Brannfarlig ladeutstyr

- Bidrar til falsk trygghet

Sjonglering av ladekabler: - Konsekvensene av denne uvitenheten kan være katastrofale, advarer gründer.

MIKSER UTSTYR:- De fleste mennesker ser kanskje ikke forskjellen mellom originale og uoriginale ladere. Uorginale kabler som er kompromittert av brudd, knekk eller skadet beskyttelse, gjør dem til en latent fare, mener Geir Owe Dahl-Pedersen, daglig leder hos Nordic iTech AS. Foto: Linn Merete Rognø.
MIKSER UTSTYR:- De fleste mennesker ser kanskje ikke forskjellen mellom originale og uoriginale ladere. Uorginale kabler som er kompromittert av brudd, knekk eller skadet beskyttelse, gjør dem til en latent fare, mener Geir Owe Dahl-Pedersen, daglig leder hos Nordic iTech AS. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi kan lese haugevis av artikler hvor det advares mot brannfarlig mobillading, men mange misforstår hva som egentlig utgjør selve brannfaren, sier Geir Owe Dahl-Pedersen, gründer av nighteye, og daglig leder hos Nordic iTech AS.

Han mener det bør rettes et tydeligere fokus på faren ved sjonglering av kabler når vi lader mobilen.

- Det utgjør en skjult risiko som mange overser, sier han.

- Tyr til uorginale ladere

For å optimalisere batteriets levetid og forebygge brann, er mange nyere mobiler og ladere designet for å stoppe lading når de er fulladet.

Problemet er at vi ofte stoler blindt på ny teknologi, mener Dahl-Pedersen:

- Dette bidrar til falsk trygghet, sier han, og presiserer:

- Kjente merkevarer som Apple og Samsung produserer mobiltelefoner og nettbrett av høy kvalitet, og det er sjelden disse enhetene i seg selv som forårsaker brannfare; hovedutfordringen ligger i ladeutstyret.

Dahl-Pedersen mener at forbrukerne altfor ofte tyr til billige, uoriginale ladere og ladeledninger, og sjonglerer mellom disse.

- Mens de fleste mennesker kanskje ikke ser forskjellen mellom originale og uoriginale ladere, kan konsekvensene av denne uvitenheten være katastrofale, advarer han.

Uorginale kabler som er kompromittert av brudd, knekk eller skadet beskyttelse, gjør dem til en latent fare, presiserer han.

- Med en overflod av slike uoriginale ladere i mange hjem, kombinert med en vane å bruke dem på tvers av forskjellige smartprodukter, blir ladeprosessen risikabel - spesielt om natta, sier Dahl-Pedersen.

- Tar for gitt at risikoen reduseres

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver hos Brannvernforeningen, understreker at de ikke har gjennomført noen undersøkelser basert på nordmenns vaner i henhold til bruk av ladekabler.

- Men vi blir ikke overrasket om det forholder seg slik at mange blander ladekabler og adaptere fordi de ikke ser forskjellen mellom originale og uorginale ladere, sier han.

Uavhengig av dette, må man alltid være bevisst på sikkerhet under lading, råder han:

- Vi tar for gitt at ved å bruke originalt ladeutstyr reduserer man risikoen for uønskede hendelser, påpeker Skaar.

Mobil-brannalarm

De «nye» brannene er oppladbart og elektrisk utstyr, mener Dahl-Pedersen.

Sammen med kollegaer har han derfor gransket hva som skjer under en ladeprosess av mobile enheter, og i den forbindelse utviklet mobil-brannalarmen, nighteye.

Tar ladeutstyret fyr mens du sover, kan det få svært alvorlige konsekvenser, og den giftige gassen som plastikken avgir som følge av varmeutvikling, kan i verste fall føre til at du ikke våkner.

Nighteye skal overvåke både laderen og ladeledningen, og identifisere potensielle risikoer tidlig i ladeprosessen. Hvis den oppdager overoppheting, røyk, eller overspenning, skal den varsle brukeren med en alarm.

MOBIL-ALARM: Nighteye kobles på mobilladeren og varsler og vekker forbruker ved fare. Foto: Produsent.
MOBIL-ALARM: Nighteye kobles på mobilladeren og varsler og vekker forbruker ved fare. Foto: Produsent. Vis mer

- Brannvernforeningen ser positivt på at det stadig kommer nye produkter og smartløsninger som har til hensikt å øke brannsikkerheten, kommenterer Skaar.

- Det blir spennende å følge utviklingen videre, for nå er smarthusteknologien fremdeles bare i startgropa, legger han til.

Nettopp derfor er det viktig å vite at det generelt sett alltid er en viss brannfare når en mobillader står i stikkontakten, selv når den ikke lader, understreker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) – noe laderen avbildet i denne saken et tydelig bevis på.

Ifølge Skaar er det i utgangspunktet få hendelser knyttet til mobil- og nettbrettlading.

Men når de fleste av oss har og får stadig mer utstyr som skal lades, øker naturlig nok risikoen.

- Så vårt beste sikkerhetsråd er å følge Ladevettreglene som vi har utarbeidet sammen med DSB og If, avslutter han.Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer