Facebook:

Betaler tenåringer for å la seg overvåke

Får betalt inntil 20 dollar i måneden for å gi Facebook full tilgang til alt som skjer på telefonen.

KOMPLETT OVERVÅKING: Siden 2016 har Facebook tilbudt brukere 20 dollar i måneden for å la seg overvåke på telefonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOMPLETT OVERVÅKING: Siden 2016 har Facebook tilbudt brukere 20 dollar i måneden for å la seg overvåke på telefonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et snaut år siden skrev vi om Facebooks «protect»-funksjon, som var å finne i instillingene i Facebook-appen.

Ved å trykke på den, ble du sendt til app-butikken for å laste ned Onavo Connect; en VPN-tjeneste som lot Facebook overvåke praktisk talt alt du gjorde på telefonen. Facebook kjøpte det israelske selskapet Onavo i 2013.

Halvåret senere ble det innført nye personvernsregler i App Store, og Apple anmodet derfor Facebook om å fjerne den nevnte appen, noe selskapet også har gjort.

Men det skulle vise seg bare å være toppen av kransekaka.

Betaler for å kunne overvåke

Via «Project Atlas» har Facebook siden 2016 tilbudt brukere å laste ned en «Facebook Research»-app, der de som deltar må installere et sikkerhetssertifikat som gir Facebook grunnleggende tilgang til nettverkstrafikken på telefonen.

Som takk for å være med i denne «forskningen» har brukerne blitt kompensert med elektroniske gavekort for inntil 20 dollar (cirka 170 kroner) i måneden.

Eksempler på kompensasjon for å være med i Facebooks overvåkningsprogram. Skjermbilde: earticleblog.com
Eksempler på kompensasjon for å være med i Facebooks overvåkningsprogram. Skjermbilde: earticleblog.com Vis mer

Det er nettstedet Techcrunch som i dag har avslørt praksisen, som Facebook også innrømmer å drive – uten planer om å stoppe.

Ifølge en ekspert Techcrunch har snakket med, Will Strafach fra Guardian Mobile Firewall, kan Facebook med denne tilgangen overvåke:

  • Private meldinger i chat-apper og sosiale medier
  • Bilder og video sendt til andre
  • E-postutveksling
  • Søk på nettet
  • Surfehistorikk
  • Posisjon

Praktisk talt ubegrenset tilgang til alt som gjøres på telefonen, altså.

– Å bruke det relativt tekniske begrepet «installér rotsertifikatet vårt» er forferdelig praksis. Dette gir Facebook kontinuerlig tilgang til de mest sensitive dataene om deg, og de færreste av brukerne vil ha mulighet til å gi et veloverveid samtykke, fordi det ikke finnes noen god måte å forklare hvor mye makt du gir Facebook når du blir med på dette, uttaler Strafach til Techcrunch (vår oversettelse).

Gir Facebook enorm innsikt

For Facebook er gevinsten åpenbar. Ved å overvåke telefoner rundtom i hele verden, kan de plukke opp trender og se på hvilke apper som er i skuddet.

Blant annet var det, igjen ifølge Techcruch, den nevnte Onavo-appen som gav selskapet innsikt om at det ble sendt over dobbelt så mange meldinger på Whatsapp enn på Facebook Messenger, som gjorde at Facebook bladde opp 19 milliarder dollar for tjenesten i 2014.

Slik overvåking har også gitt Facebook muligheten til å se hvilke funksjoner som er mye brukt – eksemplene er flere på at Facebook og selskapets tjenester (Instagram, Whatsapp) har kopiert funksjonalitet fra andre, der «My story»-funksjonen fra Snapchat nok er det mest kjente.

For noen uker siden lanserte selskapet også «Lasso», som en konkurrent til den svært populære tjenesten blant tenåringer, TikTok (tidligere Musical.ly).

Frir til ungdommen

Etter at Facebook ble nødt til å stenge ned Onavo Protect-appen på iOS i sommer, har selskapet markedsført «Project Atlas» mer aggressivt, blant annet med reklame på Snapchat, der barn fra 13-17 år har blitt invitert til en «betalt sosiale medier-studie».

Annonser fra Snapchat der brukerne tilbys å være med på en studie mot betaling.
Annonser fra Snapchat der brukerne tilbys å være med på en studie mot betaling. Vis mer

På nettsiden for å melde seg på, spørres det etter folk fra 13-35 år, der Facebook ikke er nevnt med et ord, men er man mellom 13-17 år, får man beskjed om at man trenger tillatelse fra foreldrene, der Facebooks deltakelse i prosjektet trekkes frem.

Og det lokkes altså 20 dollar i måneden i form av elektroniske gavekort, samt 20 dollar for å verve venner.

Brukerne skal blant annet også ha blitt oppfordret til å sende inn skjermbilder av ordrehistorikken hos Amazon, som da gir Facebook mulighet til å analysere sammenhengen mellom surfehistorikk og appbruk med hvilke produkter folk faktisk kjøper.

Brukerne som er med i Facebooks forskningsprogram oppfordres til å laste opp skjermbilder av ordrehistorikken hos Amazon.
Brukerne som er med i Facebooks forskningsprogram oppfordres til å laste opp skjermbilder av ordrehistorikken hos Amazon. Vis mer

– Det er vanskelig å vite akkurat hvilke data Facebook faktisk lagrer uten tilgang til serverne deres. Det eneste man vet her er hvilken tilgang Facebook faktisk har basert på koden i appen, og det tegner et veldig dystert bilde, sier Strafach til Techcrunch.

Innrømmer praksisen

En talsperson fra Facebook bekrefter overfor Techcrunch at selskapet har et slikt program gående, for å gi Facebook innsikt i hvordan folk bruker telefonene sine.

Det presiseres at Facebook har gitt brukerne utfyllende informasjon om hva som blir lagret, at data ikke blir delt videre med tredjeparter og at man når som helst kan velge å trekke seg.

Ordlyden når man registrerer seg hos Applause, en av de tre test-aktørene Facebook-samarbeider med, er som følger:

Ved å installere programvaren, gir du vår klient tillatelse til å samle inn data fra telefonen din som vil hjelpe dem å forstå hvordan du surfer på internett og hvordan du bruker funksjonene i appene du har installert. Det betyr at du lar vår klient samle inn informasjon som hvilke apper du har på telefonen din, hvordan og når du bruker dem, data om din aktivitet og innholdet i disse appene, og hvordan andre interagerer med deg og ditt innhold i disse appene. Du lar også klienten vår samle informasjon om din nettaktivitet (inkludert nettsider du besøker og data som utveksles mellom din enhet og disse nettstedene) og din bruk av andre nettjenester. I noen tilfeller vil klienten vår samle inn denne informasjonen selv om appen bruker kryptering, eller innenfor sikre nettleseroppkoblinger.

Hva gjør Apple?

Med Project Atlas har Facebook altså holdt seg utenom App Store og også utenom Apples eget testverktøy, Testflight, som lar utviklere slippe testapper utenom App Store, der inntil 10.000 brukere kan være med.

Techcrunch er allikevel tydelige på at Facebook bryter Apples enterprise-retningslinjer, som presiserer at slike profiler kun kan installeres hos selskapets egne ansatte.

I går viste det seg at en feil med FaceTime gjorde det mulig å avlytte andre brukere, og i dag dette. Litt ironisk, må vi si, at Apple stilte med en gedigen plakat på CES-messen i Las Vegas der det stod «What happens on your iPhone, stays on your iPhone».

Oppdatert:
Etter at denne artikkelen ble publisert har vi mottatt følgende kommentar fra Facebooks pressekontor i Norge:

“Key facts about this market research program are being ignored. Despite early reports, there was nothing 'secret' about this; it was literally called the Facebook Research App. It wasn't 'spying' as all of the people who signed up to participate went through a clear on-boarding process asking for their permission and were paid to participate. Finally, less than 5 percent of the people who chose to participate in this market research program were teens. All of them with signed parental consent forms."

Oppdatert 2:
Etter Techcrunch' reportasje har Facebook bestemt seg for å droppe prosjektet på iOS. På Android ser det imidlertid ut til å leve videre, melder The Verge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer