Jaybird Vista 2 | Test

Blant de beste til trening

Få ørepropper sitter like godt fast som Jaybird Vista 2.

NY VERSJON: Jaybird har oppgradert Vista på flere måter og lanserer nå Vista 2. Foto: Pål Joakim Pollen
NY VERSJON: Jaybird har oppgradert Vista på flere måter og lanserer nå Vista 2. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Det er snart to år siden Jaybird lanserte modellen Vista, som vi gav svært gode skussmål på Dinside, med en sjelden sekser på terningen.

Nå er oppfølgeren her, kort og godt navngitt Vista 2. På de to årene har konkurransen imidlertid dratt seg kraftig til - er Vista 2 fortsatt en av godbitene som stikker seg ut?

La oss finne ut av det.

KOMPAKT: Jaybird Vista-etuiet er forholdsvis kompakt og kan nå også lades trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMPAKT: Jaybird Vista-etuiet er forholdsvis kompakt og kan nå også lades trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette er nytt

Sammenligner vi Vista 2 med forgjengeren er det først og fremst to gledelige nyheter. Den første er at batteritiden er kraftig forbedret. Fra 6+10 timers batteritid (seks på ørene + ti ekstra ved lading i etuiet), har Vista 2 fått 8+16 timers batteritid, altså 24 timer totalt. Med andre ord 33 prosent bedre spilletid i øret og 50 prosent bedre totaltid.

Den andre er at Vista 2 også kan by på aktiv støydemping. Hånd i hånd med det, kan du også bruke støydempingen «omvendt», altså der mikrofonene i øreproppene slipper den utvendige lyden inn i øret slik at det blir lettere å følge med på det rundt deg.

Vista 2 kan dessuten pause musikken automatisk når du drar én propp ut av øret; en mulighet som ikke fantes på forgjengeren.

I likhet med forgjengeren kan du dessuten velge å bare høre med én propp i øret mens den andre ligger til lading, og det fungerer på begge ører – det er det faktisk ikke mange konkurrenter som kan.

LADER TO GANGER: Etuiet til Jaybird Vista 2 kan lade proppene to fulle ganger, slik at den totale batteritiden blir 8+16=24 timer. Foto: Pål Joakim Pollen
LADER TO GANGER: Etuiet til Jaybird Vista 2 kan lade proppene to fulle ganger, slik at den totale batteritiden blir 8+16=24 timer. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Snertent etui

Som før er etuiet relativt kompakt utformet. Det har blitt litt rundere i kantene denne gangen og har fått støtte for trådløs lading om du setter det på en Qi-ladeplate, som har blitt den trådløse standarden.

Euiet lades eventuelt med USB-C-kabel, og på fremsiden finnes tre LED-lys som tennes når du åpner det, basert på hvor mye batteri som gjenstår. Gjenstående batteri kan du også sjekke i den tilhørende Jaybird-appen.

Kjekk er den lille hempa som henger ut og gjør at du kan feste etuiet på ryggsekken eller hva det måtte være, men den er ikke lang nok til at du får tredd hele etuiet gjennom løkka, så festemulighetene er således noe begrenset.

HEMPE: Denne er festet i etuiet og gjør at du kan tre den på et belte eller lignende. Foto: Pål Joakim Pollen
HEMPE: Denne er festet i etuiet og gjør at du kan tre den på et belte eller lignende. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Magnetene på innsiden er også forholdsvis kraftige, slik at øreproppene virkelig smekker på plass og blir der når du er ferdig med ei lytteøkt.

Tupp og ving

Som på forgjengeren har selve øreproppene både gummitupper og -vinger. Vingene hviler i det ytre øret og sørger for at proppene sitter meget godt på plass.

Med i pakka får du tre ulike størrelser - som på forgjengeren er både tupp og ving samme innretning, så du kan ikke kombinere små tupper og store vinger, for eksempel, noe som kunne ha gjort tilpasningsmulighetene enda bedre.

MED VINGER: Vingene gjør at Jaybird Vista 2 sitter svært godt på plass i øret. Foto: Pål Joakim Pollen
MED VINGER: Vingene gjør at Jaybird Vista 2 sitter svært godt på plass i øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I undertegnedes ører sitter i hvert fall det største paret som støpt, der jeg aldri har vært redd for at de skal falle ut. Over tid finner jeg dem noe mindre komfortable enn mange andre, men det vil nok variere mer med ørene de sitter i.

Ellers er Vista 2-proppene IP68-sertifiserte og dermed godt tettet mot støv og vann, mens også selve etuiet har fått IP54-rating og tåler derfor en kraftig regnskur. De er også sertifiserte etter MIL-STD-810G-standarden og skal ta tåle det meste av temperaturforandringer, fall, fuktighet og den slags.

Betjening kan tilpasses

Jaybird fortsetter med gode muligheter for å tilpasse betjeningen i den tilhørende appen.

Vista 2 lar deg, per øre, tilpasse ett og to trykk, to "tæpp" og det å holde knappen inne. Dermed kan du for eksempel hoppe til neste sang ved å trykke to ganger på høyre øre og til forrige på venstre, eller endre volumet opp og ned ved å holde høyre og venstre knapp inne.

Appen lar deg konfiguere hva som skjer når du trykker på høyre og venstre ørepropp. Foto: Pål Joakim Pollen
Appen lar deg konfiguere hva som skjer når du trykker på høyre og venstre ørepropp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Litt dumt er det at det å aktivere stemmeassistenten bare kan tilordnes lange trykk og i så fall går på bekostning av volum med dette oppsettet, særlig når det egentlig er en plass til overs ellers - det er nemlig flere snarveismuligheter enn det er funksjoner. Selv har jeg nå for eksempel samme funksjon på høyre og venstre øre om jeg dobbelttapper, der jeg gladelig hadde byttet ut én av dem med stemmeassistenten.

Lyd du kan tilpasse

Få ørepropper lar deg tilpasse lydbildet like mye etter egen smak som Jaybirds ørepropper (også forgjengeren). Her står du ganske fritt til å skyve på equalizerinnstillingene, og de gjør virkelig en forskjell.

Om du vil kan du ta en lyttetest der du får spilt av ulike toner og regulerer en bryter til du så vidt kan høre dem, og dermed få en tilpasset lydprofil, og du kan også bruke innstillingene andre brukere har laget, via en innbakt «discover»-funksjon.

Jaybird-appen byr på svært gode muligheter for tilpasning av betjening og lydbilde. Her kan du også finne øreproppene på et kart eller ved å få dem til å pipe. Foto: Pål Joakim Pollen
Jaybird-appen byr på svært gode muligheter for tilpasning av betjening og lydbilde. Her kan du også finne øreproppene på et kart eller ved å få dem til å pipe. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fremdeles er standardinnstillingen «flat», som i hvert fall i mine ører er litt tam, men her kan du altså dra i spaker enten du foretrekker tung bass til treninga eller vil lysne mellomtone og diskant til podkast-lytting. Eller bare velge en av de ferdige variantene, som «Signature»-innstillingen, som vi synes gir et mye rikere lydbilde enn standardinnstillingen.

Lyden fra Jaybird Vista 2 har vi få innsigelser på - nettopp fordi du kan tilpasse den akkurat slik du vil. De har mye å by på i bassregisteret og leverer fyldig og detaljert lyd.

Mangler multipoint

For den som liker å være tilkoblet PC og mobiltelefon samtidig, og dermed svare på samtalen med proppene selv om man ser Netflix på PC-en, må vi dessverre skuffe deg med at Jaybird Vista 2 ikke støtter slik multipoint-oppkobling.

Men bytte mellom Bluetooth-enheter går faktisk ganske smidig. Er jeg koblet mot mobiltelefonen og vil bytte over på PC-en, er det bare å koble til fra PC-en, så tvinges de over. Forresten får du alltid beskjed om gjenstående batteritid når du putter dem i øret, og oppkoblingen er gjort unna på null komma svisj.

Verdt å merke seg er at du ikke får paret dem med en ny enhet dersom etuiet er tomt for strøm (selv om proppene har det). Paringen skjer nemlig ved å holde inne knappen inni etuiet.

Vista 2 støtter for øvrig SBC og AAC-kodeker, men ikke mer høytoppløselige varianter som AptX eller LDAC.

Forsinkelsen er imidlertid lav, og vi opplever ingen lipsync-utfordringer når vi ser på video via strømmetjenester, noe som ofte kan være merkbart uten AptX-støtte på Android.

Jaybird Vista 2 stikker ikke veldig mye ut av øret og sitter godt på plass med vinger. Betjeningen på ørene kan skreddersys etter eget ønske. Foto: Pål Joakim Pollen
Jaybird Vista 2 stikker ikke veldig mye ut av øret og sitter godt på plass med vinger. Betjeningen på ørene kan skreddersys etter eget ønske. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Støydemping og omgivelseslyd

Nytt med Vista 2 er altså at de også byr på aktiv støydemping. Her er vi ikke så veldig imponerte. For det første er effekten relativt begrenset, der det åpenbart er enkelte frekvenser som dempes mer enn andre, men lydbildet taper seg veldig når du skrur den på, der lyden blir ganske ullen i forhold til når du ikke bruker støydemping.

Du kan også aktivere «SurroundSense» som slipper inn lyd fra omverdenen. Til å begynne med kunne man bare slå den av eller på, men etter en oppdatering før denne testen ble skrevet ferdig kan man regulere graden av lydinnslipp, og da synes vi også den ble bedre på maksinnstillingen enn den var før. Denne påvirker heller ikke lydbildet i like stor grad som støydempinga gjør, så tommel opp for det.

Men begge to introduserer noe vindstøy, selv om funksjonene for reduksjon av det er aktivert. Det er ikke så lett å komme unna med mikrofoner plassert på utsiden av øreproppene.

Bruker vi øreproppene til handsfree, som motparten i samtaler har vært jevnt over fornøyd med i testperioden, hører vi dog ikke vår egen stemme like godt som de beste på det punktet. Og det fungerer typisk fint så lenge det er rolig rundt deg, men ikke like godt i et støyende miljø.

Litt rusk i maskineriet har vi også opplevd, for eksempel der vi mistet lyden i den ene proppen under en Teams-samtale, men det var ikke verre enn å putte den i etuiet og ta den ut igjen.

Egen finn-funksjon

Nytt denne gangen er også muligheten til å finne igjen proppene dersom du har forglemt dem. Du kan få dem til å pipe om du er så nærme at telefonen din har Bluetooth-kontakt med dem, og kjekt er det at dette fungerer også når de er parkert i etuiet. Lydnivået er riktignok ikke høyt nok til at du finner dem utendørs med mindre du omtrent står oppå dem.

Er de lenger unna enn det, logges siste posisjon der de hadde kontakt med telefonen din, slik at du kan se på kartet hvor du sist brukte dem. Det trenger for så vidt ikke å bety at det er der du har glemt dem igjen, men du kan jo være heldig.

Som et eksempel tok jeg dem med på biltur, «lette» etter dem da jeg var 7 km hjemmefra (og fikk da opp at de var rett ved siden av, selv om de lå i etuiet), og på hjemturen kastet jeg dem ut av vinduet 50 meter unna huset for så å prøve å lete etter dem da jeg var innendørs. Da fikk jeg beskjed om at de fortsatt var 7 kilometer unna.

Blant de beste til trening

Konklusjon

Jaybird leverer nok et par solide ørepropper i Vista 2. Fra forgjengeren har spesielt batteritiden blitt forbedret, og muligheten til å høre omgivelsene er kjærkommen, siden den passive isolasjonen er såpass god på disse proppene.

Dessuten kan du finne dem med appen, selv om det har mest nytteverdi når du ikke finner dem hjemme og kan få dem til å pipe fra seg selv om de ligger i etuiet. Eller når du har glemt dem igjen rett etter å ha brukt dem.

Vi blir ikke veldig imponerte av støydempinga, som både har begrenset effekt og endrer mye på lydbildet til det negative, men den passive isolasjonen er uansett såpass god at det for så vidt ikke er noe voldsomt savn. Lydkvaliteten ellers er det lite å si på - og ikke minst: få andre propper lar deg tilpasse lydbildet i så stor grad som Jaybird Vista 2.

Alt i alt nok et meget godt par ørepropper fra Jaybird. Vi triller en femmer på terningen.

Testresultat

Jaybird Vista 2

- Meget god lydkvalitet som i stor grad kan tilpasses etter egen smak
- Innretning med vinger gjør at de sitter meget godt fast i øret
- Høyre og venstre øre kan brukes enkeltvis (ingen av dem er master)
- God værtetting (IP68 på proppene, IP54 på etuiet)
- 5 minutter lading gir én time musikk
- Svært god app med mange muligheter
- Betjeningen kan tilpasses
- Kan slippe inn lyd utenfra
- God batteritid (8+16 timer), kan lades trådløst
- Finn-funksjon, som også virker når de ligger i etuiet

- Begrenset effekt av støyreduksjonen, som i tillegg påvirker lydbildet negativt
- Ingen multipointstøtte
- Etuiet må ha strøm for å pare med ny enhet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer