får den også i sort og hvit utgave. Prisen starter på 5290 kroner, men det er bare med 64 GB lagringsplass. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi antar at mange vurderer iPhone SE opp mot iPhone 13 mini (vi diskuterer den sammenligningen lenger ned), så vi har valgt å se på noen av bildene side om side med den. Mer nøyaktig har vi brukt iPhone 13 i sammenligningen, siden vi ikke har noen 13 Mini for hånden, men kameraet i de to skal ifølge Apple være identiske.

Kortversjonen er at de aller fleste bildene du tar vil se nærmest prikk like ut på de to telefonene, foruten det noe ulike bildeutsnittet, da. I godt lys må vi faktisk jevnt over holde en knapp på iPhone SE hva gjelder skarphet, men med mindre bildebrikke og trangere blenderåpning blir dybdefølelsen noe mindre, altså der bakgrunnen blir mer uskarp på iPhone 13-modellene.

Når mørket faller på, viser imidlertid iPhone SE sin svakhet. Apples nattmodus er tydeligvis laget slik at den trenger ultravidvinkelkamera i tillegg, som iPhone SE ikke har. iPhone SE har derfor ingen egen nattmodus, og dermed blir bildene i mørket langt svakere enn dem du får fra iPhone 13/mini:

Og du vil selvsagt heller ikke ha muligheten til å knipse ekstra brede utsnitt, siden iPhone SE mangler ultravidvinkelkamera.

Men kvaliteten foruten nattbildene er det egentlig lite å si på, med flotte farger, gode eksponeringer og god dynamikk. Du kan se noen bilder vi har tatt med iPhone SE i dette Google Foto-albumet om du vil inspisere nærmere.

I likhet med sine brødre leverer iPhone SE meget god videokvalitet, men da uten mulighet til å zoome noe særlig.

Vurdér iPhone 13 mini i stedet

2022-utgaven av iPhone SE er altså i bunn og grunn en iPhone 8 med vesentlig kraftigere maskinvare og 5G-støtte, og der maskinvaren da også gir deg bedre kvalitet på bilder og video.

Men om du vurderer iPhone SE synes vi prishoppet opp til iPhone 13 mini er såpass lavt at den bør vurderes sterkt.

Den rimeligste iPhone SE-modellen starter med 64 GB lagringsplass, som brått kan bli lite. Om vi ser på prisen for 128 GB-utgaven ligger den på 5990 kroner. Med samme lagringsplass på iPhone 13 mini tar flere store butikkjeder nå 7490 kroner, altså 1500 kroner ekstra.

Under ser du hvordan størrelsesforholdet mellom de to er:

iPhone SE (venstre), iPhone 13 mini (høyre). Foto: PhoneArena
iPhone SE (venstre), iPhone 13 mini (høyre). Foto: PhoneArena Vis mer

Oppsummerer vi hva som er ulikt:

 • iPhone 13 mini er smalere (3mm) og lavere (7mm) enn iPhone SE (og 0,25 mm tykkere)
 • iPhone 13 mini har tynnere skjermkanter og ca 18 prosent større skjermareal i en mindre formfaktor
 • iPhone 13 mini har OLED-skjerm, med dypere sortnivå, høyere lysstyrke, høyere oppløsning og HDR-støtte
 • iPhone 13 mini har FaceID (ansiktsgjenkjenning) for opplåsning, som nå også fungerer med munnbind
 • iPhone 13 mini er bedre tettet mot vann (IP68 vs IP67) - Apple oppgir seks meters dyp i 30 minutter (vs én meter på iPhone SE)
 • iPhone 13 mini har to kameraer på baksiden (ultravidvinkel + vidvinkel), med støtte for nattfoto
 • iPhone 13 mini har mer avansert frontkamera, der FaceID-modulen også brukes for å forbedre portrettfunksjonen
 • iPhone 13 mini har større batteri og støtter Magsafe - Apples magnetiske ladeløsning på baksiden. Apple oppgir 13/10 timers strømming av video på iPhone 13 mini/iPhone SE
 • iPhone 13 mini støtter Facetime HD-samtaler (1080p)
 • iPhone 13 mini støtter ultra wideband for romforståelse
 • iPhone 13 mini støtter romtilpasset lyd (når du bruker Airpods eller Beats-hodetelefoner/propper)

Det er en liste vi vil påstå er verdt 1500 kroner ekstra.

TIPS: Synes du lyden på telefonen din er lav? Da bør du ta en titt på dette tipset! Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer

Konklusjon

Om du kommer fra en iPhone 8, 7, 6s eller 6 og elsker denne formfaktoren, kan iPhone SE være en ypperlig telefon å gå for. Alt vil være kjent og kjært, med hjemknapp på utsiden av skjermen og den slags, til en forholdsvis grei prislapp.

Men verden har gått videre i mellomtiden. Det er mye som forbedres om du legger på de ekstra kronene opp til iPhone 13 mini, spør du oss – en telefon som er bedre på mange ting.

6000 kroner er heller ikke billig for en mobiltelefon med 128 GB lagringsplass. Det finnes mange Android-konkurrenter i denne prisklassen som byr på vesentlig bedre skjermer med høyere oppfriskningsrate, mer moderne design, mer fleksibel kameraløsning og så videre – riktignok uten en så rask prosessor som den som sitter på innsiden av iPhone SE, og sjelden i et like kompakt format.

Og sjelden med like lang oppdateringstid som Apples telefoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer