Test av Xiaomi Amazfit Stratos

Billig treningsklokke stappet med funksjoner

Amazfit Stratos overrasker stort.

OVERRASKER: Amazfit Stratos koster under 2000 kroner, men har funksjoner tilsvarende treningsklokker som er langt dyrere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OVERRASKER: Amazfit Stratos koster under 2000 kroner, men har funksjoner tilsvarende treningsklokker som er langt dyrere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er våren her og mange treningslystne snører på seg løpeskoene eller tar frem landeveissykkelen fra vinterdvalen.

Multisportklokker er blitt et viktig verktøy for de treningsglade, og vi har testet tre av de beste modellene på markedet, men også en tatt med en rimeligere utfordrer som på papiret ser ut som en spennende konkurrent til de dyrere modellene.

Multisportklokkene vi har testet er:

  • Xiaomi Amazfit Stratos
  • Polar Vantage V
  • Suunto 9 Baro
  • Garmin Fenix 5S Plus

Totalt blir denne samletesten delt inn i fem deler, og i den første sjekker vi ut Amazfit Stratos. Deretter kommer de resterende testene på løpende bånd utover mai. Følg med!

Xiaomi Amazfit Stratos

Det kinesiske selskapet Xiaomi gjør det meste om dagen. Fra smarttelefoner og smarte lyspærer til (robot)støvsugere og elektriske sparkesykler, og selvsagt multisportklokker.

Vi valgte å ta med Amazfit Stratos fordi det fremstod som en forholdsvis funksjonsrik multisportklokke til en fornuftig pris. Vi ble ikke skuffet, for å si det sånn.

VO2 max:

Maksimalt oksygenopptak (VO2 max) sier hvor mye oksygen kroppen klarer å ta opp i løpet av ett minutt. Måles under trening med høy intensitet.

Ta en titt på hva Amazfit Stratos kan skilte med:

  • Tosifret antall sportsprofiler
  • VO2 max
  • Vanntett 50m (Egnet for svømming, vannrelatert arbeid og fisking. Ikke egnet til snorkling og dykking.)
  • Innebygget GPS og barometer
  • Pulsmåling på håndleddet
  • Musikkavspilling (mp3-filer)

Og andre ting som værmelding, varsler fra mobil, kompass, stoppeklokke, treningssenter med løpsanbefalinger, sporing av skritt, søvn og kalorier.

Design og komfort

Amazfit Stratos ser ut som et helt vanlig, digitalt armbåndsur i svart, og har kanskje ikke det utpregede og sportslige designet vi er vant med fra denne typen klokker.

Den har en forholdsvis stor berøringsskjerm på 1,34 tommer og en oppløsning på 320 x 300 piksler. Klokken har også tre navigeringsknapper, men for å bla gjennom menyene må du frem med fingeren. Det er heldigvis mulig å starte og stoppe treningsøkter med knappene.

Dette er en av de mer komfortable treningsklokkene vi har brukt.
Dette er en av de mer komfortable treningsklokkene vi har brukt. Vis mer

Etter å ha grundig testet fire sportsklokker kan vi konkludere med at knappestyring trumfer berøring, spesielt når man er litt svett på fingrene eller at skjermen er våt fordi man nettopp har svømt.

På baksiden av klokken finner vi den optiske pulsmåleren som består av to grønne dioder. Det er også her du fester den medfølgende ladedokken når Amazfit Stratos trenger litt påfyll av strøm - det er ikke ofte det trengs.

Det medfølger en dokk som brukes under lading.
Det medfølger en dokk som brukes under lading. Vis mer

Som sportsklokker flest leveres Amazfit-en med en silikonreim som er faktisk ganske komfortabel. Selv når man blir litt svett rundt håndleddet. Xiaomis sportsklokke er faktisk en av de mer komfortable vi har brukt, noe som også hjelpes av den lave vekten på kun 70 gram.

Vi merker dog at skjermen ikke er Anazfit Stratos' styrke. Den blir rett og slett litt blass, spesielt i sterk sollys - her anbefaler vi at du kjører lyst tema under trening - og innsynsvinkelen er ikke imponerende.

I bruk

Du kan velge mellom 15 urskriver, eller laste inn eget bilde, som skal pryde hjemskjermen. Her kan du velge om du foretrekker en enkel og analog løsning, eller en som viser mer informasjon om dagens aktivitet.

I appen kan du også sette opp de andre menyene på klokken, hvilke som skal vises og rekkefølgen på dem.

Som nevnt over går det for det meste i berøring, og du sveiper frem og tilbake på skjermen for å veksle mellom appene, eller småprogrammer som det også kalles. Du kan også sveipe opp for å se de nyeste varslene, eller ned for snarveier til innstillinger, lysstyrke, stillemodus og innstillinger.

Viktigst av alt er selvsagt treningsfunksjonaliteten. Du trykker på den største knappen for å komme til sportsprofilene, og blar opp og ned for å finne den økten du ønsker. Før du starter økten kan du også gjøre siste innstillinger, for eksempel sette aktivitetsmål, laste inn ruter eller koble til tilbehør.

Lyst tema gjør susen når det er mye sol ute.
Lyst tema gjør susen når det er mye sol ute. Vis mer

Under en løpeøkt er skjermen delt inn i seks faner: en egen pausemeny, en hovedoversikt og fire ytterligere som viser mer detalj om høydemeter, fart, puls og også kart i sanntid.

Etter hver økt kan du åpne aktivitetsfanen for mer informasjon om de siste øktene dine, og her kan du også se (estimert) treningsbelastning - er den på rød bør du vurdere å ta en pause - og VO2 max som viser et estimat på for hvor god form du er i.

Som ren sportsklokke syns vi Amazfit Stratos fungerer ganske bra, men vi merker at for eksempel at skrittelling er noe upresis. Du er nødt til å gå en del skritt før den begynner og telle, og det føles som at den hele tiden henger litt etter.

Klokken har også innebygde treningsprogrammer, i Training Center, for løpere. Her kan du velge mellom ulike løp, for eksempel halvmarato , og så vil klokken komme med anbefalinger til treninger, men også si fra når du bør hvile. Nyttig for dem som ønsker å løpe litt ekstra, eller opprettholde et nivå de er fornøyde med.

Ellers er vi strålende fornøyd med batteritiden som er på drøyt fem dager med kontinuerlig pulsmåling aktivert og to-tre treninger med GPS-en påslått. Slår du av kontinuerlig pulsmåling kan du regne med å lade Amazfit Stratos kanskje én gang i uken, ikke mer.

Puls

Pulsmåling på håndleddet er så å si blitt dagligdags på treningsklokkene, og Amazfit Stratos er selvsagt utstyrt med det. Fordelen med denne løsningen er at du slipper å ha tre på deg et pulsbelte som du fester rundt brystet, en annen ting er at du kan måle puls kontinuerlig uansett hva du gjør.

Ulempen, som vi også merket med Amazfit Stratos, er at håndleddsmåling fremdeles ikke kan måle seg med de mer nøyaktige målingene pulsbelte gir. Det merker du spesielt ved raskt og høyt skifte i puls, for eksempel under intervalltrening.

Da ser vi at Amazfit-en ikke er i stand til å følge med i svingene.

Billig treningsklokke stappet med funksjoner

Men, det er ikke bare under intervallene. Vi ser ofte at nivåene som Xiaomis multisportklokke angir, ikke stemmer overens med referansetallene til en klokke med pulsbelte.

Uansett er tallene presise nok til å tilfredsstille dem som syns at optisk pulsmåling er helt OK.

GPS

Et annet område Amazfit Stratos ikke alltid treffer helt med nøyaktigheten, er GPS-målingen. Det ser man hvis man zoomer inn på GPS-sporet etter å ha syklet eller løpt en runde, selv om nøyaktigheten ser ut til å bli bedre for hver økt.

Spesielt når strekningen overlapper hverandre, blir GPS-sporet upresist.
Spesielt når strekningen overlapper hverandre, blir GPS-sporet upresist. Vis mer

Det største problemet er kutting av svinger fordi GPS-en ikke er presis nok til å følge de krappe svingene, så enkelte ganger kan de se ut som vi har løpt i Drammenselva, i stedet for rundt.

Vi brukte et spesielt punkt rundt Drammenselva med fire raske svinger for å sjekke hvor godt GPS-en følger med. Amazfit Stratos traff ikke blink, men var forholdsvis nøyaktig på dette segmentet, og kom faktisk best ut av de fire multisportklokkene vi har testet.

Når det gjelder oppkoblingen mot GPS, går det som regel ganske raskt og klokken er klar til å spore deg på få sekunder. På det meste har det kanskje tatt 30 sekunder, men det hører til sjeldenhetene.

Sammenlikning i GPS-svingen. Trykk på bildet for større versjon.
Sammenlikning i GPS-svingen. Trykk på bildet for større versjon. Vis mer

App

Amazfit-appen til Xiaomi er den minst funksjonsrike i denne samletesten. Appen har en meny som viser dagens status og inneholder detaljer om skritt, puls og søvn, en sportsmeny med oversikt over de siste øktene og en meg-meny med innstillinger og personlig informasjon, for eksempel VO2-estimat.

Det mest interessante er selvsagt treningshistorikk, og ved å klikke deg inn på en trening, vises detaljert informasjon om den aktuelle økten.

En kjekk detalj er at du via en filutforsker i appen kan laste over mp3-filer - enn så lenge har ikke Amazfit Stratos støtte for en musikkstrømmetjenste - og GPS-data direkte til klokken.

Sånn sett er ikke Amazfit-appen begrenset, den har det mest essensielle for aktive personer, men den når ikke opp til for eksempel den funksjonstette Garmin Connect-appen.

Ellers er det greit å være obs på at Amazfit Stratos kun støtter Strava av tredjepartstjenester. I tillegg synkroniserer den kun økter hvis GPS er aktivert, som løping og sykling utendørs, og ikke for eksempel spinning eller svømming.

Fra venstre: hovedskjerm i app, visning av treningsøkt, oversikt over løps- og pulssoner og klokkens innstillinger i appen.
Fra venstre: hovedskjerm i app, visning av treningsøkt, oversikt over løps- og pulssoner og klokkens innstillinger i appen. Vis mer

Konklusjon Amazfit Stratos

Dette er en treningsklokke det er lett å bli glad. Den har et godt og oversiktlig menysystem med tilgang til rask informasjon om dagens status, værmelding, treningsstatus og liknende. Amazfit Stratos har også en god passform og er for det meste komfortabel i bruk.

Det som taler imot treningsklokken til Xiaomi er et mindre innholdsrikt treningsbibliotek – vi savner også muligheten til å synkronisere alle treningsøkter til Strava, ikke bare dem hvis GPS er aktivert – og en noe begrenset app.

Amazfit Stratos er utfordreren i denne testen, en god en sådan, og til den prisen er klokken et anbefalt kjøp fra vår side hvis du trenger en enkel treningsklokke uten ekstrafunksjonene som de tre dyrere modellene leverer.

Følg med utover måneden for tester av klokkene fra Polar, Garmin og Suunto.

Testresultat

Xiaomi Amazfit Stratos

Støtte for musikkavspilling, mye klokke for pengene, komfortabel, enkel i bruk, god batteritid, virker velbygd, oppdateres jevnlig

Ikke like avansert som de andre, få sportsprofiler, synkroniserer kun GPS-økter med Strava, begrenset app, baseres stort sett på berøring fremfor bruk av knappene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer