Billig Android-telefon?

Her er kompromissene du må leve med.

Det finnes en drøss av telefoner som ikke koster skjorta, men hva ofrer du når du går for en rimeligere modell?
Det finnes en drøss av telefoner som ikke koster skjorta, men hva ofrer du når du går for en rimeligere modell? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du bare Lånekassens midler å leve på, betyr det at du må klare deg på et femsifret beløp i løpet av det neste året, og med de pengene må du kjøpe bøker, kanskje en ny PC, møbler, flybilletter for å besøke de hjemme en gang i blant, frossenpizza, konsertbilletter og mye, mye mer.

Og kanskje også en smarttelefon.

Ikke alle tar seg råd til å velge fra øverste hylle og gå for en Samsung Galaxy S II, HTC Sensation eller en LG Optimus 3D. Dog finnes det et hav av rimeligere Android-modeller som passer bedre til studentbudsjettet.

Hva går du glipp av?

Selvsagt vil en telefon som koster halvparten så mye som de beste innebære visse kompromisser. Noen er lettere å leve med enn andre, og selv om en selvsagt må gjøre individuelle vurderinger, vil vi allikevel driste oss til noen generelle anbefalinger.

Skjermoppløsning
Mens 480x800 er den mest vanlige oppløsningen på telefoner i 3-4000 kroners klassen, har mange rimeligere modeller lavere oppløsning på skjermen, som 240x320 eller 320x480.

//www.dinside.no/866974/zte-blade\\\\">ZTE Blade er en billigtelefon der du ikke trenger å ofre skjermoppløsningen.
//www.dinside.no/866974/zte-blade\\\\">ZTE Blade er en billigtelefon der du ikke trenger å ofre skjermoppløsningen. Vis mer


Dette er et kompromiss vi ikke er så begeistret for – du får ikke sett like mye innhold på skjermen og må skrolle mer, tastaturet opptar stor plass i forhold til resten og ikke minst; mange apper er primært laget for høyere oppløsninger.

På den positive siden er det en del rimeligere modeller med lav skjermoppløsning som også er vesentlig mindre fysisk, så hvis du er på jakt etter noe ekstra lommevennlig, må du også regne med å gå ned på skjermoppløsningen. Det må du stort sett også dersom du ønsker deg en telefon med fysiske knapper; i hvert fall i det rimelige segmentet.

Prosessorhastighet
De dyreste modellene har dobbeltkjerneprosessor med høy klokkefrekvens, og er i stand til å spille av videofiler i full HD-oppløsning, kjøre de mest grafikktunge 3D-spillene og skroller flytende selv om man åpner store nettsider med mye flashinnhold.

Til mer generell bruk er ikke forskjellene like store, og selv om det finnes mange ulike prosessortyper (og grafikkprosessorer), kan en god tommelfingerregel være at du fra 800MHz og oppover vil få en telefon som oppfører seg godt nok til dagligdags bruk.

Intern lagringsplass
Mens enkelte av de dyreste modellene kommer med 16GB internminne (+ minnekort), har billigmodellene ofte mindre å by på på den fronten. Selv om Android tillater deg å flytte mange apps til minnekortet (gjelder fra versjon 2.2 og oppover), er det fortsatt noen som ikke lar seg flytte, og med lite tilgjengelig internminne betyr det at du vil kunne oppleve å gå tom for intern lagringsplass og blir nødt til å slette applikasjoner.

//www.dinside.no/874814/htc-chacha\\">Facebook-telefonen HTC ChaCha har lite internminne, og da blir du fort nødt til å slette applikasjoner.
//www.dinside.no/874814/htc-chacha\\">Facebook-telefonen HTC ChaCha har lite internminne, og da blir du fort nødt til å slette applikasjoner. Vis mer


Mange modeller har for eksempel 512MB internminne, hvor du bare har rundt 150MB tilgjengelig til apps når operativsystem etc. opptar resten. Når Facebook, Google Maps, Gmail og Android Market til sammen tar opp rundt 50 av dem, blir det med andre ord trangt om plassen.

Ser du for deg at du kommer til å laste ned en del apps og bruke telefonen til mye rart, er det derfor et moment du bør være klar over. Denne informasjonen finner du typisk på nettsidene til produsenten, i tester eller hos prissøkemotorer.

Android-versjon
Flere av de rimeligere modellene kommer også med en eldre versjon av Android, og langt fra alle oppdateres til ny versjon når det kommer en.

Generelt vil vi anbefale deg å påse at Android v2.2 eller høyere er tilgjengelig for telefonen du ønsker å kjøpe (står det 2.1 i spesifikasjonene bør du google og sjekke om det har kommet en oppdatering). 2.2-oppdateringen gav for eksempel muligheten for å flytte apps til minnekortet og bruke telefonen som trådløs router – i tillegg til at mye er optimalisert slik at telefonen opererer raskere.

Kamera
Også her er det generelt slik at billige modeller ikke presterer like godt som de dyre. Husk imidlertid at megapiksler ikke er et mål på hvor godt kameraet er, og selv om en telefon kan filme med HD-oppløsning betyr det ikke at videoklippene er knivskarpe på en HDTV.

//www.dinside.no/865621/sony-ericsson-xperia-arc">Sony Ericsson Xperia Arc tar fine bilder, men den slags bildekvalitet kan du ikke forvente av de rimeligste modellene.
Sony Ericsson Xperia Arc tar fine bilder, men den slags bildekvalitet kan du ikke forvente av de rimeligste modellene. Vis mer


Noen modeller mangler også LED-pære, som kan være kjekt dersom det er mørkt - både fordi du da får mer lys til bildet, men også fordi autofokusen lettere vil finne riktig fokus. Ja, det er heller ikke alle telefoner som har autofokus.

På dette punktet er det egentlig best å lese tester og se på bilder tatt med mobilkameraet, for deretter å avgjøre om resultatet er godt nok i forhold til dine preferanser.

Svakere batteri
Også batteriet kan være svakere på rimeligere modeller. Batterikapasiteten er som regel oppgitt i mAh (milliamperetimer), og vanlig kapasitet på en dyr modell er 1500mAh. Om en telefon bare har 1200mAh trenger det ikke å bety at du må lade oftere, siden dette også har sammenheng med skjermstørrelse og -oppløsning, prosessorkraft, lysstyrke på skjermen, hvor ressurskrevende medfølgende programmer er etc. Også her kan det være lurt å lese tester.

Enkelte egenskaper mangler
Det kan også være andre ting som mangler på rimeligere modeller. Eksempler er FM-radio, GPS, DLNA (muligheten for å sende bilder og video trådløst til en DLNA-kompatibel enhet, som for eksempel PlayStation 3), en eldre Bluetooth-versjon osv. Her må du også vurdere hva som er nøvendig funksjonalitet til ditt bruk.

Les også: Se mobilbildene direkte på TV

Vil du få produktspesifikke kjøpetips, kan du ta en titt på våre anbefalte mobiltelefoner, sommeren 2011 (alle våre mobiltester finner du på lenka du nettopp passerte).

Og ikke minst - sørg også for å finne mobilabonnementet som passer deg best

Det er unødvendig å betale for mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer