TEST: Samsung Galaxy Watch 3

Blant de beste

Og nylig oppdatert med EKG-måling.

ALLSIDIG: Samsung Galaxy Watch 3 er en meget god smartklokke som kan brukes til så mangt. Foto: Pål Joakim Pollen
ALLSIDIG: Samsung Galaxy Watch 3 er en meget god smartklokke som kan brukes til så mangt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke helt lett å bli klok på hvordan Samsung navngir smartklokkene sine. For etter at selskapet i 2018 slapp Galaxy Watch, lanserte de Galaxy Watch Active og Galaxy Watch Active 2, før de nå er tilbake på varianten uten «active» i produktnavnet. Den heter imidlertid Galaxy Watch 3. Altså finnes det ingen Galaxy Watch 2.

Forskjellen mellom de aktive og ikke-aktive utgavene, hvis vi kan kalle dem det, går i hovedsak på design. Mens Active-utgavene kommer med sportsreimer i gummi som standard, følger det lærreim med Galaxy Watch 3.

De «rene» Watch-klokkene gjør også litt mer ut av seg på håndleddet, mye fordi de begge har en urkrans (bezel) du kan rotere på for å navigere på klokka. Den var helt fraværende på den første Active-modellen, mens den andre hadde mulighet til å dra fingeren rundt kanten av skjermen for samme funksjonalitet.

STORT UTVALG: Det finnes bøttevis med urskiver du kan laste ned til Samsung Galaxy Watch 3, enten du foretrekker det minimalistisk, maksimalistisk, elegant eller sporty. Foto: Pål Joakim Pollen
STORT UTVALG: Det finnes bøttevis med urskiver du kan laste ned til Samsung Galaxy Watch 3, enten du foretrekker det minimalistisk, maksimalistisk, elegant eller sporty. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kan tilpasses i det uendelige

Galaxy Watch 3 finnes i to utgaver: 41 mm og 45 mm, som da altså betegner diameteren på den runde klokka. Begge kan fås med sølvfinish, og i tillegg får du den største varianten i sort og den minste i bronse. Vår testmodell er den sølvfargede 45 mm-modellen.

I motsetning til Apple Watch, som kun har et fåtall urskiver å velge blant, har Samsung åpnet opp slik at hvem som helst kan lage urskiver til Galaxy-klokkene. Dem finnes det hundrevis, ja kanskje tusenvis, av i Samsungs digitale klokkebutikk. Mange av dem gratis, men de litt mer avanserte og forseggjorte koster gjerne en tier eller to.

URSKIVER: Her er noen varianter av urskiver du kan få på Samsung Galaxy Watch 3.
URSKIVER: Her er noen varianter av urskiver du kan få på Samsung Galaxy Watch 3. Vis mer

Du står med andre ord ganske fritt til å tilpasse hvordan klokka ser ut, og du kan enkelt bytte urskive ved å holde fingeren inne på den og velge en annen. Dermed kan du ha en klassisk variant når du har pyntet deg og en treningsvariant når du har joggesko på, for eksempel.

Reimene som brukes er også vanlige 22 mm-reimer (20 mm på den mindre utgaven), så her står du ganske fritt til å tilpasse klokka etter eget ønske.

ENKELT: Berør skjermen eller rotér urkransen for å navigere i Tizen-operativsystemet på Galaxy Watch 3. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKELT: Berør skjermen eller rotér urkransen for å navigere i Tizen-operativsystemet på Galaxy Watch 3. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Enkel betjening

Klokka betjenes via tre elementer. Nevnt er urkransen som kan roteres, enten det er for å navigere mellom ulike skjermbilder på klokka, skrolle nedover en e-post mens du leser eller liknende. I tillegg er skjermen berøringsfølsom og støtter både trykking og sveiping, og på siden finnes det to knapper for henholdsvis tilbake/hjem og visning av installerte apper/start av stoppeklokke etc.

Som tidligere Galaxy-klokker bruker Watch 3 Samsungs eget operativsystem, Tizen, som du også finner på selskapets TV-er. Det synes vi er kjekt å bruke betjeningsmessig og den lar deg som bruker tilpasse hvilke skjermbilder og apper du vil ha tilgjengelig på startskjermen. Den er ellers organisert slik at varsler ligger til venstre for urskiva, mens ulike panel ligger til høyre.

Utvalget av apper er helt ålreit, selv om Apple Watch har et rikere utvalg på den fronten. Kjente ting som er på plass er, blant annet, Spotify, Strava, MapMyRun, Uber og SmartThings, og det finnes apper for å styre Powerpoint-presentasjonen eller fjernutløse mobilkameraet, for eksempel.

Klokka har også rundt 4 GB lagringsplass tilgjengelig, som du eksempelvi kan bruke til egen musikk, om du fortsatt tviholder på MP3-samlinga.

22MM: 45mm-utgaven av Watch 3 bruker vanlige 22 mm-reimer, så der kan du bruke nært sagt hva som helst. Med i esken får du denne lærreima. Foto: Pål Joakim Pollen
22MM: 45mm-utgaven av Watch 3 bruker vanlige 22 mm-reimer, så der kan du bruke nært sagt hva som helst. Med i esken får du denne lærreima. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

eSIM og GPS

Watch 3 har eSIM-støtte, som betyr at du, om du har en mobiloperatør som tilbyr det, kan bruke telefonen til å sette opp klokka slik at den får et elektronisk simkort.

Dermed kan du for eksempel legge ut på joggetur uten å ha med deg telefonen og likevel være oppkoblet mot mobilnettet, enten du vil strømme musikk fra Spotify, svare på en SMS eller ringe hjem og si ifra om du blir forsinket.

Samsung-klokka har også innebygd GPS-funksjon slik at treningsøkter kan logges med god presisjon.

Hvor blir det av Samsung Pay?

En litt kjedelig ting for oss nordmenn er at du ennå ikke får brukt klokka til kontaktløs betaling.

Samsungs klokker støtter nemlig bare Samsungs egen betalingsplattform, Samsung Pay, og selv om den for lengst er lansert i Sverige, er den ikke tilgjengelig i Norge.

Altså vil du ikke, i hvert fall slik ting er i dag, kunne betale med klokka.

Oppdatert 22. mars: Fra Dinsides lesere får vi tips om at man kan bruke Samsung Pay her til lands om man går til anskaffelse av et Curve-kort. Det har vi skrevet om her:

Men, kanskje enda mer irriterende, er at du aktiverer Samsung Pay ved å holde den øverste knappen inne et halvsekund. I perioden da vi hadde snø og moro i akebakken, opplevde vi nesten hver gang vi satt oss ned på akebrettet at håndbaken fikk trykket inn knappen på klokka slik at den vibrerte og var klar for betaling.

PLING: Varsler på klokka kommer både med tekst, bilder og emojier. Meldinger kan du svare på direkte fra klokka. Foto: Pål Joakim Pollen
PLING: Varsler på klokka kommer både med tekst, bilder og emojier. Meldinger kan du svare på direkte fra klokka. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Varsler fra mobilen

Via Samsungs Galaxy Wear-app på telefonen (tilgjengelig både på iPhone og Android) styrer du mye av det som skjer på klokka. Blant annet er det her du kan angi hvilke appers varsler du vil motta på klokka, så du slipper å få dem alle.

Om du så mottar et varsel fra en meldingsapp, kan du faktisk svare direkte fra klokka også, enten via ferdig definerte svar, eller ved å skrive, enten via T9-inntasting eller der du skriver hver bokstav med pekefingeren.

Varsler på klokka kan også vise bilder og emojier, noe som blant annet er mangelvare på Huaweis smartklokker. Galaxy Watch 3 fungerer best om du har en Android-telefon, men kan også brukes med iOS, dog med noen mangler - blant annet får du kun sett varsler, ikke svart på dem.

SPORER SØVN OG AKTIVITET: Via Samsungs mobilapp kan du få mer informasjon om søvn, trening og så videre, samt styre hvilke varsler du vil motta på håndleddet og laste ned apper og urskiver til klokka. Montasje: Pål Joakim Pollen
SPORER SØVN OG AKTIVITET: Via Samsungs mobilapp kan du få mer informasjon om søvn, trening og så videre, samt styre hvilke varsler du vil motta på håndleddet og laste ned apper og urskiver til klokka. Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer

Automatisk trening

Galaxy Watch 3 fungerer også utmerket som treningsklokke. Enkelte typer aktiviteter oppdages automatisk, så om du for eksempel har gått eller jogget i ti minutter, får du et varsel på klokka om at de siste ti minuttene er logget som ei treningsøkt, og der loggingen fortsetter mens du er aktiv.

En ulempe er dog at den også fort avslutter treningsøkta. I går gikk jeg til og fra butikken (ca. 4 km), men da vi traff på kjentfolk og slo av en prat underveis, ble den automatiske logginga stoppet. Og med en treåring på sykkel med støttehjul på slep, ble det noen stopp på tilbakeveien som gjorde at det bare var den første drøye kilometeren av gåturen som faktisk ble logget. Du kan imidlertid gripe inn via håndleddet og avbryte avbrytelsen om du følger litt bedre med enn det jeg gjorde.

RIKT UTVALG: Sjansen er god for at du finner treningsøvelsen din i Samsungs rikholdige liste. Foto: Pål Joakim Pollen
RIKT UTVALG: Sjansen er god for at du finner treningsøvelsen din i Samsungs rikholdige liste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fra klokka kan du også starte ulike treningssesjoner enten det dreier seg om ulike treningstyper i studio (markløft, benkpress, nedtrekk, armbøyninger etc.), svømming, sykling, jogging eller liknende.

Galaxy Watch 3 sporer også søvnen din og gir deg en søvnscore hver natt basert på lengde og hva slags type søvn du har hatt (REM, lett, våken, dyp).

Grei batteritid

Stort sett har vi ladet Galaxy Watch 3 hver tredje dag, som må sies å være godkjent. For min del er det nok varslene som har belastet batteriet mest, siden jeg blir varslet på håndleddet for alt av SMS, meldingstjenester, e-post, Slack, fotballscoringer og den slags.

Jeg har imidlertid latt være å bruke alltid på-funksjonen, siden jeg uansett kan se hva tiden er når jeg løfter på håndleddet, og der gjør algoritmene jevnt over en god jobb.

Vibreringen fra klokka er godt merkbar, men likevel ikke veldig bråkete for omgivelsene, men akkurat der har Samsung litt igjen for å være på høyde med Apple Watch' haptiske feedback-motor, som nærmest føles som et prikk på håndleddet nesten uten å avgi lyd til omgivelsene.

LADING BAK: Her lader vi Watch 3 fra baksiden av en Samsung Galaxy S21 Ultra. Foto: Pål Joakim Pollen
LADING BAK: Her lader vi Watch 3 fra baksiden av en Samsung Galaxy S21 Ultra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ladingen skjer for øvrig via induksjon, med en magnetisk liten ladeplate som smekkes på baksiden. Klokka kan også lades på en trådløs Qi-ladeplate, eller fra baksiden av en telefon som støtter det.

Nye helsefunksjoner

Vi har hatt Galaxy Watch 3 til test en god stund, men tidligere denne måneden kom oppdateringen som også introduserer EKG-målinger på Samsung-klokker.

En EKG-måling foretar du ved å legge håndflata på bordet og berøre den ene sideknappen med én finger. Etter 30 sekunder får du tilbakemelding på om klokka oppdager atrieflimmer, altså at hjertet slår ujevnt. Dette kan ofte føre til ting som blodpropp, slag, hjertesvikt og andre helseproblemer.

PÅ PLASS: Det har latt vente på seg, men nå er også Samsung Galaxy Watch 3 godkjent for EKG-måling. Foto: Pål Joakim Pollen
PÅ PLASS: Det har latt vente på seg, men nå er også Samsung Galaxy Watch 3 godkjent for EKG-måling. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I samme oppdatering fikk Watch 3 også en blodtrykksfunksjon, altså der klokka kan måle blodtrykket ditt, og dét er Samsung alene om. Funksjonen må imidlertid kalibreres med et vanlig blodtrykksapparat før du kan bruke den, og deretter én gang i måneden, og noe slikt har vi ikke tilgjengelig her på hjemmekontoret. Våre bransjekolleger i digi.no har imidlertid gjort denne øvelsen og rapporterer om at målingene stort sett er ganske nære sannheten, om ikke hundre prosent korrekt.

Watch 3 kan også oppdage om du faller og varsle SOS-kontakter om du ikke avbryter det. For kvinner finnes det også mulighet for å spore menstruasjonssyklusen.

ANBEFALES: Samsung Galaxy Watch 3 får Dinsides «Anbefalt produkt»-stempel. Foto: Pål Joakim Pollen
ANBEFALES: Samsung Galaxy Watch 3 får Dinsides «Anbefalt produkt»-stempel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

Nok en gang leverer Samsung en meget solid smartklokke i Galaxy Watch 3, med gode funksjoner for trenings- og søvnmåling, gode varslingsmuligheter og svært gode tilpasningsmuligheter av urskiver og den slags. Muligheten for EKG-måling (og blodtrykksmåling), falloppdagelse og blodtrykksmåling gjør den også blant de mest avanserte klokkene på markedet.

Dumt er det imidlertid at du ikke får betalt med klokka, men Samsungs betalingsfunksjon (som altså ikke fungerer i Norge) har vi mang en gang fått startet utilsiktet. App-utvalget er også litt så-som-så om vi sammenlikner med eksempelvis Apple Watch.

Men, at denne klokka er et av de beste valgene for Android-brukere, er det liten tvil om. Tommel opp fra oss.

Testresultat

Samsung Galaxy Watch 3

- Meget god betjening med roterende urkrans
- Gode tilpasningsmuligheter med remmer og urskiver
- Mulighet for eSIM
- Vanntett - kan svømmes med
- Gode treningsfunksjoner og søvnsporing
- Avanserte funksjoner som EKG og blodtrykksmåling
- Automatisk oppdagelse av noen aktiviteter

- Kan ikke brukes til kontaktløs betaling i Norge
- Stemmeassistenten forstår ikke norsk
- Begrenset app-utvalg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer