TEST: Bose Noise Cancelling Headphones 700 (NCH 700)

Blant de aller beste

Bose leverer et hodesett med få svakheter, men herligheten koster.

REBOOT: Med en helt ny design, har Bose gått tilbake til tegnebrettet på sine trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping. Foto: Pål Joakim Pollen
REBOOT: Med en helt ny design, har Bose gått tilbake til tegnebrettet på sine trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Bose har i en årrekke dominert markedet for hodetelefoner med aktiv støydemping, men har de siste årene fått sterk konkurranse fra flere hold.

Spesielt fra Sony, som med sin 1000X-serie (MDR-1000X, WH-1000XM2 og WH-1000XM3) har levert voldsomt imponerende produkter med bedre støykansellering enn Bose. Disse har blitt sluppet på IFA-messen i Berlin tre år på rad, og den er bare et par uker unna – det kan bety at Sony kommer med nok en iterasjon av sin prisvinnende serie i nær fremtid, så om dagens testprodukt frister, kan det være verdt å holde an litt med kjøp.

Bose har ikke sluppet produkter like ofte. Foruten en bitteliten oppgradering av QuietComfort 35 (2016) i form av QuietComfort 35 II (2017) har det vært stille fra Bose – inntil nå.

ELEGANT: Bose har gått for et ganske minimalistisk design, der hodebøylen går utenpå klokkene og justeres trinnløst. Foto: Pål Joakim Pollen
ELEGANT: Bose har gått for et ganske minimalistisk design, der hodebøylen går utenpå klokkene og justeres trinnløst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Endrer på alt

Denne gangen har Bose valgt å reboote produktserien helt – både hva gjelder selve produktet og produktnavnet.

Borte er «QuietComfort»-betegnelsen, og der de siste modelltallene har vært 15, 20, 25, 30 og 35, droppet Bose å bruke 40 på den nye utgaven – tallet er nå 700, altså det samme som selskapet bruker på flere hjemmekino-produkter.

For det er et helt nytt produkt Bose leverer denne gangen. Designspråket er kraftig endret og skiller seg vesentlig fra sine forgjengere - til mer elegant og minimalistisk, vil vi påstå. Som du ser på bildene, ligger bøylen i rustfritt stål nå på utsiden av klokkene, og justeringen av lengden skjer helt trinnløst og med solid treghet, som gir oss et godt kvalitetsinntrykk, selv om de er noe skranglete om man rister på dem.

En ting du imidlertid mister kontra QC35, er muligheten til å brette dem sammen. Øreputene kan roteres 90 grader fra deg hvis du skal legge dem ned i etuiet eller ha dem rundt nakken – her må vi innrømme at vi liker bedre å kunne rotere dem mot oss, både fordi det er en mer lettvint bevegelse og fordi de da blir liggende inn mot brystet og ikke pekende utover. Vi vil tro at det er ekstra dumt hvis du spiser skolebrød.

BRETTES UTOVER: Denne konstruksjonen synes vi er litt merkelig - henger du NCH 700 på halsen, brettes klokkene utover og inne inn mot kroppen. Foto: Pål Joakim Pollen
BRETTES UTOVER: Denne konstruksjonen synes vi er litt merkelig - henger du NCH 700 på halsen, brettes klokkene utover og inne inn mot kroppen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fremdeles snakker vi om et par hodetelefoner som er svært komfortable å ha på, med god polstring både i øreputene og på undersiden av hodebøylen. Når det gjelder selve bøylen synes vi alcantara-trekket på QC35 var hakket mer behagelig enn den gummierte overflaten på årets modell, og at svakere spenn kombinert med trekket på putene også gjorde QC35 mer komfortable å ha på. Vekten er 254 gram på NCH 700 – nesten 20 gram mer enn sine forgjengere, men fremdeles blant de lettere i dette segmentet.

Vi ser også at Bose denne gangen har gått for skråstilte elementer på innsiden av klokkene, slik vi så på B&W PX.

Knapper og touch

Betjeningsmessig har Bose valgt å følge Sony, der du nå kan justere volum, pause musikken og bytte låt ved å bruke berøring snarere enn knapper.

Dette gjøres på fremre del av den høyre klokken og fungerer særs elegant. Spesielt lar vi oss imponere av volumjusteringen, som føles helt trinnløs der man drar fingeren opp og ned, i stedet for at man gjør det ett og ett trinn som hos Sony.

TRE KNAPPER: Knappen på venstre side styrer støyreduksjonen, mens av og på-knappen og assistent-knappen er på høyre side. Volum og navigasjon mellom sanger gjøres ved hjelp av en berøringsfølsom flate på høyre klokke. Foto: Pål Joakim Pollen
TRE KNAPPER: Knappen på venstre side styrer støyreduksjonen, mens av og på-knappen og assistent-knappen er på høyre side. Volum og navigasjon mellom sanger gjøres ved hjelp av en berøringsfølsom flate på høyre klokke. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Knappen på venstre klokke lar deg bytte mellom ulike grader av støyreduksjon (0-10), der du i appen kan sette opp favorittnivåer. Vi må innrømme at vi aldri helt har følt behovet for noe annet enn av og på når det gjelder støyreduksjon, men muligheten er i hvert fall der.

Genialt er det å kunne holde denne knappen inne litt, slik at musikken automatisk blir pauset og lyden fra omgivelsene slipper inn, og det varer til du trykker på en knapp igjen. Det fungerer brillefint når det er din tur i kassa på butikken og er smartere implementert enn Sonys variant, der du må holde håndflaten mot den høyre klokka kontinuerlig for å høre omverdenen.

På høyre klokke er to knapper. En som slår av og på hodetelefonene (eller holdes inne for paring), og en som brukes til stemmestyring. NCH 700 er kompatibel både med Siri, Alexa og Google Assistant – selv har vi brukt den mot en Android-telefon i testperioden, og foruten å kunne gi stemmekommandoer ved å holde knappen inne, kan du få opplest varslene dine ved å trykke en gang på den.

KOMFORTABLE: Bose' nye hodetelefoner med støydemping ligger komfortabelt mot øret, men er litt tyngre og presser noe sterkere enn sine forgjengere. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMFORTABLE: Bose' nye hodetelefoner med støydemping ligger komfortabelt mot øret, men er litt tyngre og presser noe sterkere enn sine forgjengere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Svært detaljert batteritid

En annen ting vi liker svært godt med NCH 700, er at batteritiden oppgis i hele kvarter. Holder du fingeren inne på touch-flaten får du en beskjed a la «battery: one hour and forty five minutes» i stedet for gjenstående prosent. Batteristatusen leses også opp når du slår dem på.

Her har vi fulgt med ganske godt, og vi opplever batteristatusen som særdeles presis – får du beskjed om at det er en halvtime igjen, ja, så er det en halvtime igjen.

Når batteriet er fulladet, holder Bose-hodetelefonene 20 timer på én ladning (med støydemping aktivert), og etter 15 minutter i laderen kan du bruke dem i 3,5 timer. Akkurat de tallene er ikke like imponerende som hos flere av konkurrentene; Sony WH-1000XM3 kan skilte med 30 timers batteritid og fem timer etter ti minutter i laderen, mens Jabra Elite 85h byr på hele 36 timers batteritid og fem timer etter ett kvarter i laderen.

Merk for øvrig at det tar noen sekunder fra du har ladet dem til batteristatusen er oppdatert, så om du slår dem på med en gang etter lading, får du fortsatt beskjed på øret om at batteriet er lavt. Akkurat det narret oss en gang til å tro at vi ikke hadde fått ladet dem.

BERØRINGSFØLSOM: Den ene halvdelen av høyre øreklokke er berøringsfølsom, slik at du kan endre volum og hoppe til neste sang ved å føre fingeren over den. Foto: Pål Joakim Pollen
BERØRINGSFØLSOM: Den ene halvdelen av høyre øreklokke er berøringsfølsom, slik at du kan endre volum og hoppe til neste sang ved å føre fingeren over den. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Svært god støydemping

Med NCH 700 synes vi Bose er helt på høyde med Sony igjen hva gjelder støydempingen. Det er noe svært tilfredsstillende som skjer i ørene når du går fra 0 til 10 på støyreduksjonen, der bakgrunnsstøyen bare toner ut i løpet av et lite sekund, og det blir svært tyst i hodetelefonene.

Det skal sies at støyreduksjon 0 strengt tatt er en innstilling som slipper inn lyd fra utsiden og forsterker den, slik at du faktisk hører mer fra omgivelsene enn om støydempingen er avslått.

Vi har ikke fått testet dem på fly, men både på togturer og t-bane, og Bose leverer utvilsomt svært godt på støydempingsfronten. Vi har ikke testet dem side om side med Sonys klokker, men vi har brukt XM3 såpass mye tidligere at vi vil påstå at de to er ganske likeverdige hva gjelder støydemping.

Fantastiske til handsfree

Ett punkt der Bose virkelig tar innersvingen på Sony er når du bruker dem til handsfree-samtaler. For å illustrere hvor gode de er, har vi fint klart å føre en samtale gående igjennom folkemengden på Oslo S i rushtiden, der hverken vi eller motparten hadde noe problem med å høre hverandre.

Her bruker Bose noe av samme teknikk som Jabra Elite 85h, med åtte mikrofoner som hjelper til med å skille din stemme fra omgivelsene. Via appen kan du for øvrig velge i hvor stor grad du vil høre din egen stemme når du fører telefonsamtale. Resultatet er en svært god handsfree-opplevelse – her er Bose og Jabra best.

Merk at Bose som før støtter såkalt multipoint Bluetooth, altså der du kan være koblet til to enheter samtidig. Det støtter også Jabra-hodetelefonene, men er mangelvare på Sonys 1000X-serie og sannsynligvis den mest etterlengtede funksjonen på «fireren».

APP: Via Bose-appen kan du regulere støyreduksjon og endre på enkelte innstillinger, men først og fremst savner vi en equalizer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
APP: Via Bose-appen kan du regulere støyreduksjon og endre på enkelte innstillinger, men først og fremst savner vi en equalizer. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lyd som er lett å like

Bose skuffer heller ikke på lydfronten, med et luftig og relativt nøytralt lydbilde, der bassen er løftet litt, som gjør at de låter relativt engasjerende og kler de fleste låtarter godt. Ved hjelp av den aktive equalizeren synes vi de låter fyldig og godt også på lavere volum.

Like dypt i bassen som Sony WH-1000XM3 går de ikke, og vi synes de kan låte litt skjærende i den øvre mellomtonen/diskanten når man drar på med volumet, som i Sias cover av California Dreamin', der vokalistens fantastiske stemme fort blir litt ubehagelig. Generelt holder vi en knapp på Sony-hodesettet lydmessig, som også leverer et rikere, mer dynamisk og enda mer detaljert lydbilde, men for all del – Bose-hodesettet låter også meget godt, og i dette prissegmentet er det i stor grad smak og behag som avgjør.

Verdt å merke seg er at du ikke har noen equalizermuligheter i Bose-appen, men det er en funksjon som vil komme i nær fremtid, skal vi tro informasjonen på Bose' nettsider. Det vil for øvrig også dynamisk støyreduksjon, som skal kunne sørge for å ta unna plutselig lyd, som en passerende buss og den slags.

NCH 700 støtter imidlertid ikke høytoppløselige kodeker som AptX og LDAC, så her er det enten AAC eller SBC som gjelder. Dessverre for Bose er forsinkelsen godt merkbar når du bruker dem mot en Android-telefon, der hodetelefonene får problemer med lipsync når du ser video, og der rytmespill blir umulig. Paret med en iPhone var alt i sin skjønneste orden.

Konklusjon

Som forventet har Bose laget nok et meget godt par hodetelefoner i NCH 700. De har særdeles effektiv støydemping, fungerer supert til handsfree-samtaler og byr på god lyd som er lett å like – og holde ut med på lange flyturer.

De er komfortable å ha på ørene, med effektiv og elegant betjening. Særlig liker vi at du kan holde en knapp inne et halvt sekund for å pause musikken og høre alt rundt deg – perfekt når du skal betale i kassa på butikken. Og de kan være koblet til to enheter samtidig.

20 timers batteritid er ikke lenger så imponerende, der konkurrentene varter opp med både 30 og mer enn det. Men klart – det er kanskje ikke viktig om du må lade dem hver 3. eller hver 5. dag.

Den største svakheten er prestasjonen på Android. For det første mangler kodeker for høyere bitrate, men mest irriterende er den godt merkbare forsinkelsen når du ser film på telefonen.

Billige er de heller ikke, med en pris som ligger en drøy tusenlapp over konkurrentene fra Sony og Jabra, som begge gir deg mer valuta for pengene, synes vi.

=> Flere hodetelefontester på Dinside

Testresultat

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Svært god støyreduksjon, enkelt å «slå på» omverdenen for å høre omgivelsene, svært gode til handsfree-samtaler, meget god lyd, effektiv betjening, presis batteristatus, god komfort

Godt merkbar forsinkelse og tilhørende lipsync-problemer mot Android-telefoner, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer