Kjøpeguide 2018: Hvilken iPhone skal du velge?

Betale 5.000 eller 17.000 for en ny iPhone?

Nå er det mange modeller å velge mellom.

DISSE KAN DU KJØPE: Her er Apples iPhone-sortiment september 2018. Men hvilken av modellene bør du kjøpe? Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix
DISSE KAN DU KJØPE: Her er Apples iPhone-sortiment september 2018. Men hvilken av modellene bør du kjøpe? Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I iPhone sine spede dager var det enkelt å velge hvilken man skulle kjøpe. Du hadde én modell, og så måtte du bestemme deg for hvor mye lagringsplass du ville ha. Slik er det ikke lenger.

Denne uka lanserte Apple tre nye iPhone-modeller, og nå er det totalt sju forskjellige gamle og nye modeller å velge mellom:

iPhone 7 og 7 Plus, iPhone 8 og 8 Plus, iPhone Xs og Xs Max og iPhone Xr.

Alle de tre nye modellene kommer i tre forskjellige lagringskapasiteter, og de fire gamle finnes i to, så totalt er det 17 modeller.

Eldre telefoner som iPhone 6s og iPhone SE er for øvrig ikke lenger i salg fra Apple, men disse er fremdeles å få kjøpt i norske elektronikkbutikker.

Hvilken av Apples sju nåværende modeller skal du egentlig velge? Her er vår vurdering.

iPhone 7

FLOTT SKJERM: Den har ikke allverdens til oppløsning, men iPhone 7-skjermen er svært god på farger og innsynsvinkel. Foto: Pål Joakim Pollen
FLOTT SKJERM: Den har ikke allverdens til oppløsning, men iPhone 7-skjermen er svært god på farger og innsynsvinkel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
 • 32 GB: 5.290 kroner / 128 GB: 6.490 kroner
 • 4,7" skjerm, 12 MP hovedkamera, fingerskanner

Dette er nå Apples billigste iPhone. Den ble lansert høsten 2016, og er kanskje mest kjent for å være den første iPhone-modellen som kom uten lydutgang og som var vanntett.

Hvis du vil spare mest mulig penger, er dette selvfølgelig den du går for. Den er dog ikke noe mer enn et greit kjøp. Det er en pen mobil som duger til det meste.

Da vi testa den synes vi imidlertid ikke at kameraet var på nivå med de beste, og da må du jo også ta dagens standarder med i betraktning.

I tillegg har den bare standard lading, mens for eksempel etterkommeren iPhone 8 støtter både trådløs lading og hurtiglading, som gir opptil 50 prosent lading på 30 minutter.

Ved å kjøpe en iPhone 7-modell vil du dessuten gå glipp av nye Apple-funksjoner tidligere enn med de øvrige, på grunn av den eldre prosessoren.

Les testen av iPhone 7.

iPhone 7 Plus

TO KAMERAER: iPhone 7 Plus er den første Apple-telefonen med to kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
TO KAMERAER: iPhone 7 Plus er den første Apple-telefonen med to kameraer på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
 • 32 GB: 6.590 kroner / 128 GB: 7.790 kroner
 • 5,5" skjerm, dobbelt 12 MP hovedkamera, fingerskanner

Vil du ha en så billig iPhone mulig med bra kamera, er iPhone 7 Plus et bedre alternativ.

Dette var Apples første iPhone med dobbeltkamera, som blant annet gjør det mulig å bruke portrettmodus. Det blir overraskende bra - og er dessuten veldig gøy!

Ulempen med 7 Plus er dog at den billigste varianten bare kommer med 32 GB lagringsplass, noe som etter vår mening er i minste laget i 2018. Tar du mye bilder og video, bruker du mye lagringsplass.

Les testen av iPhone 7 Plus her.

iPhone 8

FORTSATT HJEMKNAPP: iPhone 8 er den siste toppmodellen fra Apple med hjemknapp. Foto: Pål Joakim Pollen
FORTSATT HJEMKNAPP: iPhone 8 er den siste toppmodellen fra Apple med hjemknapp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
 • 64 GB: 6.790 kroner / 256 GB: 9.790 kroner
 • 4,7" skjerm, 12 MP hovedkamera, fingerskanner

iPhone 8 koster bare noen hundrelapper mer enn iPhone 7 med 128 GB lagringsplass, hvilket vi anbefaler på den eldre modellen. Sånn sett kan det være like greit å gå for denne i stedet.

Med iPhone 8 får du blant annet trådløs lading og hurtiglading, samtidig som du fremdeles ikke må betale over 7.000 kroner for innstegsmodellen. For veldig mange vil 64 GB fremdeles holde i massevis, i hvert fall om man bruker skylagring til bilder.

iPhone 8 har dog bare ett kamera, så heller ikke her får du portrettmodus. Om ikke mobilfotografering er veldig viktig for deg, gjør det kanskje ingenting.

4,7 tommer er den minste skjermstørrelsen Apple har å by på nå, noe som også kan gjøre dette til et aktuelt valg.

Les testen av iPhone 8 her.

iPhone 8 Plus

GLASS BAK: Mens iPhone 7 Plus har en bakside i metall, er baksiden av iPhone 8 Plus i glass. Det åpner opp for trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen
GLASS BAK: Mens iPhone 7 Plus har en bakside i metall, er baksiden av iPhone 8 Plus i glass. Det åpner opp for trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
 • 64 GB: 7.790 kroner / 256 GB: 9.790 kroner
 • 5,5" skjerm, dobbelt 12 MP hovedkamera, fingerskanner

Prisen på iPhone 8 Plus er såpass nærme nye iPhone Xr, at vi sliter litt med å finne ut hvem denne passer for i dag.

Det eneste måtte kanskje være om du vil ha stor skjerm, et bra dobbeltkamera og trådløs lading uten å måtte betale over 10.000 kroner.

Fotavtrykket på iPhone 8 Plus med 5,5 tommer skjerm er imidlertid større enn iPhone Xr med 6,1 tommer skjerm. Dette er fordi sistnevnte ikke har hjemknapp, men i stedet det nye rammeløse designet vi kjenner fra iPhone X.

Les testen av iPhone 8 Plus her.

iPhone Xs

DE TRE NYE: I år har Apple skrotet hjemknappen for godt. Alle de tre nye iPhone-modellene har såkalt rammeløst design. iPhone Xs er den minste av dem med 5,8 tommer skjerm. Foto: Noah Berger/AFP Photo/NTB Scanpix
DE TRE NYE: I år har Apple skrotet hjemknappen for godt. Alle de tre nye iPhone-modellene har såkalt rammeløst design. iPhone Xs er den minste av dem med 5,8 tommer skjerm. Foto: Noah Berger/AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer
 • 64 GB: 11.490 kroner / 256 GB: 13.290 kroner /512 GB: 15.590 kroner
 • 5,8" skjerm, dobbelt 12 MP hovedkamera, ansiktsopplåsning

Én ting greit å vite om nye iPhone Xs (og Xs Max) er at den er enda mer vanntett enn tidligere iPhone-modeller. Den har en vannbestandighets-sertifisering på IP68, noe som betyr at de kan være to meter under vann i 30 minutter, og ikke bare ferskvann – her snakker vi saltvann, klorvann, og til og med øl. Eldre modeller har «bare» IP67, som er en meter under vann i stedet for to.

iPhone Xs er flaggskipmodellen, som erstatter iPhone X fra 2017. Det er den minste med det rammeløse designet uten hjemknapp, med flott skjerm og et supert dobbeltkamera.

Dette er det beste Apple har å by på, i den hendigste størrelsen.

iPhone Xs Max

STOR, STØRRE: iPhone Xs og Xs Max side om side. Sistnevnte er dog like stor som iPhone 8 Plus, fordi den har mye mindre ramme rundt, ei heller en hjemknapp. Foto: NTB Scanpix
STOR, STØRRE: iPhone Xs og Xs Max side om side. Sistnevnte er dog like stor som iPhone 8 Plus, fordi den har mye mindre ramme rundt, ei heller en hjemknapp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
 • 64 GB: 12.690 kroner / 256 GB: 14.490 kroner / 512 GB: 16.790 kroner
 • 6,5" skjerm, dobbelt 12 MP hovedkamera, ansiktsopplåsning

Nå er vi over i det ultimate Apple har å by på. Den desidert største og dyreste iPhone-modellen du får kjøpt. Utrolig nok er den like stor som iPhone 8 Plus med skjerm som er én tomme mindre.

Den eneste grunnen til å velge iPhone Xs Max over den mindre 5,8 tommer utgaven, er om du vil ha den større skjermen. Og om du ikke har noe imot å betale fra 12.700 kroner opptil 16.800 kroner for en mobil.

iPhone Xr

 • 64 GB: 8.690 kroner / 256 GB: 9.290 kroner /512 GB: 10.490 kroner
 • 6,1" skjerm, 12 MP hovedkamera, ansiktsopplåsning

Vil du ha den nyeste Apple-mobilen, uten å betale skjorta? iPhone Xr er modellen for folk flest. Folke-iPhonen, om du vil.

Her får du i grunn det meste av nyeste teknologi, en stor og flott skjerm, ansiktsopplåsning, et svært bra kamera med portrettmodus, trådløs lading og et hav av farger å velge mellom.

Den ser ut som en mye morsommere mobil enn de to andre nye toppmodellene, selv om den mangler blant annet dobbeltkamera.

KULEST: iPhone Xr er den kuleste Apple-mobilen akkurat nå. Det meste av det beste fra iPhone Xs og Xs Max, men i mange flere farger. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix
KULEST: iPhone Xr er den kuleste Apple-mobilen akkurat nå. Det meste av det beste fra iPhone Xs og Xs Max, men i mange flere farger. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Likevel har den mye til felles med sine storebrødre – den samme maskinvaren, blant annet, men ikke den samme OLED-skjermen som Xs-modellene kan by på.

64 GB-modellen koster 8.690 kroner, hvilket er nesten 3.000 kroner mindre enn iPhone Xs.

Vi kommer tilbake med vår vurdering av iPhone Xs, Xs Max og Xr når vi får de inn til test. Vi oppdaterer i så fall denne saken om vi lager oss noen nye vurderinger.

Er du ikke interessert i iPhone i det hele tatt, finnes det veldig mange andre bra mobiler å få kjøpt om dagen. Sjekk våre siste tester her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer