Apples Lightning-kabel kan forsvinne

EU presser på for felles ladeløsning.

EGEN LADEPLUGG: Apple bruker fremdeles sin egen Lightning-kontakt i iPhone, selv om iPad Pro har USB-C. Foto: Kirsti Østvang
EGEN LADEPLUGG: Apple bruker fremdeles sin egen Lightning-kontakt i iPhone, selv om iPad Pro har USB-C. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke kunne vi lese at EU ville innføre nye krav om lik ladekontakt for alle mobiltelefoner, nettbrett og andre bærbare enheter.

Det kan være dårlig nytt for Apples Lightning-kabel.

Mange års kamp

Siden 2009 har EU prøvd å få elektronikkselskapene til å ta i bruk én og samme ladeløsning. På den tiden fantes det over 30 proprietære løsninger, nå finnes det angivelig bare tre.

Apple har tilpasset seg ved å blant annet tilby en micro-usb til 30-pinners-adapter til iPhone-modeller lansert før 2012. Det året ble iPhone 5 med Lightning-kontakt introdusert.

I forrige uke ble saken tatt opp på nytt i Europaparlamentet, som nå ønsker å gå hardere til verks og muligens innføre reguleringer slik at produsentene enes om en felles ladestandard, ifølge The Verge.

– For å redusere mengden elavfall og for å gjøre forbrukernes liv enklere, ønsker medlemmene av Europaparlamentet bindende forpliktelser slik at at ladere passer alle mobiltelefoner og andre bærbare enheter, heter det i innstillingen på Europaparlamentets nettside.

Slutt på lader i esken?

Nøyaktig hvilke tiltak EU kommer til å iverksette er foreløpig uvisst, men et mulig utfall er at de tvinger mobilprodusenter til å bruke proprietære kontakter, og muligens til og med kreve at de slutter å inkludere en lader i esken på nye telefoner, skriver The Verge.

Ifølge EU utgjør gamle ladere mer enn 51.000 tonn elavfall i året. Apple-ladere utgjør antagelig en stor andel av dette , uten at vi sitter på konkrete tall for akkurat dette.

Apple skal ikke være spesielt fornøyde med en eventuell regulering. I en uttalelse argumenteter selskapet for at man ikke ville gått fra Micro-USB til det mer allsidige Lightning- og USB-C til å begynne med dersom de hadde blitt tvunget til å bruke en felles standard i 2009.

Apple har begynt med USB-C

Nå har imidlertid Apple begynt å ta i bruk USB-C i sine produkter.

Da selskapet lanserte iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max i fjor høst, fulgte det med en ny og kraftigere 18-wattslader i esken. Laderen har en USB-C-kontakt, i tillegg leveres den også med en Lightning til USB-C-kabel.

KRAFTIGERE LADER: Kjøper du en av de nye iPhone 11 Pro-modellene, får du med den større laderen til høyre. Foto: Kirsti Østvang
KRAFTIGERE LADER: Kjøper du en av de nye iPhone 11 Pro-modellene, får du med den større laderen til høyre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPad Pro fra 2018 og hele MacBook-serien bruker også USB-C-ladere og -kabler.

Så gjenstår det uansett å se hvor lang levetid Lightning vil ha uansett. Det har i flere år gått rykter om at kontakten er på vei bort fra iPhone. Og det er ikke nødvendigvis USB-C som blir erstatning.

Skal vi tro ryktene, kommer iPhone i fremtiden til å være fullstendig trådløs. Få tror det skjer i år, men 2021 er ikke utenkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer