Sony Xperia 5 III | TEST

Bedre kjøp enn toppmodellen

Også i år liker vi lillebror Xperia 5 bedre enn toppmodellen Xperia 1.

LILLEBROR: Xperia 5 III koster 3.000 kroner mindre enn toppmodellen 1 III, men det er jaggu ikke mye du mister for det mellomlegget. Foto: Pål Joakim Pollen
LILLEBROR: Xperia 5 III koster 3.000 kroner mindre enn toppmodellen 1 III, men det er jaggu ikke mye du mister for det mellomlegget. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi trenger egentlig ikke å gjøre denne anmeldelsen veldig lang – Xperia 5 III har nemlig det aller meste til felles med Xperia 1 III, Sonys toppmodell som vi skrev en fyldig test av tidligere denne måneden.

3000 rimeligere

Selv om de to telefonene har veldig mye til felles, er det faktisk 3000 kroner som skiller dem om vi ser på veiledende pris.

Hovedforskjellen er at Xperia 5 III er mindre fysisk. Skjermstørrelsen er på 6,1 tommer versus 6,5 tommer på toppmodellen, og dermed er Xperia 5 III 3 mm smalere og 8 mm lavere enn storebror. Vektnåla stopper også på 168 gram, mot 186 gram på Xperia 1 III.

SIDE OM SIDE: Xperia 5 III (høyre) har 6,1 tommers skjerm, versus 6,5 tommer på Xperia 1 III (til høyre). Merk at den også har blank bakside, mot matt utførelse på toppmodellen. Foto: Pål Joakim Pollen
SIDE OM SIDE: Xperia 5 III (høyre) har 6,1 tommers skjerm, versus 6,5 tommer på Xperia 1 III (til høyre). Merk at den også har blank bakside, mot matt utførelse på toppmodellen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med andre ord tar den mindre plass i lomma, den er smalere og lettere å holde og det er lettere å nå opp til toppen med tommelen. Selv om bildet selvsagt også er litt mindre når du ser film.

Skjermen har riktignok ikke 4K-oppløsning slik storebror har, men med mindre du ser på 4K-innhold, bruker Xperia 1 III faktisk tilsvarende oppløsning, og det er uansett mer enn skarpt nok, med 449 punkter per tomme (2520x1080 på denne telefonen).

Ellers er skjermen av OLED-typen med 120 Hz oppfriskningsrate, som sørger for både meget god bildekvalitet og, i kombinasjon med kraftig maskinvare, ypperlig opplevd ytelse.

Det skal også nevnes at Xperia 1 III bruker Gorilla Glass Victus, mot Gorilla Glass 6 hos Xperia 5 III, som skal være enda mer ripesikkert og mer motstandsdyktig mot fall. Corning oppgir beskyttelse fra henholdsvis 2 meters fall og 1,6 meters fall der, så forskjellen er nok ikke dramatisk.

HENDIG: Ikke mange Android-toppmodeller er smalere enn Xperia 5 III. Foto: Pål Joakim Pollen
HENDIG: Ikke mange Android-toppmodeller er smalere enn Xperia 5 III. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ganske lik maskinvare

På innsiden har begge telefonene Qualcomms toppmodell, Snapdragon 888 innabords. En forskjell er dog at Xperia 5 III «bare» har 8 GB RAM, mot 12 GB på Xperia 1 III.

Det er en forskjell vi må innrømme ikke å merke stort til i hverdagen, og på ytelsestestene får vi praktisk talt identisk score fra de to telefonene. Ja, faktisk er Xperia 5 III hårfint foran på 4 av 6 tester, mens Xperia 1 III er hårfint foran på de to siste. Uansett får man sjelden samme score når man kjører en test to ganger, så disse avvikene er ubetydelige.

KNAPP-O-RAMA: Ved siden av volumknapp og strømknapp/fingeravtrykksleser, finner du også en egen knapp for Google Assistent og en dedikert kameraknapp på Xperia 5 III. Foto: Pål Joakim Pollen
KNAPP-O-RAMA: Ved siden av volumknapp og strømknapp/fingeravtrykksleser, finner du også en egen knapp for Google Assistent og en dedikert kameraknapp på Xperia 5 III. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Knallgodt batteri

Batteriet, derimot, er faktisk nøyaktig like stort – 4500 mAh på begge telefonene. Det overrasker oss egentlig litt, siden mindre telefoner pleier å ha noe mindre batteri.

På begge får du med en 30 watts lader i esken som typisk lader batteriet 0-50 prosent på en halvtime. Sony har også smarte funksjoner innabords som taimer ladinga til når du pleier å stå opp, slik at de siste ti prosentene lades på slutten i stedet for at batteriet blir stående fulladet hele natten.

MEGET BRA: Selv med over 4,5 timers skjermtid, inkludert navigering via Google Maps og diverse ytelsestester, hadde vi 39 prosent igjen ved leggetid. Foto: Pål Joakim Pollen
MEGET BRA: Selv med over 4,5 timers skjermtid, inkludert navigering via Google Maps og diverse ytelsestester, hadde vi 39 prosent igjen ved leggetid. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og med like stort batteri, mindre skjerm og mindre RAM opplever vi Xperia 5 III som mer utholdende enn storebror - ja, faktisk ganske imponerende.

I går hadde jeg 39 prosent igjen da det var på tide å hoppe til køys (etter 17 timer), og da hadde jeg vært aktiv på skjermen i drøye 4,5 timer, inkludert 2t 16m med Google Maps-navigering til og fra kontoret og en runde med ytelsestester mens jeg var på jobb. Det er meget sterkt.

En ting vi la merke til med en gang vi startet opp telefonen første gang, er at vibrasjonsmotoren i Xperia 5 III er ganske dårlig. Det er nesten så det skrangler litt i telefonen hver gang telefonen vibrerer, og den gir en ganske sjenerende ulyd, så det er mulig at Sony har vært nødt til å bytte ut den for å få plass til et like stort batteri. Det gir en svekket kvalitetsfølelse på en telefon som ellers er ganske robust bygget, med IP68-sertifisering. Jeg har stort sett telefonen på lydløs, og når noen ringer meg får jeg det med meg fordi jeg hører vibreringa snarere enn at jeg kjenner den.

Lagringsplassen er ikke den samme - på Xperia 5 III får du 128 GB lagringsplass, mens du på Xperia 1 III får 256 GB å boltre deg med. Begge telefonene støtter uansett utvidelse av lagringsplassen ved hjelp av Micro SD-minnekort (128 GB ekstra koster et par hundrelapper). Og begge har de 3,5 mm-utgang til hodetelefoner om du fortsatt sverger til kabel.

SAMME OPPSETT: Xperia 5 III har de samme tre kameraene som på storebror 1 III, men mangler TOF-kameraet som brukes til dybdeanalyse. Foto: Pål Joakim Pollen
SAMME OPPSETT: Xperia 5 III har de samme tre kameraene som på storebror 1 III, men mangler TOF-kameraet som brukes til dybdeanalyse. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ganske like kameraer

Foruten at Xperia 1 III har en såkalt TOF-sensor, som kan måle dybden i bildet, er kameraoppsettet prikk likt på de to telefonene med akkurat samme egenskaper.

Typisk bruk av denne sensoren er til portrettbilder med simulert uskarp bakgrunn, og der lot vi oss ikke imponere av Xperia 1 III uansett. Det skal sies at den også brukes til kontinuerlig fokusering på objekter i bevegelse på Xperia 1 III, så den er litt raffere på det punktet.

Uansett betyr det at du også her får en ultravidvinkel, vidvinkel og et teleobjektiv med to ulike brennvidder, tilsvarende 2,9x og 4,4x optisk zoom, og også frontkameraet er det samme.

Bildene fra Xperia 5 III har jevnt over gode og korrekte farger. Foto: Pål Joakim Pollen
Bildene fra Xperia 5 III har jevnt over gode og korrekte farger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi kan derfor bare gjenta oss selv fra Xperia 1 III-testen ved å si at Sony stort sett treffer meget godt på farger og eksponering, men at de ikke helt kan måle seg med de beste hva gjelder nattbilder og portrettbilder.

Også på lillebror har Sony fått plass til en fysisk utløserknapp til kameraet, som også kan trykkes halvveis ned for å fokusere før du knipser. Som på Xperia 1 III finnes det dessuten en fysisk knapp for å kalle opp Google-assistenten.

Med 4,4x optisk zoom kan du komme ganske nærme det du tar bilde av uten å flytte på deg. Foto: Pål Joakim Pollen
Med 4,4x optisk zoom kan du komme ganske nærme det du tar bilde av uten å flytte på deg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon, Sony Xperia 5 III

Xperia 5 III er ikke veldig langt unna en forminsket kopi av storebror 1 III, og de små forskjellene mellom disse telefonene kan vanskelig forsvare prishoppet på 3000 kroner, synes vi.

Det i Xperia 5 IIIs favør, altså.

I praksis får du med andre ord en noe mindre utgave av Sonys toppmodell her, med bedre brukskomfort og enda mer utholdende batteri. Du må riktignok ta til takke med halvparten av lagringsplassen (128 GB vs 256 GB), men annet enn det og en slapp vibrasjonsmotor, fremstår disse to som svært like.

Dermed gir vi en femmer på terningen til Xperia 5 III.

Som nevnt innledningsvis kan du lese testen av Xperia 1 III om du vil vite mer om kameraet, brukergrensesnittet, den ikke veldig imponerende fingeravtrykksleseren og mer til.

Sony Xperia 5 III kommer i salg 5. oktober. Ut oktober får du med hodetelefonene WH-1000XM3 på kjøpet.

Testresultat

Sony Xperia 5 III

- Rask maskinvare og lett grensesnitt gir svært god opplevd ytelse
- Hendig størrelse
- Flott skjerm
- Vanntett (IP68)
- 3,5 mm-utgang til hodetelefoner (!)
- Svært god batteritid
- Fleksibel kameraløsning - Egen kameraknapp
- Meget gode eksponeringer og farger fra kameraet
- Avanserte muligheter både på stillbilder og video
- Støtter minnekort

- Dårlig fingeravtrykksleser
- Kameraet noe svakt på portrettbilder og i mørket
- Dårlig vibrasjonsmotor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer