Billige ladekabler bedre enn dyr

Test avslører at billige ladekabler er like bra som originalkabler - og at dyrest er dårligst.

TEST AV LADEKABLER: En svensk test av kvaliteten på ladekabler avslører at billige USB-C-kabler, som brukes til Android-telefoner, er like bra som originalkabler - mens når det kommer til lightning-kablene til Apple-produkter så er det ingenting som kan måle seg med originalkabelen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
TEST AV LADEKABLER: En svensk test av kvaliteten på ladekabler avslører at billige USB-C-kabler, som brukes til Android-telefoner, er like bra som originalkabler - mens når det kommer til lightning-kablene til Apple-produkter så er det ingenting som kan måle seg med originalkabelen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Svenske Testfakta har testet ladekabler til Apple og Android-telefoner. De konkluderer med at du gjerne kan velge billig ladekabel - og viser til at den dyreste ladekabelen i testen faktisk også er verst.

Testfakta har testet både originale ladekabler, billige ladekabler og dyre ladekabler.

Det er det tyske testlaboratoriet PZT som har gjort testen, hvor de har sjekket hvor mye kablene tåler av bøyninger før de tar kvelden - ettersom det ifølge bladet er grunnen til at flest ladekabler blir ødelagte.

I laboratorium har de gjort kontrollerte tester som simulerer bøyninger av kabelen, for deretter å sjekke om de fremdeles fungerer.

Seks av kablene har lightning-kontakt mens seks har USB-C-kontakt.

- Kan like gjerne velge billig-kabel

Ifølge den svenske testen er det generelt mange gode ladekabler blant USC-C-kablene, og der sier de at man like gjerne kan velge en billig-kabel da de holder like bra som originalkabelen - men ber forbrukeren om å holde seg unna den dyreste kabelen, som er en Cellularline LongLife fra Circle K.

Både ladekablene fra Ikea, Clas Ohlson og Belkin får 10 av 10 poeng for USB-C-kabler, som er like bra som originalkabelen fra Samsung.

Men ladekabelen for Android solgt hos Circle K får bunnkarakter.

Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K i Norge, bekrefter overfor Dinside at kabelen selges i Norge, og hevder de ikke har fått mange klager på denne:

- Vi selger denne ladekabelen på våre stasjoner. Det er et populært produkt med få klager, sier Hansen.

Circle K i Norge er klar over testen og resultatene:

- Vi ble klar over denne testen for noen dager siden, og vår leverandør har forelagt testresultatene for produsenten. Det gjelder det samme i Norge som i Sverige; det vi selger på våre Circle K-stasjoner skal være av topp kvalitet, sier Hansen, som er det samme som svenske Circle K har uttalt etter at testresultatene ble kjent.

- Ekstra glade

Clas Ohlson uttrykker overfor Dinside at de er veldig glade for testresultatene:

- Vi tester alle våre produkter for at vi skal kunne tilby produkter av høy kvalitet. Derfor liker vi at andre også tester produktene våre, slik som Testfakta har gjort. Vi blir jo litt ekstra glade når produktene våre kommer best ut i test slik som vår ladekabel for Android-produkter og nest best ut, som ladekabelen for Apple-produkter, sier Kine Dreyer, kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson i Norge.

Også Ikea er veldig fornøyde med maks score for Android-kabelen, men kommenterer at de ikke er like fornøyde med resultatene for lightning-kabelen til Apple-produkter:

- Det er flott at Android-kabelen fra Ikea får toppscore av Testfakta. Dette er en ladekabel med god kvalitet til en lav pris, sier Gudrun Lægreid, kommunikasjonsrådgiver i Ikea i Norge, til Dinside.

Hun kommenterer at de ikke er like fornøyde med at lightning-kabelen for iPhone får noe dårligere skussmål, men hevder at dette er noe som allerede er løst.

- Vi er klar over at lightning-kablene som ble produsert før august i fjor hadde en svak «nakke» og vi har fått endel kundeklager på det. Dette er imidlertid endret og de nye kablene som er produsert etter august 2019 er kraftig forbedret og ville ikke blitt ødelagt i denne testen, uttaler Lægreid videre på vegne av Ikea.

Lightning-kabel: Gå for original Apple

Når det gjelder lightning-kablene til Apple-produktene, er det ingen av de testede kablene som kan måle seg med originalkabelen fra Apple. Og Cellularline-kabelen fra Circle K får også der dårligste karakter av alle, 4 av 10, da den går i stykker raskt.

Billigkablene som kommer best ut av lightning-kablene er de fra Clas Ohlson og Rusta, men ingen av disse får maks score.

Rådet for lightning-brukere er å gå for originalkabelen.

Produktene som er testet er: Apple, Belkin (mixit), Circle K (Cellularline LongLife), Clas Ohlson (Exibel), Ikea (Lillhult), Rusta, Kjell och Co. (Linocell USB-C 3.0) og Samsung, Travel adapter fast charge (15W) 3.0.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.

Avsløringer om farlige ladere

Dersom du går for å kjøpe uoriginale ladeprodukter og -tilbehør, skal du imidlertid ikke gjøre dette helt ukritisk.

Flere uavhengige tester av ladere til mobiler, kjøpt fra nettforum som Wish, AliExpress og eBay, har vist seg å være forbundet med brannfare. Vi har skrevet om dette flere ganger, da det med jevne mellomrom dukker opp advarsler om slike brannfarlige ladere, seinest for noen dager siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer