Google advarer mot CamScanner:

– Avinstaller den skadelige appen

Er lastet ned over 380 millioner ganger.

ADVARER: CamScanner er nå i søkelyset etter at et sikkerhetsselskap har oppdaget ondsinnet kode i appen. Foto: Pål Joakim Pollen
ADVARER: CamScanner er nå i søkelyset etter at et sikkerhetsselskap har oppdaget ondsinnet kode i appen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn får nå et varsel fra Google om at én av appene på telefonen er skadelig.

Appen det handler om er den svært populære CamScanner-appen, som lar deg skanne dokumenter og andre ting med mobilkameraet, for deretter å lagre i PDF-format, der eventuelle skjevheter er korrigert slik at det ser ganske proft ut.

CamScanner er lastet ned over 380 millioner ganger globalt og har lenge vært en av våre favorittapper for mobilskanning.

– Kan være skadelig

Undertegnede fikk et i går et varsel fra Play butikk med meldingen «Avinstaller den skadelige appen: CamScanner kan være farlig.» Meldingen ble sendt ut av Googles innebygde beskyttelse, Play protect, som jevnlig skanner apper på telefonen etter uhumskheter.

Og etter å ha trykket på varselet, så det slik ut:

Her var det bare å trykke på «avinstaller»-knappen. Som du ser mener Google at det er utrygt å beholde appen på telefonen.

Hva gjør den farlig?

Sent i august avslørte sikkerhetsselskapet Kaspersky labs at CamScanner-appen inneholdt ondsinnet kode.

Mer spesifikt er det snakk om en trojaner, som er i stand til å utføre kode som er skjult i en kryptert fil, og som igjen kan laste ned og utføre annen kode igjen – som bakmennene kan styre. Kaspersky hevder at dette ofte er å finne i forhåndsinstallerte apper på enkelte kinesiske telefoner, og typisk bruk er å vise fullskjermannonser på telefonen i tide og utide, eller melde brukeren på betalte tjenester uten at hen vet om det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer