Tiktok

Beskyldes for aggressiv sporing av brukere

Fjerner «antisøppelpostfunksjon» etter beskyldninger om brukersporing.

TIKTOK: Det sosiale mediet Tiktok sier de er forplikta til å beskytte brukernes personvern. Foto: AP/NTB Scanpix
TIKTOK: Det sosiale mediet Tiktok sier de er forplikta til å beskytte brukernes personvern. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny sikkerhetsfunksjon fra Apple avslører at mange apper leser brukernes utklippstavler på iPhone og iPad. I iOS 14 blir brukerne varslet hvis en app limer inn fra utklippstavla, som betyr at den har tilgang til innholdet, og er en del av nye personvernkontroller i den kommende oppdateringen til iPhone- og iPad-er.

Allerede nå avslører sikkerhetsfunksjonen at flere apper konstant leser brukernes utklippstavler, blant dem er Tiktok. Flere som har installert iOS 14-betaen har merket seg at Tiktok konstant henter ut innhold fra utklippstavla, melder The Telegraph.

Overøses med varsles

Twitter-brukeren Jeremy Burge har lagt ut et skjermopptak som viser hvor aggressivt Tiktok henter ut innhold fra utklippstavla på iPhonen hans.

I en uttalelse til The Telegraph sier Tiktok at de ikke samler inn data fra utklippstavla, men i stedet har et system for å identifisere søppelpost på det sosiale mediet.

– Etter lanseringen av iOS 14-betaen 22. juni, har brukerne fått varsler når de har brukt en rekke populære apper. Når det gjelder Tiktok, ble varslene utløst av en funksjon som er designet for å identifisere repetitiv, mistenkelig oppførsel. Vi har allerede sendt inn en oppdatert versjon av appen til App Store som fjerner denne antisøppelpostfunksjonen, for å fjerne potensiell forvirring. Tiktok er forpliktet til å beskytte brukernes personvern og å være transparente om hvordan appen vår fungerer.

Nettstedet MacRumors kan bekrefte at etter å ha lastet ned oppdateringen til Tiktok, ser det ut til at appen ikke lenger henter ut data fra utklippstavla.

Hvorvidt det også gjelder Android-versjonen, er ikke kjent.

Ikke nødvendigvis negativt

Den nye sikkerhetsfunksjonen til Apple avslører også andre apper som henter ut data fra brukernes utklippstavle, og The Telegraph nevner blant annet også Google News, AccuWeather, AliExpress, Overstock, Patreon og Call of Duty Mobile.

I videoen under kan du se at bannervarselet også dukker opp med en gang man åpner nettleseren Chrome og The New York Times-appen.

Det er for øvrig verdt å merke seg at selv om appene henter ut data fra utklippstavla, er ikke det nødvendigvis indikasjon på mistenkelig oppførsel fra utviklers side, eller at de sporer deg. Tvert imot, i de fleste tilfeller skjer det ingenting uregelmessig og det gir brukeren litt ekstra funksjonalitet.

9to5Mac trekker frem Reddit-appen Apollo som et godt eksempel. Apollo sjekker utklippstavla for å se om brukeren har kopiert en Reddit-lenke, og kan dermed tilby brukeren å åpne lenka i appen. Det betyr samtidig at du vil se varselet hver gang appen åpnes, slik som blant annet Chrome og The New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer