Beste billige hodetelefoner 2019

Bare vinneren får terningkast seks

Vi har testet syv par hodetelefoner til under 1.000 kroner.

SYV PAR TESTET: Vi har kåret det beste hodetelefonkjøpet til under 1.000 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen
SYV PAR TESTET: Vi har kåret det beste hodetelefonkjøpet til under 1.000 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Trådløse hodetelefoner har blitt en svært populær produktgruppe de siste åra, men ikke alle har budsjett på 3-4.000 kroner for å kjøpe de gjeveste modellene med aktiv støydemping; det være seg fra Bose, Sony eller Jabra.

Mer hyggelig blir det når prislappen er tresifret, og her er mulig å få svært mye for pengene.

Denne gangen har vi testet sju par hodetelefoner som alle koster under 1.000 kroner i butikkene. Der har vi vurdert både lydkvalitet, batteritid, komfort, konstruksjon, betjening, funksjonalitet, rekkevidde, forsinkelse og hvordan de er å bruke til handsfree-samtaler. Spesielt på lydkvalitet og komfort har vi vært syv personer som har rangert hodetelefonene på disse to parameterne, der alt fra CC Cowboys til Westworld-tittelsporet har blitt lyttet til – uten påvirkning fra de andre seks.

Vi har valgt ikke å fokusere på prisen - de fleste ligger tett opptil 1000 kroner veiledende, men prisene svinger som en jojo avhengig av hvilke butikker som har hvilke modeller på tilbud. I boksene knyttet til hvert produkt kan du se en alltid oppdatert pris.

De sju testede modellene er - i alfabetisk rekkefølge:

  • Jabra Move Style
  • JBL Tune BT600NC
  • Kygo A4/300
  • Marshall Major III Bluetooth
  • Sennheiser HD 4.40 BT Wireless
  • Sony MDR-XB950B1
  • Urbanista Seattle Wireless

De fleste modellene er on-ear-modeller, bortsett fra de fra Sennheiser og Sony, som er over-ear, altså der ørene blir omsluttet av øreputene snarere enn at de ligger inntil.

Felles for dem alle er også at de lades opp med micro USB-kabel, og at de alle kan brukes kablet – kjekt hvis man går tom for strøm. Der har nesten alle 3,5mm-utgang, bortsett fra JBL med sin 2,5mm, der en slik kabel er litt vanskeligere å få tak i rundtom om du mister den (men som selvsagt følger med i esken).

Bare JBL-hodetelefonene har aktiv støydemping, og bare Jabra og Sennheiser har multipoint-støtte, altså der man kan være koblet både til PC-en og mobiltelefonen samtidig, for eksempel.

Så til vurderingene:

Terningkast 3: Kygo A4/300

Bare vinneren får terningkast seks

Hodetelefonene fra Kygo må finne seg i å komme på jumboplass i dette selskapet, der fem av syv rangerte dem på sisteplass i lytteprøven. Ord som «sjokkert» og «herregud så dårlig lyd» var noen av kommentarene som kunne høres underveis.

Kygo A4/300 har rikelig å by på i bassområdet, men klarer ikke å kompensere for det i andre enden, der vokaler lett drukner og lydbildet blir ganske ullent. Selv på Kygos egne låter, som «Higher Love» (med Whitney Houston), låter Kygo-hodetelefonene svakest, ironisk nok.

De er også svakest på rekkevidde før musikken begynner å bryte opp, og svakest på handsfree-samtaler. Batteritiden er midt på treet med 16 timers spilletid, og betjeningen noe enkel der det for eksempel ikke er mulig å aktivere stemmeassistenten på telefonen. Og - selv om det står i manualen at de skal støtte to samtidige tilkoblinger, får vi ikke til å koble til mer enn én av gangen. På forsinkelse er A4/300 imidlertid blant de beste.

Terningkast 4: Urbanista Seattle Wireless

Bare vinneren får terningkast seks

Tre av de syv hodetelefonene ender med en firer på terningen. Hodesettet fra Urbanista var blant dem det var størst uenighet om på lyttefronten, der plasseringene ble henholdsvis 1-2-2-3-4-5-6, så dette er et par som uansett kan være verdt å høre på i butikk for å gjøre en egen vurdering.

Ikke at de er så kontroversielle i spillestilen, med forholdsvis raus bass uten at det overdøver resten av lydbildet. Trekk får de uansett for testens svakeste rekkevidde sammen med Kygo-hodetelefonene, svak handsfree-prestasjon, og den svakeste batteritiden i dette selskapet: 12 timer. Vi stusser også litt over man ikke kan sette dem i paringsmodus manuelt – da må du i så fall koble den fra enheten du har koblet til.

Betjeningsmessig er disse de eneste hodetelefonene i denne gruppen som baserer seg på en berøringsfølsom høyre klokke, slik at du enkelt kan bytte sang eller justere volum ved å sveipe fingeren henholdsvis vannrett og loddrett. Dette kan gi utfordringer på vinterstid, som vi blant annet har sett på Sonys toppmodell og Nuraphone, men det har vi ikke fått testet på denne tiden av året.

Takk til Elkjøp for lånet av Urbanista Seattle Wireless!

Terningkast 4: JBL Tune 600BTNC

Bare vinneren får terningkast seks

En firer får også hodesettet fra JBL. Dette er den eneste av hodetelefonene i dette selskapet som kan by på aktiv støydemping, men den kan på ingen måte sammenlignes med hva du får på dyrere hodetelefoner og gir relativt begrenset nytte. Påskrudd har denne funksjonen svært høy egenstøy, så på kontoret er det faktisk bedre bare med den passive isoleringen i stedet, men lydbildet blir rikere når du har funksjonen aktivert.

JBL plasserer seg midt på treet i lytteprøven, men kommer sist på komfort, med relativt harde puter som klemmer hardt mot hodet. Batterimessig kan JBL skilte med hele 22 timer om du ikke bruker støyreduksjon (12 timer med funksjonen aktivert).

Handsfree-prestasjonen er helt ålreit i stille omgivelser, men blir svak når det er mye støy rundt deg. Forsinkelsen når du ser film er også lav på hodesettet fra JBL.

Takk til Clas Ohlson for lånet av JBL Tune 600BTNC!

Terningkast 4: Sennheiser HD 4.40 BT Wireless

Bare vinneren får terningkast seks

Sennheiser-hodetelefonene scorer høyt i mange grener – de byr på 24 timers batteritid, som er nest best i dette selskapet, og de er best på rekkevidde, som kan være kjekt om du går rundt i huset mens mobilen står til lading eller holder på med arbeid ute som gjør det ugunstig å ha med seg telefonen. Komfortmessig kommer de også meget godt ut i denne gruppa.

Hva gjelder betjening er Sennheiserne også gode, med en liten bryter som kan flikkes frem og tilbake for å hoppe mellom sanger (eller trykkes inn for stemmestyring), og egen volumbryter. 4.40 BT Wireless støtter også multipoint slik at de kan være koblet til PC og mobiltelefon samtidig.

Lydmessig hadde én av lytterne Sennheiserne på førsteplass, mens samtlige av de andre plasserte dem blant de tre siste. De kan brått føles litt tamme og flate, men hvis det er din kopp med te, er også disse noen som bør vurderes.

Terningkast 5: Marshall Major III Bluetooth

Bare vinneren får terningkast seks

Marshall-hodetelefonene har den mest distinkte lydsignaturen i dette selskapet som skapt for rockemusikk, der frekvensene der bass og gitarer befinner seg er løftet ekstra. Det gjør også at de ikke passer like godt til alle typer musikk, så også for Marshall ble det litt varierende plassering blant de som lyttet, men over midten hos de fleste.

Komfortmessig scorer Marshall godt, der de fleste var skjønt enige om at de klemte passe hardt og var behagelige å ha på. På batteri er de best – 30 timers spilletid er over det dobbelte av de to svakeste i dette selskapet på det punktet. Major III scorer også svært høyt både på rekkevidde og forsinkelse – og er faktisk ganske gode på handsfree, der mye av støyen fra trafikken rundt ble luket vekk, selv om vår stemme virket litt langt borte hos motparten.

Betjeningen er den mest minimalistiske vi har sett, med én knapp som gjør alt. Du holder den inne for å slå dem av og på, flikker på den i fire retninger for volum og sangnavigasjon, trykker en gang for avspilling/pause og dobbeltklikker for å starte stemmestyringen. Svært elegant utført, der mange andre har fem ulike knapper med akkurat samme totalfunksjonalitet.

Takk til Elkjøp for lånet av Marshall Major III Bluetooth!

Terningkast 5: Sony MDR-XB950B1

Bare vinneren får terningkast seks

Hvis bass er din greie og budsjettet er en tusenlapp, finner du neppe et bedre kjøp enn dette hodesettet fra Sony, som har en egen «extra bass»-knapp som lar deg dra på skikkelig. Lytteprøven tok vi uten denne aktivert, siden du selv kan velge i appen hvor mye ekstra du vil at den skal bidra med – og faktisk om den skal ta bort bass også.

Hodetelefonene fra Sony scorer høyest på komfort og er de beste i denne gruppa på handsfree, selv om de kommer godt bak dyrere hodetelefoner fra Jabra og Bose på den fronten, bare så det er nevnt. Batterimessig har de heller ingenting å skjemme seg over, med 20 timers spilletid.

Dog savner vi støtte for å være koblet til flere enheter samtidig, og forsinkelsen når du ser film er den høyeste av alle (testet på Android-telefon med AptX).

Terningkast 6: Jabra Move Style

Bare vinneren får terningkast seks

– Sjelden får du mer for under tusenlappen, skrev vi tidligere i sommer og klinket til med en sekser til Jabra Move Style. Hodesettet fra Jabra er nemlig det vi vurderer som det beste blant disse sju, og det med god margin.

De er usedvanlig velspillende til prisen, med et meget godt balansert lydbilde der det låter pent over hele spekteret uten at noe drukner. Jabra Move Style fikk fire førsteplasser og én annenplass blant de sju som lyttet, med best score på komfort av de fem on-ear-modellene. De er best på forsinkelse når man ser film, kan være koblet til to enheter samtidig og har enkel og effektiv betjening.

På handsfree imponerer de dog ingen, og batteritiden på 14 timer er blant de svakeste, men sannsynligvis nok for de fleste uansett.

Mer om testvinneren kan du lese her:
=> Test av Jabra Move Style

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer