Årets mobiler 2007

I løpet av året som har gått har vi trålet gjennom mer enn to snes forskjellige mobilmodeller. I denne artikkelen presenterer vi våre favoritter.

Publisert
Sist oppdatert
Vi forventer ikke noe annet enn at det fortsetter i samme retning i 2008: bedre og flere funksjoner, hendige formater, lavere priser og høyere kvalitet. Vi gleder oss


Som i de foregående år har selvfølgelig mobilteknologien tatt et par store hopp fremover i 2007.

Mobilkjempene Sony Ericsson og Nokia har sett an litt forskjellige deler av markedet: SE pusher fremdeles hardt på med Walkman- og Cybershot-navnene, mens Nokia på sin side har rettet blikket mot himmelen, GPS og så mye som mulig i en pakke.

DEBATT: Årets billigmobil er "feil valg" - si din mening du også nederst i artikkelen

Samsung har på sin side hovedsaklig vært best på slanke skyvetelefoner, og andre produsenter som LG og HTC har vi hatt blandede erfaringer med...

I et marked som stadig blir mer segmentert har vi tatt for oss en rekke kategorier og kåret vinnere i hver av disse. Derfor finner du her det vi mener er årets beste musikkmobil, kameramobil, designmobil, "mest for pengene"-mobil, proffmobil og billigmobil. Og selvfølgelig: den gjeve "årets mobil".

Årets musikkmobil

Årets mobiler 2007


Som i fjor går prisen for årets musikkmobil til Sony Ericsson. Walkman-mobilen W910i fikk oss nemlig til å trekke fram "anbefalt produkt"-stempelet vårt, og har i våre øyne kun en svakhet - ingen 3,5 mm minijack for å koble til ditt favoritthodesett direkte. Alle tilkoblinger går nemlig via SEs proprietære Fast-Port.

Men ellers har denne nokså slanke skyvetelefonen det som trengs: stor og god skjerm, radio, super batterilevetid og super-3G.

Andre sterke kandidater i denne klassen var W880i (også fra Sony Ericsson) og "vri"mobilen 5700 XpressMusic fra Nokia.

Les hele testen av Sony Ericsson W910i her. Finn beste pris hos DinPris.no

Årets kameramobil

Årets mobiler 2007


For å få en mobil med skikkelig kamera må vi se på de dyrere telefonene.

Alt i alt var det utrolig vanskelig å kåre en vinner i denne klassen - her er det nemlig to knallharde konkurrenter: Sony Ericssons kameraflaggskip K850i og Nokia N82. Begge har fem megapikslers kamera og ekte blits, og mens K850i har snacks som dedikerte kamera-knapper og mulighet for å legge til effekter i etterkant, er det vanskelig å komme bort fra at N82 har sterkere blits, gir oss noe bedre bilder og langt bedre videoopptak. N82 koster riktignok litt mer, men 500 kroner er ikke all verden (og du får en ellers bedre utstyrt telefon).

Årets kameramobil er altså Nokia N82, men det er også spådd at K850i vil få en ny vår med neste firmwareoppdatering. Vi tror du uansett blir fornøyd med fotodelen på hvilken som helst av disse modellene.

Glem for øvrig ikke Nokia N95, som til tross for at den mangler skikkelig blits deler bilde- og videooppløsningen til N82.

Les hele testen av N82 her. Finn beste pris hos DinPris.no

Årets designmobil

Årets mobiler 2007


Tynne mobiler er ikke lenger noe som får oss til å gispe etter pusten, ja selv mobiler som havner i helt andre kategorier er nå så slanke at selv rockere i åletrange skinnbukser får de ned i lomma.

I stedet er det nå gjerne snakk om eksklusivitet - gjerne ved bruk av tunge materialer og stive priser - og funksjonaliteten er langt på vei underordnet. Synes du dette høres merkelig ut leser du på feil kategori, "mest for pengene" finner du under...

Skyveren Nokia 8600 Luna tar i år hjem prisen for årets designmobil - uten den helt store konkurransen kanskje, selv om også Samsung X830 hadde en distinkt stil. Det eneste med denne er at den er så billig at "alle" har råd til den...

Les hele testen av Nokia 8600 Luna her. Finn beste pris hos DinPris.no

Årets mobiler 2007


Årets "mest for pengene"-mobil

For de som vil ha mest mulig funksjonalitet og best mulig mobil for pengene kårer vi Nokia 6120 classic til årets beste valg. Denne telefonen har alt det viktigste samlet i en enkel, billig og klassisk utseende pakke.

Foruten å være en fullkommen kommunikasjonsenhet med blåtann, firebånds GSM, EDGE og super-3G kommer den med Series 60 grensesnitt, god skjerm, radio, støtte for musikkavspilling og to megapiksels kamera.

Er du mer musikkorientert vil dog kanskje den litt dyrere W660i interessere deg mer.

Les hele testen av Nokia 6120 classic her. Finn beste pris hos DinPris.no

Årets billigmobil

Årets mobiler 2007


Ikke alle er ute etter de dyreste og eller mest funksjonrike telefonene, og er du en av dem som mener "less is more" vil det interessere deg at årets billigmobil kommer fra Sony Ericsson og heter T250i.

Øverste delen av denne lille saken til rundt tusenlappen er i børstet aluminium - noe vi ikke så ofte finner i denne kategorien. Når det gjelder funksjonalitet finner vi lite å skryte av her, men det er nå engang ikke poenget med denne telefonen. Telefoni og SMS og fungerer utmerket - og et 0,3 Mp kamera kan ta bilder for MMS. Altså det aller, aller viktigste er på plass i tillegg til utseendet. I tillegg har den faktisk radio!

Andre kandidater her er blant andre den ikke fullt så elegante Nokia 5070 og 3110 classic.

Les hele testen av Sony Ericsson T250i her. Finn beste pris hos DinPris.no

Årets proffmobil

Årets mobiler 2007


Det har vært et år fullt av mye bra smartmobiler, og selv om både Nokia og Sony Ericsson har levert vektige bidrag i form av både E90, E61i og P1i, har vi i denne kategorien valgt å vende blikket mot Samsung.

Selskapets i600 er ikke perfekt (den heller), men siden vi testet den mai i år har vi ikke helt klart å glemme den. Det skyldes først og fremst at Samsungs Windows Mobile-remix var en av de mest originale vi har sett, og når noen klarer gjøre et i utgangspunktet småvanskelig operativsystem såpass mye lekrere og enklere skal en følge med.

Siden den gang har det blitt mulig å oppgradere telefonen til Windows Mobile 6.0, og med en pris på rundt 3800 kroner, super-3G, god skjerm, enkelt og bra epost-oppsett, utrolige mange snarveier, høyrestilt navigasjonshjul, og tilgang til det du måtte ønske av tredjepartsapplikasjoner, er dette fortsatt et godt kjøp.

Vær likevel på vakt i januar. Da skal etter planen i780 slippes, som med større og trykkfølsom skjerm, GPS, og optisk mus(!) enkelt vipper i600 av den øverste pinnen. Tror vi.

Les hele testen av Samsung SGH-i600 her. Finn beste pris hos DinPris.no

Årets mobil

Årets mobiler 2007


Det er Nokia som i år stikker av med den gjeve "årets mobil"-tittelen. Og nå tror du kanskje vi putter inn N95 som modell, men nei da, det er N82 - igjen, den har jo allerede blitt kåret til årets kameramobil.

Grunnen til dette er enkel. Nokia har puttet inn alt i denne telefonen - akkurat som tilfellet er med N95, men i tillegg til bedre kameraegenskaper har den også bedre GPS-del og bedre batterilevetid. Den er dessuten fem hundre kroner billigere.

Når det er sagt er disse telefonene ganske så like, og N95 har dessuten medieknapper, er litt kortere og har litt større skjerm. Men vårt valg faller altså på N82 - knepent foran N95 som på en måte allerede er en klassiker.

Les hele testen av N82 her. Finn beste pris hos DinPris.no

Ekstrapriser

Vi har til slutt noen ekstra utmerkelser - for de som ikke egentlig passet inn i noen av de andre kategoriene:

Årets dårligste mobil
Denne tvilsomme utmerkelsen går til LG KE500, som du så avgjort bør holde deg unna. Er du usikker på hvorfor kan du lese alt om det her.

Årets mobiler 2007


Årets fantasimobil
Apple iPhone! Med mindre du nettopp har kommet hjem fra et års vandring i villmarken (hører du, Lars) vet du at iPhone i følge entusiastene er det beste som har skjedd menneskeheten siden iPod. Og det er ikke lite.

Det eneste problemet er at Apple selv har en markedsstrategi som går ut på å stikke så mange kjepper i hjulene som mulig på deres største beundrere. Som for eksempel å låse den til en operatør. Og ikke selge den i Norge. Men det stopper selvfølgelig ikke den som virkelig vil, og derfor kan du lese Dingz' test av iPhone her.

Årets navigasjonsmobil
Nokia 6110 Navigator druknet nesten i kjølvannet av supermobilen N95 på tross av en overlegen GPS-del og gratis navigasjon. I bil eller til fots - med denne kommer du frem. Vår test leser du her.

Årets outsider
Chess X-ONE er superbillig og velutstyrt. Men med denne er du altså bundet til Chess som operatør, noe som selvfølgelig ikke passer for alle. Testen finner du her.

Med dette runder vi av oppsummeringen av de beste mobilene i 2007. Mye har skjedd på markedet og vi forventer ikke noe annet enn at det fortsetter i samme retning i 2008: bedre og flere funksjoner, hendige formater, lavere priser og høyere kvalitet. Vi gleder oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer