AR-apper for iOS 11

ARtige apper til deg med oppdatert iPhone

Her kommer det nok til å blomstre godt fremover.

SPILL I UTVIDET VIRKELIGHET: Stacks er ett av spillene som har kommet i AR-utgave i forbindelse med lanseringen av iOS 11. Foto: Pål Joakim Pollen
SPILL I UTVIDET VIRKELIGHET: Stacks er ett av spillene som har kommet i AR-utgave i forbindelse med lanseringen av iOS 11. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Denne uka ble iOS 11 tilgjengelig for nedlasting, i tillegg til at de tre nye iPhone-modellene er nært ved å bli lansert.

Vi har allerede gått igjennom de viktigste nyhetene i iOS 11, men som vi skrev til slutt i artikkelen, kommer iOS 11 også med ARKit, et rammeverk for utviklere. Det gjør det lettere å lage såkalte AR-apper; augmented reality, eller «utvidet virkelighet» på norsk.

Altså der man kan bruke kamerasøkeren og så sette på 3D-objekter, på samme måte som når man fanger Pokémons og den virkelige verdenen vises i bakgrunnen på mobilskjermen. Eller slik appen Quiver fungerte, der man kunne fargelegge tegninger og få dem vist i utvidet virkelighet.

Apper som bruker ARKit-funksjoner krever at man har en A9-prosessor eller bedre; altså en iPhone 6s eller nyere, en iPad Pro eller den siste iPad-utgaven.

Her er fem artige AR-apper du kan prøve ut allerede nå, forutsatt at enheten er kraftig nok og du har oppdatert til iOS 11, altså:

Lag plantegning med Magicplan

Planlegger du å pusse opp eller ommøblere, er det lurt å få laget en skikkelig plantegning. Det fordrer at du tar mål av alle nødvendige lengder, noterer flittig og deretter tegner møysommelig på et ark, eller med et program på PC-en.

Magicplan kan gjøre disse målene for deg, og kan til og med lage plantegningen automatisk:

Vis mer Vis mer

Vi må innrømme at vi ikke fikk Magicplan til å snurre på vår telefon, men kanskje er du heldigere. Appen er uansett gratis å laste ned for å prøve, mens det å gjøre om skanningene til plantegninger koster penger.

Magicplan (App store, gratis)

Mål lengder med AirMeasure

I fjor sommer testet vi tre apper som skulle kunne måle lengden på objekter, men ingen av dem var særlig nøyaktige.

GANSKE RIKTIG: Her har vi satt et punkt foran på bilen, gått rundt og satt det andre punktet bak. Lengden ser ut til å stemme ganske godt overens med virkeligheten. Foto: Pål Joakim Pollen
GANSKE RIKTIG: Her har vi satt et punkt foran på bilen, gått rundt og satt det andre punktet bak. Lengden ser ut til å stemme ganske godt overens med virkeligheten. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med AirMeasure skal du kunne måle det meste, inkludert hvor høye folk er, hvor lang bilen din er og mer til. Du kan spasere bortover mens du måler, akkurat som med Magicplan over.

AirMeasure AR bruker Apples ARKit, men selv om det sies å gi mer nøyaktige målinger enn før, er utviklerne klare på at du bør bruke AirMeasure mer som underholdning enn å gjøre viktige valg med.

AirMeasure (App store, gratis)

Lær å danse med Dance Reality

Her er også et godt eksempel på ganske fiffig bruk av AR – med Dance Reality kan du velge en dans du vil lære, og så kan du se gjennom mobiltelefonen hvordan du skal flytte bena.

Videoen under viser det hele i aksjon:

Vis mer Vis mer

Dance Reality (App store, gratis)

Kommer snart: Ikea Place

Flere møbelprodusenter, deriblant IKEA, kommer på løpende bånd med AR-utgaver av appene sine.

NY PUFF? Nå kan du sjekke hvordan IKEA-møbler vil ta seg ut i stua di. Foto: Pål Joakim Pollen
NY PUFF? Nå kan du sjekke hvordan IKEA-møbler vil ta seg ut i stua di. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed kan du prøve flere forskjellige sofaer før du bestemmer deg for hvilken som passer best i stua di og den slags. Appen skal lanseres i norske App Store 29. desember.

(Vi lastet ned fra den amerikanske versjonen av App Store for å prøve allerede nå.)

Spill: Arise

På spillfronten kan det også skje mye med ARkit.

Eksemplene er ikke så mange hittil, men blant spillene som demonstrerer hvordan dette kan fungere, er Arise.

I videoen under prøver vi første brett i hagen. Alt vi gjør er å bevege oss rundt:

En kjapp demonstrasjon av hvordan iOS-spillet Arise fungerer med ARKit. Vis mer

Arise (App store, kr 33,-)

The Machines

The Machines er et sanntidsstrategispill med støtte for flere spillere på likt. Hver spiller stiller med sin telefon, og den virkelige verdenen huser så arenaen for spillet.

Vis mer Vis mer

Spillet ble demonstrert på Apples omtalte iPhone-lansering og er tilgjengelig i App Store for 55 kroner.

The Machines (App store, kr 55,-)

PS! Under spill-fanen i nye App store har det kommet en egen seksjon for AR-spill.

Har du funnet mer AR-moro i App Store de siste dagene? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer