Årets beste mobilkameraer

Vi har sammenlignet seks høyaktuelle toppmodeller og kåret vår favoritt.

SEKS TOPPMODELLER: Vi har sammenlignet bildene fra toppmodeller fra Apple, Huawei, LG, Microsoft, Samsung og Sony. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SEKS TOPPMODELLER: Vi har sammenlignet bildene fra toppmodeller fra Apple, Huawei, LG, Microsoft, Samsung og Sony. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På få år har mobilkameraet blitt det foretrukne kameraet for de fleste, og derfor er kamerakvaliteten også ett av de viktigste kriteriene for mange når de kjøper ny mobiltelefon.

Vi har hentet inn seks mobil-toppmodeller for å sammenligne kvaliteten på bildene som kommer fra kameraet, både i godt sollys, dunkel belysning og mye i mellom.

Under testingen har vi valgt å bruke auto-innstillingene i kameraet, fordi vi tror det i høy grad gjenspeiler hvordan folk flest tar bilder.

Telefonene vi har testet

Her er telefonene vi har tatt med i denne gruppetesten, sortert alfabetisk:

På papiret

Disse mobilkameraene har litt forskjellige egenskaper på papiret. Her er de viktigste:

Lysstyrke
F-tallet betegner hvor lyssterkt objektivet er, der et lavere tall betyr at mer lys slipper inn. Det mest lyssterke objektivet i denne grupppen er LG G4 med f/1,8. Tallene i parentes bak de andre modellene angir hvor mye mindre lys de slipper inn enn LGs toppmodell:

LG G4: f/1,8
Lumia 950: f/1,9 (-10%)
S6 Edge+: f/1,9 (-10%)
Nexus 6P: f/2,0 (-19%)
Z5 Premium: f/2,0 (-19%)
iPhone 6s Plus: f/2,2 (-33%)

At de slipper inn mindre lys, betyr at man må bruke lengre lukkertid eller høyere følsomhet (ISO).

LES MER: Blender, lukker og ISO

Brennvidde
En kortere brennvidde betyr at man får større «vinkel» når man fotograferer; altså at man får plass til mer i bildet. Det er hensiktsmessig i flere situasjoner, for eksempel innendørs der man ikke kan rygge så langt bakover, eller foran store byggverk.

Under ser du brennvidden på de ulike telefonene, oversatt til det gamle 35mm-formatet:

Z5 Premium: 24mm
Lumia 950: 26mm
Nexus 6P: 27mm
S6 Edge+: 28mm
iPhone 6s Plus: 29mm
LG G4: 29mm

Oppløsning og sensorstørrelse:
Antall megapiksler angir hvor store bildefilene blir når du tar bilder, men trenger ikke å være samsvarende med bildekvalitet.

Det bør i så fall henge sammen med sensorstørrelsen – om man har veldig mange piksler på en veldig liten sensor, blir hvert enkelt pikselelement på sensoren veldig lite, og det introduserer fort støy i bildet.

Dessuten er det heller ingen vits med skyhøy oppløsning om ikke objektivet klarer å tegne skarpt nok.

Under ser du maks bildeoppløsning, sensorstørrelse og størrelse pr piksel, sortert på sistnevnte:

Nexus 6P: 12Mp oppløsning, 1/2,3" sensor, 1,55µm pikselstørrelse
iPhone 6s Plus: 12Mp oppløsning, 1/3" sensor, 1,22µm pikselstørrelse
LG G4: 16Mp oppløsning, 1/2,6" sensor, 1,12µm pikselstørrelse
Lumia 950: 20Mp oppløsning, 1/2,4" sensor, 1,12µm pikselstørrelse
S6 Edge+: 16Mp oppløsning, 1/2,6" sensor, 1,12µm pikselstørrelse
Z5 Premium: 23Mp oppløsning, 1/2,3" sensor, 1,05µm pikselstørrelse

Slik har vi tatt bilder

I denne runden har vi valgt å stole på automatikken i kameraet og brukt dem med standardappen på full auto-innstillinger (også med auto HDR), siden vi mener at dette er den viktigste egenskapen med et mobilkamera – det skal være lett å dra det frem, trykke på en knapp og få et fint bilde.

Et par av kameraene (LG G4 og Lumia 950) har støtte for både råformat og manuelle innstillinger, mens det selvsagt også finnes tredjepartsapper som gir deg flere muligheter enn standardappen om du ønsker det. Vi har imidlertid valgt å ta vanlige jpg-bilder.

LES MER: Hva er forskjellen på raw og jpg?

Noen av bildene er tatt med stativ, mens andre er tatt håndholdt. Det eneste vi har overstyrt automatikken på, er for å velge om vi skal ta bilde med blits eller ikke. Spesielt for Sonys del betyr det også at Z5-bildene er tatt med 8Mp-oppløsning (bortsett fra ett bilde), som er standard på dette kameraet, selv om det altså kan ta bilder med høyere oppløsning om man går bort fra autoinnstillingen.

Merk også at vi kun har valgt å fokusere på stillbilder med hovedkameraet. Vi har hverken filmet eller tatt bilder med frontkameraet denne gangen.

Bilde #1: Nummer 75 i sollys

Første bilde er tatt i vintersolen der deler av huset er belyst. Det gir kontraster i bildet og en utfordring med tanke på å eksponere riktig, for å bevare detaljer både i de lyse og mørke partiene.

Under ser du en bildekarusell med de seks kameraene:


Både Apple og Microsoft har en hvitbalanse som er litt for varm, som gjør at det hvite huset fremstår gult. Bildet fra Sony-kameraet er overeksponert i de lyseste partiene, selv om det også er mangel på detaljer i det mørkeste. Dog er hvitbalansen blant de bedre. Telefonen fra Huawei har god hvitbalanse og eksponerer ganske bra, men vi holder en knapp på Samsung-eksponeringen alt i alt, tross et hint av rosa hva gjelder hvitbalanseringen.

Bilde #2: Stabbur i motlys

Dette er noe av det mest utfordrende vi kan gi lysmålerne i kameraene. En sterk, lav sol i bakgrunnen, som fort kan gjøre at himmelen blir utbrent – eller andre veien; at stabburet blir veldig mørkt.

Her er bildene:


Her synes vi Microsoft og Apple kommer best ut av det, som begge har eksponert bildet i HDR-modus. Apple er den eneste telefonen som har fått med hele himmelen i bakgrunnen, men har også mistet noen få detaljer i det mørke partiet under mønet. Vi mener derfor at bildet fra Lumia 950 er best på dette punktet.

Nexus 6P eksponerer noe mørkt og med et blåstikk, LG G4 har ikke brukt HDR-funksjonen og har derfor fått en svært lys himmel, mens Samsung-telefonen har også eksponert meget godt.

Z5 Premium lider også her av svakere dynamisk omfang enn de andre og har dessuten bommet fullstendig med autofokusen, der gresset helt nederst i bildet er det som er i fokus. Svakt av Sony her, og det vanskelige er i tillegg at kameraet viser et fokuspunkt midt i bildet når man forfokuserer, selv om det her har fokusert et helt annet sted. Ikke så lett å oppdage på en mobilskjerm, men svært tydelig når bildet blåses opp på stor skjerm.

Bilde #3: Trær i semi-motlys

Vi gjemte sola bak et litt tykkere kledt tre og tok så nok et utfordrende bilde, med både lyse og mørke partier. Dette er også en vanskelig eksponering med tanke på hvitbalanse, med en blå himmel og sollys på frostede trær.

Her er bildene:

LG har her gitt et langt varmere bilde enn de andre, noe du spesielt ser i gulstikket på de hvite trærne. Men igjen – Microsoft «nailer» dette bildet med sært god fargebalanse, alle detaljer i himmelen og i begge trærne på høyre side, som flere andre har eksponert noe mørkt.

Hva angår detaljnivå ser vi her at Sony-kameraet gjør det ganske svakt, der bildet, som vi har kommentert i tidligere tester, får en litt malt effekt.

Her er en zip-fil med alle seks bildene, urørte fra kameraet, så kan du sjekke selv: Last ned

Bilde #4: Jorde med detaljer

Årets beste mobilkameraer


På dette bildet er det rikelig med lys, slik at kameraene kan bruke lav følsomhet og korte lukkertider. Det passer perfekt for å inspisere detaljnivået i bildene. På dette bildet har vi overstyrt Sony Xperia Z5 slik at det får lov til å bruke alle pikslene sensoren er god for, i stedet for de åtte som er standardinnstillingen.

Her er 100%-utsnitt fra bildene, sakset fra området som anvist over. Merk at ulike oppløsninger og brennvidder gjør at utsnittet ikke er identisk på alle bildene.

Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Her synes iPhone 6s Plus å komme svakest ut av det, men også Microsoft og Samsung ligger noe bak de tre beste. Vi holder en knapp på Nexus 6P, med Z5 og LG G4 rett bak.

Bilde #5: En gråværsdag i byen

Det er ikke hver dag det er solfylt, og under er et bilde tatt i Møllebyen i Moss der det på tross av en gråværsdag finnes litt fargerike hus rundt omkring.

Bilder:

Igjen ser vi at Microsoft-telefonen gjør det svært godt, med en meget presis rødfarge på huset i midten av bildet. iPhone er litt varmere i fargene, men har en god himmelfarge i våre øyne, mens Sony-kameraet har et rosaskjær, samt en litt for lys himmel, som også gjelder for LG G4. Hva gjelder fargenøytralitet ser Samsung ut til å trekke det lengste strået her.

Bilde #6: Hvitbalanse innendørs

Lyset fra glødelamper på kveldstid er vanskelig å få riktig. Det gule lyset gjør at nesten alle kameraer leverer et gulstikk. Ikke at det er helt feil i seg selv, siden det også fanger noe av stemningen, men det blir ofte gulere enn hva tilfellet var da man så det med det blotte øye.

Under har vi knipset en gang med hvert kamera der vi kun er interesserte i å se på hvitbalansen i bildet. Dermed tar vi denne gangen til takke med noen miniatyrbilder:

Årets beste mobilkameraer


Her er det Microsoft som gir det mest nøytrale bildet, tett fulgt av Sony, selv om sistnevnte har et blåstikk som heller for mye over på den «andre siden». Også LG kommer greit ut av det, mens Apple, Samsung og Huawei alle har litt for varme farger.

Bilde #7: Blits innendørs

I et mørkt hjørne, tvang vi bruk av blits på alle kameraene.

Beklageligvis oppdaget vi litt for seint at Nexus 6P ikke hadde brukt blits, så vi måtte supplere med en annen kjekk herremann fra akkurat den telefonen.

Her er resultatet:

Her merker vi oss spesielt trippel-LED-blitsen i Microsoft-telefonen, som kan blinke med hvilken farge som helst. Det gir et ganske nøytralt bilde og gode hudtoner, om dog kanskje litt mye av det gode på akkurat dette bildet. Vi må også trekke frem både Samsung-kameraet og Nexus 6P som gode i denne situasjonen, mens LG og Sony gir et grønnaktig skjær som ikke ser spesielt pent ut.

Bilde #8: Høy ISO

Årets beste mobilkameraer


Samme belysning, ulikt motiv og nå helt uten blits. Kameraene har her brukt vidt forskjellige ISO-verdier. iPhone 6s Plus har for eksempel bare brukt ISO 500, mens Nexus 6P har dratt på med ISO 2796 og kombinert flere bilder for å fjerne støy; noe kameraappen gjør automatisk.

En forklaring kan være at vi brukte kamerastativ på dette bildet, og at iPhone har vært smart nok til å merke at det ikke er bevegelse i kameraet overhodet. iPhone 6s Plus har nemlig brukt 1/4 lukkertid, noe som vanskelig ville ha blitt skarpt håndholdt.

Vi blir uansett imponerte over hva dagens mobilkameraer klarer – bare se på disse 100%-utsnittene. ISO-verdi er angitt på alle, bortsett fra på LG G4, som ikke har merket bildet med ISO-informasjon her. Sony-utsnittet er for øvrig ganske forskjellig fra de andre fordi det bruker 8Mp som standard oppløsning:

Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Årets beste mobilkameraer


Imponerende først og fremst av Nexus 6P med så høy ISO-verdi, der blåfargen i øletiketten også er godt bevart. Også LG-kameraet gjør det godt her, med lite støy i bildet. Mest støy finner vi på Apple-kameraet, selv om det faktisk er kameraet som har brukt lavest ISO her.

Her ser ikke bildet fra Microsoft så veldig pent ut, men vi blir særdeles imponerte av hvordan Microsoft har klart å løse hvitbalansen på dette bildet, i dunkel innebelysning sent på kveld. Bare se hvor hvit veggen er i forhold til de andre (Microsoft nederst til høyre):

Årets beste mobilkameraer


Konklusjon

Dette var åtte av et par dusin situasjoner vi har tatt bilde av, og selv om det varierer litt hvilket kamera vi holder som favoritt i de ulike grenene, er vi i vår redaksjon skjønt enige om at det er Microsofts nye toppmodell, Lumia 950 (og 950 XL) som jevnt over har det beste mobilkameraet akkurat nå.

Microsoft leverer i de fleste tilfeller særdeles gode eksponeringer og svært god fargebalanse i bildene. Blitsen, som kan lyse i alle farger, sørger også for gode eksponeringer i situasjoner der du må bruke blits.

Kameraet har litt å gå på hva gjelder prestasjonen på høyere ISO-verdier (altså i svakt lys uten blits), men verdt å merke seg er at det også er støtte for RAW-bilder (DNG) i kameraappen, slik at det er mulig å ha langt større kontroll på bildeprosesseringen (inkludert støyreduksjon) om man ønsker det.

Årets beste mobilkameraer


PS! Også LG G4 støtter råformat rett ut av boksen, som kan være praktisk, siden lysmåleren presterer noe varierende, noe vi også påpekte da vi testet telefonen tidligere i år. Både på Nexus 6P og Samsung Galaxy S6-telefonene er det også mulig med råformat om du bruker en tredjepartsapp som FV-5.

Her finner du Dinsides mobiltester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer