TEST: Samsung Galaxy S20 FE 5G

Årets beste Samsung-kjøp

Rimeligere enn de andre, men på enkelte områder faktisk bedre.

FAN EDITION: S20 FE har beholdt mye av det beste fra sine dyrere storebrødre. Foto: Pål Joakim Pollen
FAN EDITION: S20 FE har beholdt mye av det beste fra sine dyrere storebrødre. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I år har Samsung lansert hele fire, eller egentlig fem varianter i S20-serien: Først S20, S20 Plus og S20 Ultra på vårparten, og denne høsten S20 FE, både med og uten 5G (to ulike modeller).

Ja, skal vi regne med og uten 5G på den første S20-utgaven som to ulike modeller også, blir det faktisk seks modeller. Men for FE-modellenes del er det flere forskjeller på de to variantene her i Norge, for det er ikke bare 5G-støtten som skiller dem. Mer om det lenger ned.

FE står i hvert fall for «Fan edition», og konseptet her er at Samsung skal ha intervjuet en rekke S20-kjøpere om hva de har likt best med telefonen, for så å lage en rimeligere modell som allikevel byr på det fansen har stemt frem som det viktigste.

Og der S20 kostet 9500 kroner (4G) og 10500 kroner (5G) ved lansering, er tilsvarende prislapper på FE-utgavene 7500 kroner (4G) og 8500 kroner (5G), altså 2000 kroner rimeligere og da relativt godt under de dyreste modellene i dagens marked.

FIN STØRRELSE: Med 6,5 tommers skjerm og flate skjermkanter synes vi S20 FE 5G er en telefon som sitter godt i hånda. Foto: Pål Joakim Pollen
FIN STØRRELSE: Med 6,5 tommers skjerm og flate skjermkanter synes vi S20 FE 5G er en telefon som sitter godt i hånda. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Knallskjerm

Fremdeles får du altså mye av det Samsungs brukere anser som best med S20-serien. Amoled-skjermen er av meget god kvalitet og har også støtte for 120 Hz bildefrekvens slik at animasjoner og den slags flyter som en lek.

Den har dog litt lavere oppløsning enn det du finner på S20, men det føles på ingen måte som noe offer - med 1080 piksler i bredden på en 6,5 tommers skjerm (407 ppi) er dette mer enn skarpt nok uansett.

Skjermen er ikke av den samme «Dynamic»-typen som sitter i Note 20 Ultra. Der kan Samsung justere bildefrekvensen fra 120 Hz helt ned til 11 Hz avhengig av hva skjermen brukes til. På S20 FE (og S20-modellene) er den låst enten til 60 eller 120 Hz. Og på de andre modellene må du ta til takke med 1080p-oppløsning om du bruker 120 Hz uansett.

Litt rart er det imidlertid at S20 FE 5G-skjermen ikke er HDR-sertifisert. Den har støtte for HDR10+, men du får for eksempel ikke HDR-støtte i Netflix. YouTube ser imidlertid ut til å være i HDR i våre øyne, der det altså er større spenn mellom de lyseste og mørkeste pikslene i bildet.

S20 FE-skjermen har 120 Hz oppfriskningsrate og støtter HDR, men er ikke sertifisert. Det betyr for eksempel at du ikke får HDR når du ser på Netflix. Foto: Pål Joakim Pollen
S20 FE-skjermen har 120 Hz oppfriskningsrate og støtter HDR, men er ikke sertifisert. Det betyr for eksempel at du ikke får HDR når du ser på Netflix. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sammenligner vi med den «rene» S20-utgaven, er FE-skjermen større: 6,5 tommer mot 6,2 tommer. Frontkameraet er for øvrig hullet ut på forsiden, men har nå fått 32 Mp oppløsning kontra 10 Mp på S20, og med større bildesensor.

Og gledelig for mange: S20 FE 5G-skjermen er helt flat, altså uten at den bøyer seg over langsidene, selv om det gir litt mer synlig kant rundt skjermen. Edge-menyen er også på plass selv uten edge-skjerm for dem som liker den.

Kan lades raskere

Hånd i hånd med økt skjermstørrelse er også batteriet større på S20 FE 5G enn den er på den vanlige utgaven, med 4.500 mAh kontra 4.000.

Samsung Galaxy S20 FE 5G er 8,4 mm tykk og støtter trådløs lading med 15 watts effekt. Foto: Pål Joakim Pollen
Samsung Galaxy S20 FE 5G er 8,4 mm tykk og støtter trådløs lading med 15 watts effekt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Laderen som følger med er imidlertid noe svakere - 15 watt, altså på nivå med det S6-serien hadde, og som har vært nokså standard fra Samsung etterpå. S20 FE støtter imidlertid 25 watts lading, men da må du kjøpe en ekstra lader ved siden av.

Forskjellen er at du i løpet av en halvtime får drøye 35 prosent fra 15 wattsladeren og drøye 55 prosent med 25W lading. Trådløst kan du få 15 watts effekt, altså den samme som på de nye iPhone 12-modellene.

Ironisk nok lader den raskere med laderen som fulgte med OnePlus 8T enn den du får med i esken - der ser det ut til å gå med full effekt med fullading på en times tid.

Verdt å merke seg: prosessor

Men faktisk er det én rosin i pølsa her som er høyst verdt å nevne. S20 FE 5G har nemlig Qualcomms topprosessor, Snapdragon 865, innabords, i motsetning til Samsungs egenutviklede Exynos-prosessor som sitter i de øvrige S20-modellene.

For det er faktisk ganske store forskjeller på disse to prosessorene; de scorer noenlunde jevnbyrdig i ytelsestester, men Qualcomm-prosessoren er langt mer strømgjerrig.

OPTISK: Fingeravtrykksleseren ligger bak skjermglasset og er av den optiske typen - ikke ultrasonisk som på de dyrere Samsung-modellene. Vi hadde dog foretrukket om den lå litt lenger opp på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
OPTISK: Fingeravtrykksleseren ligger bak skjermglasset og er av den optiske typen - ikke ultrasonisk som på de dyrere Samsung-modellene. Vi hadde dog foretrukket om den lå litt lenger opp på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På S20 FE 5G klarer vi fint rundt fem timers skjermtid i løpet av en dag, fortsatt med 15-20 prosent igjen ved leggetid. Det er altså med rundt dobbelt så høy skjermaktivitet som vi klarte på toppmodellen, S20 Ultra, med Exynos-prosessor og større batteri (5.000 mAh, riktignok også med større skjerm).

Stort sett er den opplevde ytelsen svært god, men med 6 GB arbeidsminne hender det at det kan lugge bittelitt når du kjører den tungt. Således kan varianten til 700 kroner mer (8GB/256GB) være fristende. Grunnmodellen har for øvrig 128 GB lagringsplass.

Men dette bør du merke deg: Om om du kjøper S20 FE, altså modellen uten 5G-støtte, har den Exynos-prosessoren. Ved siden av 5G får du altså i tillegg vesentlig bedre batteritid for den ekstra tusenlappen. Vi må derfor understreke at det er mer enn 5G-støtte som skiller de to modellene.

PLAST: En ting som er med på å senke prisen på S20 FE 5G kontra de øvrige S20-modellene er at baksiden er av plast. Det er ikke like eksklusivt som glass, men knuser heller ikke så lett. Foto: Pål Joakim Pollen
PLAST: En ting som er med på å senke prisen på S20 FE 5G kontra de øvrige S20-modellene er at baksiden er av plast. Det er ikke like eksklusivt som glass, men knuser heller ikke så lett. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Bakside av plast

En annen ting Samsung har spart litt på for å gjøre telefonen rimeligere, er at baksiden ikke er av glass, men plast. Det gir et litt mindre eksklusivt inntrykk, men samtidig spiller det i praksis liten rolle - særlig om du er blant dem som smekker et deksel rundt allikevel.

Og selv med plastbakside er telefonen fortsatt IP68-sertifisert og støtter trådløs lading, så funksjonsmessig har det ingen betydning. For øvrig får du denne telefonen i en god håndfull farger, der vår marineblå vel er blant de kjedeligste. Her finnes både rosa og mintgrønn for å nevne noe.

Fingeravtrykksleseren er av den optiske typen som sitter bak skjermglasset, og som jevnt over låser opp telefonen kjapt og konsist.

Trippelkamera

Baksiden er smykket med en kameramodul som ikke gjør like mye ut av seg som på enkelte andre av årets nye toppmodeller fra Samsung.

TRIPPEL: De tre kameraene på baksiden har alle ulike brennvidder, tilsvarende henholdsvis 13, 26 og 76 mm. Foto: Pål Joakim Pollen
TRIPPEL: De tre kameraene på baksiden har alle ulike brennvidder, tilsvarende henholdsvis 13, 26 og 76 mm. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her får du kort og godt tre kameraer med ulike brennvidder, som til sammen dekker et område tilsvarende 13-76 mm, eller da nesten 6x zoom fra ultravidvinkel til tele. Spesifikasjonene er som følger:

  • Ultradvidvinkel: 12Mp, f/2.2, ~13 mm, 1/3" (1,12µm)
  • Vidvinkel (hovedkamera): 12Mp, f/1.8, ~26 mm, 1/1,76" (1,8µm)
  • Tele: 8Mp, f/2.4, ~76 mm, 1/4,5" (1 µm)

Både vidvinkelen og teleobjektivet er optisk stabilisert. Med andre ord er hovedkameraet det samme som i S20, mens de to andre er noe enklere varianter.

Jevnt over får du her et fleksibelt og godt kamera. Eksponeringene sitter stort sett som et skudd, og fargene virker ikke fullt så mettede som Samsung tidligere har hatt en tendens til å ha på bildene sine.

Bilder tatt med Samsung Galaxy S20 FE 5G

Når mørket faller på, finnes det også en nattmodus som eksponerer bildet over noen sekunder, der resultatene stort sett blir gode, om ikke helt på høyde med de nye iPhone-modellene og Huaweis toppmodeller.

Portrettmodusen, eller direktefokus som Samsung kaller det, gjør en kurant jobb med å skille personen fra bakgrunnen, men her stusser vi litt på at den er låst til 26 mm-settingen, som ikke gir et like flatterende perspektiv som når du tar slike bilder med rundt 50 mm, som Apple, Huawei og også tidligere Samsung-modeller lar deg gjøre.

Vi har samlet en god håndfull bilder tatt med Samsung Galaxy 20 FE 5G i dette Google Foto-albumet med full oppløsning om du vil ta en nærmere kikk.

Konklusjon: Mye til mindre

Med en pris på 8500 kroner er S20 FE 5G noen tusenlapper rimeligere enn de gjeveste toppmodellene, men vi synes ikke du ofrer alt for mye utover baksiden av plast og en noe enklere kameraløsning som allikevel leverer gode bilder.

Samsung Galaxy S20 FE 5G får Dinsides anbefalt produkt-utmerkelse. Foto: Pål Joakim Pollen
Samsung Galaxy S20 FE 5G får Dinsides anbefalt produkt-utmerkelse. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ja, faktisk er maskinvaren bedre enn den er på S20-modellene, fordi Samsung her har gått for Qualcomms prosessor fremfor sin egen - spesielt merkbart på batteritiden.

For her er det mye å like, som en knallgod (og flat) skjerm med høy oppdateringsfrekvens, god batteritid, høy ytelse, trådløs lading og IP68-sertifisering for å nevne noe.

Spør du oss, er S20 FE 5G derfor det smarteste Samsung-kjøpet du gjør i år.

PS! For 700 kroner ekstra får du dobbelt med lagringsplass (256 GB) og mer RAM (8 GB vs 6 GB).

Testresultat

Samsung Galaxy S20 FE 5G

- Flott skjerm med 120 Hz bildefrekvens
- Svært god ytelse
- God batteritid
- IP68-sertifisert
- Støtter trådløs lading
- Godt kamera

- Mindre eksklusiv konstruksjon med bakside av plast
- Lader kjappere med en kraftigere lader (15W i esken)
- Ikke HDR-sertifisert

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer