TEST: Apple iPhone SE (2020)

Årets beste mobilkjøp

Hvorfor skal vi egentlig bruke 10.000 kroner på en smartmobil?

KOMPAKT: Apples nye iPhone SE er drømmemobilen for deg som ikke vil ha en stor smarttelefon. Med 4,7 tommer skjerm er den liten og lett å bruke med én hånd. Foto: Kirsti Østvang
KOMPAKT: Apples nye iPhone SE er drømmemobilen for deg som ikke vil ha en stor smarttelefon. Med 4,7 tommer skjerm er den liten og lett å bruke med én hånd. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Faktisk er det ingenting nytt med Apples nylig lanserte iPhone SE. Apple har i praksis tatt en iPhone 8 og gitt den prosessoren til iPhone 11. Ikke veldig innovativt kanskje, men likevel fremstår den som et knallkjøp.

Det skyldes først og fremst den lave prisen - i hvert fall i Apple-sammenheng - på 5490 kroner. Altså er den under halvparten så dyr som toppmodellen iPhone 11 Pro, som starter på 11.990 kroner.

For det er ikke sånn at du får en mobil som er halvparten så dårlig. iPhone SE er nemlig mer enn bra nok for mange, kanskje til og med de fleste av oss når alt kommer til alt.

Sett det før

Nye iPhone SE er ikke bare en billigste iPhone-modellen du får kjøpt, den er også den minste. Den er riktignok større enn den første utgaven av iPhone SE fra 2016. Forgjengeren var 4 tommer, nykommeren er 4,7 tommer.

KLASSIKER: iPhone SE har det klassiske iPhone-designet fra noen år tilbake. Foto: Kirsti Østvang
KLASSIKER: iPhone SE har det klassiske iPhone-designet fra noen år tilbake. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Fremdeles lite etter dagens standarder. Ifølge Apple er dette deres mest populære størrelse med over 500 millioner solgte enheter.

Den første iPhone SE var en iPhone 5S utvendig, altså hadde den flate og skarpe kanter. Med designet til iPhone 8 følger også mer avrundede kanter. Designet er det lite å si på, og den ligger veldig godt i hånden.

Etter å ha foretrukket den største Plus/Max-modellen siden den kom på markedet, skal jeg innrømme at det er en viss overgang å gå ned fra 6,5 til 4,7 tommer.

MINST OG STØRST: Her er den minste og den største mobilen Apple har å by på. iPhone SE på 4,7 tommer og iPhone 11 Pro Max på 6,5 tommer. Foto: Kirsti Østvang
MINST OG STØRST: Her er den minste og den største mobilen Apple har å by på. iPhone SE på 4,7 tommer og iPhone 11 Pro Max på 6,5 tommer. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er også uvant å ha tykk ramme i toppen og bunnen av skjermen i stedet for at skjermen går nesten langs siden av kanten (minus «busslomma» i toppen).

Men herremin så deilig det er å holde en mindre mobil. Og ikke minst: lett det er å bruke med den bare én hånd. Jeg kan strekke tommelen over hele skjermen uten å måtte skifte grep. Armene, skuldrene og nakken min takker deg, iPhone SE.

Ikke like avansert skjerm

I tillegg til at skjermen til iPhone SE er mindre enn overnevnte iPhone 11 Pro Max, bruker den også et annet skjermpanel med lavere oppløsning. For spesielt interesserte: LCD på 1334 x 750 piksler mot OLED på 2436 x 1125 piksler.

Skjermen er fortsatt skarp nok. Mer merkbart er det at den ikke er like god når det kommer til eksempelvis lysstyrke. iPhone 11 Pro Max, som vi altså har sammenlignet med her, er bedre å se på utendørs.

SER FORSKJELL: iPhone 11 Pro Max har bedre skjerm enn iPhone SE. Litt fordi skjermen går nesten helt ut til kanten, men også fordi den er mer lyssterk og blant annet har bedre kontrast. Foto: Kirsti Østvang
SER FORSKJELL: iPhone 11 Pro Max har bedre skjerm enn iPhone SE. Litt fordi skjermen går nesten helt ut til kanten, men også fordi den er mer lyssterk og blant annet har bedre kontrast. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I motsetning til sin klone iPhone 8 mangler nye iPhone SE støtte for noe som kalles «3D Touch». Dette var en skjermfunksjon som åpner for ekstrafunksjonalitet når du trykket hardere på skjermen. Blant annet ved at du fikk opp snarvei til funksjoner på ikoner op hjemskjermen.

iPhone SE har i stedet, og som de øvrige nyere iPhone-modellene, noe som kalles for «Haptic Touch». Det fungerer relativt likt, men er ikke trykksensitivt. Med Haptic Touch må du i stedet trykke lengre.

Det kan være litt uvant for deg som er vant med 3D Touch, selv om du blir fort fant til det nye. Merkelig nok fungerer ikke Haptic Touch på varsler i Varslingssenter eller på låseskjermen, så du kan for eksempel ikke trykke hardt på et varsel for å for eksempel svare på en melding eller administrere varslene.

Tilbake til hjemknapp

I 2017 introduserte Apple iPhone X uten hjemknapp og siden har vi ikke sett oss tilbake. Nå låser vi opp mobilen med ansiktet og bruker sveipebevegelser for å komme til hjemskjermen eller bytte mellom apper.

FINGERAVTRYKKSLESER: Hjemknappen på iPhone SE brukes også til å låse opp mobilen. En kjapp og sikker løsning. Foto: Kirsti Østvang
FINGERAVTRYKKSLESER: Hjemknappen på iPhone SE brukes også til å låse opp mobilen. En kjapp og sikker løsning. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Men fordi iPhone SE er en iPhone 8, har den også den gode, gamle hjemknappen.

En liten omstilling må jeg innrømme, men for dem i målgruppa for denne modellen, som antagelig kommer fra en iPhone 8 eller eldre, vil det jo ikke være noe annerledes enn før.

Jeg skal innrømme at jeg har savnet den litt, først og fremst fordi ansiktsopplåsning ikke alltid fungerer på natta når jeg har lagt meg fordi det er for mørkt (jo da, da skal jeg jo likevel ha lagt vekk mobilen og sånn, men dere vet). På den annen side har jeg tatt meg i å vente på at iPhone SE skal låses opp når jeg drar fingeren opp fra bunnen av skjermen, men så skjer det ingenting.

Hestekrefter nok

Det som gjør at iPhone SE er såpass bra til tross for aldrende innpakning, skyldes at den er utstyrt med den samme A13 Bionic-brikken som iPhone 11 og iPhone 11 Pro Max. Apple går vanligvis ikke i detaljer på spesifikasjoner, men den ryktes også å ha litt mindre RAM enn de beste modellene; 3 GB mot 4 GB.

Ellers støtter iPhone SE nyeste generasjon trådløst nett, WiFi 6, men den kommer visstnok ikke med Apples U1-brikke fra 11-serien som blant annet gir bedre AirDrop-deling.

5G-støtte har den heller ikke, men det er det ingen iPhone-modeller som har per dags dato.

FORTSATT LIGHTNING: Apple har ikke droppet Lightning-ladepluggen selv om EU har lyst til p kvitte seg med den. For øvrig kan iPhone SE også lades trådløst. PS: Den er også vanntett, eller vannbestandig er vel mer korrekt å si. Foto: Kirsti Østvang
FORTSATT LIGHTNING: Apple har ikke droppet Lightning-ladepluggen selv om EU har lyst til p kvitte seg med den. For øvrig kan iPhone SE også lades trådløst. PS: Den er også vanntett, eller vannbestandig er vel mer korrekt å si. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Selv om ytelsestestene forteller en litt annen historie, opplever vi iPhone SE som kjapp i bruk. For å være ærlig merker jeg ikke særlig forskjell mellom den og iPhone 11 Pro Max, i hvert fall til dagligdags bruk.

Det aller viktigste med dette er dog at du med den nye prosessoren innabords er sikret iOS-oppdateringer og nye funksjoner i mange år fremover. Det er gjerne ikke tilfellet med Android-mobiler i samme prisklasse som går ut på dato etter bare noen generasjoner.

Men batteriet holder ikke like lenge

Et område iPhone SE ikke holder tritt med storebrødrene er batteritid. Vi merker fort at iPhone SE ikke har samme utholdenhet som iPhone 11 Pro Max.

Ifølge Apple skal SE ha omtrent samme batteritid som iPhone 8. Batteriet skal være på 1821 mAh, mot 3110 mAh på iPhone 11 Pro.

For undertegnedes del innebærer det at iPhone SE må lades et par ganger om dagen mot én gang på 11 Pro Max. Med vanlig bruk er det antagelig fullt mulig å få den til å holde dagen ut.

Vår største frustrasjon - og mange andre anmeldere har vi observert - er imidlertid at Apple velger å fortsatt legge med den trege 5-wattsladeren i esken. iPhone SE støtter riktignok hurtiglading, men da må du betale 329 kroner ekstra for 18-wattsladeren fra Apple; den samme som følger med iPhone 11 Pro-modellene.

«Bare» ett kamera

En av de største forskjellene mellom iPhone SE og de dyrere modellene er kameraet. Den har bare ett kamera bak, mot to og tre kameraer på henholdsvis iPhone 11 og 11 Pro/11 Pro Max.

DEN STORE FORSKJELLEN: De er ganske åpenbar hva som skiller iPhone SE fra de dyreste iPhone 11 Pro-modellene. Det er tre kameraer bak mot ett. Prestasjonsmessig betyr ikke det nødvendigvis alt. Foto: Kirsti Østvang
DEN STORE FORSKJELLEN: De er ganske åpenbar hva som skiller iPhone SE fra de dyreste iPhone 11 Pro-modellene. Det er tre kameraer bak mot ett. Prestasjonsmessig betyr ikke det nødvendigvis alt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ifølge iFixit skal det være samme kamera som i iPhone 8. Takket være den kraftigere A13 Bionic-prosessoren skal imidlertid iPhone SE ta bedre bilder. Den byr for eksempel både på Smart HDR og portrettmodus (sistnevnte fungerer dog bare med mennesker).

Det ene kameraet til SE er et 12 megapiksel vidvinkel. Du får altså ikke telefoto eller ultravidvinkel som på iPhone 11 Pro-modellene. Dermed får du ikke like mye fleksibilitet hva gjelder å zoome ut og inn på motivene dine.

IKKE LIKE AVANSERT: På skjermbildet til venstre kan du se kameragrensesnittet når du zoomer med iPhone SE. Høyre er iPhone 11 Pro Max.
IKKE LIKE AVANSERT: På skjermbildet til venstre kan du se kameragrensesnittet når du zoomer med iPhone SE. Høyre er iPhone 11 Pro Max. Vis mer

iPhone SE byr heller ikke på nattmodus, så bilder tatt på kveldstid og i dårlige lysforhold blir ikke like bra som 11 Pro-modellene.

Vi synes likevel iPhone SE gjør en ganske god jobb så lenge lysforholdene ligger til rette for det. Under er er knippe bilder i både vanlig og portrettmodus:

Årets beste mobilkjøp
Årets beste mobilkjøp
Årets beste mobilkjøp
Årets beste mobilkjøp
Årets beste mobilkjøp
Portrettmodus tatt med henholdsvis iPhone SE og iPhone 11 Pro Max.
Portrettmodus tatt med henholdsvis iPhone SE og iPhone 11 Pro Max. Vis mer

iPhone SE kan også filme i 4K, og selv om vi ikke får den sømløse zoomen vi ble imponert av i iPhone 11 Pro-modellene, er videokvaliteten helt i toppklasse.

Når det gjelder frontkameraet er dette på 7 megapiksler, mot 12 megapiksler på iPhone 11-modellene. Det har likevel portrettmodus, og resultatet blir faktisk ganske bra:

Frontkamera i portrettmodus: iPhone SE til venstre, iPhone 11 Pro Max til høyre.
Frontkamera i portrettmodus: iPhone SE til venstre, iPhone 11 Pro Max til høyre. Vis mer

Konklusjon

2020-utgaven av iPhone SE byr ikke på noen teknologiske nyvinninger, og er sånn sett ingen spennende mobil. Spesifikasjonsnerdene vil neppe la seg imponere.

Årets beste mobilkjøp

Apple har imidlertid tatt det beste fra sine gamle mobiler og puttet det sammen med noe av det beste fra de nye, og summen er en hendig mobil som er mer enn bra nok for de aller fleste. Med god gammel Touch ID-hjemknapp får du heller ikke problemer med opplåsing om du har på deg munnbind om det er noe argument for hva man skal velge.

Med en pris på 5500 kroner er det stor sjanse for at iPhone SE kommer til å bli årets mest solgte telefon. Å slippe en såpass prisverdig mobil midt i coronapandemien kan vise seg å ha vært et sjakktrekk. Når den presterer så bra som den gjør, snakker vi fort om årets beste mobilkjøp.

Så må det sies at med lavere pris mister du det aller beste fra de dyreste modellene; høyere oppløst OLED-skjerm, mer fleksibelt kamerasystem med ordentlig nattmodus. For å ikke glemme den kraftigere 18-wattsladeren.

Oppgraderer du fra en eldre iPhone 5 eller 6 - og det er nok disse brukerne Apple sikter seg inn på, ikke deg som lever for flest mulig piksler og nanometere - vil imidlertid iPhone SE føles som en klar forbedring.

Vi lander likevel på en femmer sånn alt i alt, men til pris står den til en klar sekser.

Testresultat

Apple iPhone SE (2020)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vis mer

Særdeles hyggelig pris, god ytelse med kjapp A13-prosessor, ganske bra kamera med portrettmodus og 4K-video, vanntett, gode stereohøyttalere,

Kameraet ikke like bra som på de dyrere iPhone 11-modellene, følger med treg lader i esken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer