TEST: Sony Xperia 5 II

Bedre enn storebror

Mye å like med Sonys nye toppmodell.

TOPPMODELL: Selv om Xperia 5 II er noe mindre enn de fleste konkurrentene, er den utstyrt med fullblods maskinvare på innsiden. Foto: Pål Joakim Pollen
TOPPMODELL: Selv om Xperia 5 II er noe mindre enn de fleste konkurrentene, er den utstyrt med fullblods maskinvare på innsiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Om du synes mange av dagens toppmodeller blir for store, finnes det også toppmodeller som er smalere å holde i. Blant dem finner du dagens testprodukt, Sony Xperia 5 II, som måler 68 mm mellom langsidene.

Det er mindre enn både Samsung Galaxy S20 (69,1 mm) og iPhone 12 (71,4 mm).

Men Sony-telefonen er mer høyreist, for som på de siste Xperia-telefonene har også denne et skjermaspekt på 21:9, som gir deg mer plass til nettsider og den slags i høyden når du holder den vanlig, og der Hollywood-filmer skutt i 21:9 fyller hele skjermbildet når du holder den på tvers.

I bildet under har vi brukt Phonearenas sammenligningsverktøy for å illustrere størrelsesforskjellen på de nevnte telefonene, pluss iPhone 12 Mini bare for å understreke hvor liten den er.

Bedre enn storebror

Bedre skjerm enn storebror

Xperia 5 II er Sonys første modell med mer enn 60 Hz bildefrekvens, nærmeste bestemt det dobbelte – 120 Hz.

Det er en egenskap vi har begynt å like svært godt det siste året, for det sørger for en flyt i bildet som løfter hele mobilopplevelsen et par hakk. Spesielt flyter skrolling og animasjoner svært pent for seg, og det gjør at skjermen også er mer behagelig å se på når tekst og annet innhold er i bevegelse.

SMAL: 68 mm bredde gjør Xperia 5 II til en av de smaleste toppmodellene, men den er allikevel ganske høy på grunn av det avlange skjermaspektet. Foto: Pål Joakim Pollen
SMAL: 68 mm bredde gjør Xperia 5 II til en av de smaleste toppmodellene, men den er allikevel ganske høy på grunn av det avlange skjermaspektet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Selv ikke toppmodellen, Xperia 1 II (til 3.000 kroner mer), kan skilte med mer enn 60 Hz, selv om den riktignok kan skilte med en vanvittig 4K-oppløsning, som du uansett ikke får noe særlig ekstra glede av, spør du oss.

Også 5 II har et OLED-panel med gode farger og dypt sortnivå, og som også er lyssterkt nok til utendørsbruk, om ikke like sterk som de beste konkurrentene. Oppløsningen er på 2520x1080, som på en 6,1 tommers skjerm gir en pikseltetthet på 449 per tomme - mer enn godt nok.

Og med den ekstra godt kalibrerte «skapermodus»-innstillingen gjengis farger meget nøyaktig fra Sony-skjermen, selv om det nok føles noe blassere enn du er vant med om du har en OLED-skjerm på telefonen fra før.

Vi har ikke vært helt solgt på Sonys 21:9-aspekt til nå, men synes for så vidt at det funker bedre på en telefon som er såpass kompakt som Xperia 5 II er. De større modellene blir veldig høye og mer problematisk å putte i lomma eller nå til toppen med med tommelen.

HELE SKJERMEN: Om du ser Hollywood-produksjoner i 21:9-format, vil de dekke hele skjermen på Xperia 5 II. Foto: Pål Joakim Pollen
HELE SKJERMEN: Om du ser Hollywood-produksjoner i 21:9-format, vil de dekke hele skjermen på Xperia 5 II. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ser du mye Netflix og den slags på telefonen, må du imidlertid være klar over at 16:9-innhold gir deg relativt store sorte felter på hver av kortsidene, eventuelt at du må zoome inn slik at toppen og bunnen av bildet blir beskåret noe.

SORTE KANTER: … men de fleste nettvideoer er skutt i 16:9-format, som gir deg sorte sørgerender på sidene og et relativt lite bilde på Xperia 5 II. Foto: Pål Joakim Pollen
SORTE KANTER: … men de fleste nettvideoer er skutt i 16:9-format, som gir deg sorte sørgerender på sidene og et relativt lite bilde på Xperia 5 II. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Et lite minus er dessuten at telefonen ikke støtter trådløs lading, som har blitt ganske vanlig på modellene i høyere prisklasser nå.

Meget godt batteri

Kontra forgjengeren Xperia 5 er prosessoren som seg hør og bør oppgradert fra Snapdragon 855 til 865, og den har fått 2 GB ekstra arbeidsminne (6 GB => 8 GB).

Mer imponerende er det imidlertid at Sony har fått plass til et langt større batteri i Xperia 5 II - opp fra 3140 mAh til 4000 mAh (+27%), som er ganske mye, telefonens størrelse tatt i betraktning.

Her har Sony redesignet hovedkortet for å plass til større batteri, og det opplever vi som meget utholdende, der vi stort sett har ladet annenhver dag i testperioden.

I skrivende stund har jeg 30 prosent igjen etter at telefonen har vært på i 30 timer, og med tre timers total skjermbruk pluss telefonsamtaler siden den var fulladet. Faktisk er batteriet like stort som på toppmodellen 1 II.

Det lades for øvrig med 18 watts effekt på laderen som følger med, og går da typisk fra 0-50 på en halvtime.

Fingeravtrykksleseren er plassert midt på høyre side - for vår del treffer vi perfekt med langfingeren når vi holder telefonen i venstre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen
Fingeravtrykksleseren er plassert midt på høyre side - for vår del treffer vi perfekt med langfingeren når vi holder telefonen i venstre hånd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fingeravtrykk på siden

Sony har fortsatt ikke gått bort fra å plassere fingeravtrykksleseren midt på høyre langside, som i utgangspunktet er litt mer tungvint for alle som foretrekker å holde telefonen i venstre hånd.

Det sagt er det ikke så vanskelig å treffe den med venstre peke- eller langfinger rundt baksiden, siden telefonen er såpass smal som den er. Og faktisk synes vi fingeravtrykksleseren virker bedre enn noen gang, der vi ikke har de samme utfordringene som vi hadde på Xperia 1 II og Xperia 5, der vi ofte måtte prøve flere ganger for å få låst opp.

MANGE KNAPPER: Hele høyre side er dekket med knapper. Fra venstre: Kamera, Google Assistent, fingeravtrykk/power og volumbrytere. Foto: Pål Joakim Pollen
MANGE KNAPPER: Hele høyre side er dekket med knapper. Fra venstre: Kamera, Google Assistent, fingeravtrykk/power og volumbrytere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fortsatt sitter knappene tett på høyre side, med både volumknapp, strømknapp/fingeravtrykksleser, Google assistent-knapp og kamerautløser nedover. Det gir en viss utfordring om du skal plassere telefonen i en mobilholder i bilen, der du vil treffe en knapp nesten uansett hvor du setter spennet. Heldigvis er Google Assistent-knappen nedsenket og trykkes ikke like lett inn sånn sett.

Og gledelig for mange: i likhet med Xperia 1 II, har også Xperia 5 II 3,5 mm-uttak til kablede hodetelefoner, som det ikke er så ofte vi ser lenger. Ja, og LED-varsellampe, som også har blitt mangelvare hos de fleste de siste åra, til fordel for ekstra tynne rammer rundt skjermen.

Vibrasjonsmotoren føles dog ganske utdatert kontra konkurrentene med en ganske «slapp» vibrering.

3,5MM-UTGANG: Dette er det ikke ofte vi ser lenger. Foto: Pål Joakim Pollen
3,5MM-UTGANG: Dette er det ikke ofte vi ser lenger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Samme kamera som storebror

På kamerafronten har Xperia 5 II samme kameraoppsett som storebror 1 II, altså med tre kameraer på baksiden med tre ulike brennvidder og med identiske spesifikasjoner på alle tre.

TRIPPEL: Xperia 5 II har tre kameraer på baksiden, og alle tre har identiske spesifikasjoner med dem du finner på toppmodellen, Xperia 1 II. Foto: Pål Joakim Pollen
TRIPPEL: Xperia 5 II har tre kameraer på baksiden, og alle tre har identiske spesifikasjoner med dem du finner på toppmodellen, Xperia 1 II. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed får du med andre ord en ultravidvinkel (~16 mm; f/2,2), en vanlig vidvinkel (~24 mm; f/1,7) og et teleobjektiv (~70 mm; f/2,4). Borte er imidlertid TOF-kameraet, som hjelper til med dybdemålingen i bildet på toppmodellen. Ultravidvinkelen er med andre ord ikke like vid som på flere av konkurrentene, mens vidvinkelen er noe videre enn de sedvanlige ~26-27 mm.

Vi legger merke til én forbedring kontra Xperia 1 II, og det er at den vanlige kameraappen nå tar HDR-bilder, også med HDR-forhåndsvisning i søkeren. Det var en av flere ting vi klagde på da vi testet Xperia 1 II, som kun så ut til å ta HDR-bilder når du brukte den ekstra Photo Pro-appen.

Endelig får vi ordentlige HDR-bilder i Sonys vanlige kameraapp også. Foto: Pål Joakim Pollen
Endelig får vi ordentlige HDR-bilder i Sonys vanlige kameraapp også. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi synes også det er rart at ikke flere av konkurrentene har lånt ideen om en fysisk utløserknapp, som Sony har vært alene om i en årrekke. Den kan trykkes halvveis ned for å fokusere, akkurat som på et vanlig kamera, og helt ned for å ta bildet. Den kan også brukes for å starte kameraappen når som helst, også når telefonen er låst.

Men fremdeles er det altså tre kameraapper her - den vanlige pluss to "pro"-apper (Photo Pro og Cinema Pro), og fremdeles synes vi at Sony burde ha gjort den vanlige kameraappen (som vi antar at de fleste vil bruke) mye bedre.

For fortsatt er det ikke det samme om du gjør en omvendt klypebevegelse med to fingre for å zoome inn, enn om du trykker på kameraikonet for telekameraet. Det første gjør at du digitalforstørrer bildet fra hovedkameraet med 3x, mens det andre gjør at du zoomer 3x optisk, og det utgjør en stor forskjell, som under (kan nytes i større format her):

ALLE andre produsenter hopper rett over til neste kamera når man zoomer inn på den måten, og forskjellen er, som du ser (i hvert fall på en større skjerm), ganske markant.

Og selv om Sony har en ganske smart funksjon med automatisk øyefokus når du tar bilder av personer, er det fortsatt for mye rusk i kameraappen. Den føles til tider treg fra du knipser bilde til du kan ta et nytt, enkelte modi krever at du låser opp telefonen først (dersom du har startet kameraet direkte fra låst skjerm) og den slags - pirk vi har hatt i alle år på Sonys app, og som aldri ser ut til å bli forbedret.

Portrettmodusen (med uskarp bakgrunn) er blant de svakeste av toppmodellene og kan også kun brukes med hovedkameraet på baksiden (og med frontkameraet). Her ser du et eksempel der mye av bakgrunnen blir skarp rundt hodet mitt, og jeg har tross alt en relativt enkel hårsveis å knocke ut fra bakgrunnen:

Bedre enn storebror

Spesielt god nattmodus skal vi heller ikke beskylde Sony for å ha. Under ser du omtrentlig det samme bildet tatt med Xperia 5 II og Samsung Galaxy S20 FE. Det er tatt nesten på samme tid på kvelden, men på forskjellige dager, så de er ikke tatt side om side (og derfor ikke nøyaktig fra samme sted eller med samme siktevinkel), men du ser allikevel at det er en betydelig kvalitetsforskjell på de to bildene.

Men joda, selvsagt får du stort sett fine bilder med dette kameraet når lyset er godt og alt er vel, og spesielt fargene synes vi Sony er flinke til å gjengi korrekt.

Men i denne prisklassen må det være lov å forvente at de vanskeligere situasjonene håndteres bedre, og kanskje særlig fra Sony, som tross alt leverer bildebrikker til de fleste telefoner og har en kameraavdeling (Alpha) som er særdeles gode, som de også hevder å ha brukt mye teknologi fra på dette kameraet.

Som vanlig har vi samlet et knippe bilder i et Google Foto-album om du vil inspisere nærmere.

Verdt å nevne er at Xperia 5 II (og 1 II) kommer med den nevnte Cinema Pro-appen. Dette er faktisk en skikkelig godbit for deg som liker å skyte litt ordentlig video med telefonen, med muligheter få andre kan skilte med, blant annet å bruke ulike fargeprofiler/LUTs, som Venice CS, og snedig manuell fokusering, der du også kan sette opp filmingen slik at fokuset glir over fra A til B, der du kan forhåndsinnstille fokusavstanden og hastigheten den skal endres med. Den har nok litt høy brukerterskel for hvermansen, men byr på mange muligheter for entusiasten.

GLATT: Sonys bakside er speilblank (og vanskelig å fokusere på, må vite!), men et savn er muligheten for trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen
GLATT: Sonys bakside er speilblank (og vanskelig å fokusere på, må vite!), men et savn er muligheten for trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ren Android, meget god ytelse

Ellers er det som vanlig en ganske ren Android-utgave Sony leverer uten noen store ekstra fiksfakserier. Det betyr blant annet at Google-søkefeltet nederst på startskjermen er låst og ikke kan fjernes, med mindre du laster ned en annen launcher.

Verdt å merke seg er at denne telefonen kommer med Android 10, altså fjorårets versjon - Sony har tidligere hatt tradisjon for å være svært tidlig ute med den nye versjonen på høstmodellene, men ikke denne gangen.

Du får noen få forhåndsinstallerte apper med på kjøpet: Call of Duty (Xperia er offisielle telefoner til årets mesterskap), LinkedIn og PlayStation-appen. Bare sistnevnte kan avinstalleres.

Med Snapdragon 865, rikelig med arbeidsminne, kjapp lagring og 120 Hz-skjerm er Xperia 5 II svært kjapp ytelsesmessig. Den yter svært godt på spill, og den opplevde daglige ytelsen er også svært god. Som de fleste andre telefoner har også denne en game booster-funksjon som lar deg gi spillet enda flere maskinvareressurser og deaktivere varsler, knapper og lignende.

Enkelte småbugs opplever vi her og der, som at skjermen ikke tennes når vi skal låse den opp slik at vi må slå den av og på og den slags, og vi opplever ofte at vi allerede har prøvd å låse den opp for mange ganger når vi bare har holdt den i hånda, men jevnt over er brukeropplevelsen meget god. Lyden fra de eksterne høyttalerne holder også høy kvalitet, og som før kan du aktivere Sonys dynamiske vibreringsfunksjon som bruker telefonens vibrasjonsmotor for å holde takten.

Konklusjon

Sony Xperia 5 II har flere kvaliteter og mangel på enkelte. Det er en telefon som er nokså kompakt og som vi også synes er veldig god i bruk, med god ytelse, flott skjerm med 120 Hz og et batteri som holder godt på prosentene. Den sideplasserte fingeravtrykksleseren ser også ut til å være oppgradert, for vi opplever den som langt mindre trøblete enn på tidligere modeller.

Selv om de nye Xperia-toppmodellene har svært gode muligheter for deg som er interessert i mobilvideo, synes vi fortsatt Sony har noe å strekke seg etter på kamerafronten, både hva gjelder kameraappen og de ferdige bildene. Det er også mindre ting som mangel på trådløs lading og en «gammeldags» vibrasjonsmotor som trekker ned, men andre veien er det jaggu ikke mange av toppmodellene som kan by på lydutgang hvis det er noe du gjerne skulle hatt.

Alt i alt - en helt ålreit telefon, som dog sliter med å stikke seg ut fra mengden utover at den er ganske smal i hånda og har lydutgang. Fra oss blir det derfor en sterk firer på terningen.

Testresultat

Sony Xperia 5 II

- Flott skjerm med 120 Hz
- Smal bredde og lett å holde
- Meget god batteritid
- Vanntett
- Støtter minnekort
- Meget god lyd fra høyttalerne
- Hodetelefonutgang!

- Ingen trådløs lading
- Tre kameraapper, der den mest brukte burde ha vært bedre
- Ikke særlig godt kamera om natten
- Slapp vibrasjonsmotor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer