TEST: Apple iPhone 11

Apples nye «folke-iPhone»

Gjør mye av det samme som Pro-modellene til en lavere pris. Kan den være et bedre kjøp? Vi har sjekket den ut.

SVEIPORAMA: Har du en iPhone uten hjemknapp er det lurt å lære seg disse triksene. Foto: Kirsti Østvang. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Rett og slett ekstremt god», lød det i konklusjonen i vår ferske test av iPhone 11 Pro Max, som fikk den første sekseren på terningen fra anmelder Pål Joakim Pollen siden iPhone 6s ble lansert i 2015.

Denne høsten er det imidlertid tre iPhone-modeller å velge mellom: iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max, som da er oppfølgere til henholdsvis iPhone Xr, iPhone Xs og iPhone Xs Max.

Den billigste av dem er iPhone 11, som koster fra 8490 kroner for innstegsmodellen med 64 GB lagringsplass. Neste nivå opp til 128 GB lagringsplass koster 9090 kroner, mens 256 GB lagringsplass koster 10390 kroner.

Det er mye penger, men likevel er det 4500 kroner mindre enn den heftigste iPhone 11 Pro Max-utgaven. Og 3500 kroner mindre enn iPhone 11 Pro.

Siden vi tror at mange som er i markedet for ny iPhone, lurer på om de skal velge den vanlige 11-eren eller gå for en av Pro-modellene, skal vi i denne testen gjennomgå de viktigste forskjellene for å gjøre nettopp dét valget enklere.

Fortsetter med samme design

Den kanskje mest åpenbare forskjellen mellom iPhone 11 og Pro-modellene er designet. Det er stort sett uforandret fra siste års mobiler. I formen er årets telefoner relativt like, men materialene og fargene er forskjellige.

Alle kommer med det nye glasset Apple hevder er verdens sterkeste. iPhone 11 har en aluminiumsramme og en blank bakside med matt kameradel. Pro-modellene har en ramme i rustfritt stål og en matt bakside med blank kameradel.

HEISANN: Vi (jeg) elsker den nye lillafargen på iPhone 11. Foto: Kirsti Østvang
HEISANN: Vi (jeg) elsker den nye lillafargen på iPhone 11. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
BLANK ELLER MATT: Det er vanskelig å se den blanke overflaten på baksiden av iPhone 11. Den matte baksiden til iPhone 11 Pro er enklere å fange på bilde. Foto: Kirsti Østvang
BLANK ELLER MATT: Det er vanskelig å se den blanke overflaten på baksiden av iPhone 11. Den matte baksiden til iPhone 11 Pro er enklere å fange på bilde. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
FORSKJELLIGE RAMMER: iPhone 11 Pro har en ramme i rustfritt stål, mens iPhone 11-rammen er i aluminium. Foto: Kirsti Østvang
FORSKJELLIGE RAMMER: iPhone 11 Pro har en ramme i rustfritt stål, mens iPhone 11-rammen er i aluminium. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den matte overflaten på Pro-modellene gjør at de ser hakket mer ekslusive ut, i tillegg til at vi synes de ligger bedre i hånden; de sklir rett og slett ikke like lett ut av hendene. I tillegg virker den matte baksiden å være mindre utsatt for fingermerker. Bruker du deksel, som vi foretrekker å gjøre, betyr dette kanskje ikke så mye.

For noen er muligens fargevalget viktigere. iPhone 11 er den mer fargerike i gjengen, og kommer i et par freshe nye farger, grønn og purpur, i tillegg til gul, rød, hvit og svart. Den lilla er så fin at jeg nesten kunne vurdert å droppe deksel - eller i hvert fall gå for et gjennomsiktig et.

Pro-modellene er mer elegante, hvor en lekker midnattgrønn er den nye fargen sammen med stellargrå, sølv og gull. Sistnevnte, som vår iPhone 11 Pro Max-testenhet var, er også 😍.

Fremdeles LCD-skjerm

Hvis du lurer på hvilken størrelse du skal velge, bør du dra til en butikk og kjenne hvordan de ligger i hånda.

iPhone 11 har en 6,1 tommer stor skjerm, mens iPhone 11 Pro og 11 Pro Max har henholdsvis 5,8 og 6,5 tommer stor skjerm. Den vanlige 11-eren plasserer seg altså i midtsjiktet og kan være et fint kompromiss hvis du hverken vil ha noe for lite eller for stort. Mange synes Max-en blir altfor stor, mens andre ikke kunne hatt noe mindre.

(Det kommer også på hva du er vant til. Dinsides økonomijournalist Eilin Lindvoll bytta i fjor fra iPhone 4S til iPhone Xr og fikk sjokk av størrelsesforskjellen.)

TYKKERE RAMME: Fordi den har LCD-skjerm, har iPhone 11 (til venstre) en litt tykkere ramme rundt skjermen enn iPhone 11 Pro. Foto: Kirsti Østvang
TYKKERE RAMME: Fordi den har LCD-skjerm, har iPhone 11 (til venstre) en litt tykkere ramme rundt skjermen enn iPhone 11 Pro. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPhone 11 kommer fremdeles med LCD-skjerm, derav den lavere prisen sammenlignet med Pro-modellene. Det er trolig den beste LCD-skjermen i en mobil, men både de og andre mobiler i samme prissjikte har OLED, som gir en anelse bedre farger og dypere sortnivå.

I daglig bruk vil vi imidlertid påstå at de fleste vil merke lite til at denne skjermen ikke er like gjev som på Pro-modellene.

«Bare» to kameraer

Akkurat som på iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max, er kameraet den viktigste oppgraderingen med iPhone 11.

FRA ÉN TIL TO: iPhone 11 (i midten) kommer nå med to kameraer på baksiden. iPhone Xr (den røde til venstre) hadde bare ett, mens iPhone 11 Pro (den grønne til høyre) har tre. Foto: Kirsti Østvang
FRA ÉN TIL TO: iPhone 11 (i midten) kommer nå med to kameraer på baksiden. iPhone Xr (den røde til venstre) hadde bare ett, mens iPhone 11 Pro (den grønne til høyre) har tre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

På baksiden finner vi to 12 megapiksel kameraer, opp fra ett i iPhone Xr. Det ene er vidvinkel som på Xr, mens det andre nye er et ultravidvinkel-kamera som tilbyr 2x zoom ut så du får plass til fire ganger så mye i bildet uten å måtte gå bakover.

GØY MED ULTRAVIDVINKEL: Det nye ultravidvinkel-kameraet på iPhone 11 har en 120 graders innsynsvinkel. Det gjør at du kan ta kule bilder som ikke tidligere har vært mulig på Apples mobiler. Foto: Kirsti Østvang
GØY MED ULTRAVIDVINKEL: Det nye ultravidvinkel-kameraet på iPhone 11 har en 120 graders innsynsvinkel. Det gjør at du kan ta kule bilder som ikke tidligere har vært mulig på Apples mobiler. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Dette er de to samme kameraene som vi finner i Pro-modellene, og er du interessert, kan du lese mer detaljert om de i testen av iPhone 11 Pro Max.

iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max har imidlertid et tredje telefoto-kamera på 12 megapiksler. Det gir 2x optisk zoom inn, og opptil 10x digital zoom. Uten telefoto-kamera har iPhone 11 kun 5x digital zoom, og ikke digital zoom i det hele tatt.

FORSKJELLIGE MULIGHETER: Her ser du kamera-appen på henholdsvis iPhone 11 og iPhone 11 Pro. Du kan se at du har flere zoom-muligheter på Pro-modellen. Den store forskjellen er at du kan få 2x zoom inn i tillegg til vanlig og 0,5x zoom ut.
FORSKJELLIGE MULIGHETER: Her ser du kamera-appen på henholdsvis iPhone 11 og iPhone 11 Pro. Du kan se at du har flere zoom-muligheter på Pro-modellen. Den store forskjellen er at du kan få 2x zoom inn i tillegg til vanlig og 0,5x zoom ut. Vis mer

Med optisk zoom skal Pro-modellene gi skarpere bilder når man zoomer inn. Med telefoto-kameraet på Pro-modellene får du også større fleksibilitet hva gjelder portretter.

Selv om iPhone 11 ikke har telefoto-kamera, kan du riktignok ta portrettbilder med iPhone 11. Det kunne du med Xr også, selv om den bare hadde ett kamera. I motsetning til Xr, kan du imidlertid ta portretter av dyr med 11-eren.

Tar du bilder med 11 og 11 Pro fra samme sted, vil du se at du havner lenger unna med førstnevnte. Da må du gå tettere inntil personen du vil ta bilder for å få samme utsnitt. Med Pro-modellene kan du velge om du vil gå tett innpå med telefoto-kameraet eller få med mer i bildet med ultravidvinkelen.

Her står vi på samme sted for å ta et portrettbilde av Brillebjørn:

Fra iPhone 11 velger vi portrettmodus og tar bilde:

Apples nye «folke-iPhone»

Så gjør vi det samme på iPhone 11 Pro. Her ser man at telefoto-kameraet velges som standard og vi får et tettere utsnitt:

Apples nye «folke-iPhone»

Så zoomer vi ut til vanlig vidvinkel-portrett på iPhone 11 Pro:

Apples nye «folke-iPhone»

Og her går vi tettere innpå med iPhone 11 for å få samme utsnitt som Pro med telefoto-kamera:

Apples nye «folke-iPhone»

Så prøver vi oss på et gruppeportrett:

Først iPhone 11 Pro:

Apples nye «folke-iPhone»

Deretter går vi tettere innpå med iPhone 11:

Apples nye «folke-iPhone»

Spesielt på gruppebildet kan man se forskjellen på portretter tatt med og uten telefoto-kamera. Siden du kan stå lenger unna med iPhone 11 Pro, får du et mer naturlig perspektiv. På iPhone 11 kan du få litt rare ansikter som er dratt ut i sidene.

Både iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max har nattmodus, så du får de samme flotte nattbildene uansett hvilken modell du velger. Merk at Apple ennå ikke har lansert den såkalte «Deep Fusion»-funksjonen, som spesielt skal løfte detaljnivået når det er relativt dunkel belysning, så den må vi komme tilbake til senere.

Alle har også et mye bedre frontkamera, som nå kan ta bilder med 12 megapiksler oppløsning, filme i 4K, gi deg et bredere bildeutsnitt om du holder telefonen vannrett og fortsatt by på en solid portrettmodus takket være TrueDepth-kameraet som brukes til FaceID.

Se enda flere bilder tatt med iPhone 11 i dette Google Foto-albumet.

Svak lader, god batteritid

Noe av det vi liker mest med Pro-modellene er at de - endelig - kommer med en kraftigere lader i esken. De kommer en lader på 18 watt, med andre ord går det mye raskere å lade enn med den puslete laderen på 5 watt.

Det kjipe er at iPhone 11 fremdeles bare har den samme 5 wattsladeren som har fulgt med iPhone siden 2007. Det tar altfor lang tid å lade, og er rett og slett ikke bra nok i 2019.

Batteritiden på alle de nye iPhone-modellene er imidlertid svært bra, iPhone 11 inkludert. Selv med heftig bruk får jeg den til å vare hele dagen. Her er det mulig å få både to og tre dager om du er forsiktig.

Dagene der iPhone-brukere måtte gå rundt med nødlader, ser ut til å være omme.

... men dropp 64 GB!

Når det gjelder ytelse, står ikke iPhone 11 noe tilbake for storebrødrene. De har alle samme nye markedsledende A13 Bionic-brikke.

Vi skulle imidlertid ønske Apple droppet 64 GB på innstegsmodellen og doblet det til 128 GB. Både med tanke på at konkurrerende mobiler starter på 128 GB og det bedre kameraet med 4K-videostøtte gjør at man antagelig vil bruke opp lagringsplassen fortere.

Konklusjon

Så til spørsmålet vi stilte innledningsvis, er det verdt å betalte 3500 eller 4500 kroner ekstra for å kjøpe iPhone 11 Pro eller 11 Pro Max? Eller klarer du deg fint med iPhone 11?

Apples nye «folke-iPhone»

iPhone 11 blir av mange omtalt som «iPhonen for alle», og det synes vi er en god beskrivelse.

Vi opplever den som en bedre oppgradering enn fjorårets iPhone Xr, først og fremst på grunn av kameraet. Den svært gode batteritiden og ytelsen gjør at dette fremdeles er det smarteste kjøpet av de tre nye modellene. Kjøper du en iPhone, er du dessuten sikret oppdateringer av operativsystemet i mange år fremover.

Så til dilemmaet: iPhone 11 deler mange av de samme egenskapene til iPhone 11 Pro og 11 Pro Max til en mye lavere pris. Du får også en telefon som er vanntett og har høyttalere som har imponerende lyd til mobiltelefon å være. Du får ikke den beste Apple-skjermen (kanskje ikke så viktig), og du får heller ikke like stor fleksibilitet hva gjelder fotografering når det gjelder både zoom og portretter. Akkurat dét tror vi likevel folk flest vil klare seg helt fint uten, i hvert fall om det står på kronene.

Kjøper du iPhone 11, bare husk å ta med en raskere lader i posen. Apples 18-watts lader koster 329 kroner uten kabel.

>> Her finner du Dinsides mobiltester

Testresultat

Apple iPhone 11

Svært gode foto- og videoegenskaper, meget god batteritid, svært rask maskinvare, god høyttaler, lavere pris enn Pro-modellene …

… men ikke like god på portretter som iPhone 11 Pro, skjermen noe svakere enn hos de fleste konkurrentene, treg lader i esken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer