Facebook:

Betaler tenåringer for å la seg overvåke

Får betalt inntil 20 dollar i måneden for å gi Facebook full tilgang til alt som skjer på telefonen.

KOMPLETT OVERVÅKING: Siden 2016 har Facebook tilbudt brukere 20 dollar i måneden for å la seg overvåke på telefonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOMPLETT OVERVÅKING: Siden 2016 har Facebook tilbudt brukere 20 dollar i måneden for å la seg overvåke på telefonen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et snaut år siden skrev vi om Facebooks «protect»-funksjon, som var å finne i instillingene i Facebook-appen.

Ved å trykke på den, ble du sendt til app-butikken for å laste ned Onavo Connect; en VPN-tjeneste som lot Facebook overvåke praktisk talt alt du gjorde på telefonen. Facebook kjøpte det israelske selskapet Onavo i 2013.

Halvåret senere ble det innført nye personvernsregler i App Store, og Apple anmodet derfor Facebook om å fjerne den nevnte appen, noe selskapet også har gjort.

Men det skulle vise seg bare å være toppen av kransekaka.

Betaler for å kunne overvåke

Via «Project Atlas» har Facebook siden 2016 tilbudt brukere å laste ned en «Facebook Research»-app, der de som deltar må installere et sikkerhetssertifikat som gir Facebook grunnleggende tilgang til nettverkstrafikken på telefonen.

Som takk for å være med i denne «forskningen» har brukerne blitt kompensert med elektroniske gavekort for inntil 20 dollar (cirka 170 kroner) i måneden.

Det er nettstedet Techcrunch som i dag har avslørt praksisen, som Facebook også innrømmer å drive – uten planer om å stoppe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer