Apples Lightning-kabel kan forsvinne

EU presser på for felles ladeløsning.

EGEN LADEPLUGG: Apple bruker fremdeles sin egen Lightning-kontakt i iPhone, selv om iPad Pro har USB-C. Foto: Kirsti Østvang
EGEN LADEPLUGG: Apple bruker fremdeles sin egen Lightning-kontakt i iPhone, selv om iPad Pro har USB-C. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke kunne vi lese at EU ville innføre nye krav om lik ladekontakt for alle mobiltelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter.

Det kan være dårlig nytt for Apples Lightning-kabel.

Mange års kamp

Siden 2009 har EU prøvd å få elektronikkselskapene til å ta i bruk én og samme ladeløsning. På den tiden fantes det over 30 proprietære løsninger, nå finnes det angivelig bare tre.

Apple har tilpasset seg ved å blant annet tilby en micro-usb til 30-pinners-adapter til iPhone-modeller lansert før 2012. Det året ble iPhone 5 med Lightning-kontakt introdusert.

I forrige uke ble saken tatt opp på nytt i Europaparlamentet, som nå ønsker å gå hardere til verks og muligens innføre reguleringer slik at produsentene enes om en felles ladestandard, ifølge The Verge.

– For å redusere mengden elavfall og for å gjøre forbrukernes liv enklere, ønsker medlemmene av Europaparlamentet bindende forpliktelser slik at at ladere passer alle mobiltelefoner og andre bærbare enheter, heter det i innstillingen på Europaparlamentets nettside.

Slutt på lader i esken?

Nøyaktig hvilke tiltak EU kommer til å iverksette er foreløpig uvisst, men et mulig utfall er at de tvinger mobilprodusenter til å bruke proprietære kontakter, og muligens til og med kreve at de slutter å inkludere en lader i esken på nye telefoner, skriver The Verge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer