TEST: OnePlus 9 Pro

Beste under 10 000?

Flere burde få øynene opp for OnePlus.

MEGET GOD: OnePlus' nye toppmodell, 9 Pro, er et råskinn av en telefon. Foto: Pål Joakim Pollen
MEGET GOD: OnePlus' nye toppmodell, 9 Pro, er et råskinn av en telefon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Hver måned sender teleoperatørene ut topp 10-lista over hvilke telefoner nordmenn kjøper mest av, og stort sett ser den omtrent slik ut:

Apple, Apple, Apple, Samsung, Apple, Samsung, Samsung og så videre. Så kjedelige er nordmenn.

Neste måned bør OnePlus få en plass på lista. OnePlus 9 Pro er nemlig en særdeles god telefon, i likhet med sine forgjengere. Vi gav svært gode skussmål både til den forrige generasjonen (8, 8 Pro og 8T) og den forrige der igjen (7 Pro og 7T Pro).

Selskapet ble startet i 2013, og den første OnePlus-telefonen kom i 2014. Lanseringen ble lagt merke til verden over - med invitasjonssystem for å kunne kjøpe telefonen, som bød på svært gode spesifikasjoner til en veldig lav pris.

Og hele veien har selskapet tilbudt telefoner som har gitt mye for pengene. Ikke at de lenger er like billige som de en gang var, for 9890 kroner er fortsatt mye penger for en telefon, men samtidig konkurrerer OnePlus 9 Pro lett med telefoner som koster enda mer enn det. Og ja, forresten: Du får med lader i esken.

MONSTERLADER: Med 65 watts effekt er laderen som følger med i OnePlus 9 Pro-pakka en av de kraftigste på markedet. Kabelen er heller ikke så lett å rote bort. Foto: Pål Joakim Pollen
MONSTERLADER: Med 65 watts effekt er laderen som følger med i OnePlus 9 Pro-pakka en av de kraftigste på markedet. Kabelen er heller ikke så lett å rote bort. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ekstrem ladefart

Og ikke en hvilken som helst lader heller. OnePlus-laderen har nemlig hele 65 watts effekt, og med et todelt batteridesign og full kontroll på temperaturen går ladingen unna som bare det.

Som du ser i grafen over startet vi ladingen på 8 prosent, og i løpet av 10 minutter kunne vi plusse på 40 prosentpoeng. Etter et kvarter var vi oppe i 66, som i løpet av testperioden har vist seg å være omtrentlig nok til en dag med normal bruk.

Med andre ord kan du lade denne mens du dusjer og tar morgenstellet og ha nok juice til en hel dag. Spør du meg er det herlig befriende med så kjapp ladetid, og snaue halvtimen på en fullading er særdeles godt.

Ikke er telefonen spesielt varm etter en slik hurtiglading heller, og batteriet er ganske romslig på OnePlus 9 Pro, med 4500 mAh kapasitet.

Når du lader OnePlus 9 Pro, skjer det med 10V og 6A. Laderen kan også levere 15V/3A for 45W-lading av andre enheter. Foto: Pål Joakim Pollen
Når du lader OnePlus 9 Pro, skjer det med 10V og 6A. Laderen kan også levere 15V/3A for 45W-lading av andre enheter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og som nevnt, altså: Denne laderen følger med i esken. Apple og Samsung, som ikke legger ved lader i sine siste toppmodeller, selger disse løst ved siden av til noen hundrelapper, men de er langt fra like kraftige. OnePlus-laderen kan også levere 45 watt via USB Power Delivery slik at den også kan brukes til å lade bærbare PC-er og den slags.

Med en egnet trådløs lader (749 kroner fra OnePlus) kan du også lade med 50 watts ladeeffekt. Det går med andre ord bittelitt tregere, men ikke verre enn at du tar 0-100-øvelsen på snaue tre kvarter, riktignok med merkbar viftestøy fra laderen selv. En innstilling på telefonen kan eventuelt sakke ladehastigheten slik at vifta ikke snurrer. Smart.

FLOTT: Skjermen på OnePlus 9 Pro er av ypperste kvalitet. Foto: Pål Joakim Pollen
FLOTT: Skjermen på OnePlus 9 Pro er av ypperste kvalitet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nydelig skjerm

Oled-skjermen på OnePlus 9 Pro holder svært høy kvalitet. Lysstyrken er oppgitt til maksimalt 1300 nits som riktignok er bittelitt bak Samsungs toppmodell, S21 Ultra (1500 nits), men uansett er det såpass rikelig at den også fint kan brukes i sterkt sollys.

Oppfriskningsraten er, som seg hør og bør i 2021, på 120 Hz (selv den dyreste iPhone-modellen har bare 60 Hz), og det betyr at animasjoner, skrolling av nettsider og den slags går svært smooth. Om du ikke har opplevd en slik skjerm ennå er det noe som er verdt å sette pris på, og om du venner deg til det er det på grensen til grusomt å gå tilbake.

OnePlus 9 Pro-skjermen har dessuten såkalt LTPO-teknologi som gjør at bildefrekvensen kan stilles helt dynamisk fra 120 Hz og helt ned til 1 Hz, altså der bildet bare friskes opp én gang i sekundet. Det kan for eksempel brukes når du ser på stillbilder, leser ebøker eller har på alltid på-skjermen - for å spare strøm.

Ellers byr skjermen på svært godt kalibrerte farger, og dypt sortnivå og høy kontrast som vi er vant med fra Oled-skjermer fra før. Oppløsningen er på 3216x1440 piksler (20,5:9), som på en 6,7 tommers skjerm gir en pikseltetthet på 525 per tomme – svært skarpt, med andre ord. Lysstyrken kan justeres i intet mindre enn 8192 trinn som gjør at du neppe legger merke til at automatikken justerer den.

LETT BØY: Skjermen bøyer seg over sidekantene, men ikke så mye som på enkelte telefoner de siste åra. Foto: Pål Joakim Pollen
LETT BØY: Skjermen bøyer seg over sidekantene, men ikke så mye som på enkelte telefoner de siste åra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skjermen krummer så vidt over kantene, men langt fra like mye som enkelte andre toppmodeller, og vi har fortsatt til gode å oppleve en feilberøring fordi vi har holdt rundt kanten.

Fingeravtrykksleseren sitter på baksiden av skjermglasset og er av den optiske typen. Som OnePlus har vane for er dette en lynrask og presis fingeravtrykksleser – kanskje den kjappeste vi noen gang har vært borti. Om du vil kan du også bruke ansiktet for opplåsning, riktignok ikke like avansert og sikkert som på iPhone og enkelte Huawei-modeller, som skanner ansiktet i dybden også.

LYNRASK: Den optiske leseren på OnePlus 9 Pro er muligens den raskeste av dem alle. Foto: Pål Joakim Pollen
LYNRASK: Den optiske leseren på OnePlus 9 Pro er muligens den raskeste av dem alle. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Skjermen er beskyttet av Gorilla Glass 5, altså ikke den aller nyeste versjonen, så muligens vil den score noe dårligere i dropptester og den slags enn de nye toppmodellene fra Apple og Samsung. Men - du får i hvert fall et deksel med i esken også, så kanskje kommer OnePlus-pakka totalt sett best ut av det allikevel.

Olja lyn

Nevnt er at fingeravtrykksleseren er lynrask, og det er resten av telefonen også. På innsiden sitter Qualcomms toppmodell, Snapdragon 888, som er paret med 8/12 GB LPDDDR5-minne (det raskeste) og 128/256 GB UFS3.1-lagring (den raskeste). Minnekortstøtte får du dessverre ikke, men det gjelder for de aller fleste konkurrentene også.

OnePlus-launcheren er blant de få produsent-launcherne som støtter egne ikonsett. Foto: Pål Joakim Pollen
OnePlus-launcheren er blant de få produsent-launcherne som støtter egne ikonsett. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

OnePlus' Android-grensesnitt, OxygenOS, har i mange år vært et grensesnitt med svært høy opplevd ytelse, og det gjelder fortsatt. Særlig med den nevnte 120 Hz-skjermen går alt kjapt og silkemykt for seg, og med kreftene under panseret kan du fint spille de tyngste spillene – både nå og sikkert en god stund fremover. Apropos spill kan du via innstillingene aktivere «hyper touch», som gjør at berøring på skjermen synkroniseres med prosessoren 360 ganger i sekundet, der mange konkurrenter stopper på 120 eller 240.

Batterimessig har vi vært borti bedre telefoner, men med normal/moderat bruk med et 2,5 timers skjermtid om dagen klarer den nesten to fulle dager. I skrivende stund (*kremt* 00:41) har jeg 2t51m skjermtid og 46 prosent igjen på batteriet, og det inkluderer nesten halvannen time med Golf Battle.

Det skal nevnes at vi ved et par anledninger har opplevd at telefonen har blitt unormalt varm og at batteriprosenten da har gått ganske fort unna, men etter å ha inspisert batterimenyen ser det ut til at Facebook-appen har vært synderen minst én av gangene, så det er nok heller den som skal klandres snarere enn telefonen der.

Og som nevnt, altså - så kjapp lading er rett og slett befriende.

Supert grensesnitt

OxygenOS er definitivt blant våre absolutte favoritt-Android-grensesnitt – det er rent og pent, men det gjemmer seg en haug av funksjoner under panseret for den som har lyst til å utforske litt.

OxygenOS lar deg tilpasse den såkalte aksentfargen, som da går igjen i hele grensesnittet. Her har vi valgt en lilla variant. Foto: Pål Joakim Pollen
OxygenOS lar deg tilpasse den såkalte aksentfargen, som da går igjen i hele grensesnittet. Her har vi valgt en lilla variant. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Launcheren (hjemskjermen) er blant de få produsent-launcherne som støtter andre ikonsett (du finner en drøss av dem i Play butikk), og du kan blant annet velge ikonstørrelse og om du vil se appnavnet.

Telefonen kan også automatisk justere hvitbalansen basert på omgivelseslyset, men akkurat denne funksjonen synes vi virker noe upresis der vi kan sitte ganske stille og allikevel oppleve at den justerer seg litt frem og tilbake.

Snarveier finner du rikelig med, som å trekke tre fingre ned for å ta skjermbilde eller tegne > og < på slukket skjerm for å hoppe til neste og forrige sang, og det er mulig å kjøre parallelle apper, f.eks. to Snapchat- eller Facebook-apper om du har flere konti.

En liten favoritt er «hurtigstart», som viser en sprettoppmeny om du holder fingeren litt ekstra inne på fingeravtrykksleseren når du låser opp telefonen. Derfra kan du starte apper eller funksjoner i apper – for eksempel har jeg lagt medlemskortet i Coop-appen der, slik at det kjapt kan fremvises når man er i butikken:

Du kan også legge direktetilgang til en Spotify-spilleliste der, eller direkte til en Messenger- eller Snapchat-samtale, for eksempel.

Verdt å nevne er også at OnePlus så vidt oss bekjent er den eneste Android-produsenten som har «lånt» Apples idé om en fysisk bryter der du kan slå av og på lyden.

SKYVEBRYTER: Den ruglete knappen kan skyves i tre posisjoner: stille, vibrering og høylytt. Foto: Pål Joakim Pollen
SKYVEBRYTER: Den ruglete knappen kan skyves i tre posisjoner: stille, vibrering og høylytt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

OnePlus' variant har tre innstillinger: helt stille, vibrering eller med lyd. I innstillingene kan du gjøre små justeringer av hver av dem, for eksempel om du vil at alarmer skal fyre av når den står på helt stille eller ikke.

Vi må også trekke frem vibrasjonsmotoren i OnePlus 9 Pro, som er ganske «stram» og holder høy kvalitet.

Hasselblad-kamera

Kameraet har lenge vært OnePlus' lille akilleshæl, der de rett og slett ikke har klart å holde følge med de beste. Vi skal ikke påstå at OnePlus tar teten denne gangen heller, men at det har noen kvaliteter som er på høyde med de beste, er det liten tvil om. Spørsmålet er dog om det kan tilskrives Hasselblad.

FIRE BAK: OnePlus har startet et samarbeid med Hasselblad, og 9 Pro har fire kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
FIRE BAK: OnePlus har startet et samarbeid med Hasselblad, og 9 Pro har fire kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Årets 9-modeller markerer nemlig starten på et foreløpig tre år langt samarbeid med svenske Hasselbad, kjent for sine mellomformatskameraer i prisklasser langt over det hvermansen betaler for et kamera. Først og fremst er det fargekalibreringen Hasselblad har stått for på de første modellene, men etter det vi har skjønt, skal dette samarbeidet utvides over tid. OnePlus har i hvert fall spyttet inn intet mindre enn nesten 1,3 milliarder kroner i dette.

På baksiden finner du fire kameraer, så la oss først gi deg en oversikt:

  • Vidvinkel (~23 mm): 48 megapiksler, f/1.8, 1/1,43" sensor, 1.12µm piksler, optisk bildestabilisering
  • Ultravidvinkel (~14 mm): 50 megapiksler, f/2.2, 1/1,56" sensor, 1.0µm piksler, friformobjektiv
  • Tele (~77 mm): 3,3x optisk zoom, 8 megapiksler, f/2.4, optisk bildestabilisering
  • Sort/hvitt-kamera: 2Mp (tar ikke egne bilder)

Hvorvidt sort/hvitt-kameraet har en reell nytte, kan diskuteres. Etter vår erfaring brukes det egentlig bare dersom du velger «mono»-fargefilteret når du knipser bilder med hovedkameraet, og det assisterer da hovedkameraet med sitt monokrome fargefilter.

Over ser du en sammenligning av denne modusen kontra det å bare ta fargebildet og deretter bruke Eiffel-filteret fra Google Foto, der vi vel må innrømme å foretrekke sistnevnte, som også virker mer detaljert. Og da har man jo fargebildet i bakhånd også. Med andre ord må vi påstå at det fjerde kameraet bare er der for å ha fire kameraer.

Av de tre andre er det ultravidvinkelen som imponerer mest. Det mest merkverdige her er at objektivet er et såkalt friformobjektiv som betyr at det er konstruert på en måte som gir veldig lav fortegning, altså der særlig kantene av bildet blir strukket. Du har sikkert opplevd å ha et ansikt i kanten av et ultravidvinkel-bilde en gang som ser veldig rart ut fordi det blir «dratt». OnePlus oppgir fortegning på én prosent og peker på at konkurrentene ofte har 10-20 prosent.

For ordens skyld nevner vi at bilder komprimeres av vårt publiseringssystem og at det å se på dem direkte i artikkelen ikke er det mest hensiktsmessige, men vi putter alle bilder og flere til i et eget Google Foto-album for den som vil inspisere nærmere.

Ultravidvinkelen imponerer med meget lav fortegning og gode makrobilder. Bildet komprimeres av vårt publiseringssystem, så det er skarpere enn det fremstår på våre nettsider. Foto: Pål Joakim Pollen
Ultravidvinkelen imponerer med meget lav fortegning og gode makrobilder. Bildet komprimeres av vårt publiseringssystem, så det er skarpere enn det fremstår på våre nettsider. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mange produsenter velger å korrigere skjevheten i programvaren på telefonen og deretter beskjære bildet, men her scorer OnePlus altså meget godt. Sensoren er også veldig stor og har en nærgrense på noen få centimeter. Det betyr at du kan få gode makrobilder med den også:

Beste under 10 000?

Ellers får vi jevnt over meget gode eksponeringer med OnePlus 9 Pro-kameraet, og bildene holder også høyt detaljnivå. På noen bilder synes oppskarpingen å være litt i overkant, og i høykontrastscener synes vi hvitbalansen ofte tenderer til å gi et noe kjølig uttrykk. Under ser du en sammenligning side om side med Samsung S21 Ultra der bildet fra OnePlus-kameraet har et blåstikk, mindre naturlig himmelfarge og svakere dynamisk omfang der det mer av høylyset er blåst ut samtidig som at det mangler detaljer i skyggene:

Teleobjektivet har, som de fleste andre mobile teleobjektiv, en veldig liten bildebrikke og ikke allverdens til lysstyrke (f/2,4). Det har markant lavere oppløsning enn de to øvrige kameraene (8Mp) og fremstår heller ikke spesielt godt sammenlignet med konkurrentene. Om vi igjen sammenligner med S21 Ultra, ser vi at Samsung-kameraet er langt bedre på detaljer, der åkeren ser veldig utvisket ut på OnePlus 9-bildet til venstre. Om du leser artikkelen på en liten mobilskjerm er det sikkert ikke så lett å se forskjellen, men du kan sjekke ut de to bildene her.

Beste under 10 000?

Når natten faller på klarer OnePlus 9 Pro seg ganske godt, både om du skyter på auto eller bruker den dedikerte «Nightscape»-funksjonen som bruker litt lenger tid på eksponeringen. Da får du litt mer bildeinformasjon i de mørkeste partiene, men vi ser også at bildet lages ved å overlappe flere bilder som tas, der vi noen ganger ser ghosting-effekter, som du for eksempel kan se på nakkestøtte/bilsete i bilder under:

Beste under 10 000?

Men vi har tatt en del nattbilder side om side med nevnte Samsung-kamera, og det er liten tvil om at det stort sett er Samsung som trekker det lengste strået når vi sammenligner. Ei heller portrettmodusen imponerer på OnePlus-kameraet, der det virker som om ansiktet glattes noe ut slik at bildet fremstår noe uskarpt.

>> Se bilder tatt med kameraet her

For det må sies: Strengt tatt er det ikke noe ekstraordinært med fargene i OnePlus-bildene, selv med Hasselblad-logoen trykket på baksiden, for det hender seg ofte at innendørsbilder får et skikkelig gulstikk eller at det blir for mye blått i motlysbilder. «Sticking feathers up your butt doesn't make you a chicken», sier Tyler Durden i Fight Club, og det er litt følelsen vi får her.

Og en ting som føles direkte irriterende er at kameraet har en ganske drøy utløserforsinkelse, altså tiden det tar fra man trykker og til bildet faktisk fanges, som typisk ser ut til å ta rundt 0,3 sekunder når vi prøver gjentatte forsøk mot ei stoppeklokke. Det merkelige er at du først får en kjapp forhåndsvisning av bildet slik du tror det ble, før det blir «korrigert». Det må vi vise med en liten videosnutt, som fint illustreres ved at vi tar bilde av ei stoppeklokke:

Dette skyldes kameraets bruk av automatisk HDR (som er standard) der det knipser flere bilder og setter sammen til ett, men vi har et par ganger blitt overrasket av at bildet vi tok ikke var helt det samme som ble forhåndsvist ved siden av utløserknappen. Ved slik bevegelse i bildet burde nok automatikken ha droppet HDR-funksjonen når den legger til en såpass drøy forsinkelse.

Summa summarum får du altså fire kameraer der ett av dem er svært godt (ultravidvinkelen), ett av dem er ålreit (vidvinkelen) ett av dem litt mindre enn ålreit (tele) og ett av dem ikke har noen spesiell hensikt (sort/hvitt). Frontkameraet, som er hullet inn i skjermen, er også helt kurant og for så vidt, og det samme som OnePlus har hatt på sine siste telefoner.

Fortsatt vil vi derfor påstå at OnePlus har noe å strekke seg etter på kamerafronten. Også med Hasselblad på laget.

Beste under 10 000?

Konklusjon

Det er veldig mye å like med OnePlus 9 Pro. På de fleste punkter fremstår den av aller ypperste kvalitet - den har en fremragende skjerm med 120 Hz bildefrekvens, god byggekvalitet med IP68-sertifisering, ekstremt hurtig lading med 65 watts lader i esken, støtte for 50 watt trådløs lading og særdeles god ytelse.

OnePlus' OxygenOS-grensesnitt er også meget brukseffektivt og har mange gode funksjoner som er verdt å sette pris på. Fingeavtrykksleseren er lynrask, og OnePlus er den eneste av Android-produsentene som kjapt lar deg sette telefonen i stillemodus med en egen skyvebryter.

Som vi brukte ganske mye spalteplass på synes vi fortsatt at OnePlus har noe å strekke seg etter på kamerafronten, men det betyr på ingen måte at kameraet er dårlig - ta gjerne en titt på bildene i Google Foto-albumet for å se om du synes de er gode nok.

Alt i alt en solid toppmodell fra OnePlus som også er noe billigere enn de argeste konkurrentene. Vi gir en solid femmer på Dinsides terning.

Testresultat

OnePlus 9 Pro

- Ekstremt hurtig lading, både med og uten kabel
- Kraftig lader følger med i esken
- Fabelaktig skjerm med 120 Hz
- IP68-sertifisert
- Fysisk skyvebryter for å slå av og på lyd og vibrasjon
- Svært god ytelse
- Mange kjekke funksjoner i OxygenOS
- Svært godt ultravidvinkel-kamera
- Meget rask fingeravtrykksleser bak glasset
- Deksel med i esken

- Svak utløserforsinkelse på kameraet
- Ikke spesielt godt teleobjektiv
- Sort/hvitt-kameraet kunne like gjerne ha vært droppet
- Noe ujevn batteritid

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer