Advarer mot appen Barcode Scanner

Ble plutselig «slem» over natta

Er lastet ned av over 10 millioner Android-brukere.

POPULÆR: Med over 10 millioner nedlastinger var Barcode Scanner en populær app i Googles app-butikk. Nå er den fjernet fra butikken. Foto: Pål Joakim Pollen
POPULÆR: Med over 10 millioner nedlastinger var Barcode Scanner en populær app i Googles app-butikk. Nå er den fjernet fra butikken. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om de fleste telefoner nå til dags har en innebygd kameraapp som kan skanne QR-koder, har ikke det alltid vært tilfelle - tidligere var det høyst vanlig å laste ned en egen app til akkurat dette formålet.

Og dem finnes det mange av, der app-navnet «Barcode scanner» er en gjenganger. Google har ingen restriksjoner mot å gi Android-apper samme navn, så det finnes mange apper med det navnet. Akkurat den vi snakker om i dag er laget av utvikleren Lavabird og befant seg på denne siden i Play butikk (fjernet nå).

Skanne-appen har vært tilgjengelig i Googles app-butikk noen år nå og har med årene blitt lastet ned av over 10 millioner Android-brukere - med gode tilbakemeldinger i app-butikken.

Ble «slem» over natten

I en oppdatering som ble gjort 4. desember ble det imidlertid lagt inn ondsinnet kode i Barcode Scanner-appen, ifølge sikkerhetsselskapet Malwarebytes.

Måten brukerne merker det på, er at det i tide og utide spretter opp tvilsomme reklamer på telefonen.

Ifølge sikkerhetsselskapet skal den ondsinnede koden i appen ha vært skrevet på en måte så den gikk under Googles radar, som i utgangspunktet har ganske kraftige mekanismer på plass for å oppdage ondsinnet kode i apper som distribueres via Play butikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer